Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Post deleted by format

Featured Replies

Napisano

Witam.

Wpisz w szukajkę słowo majonez.

Poznasz odpowiedź na wszystkie pytania waytogo.gif

Napisano

Jeździsz krótkie odcinki? Olej jest w normalnym stanie czy też mętny majonezowaty? Jak dużo tego majonezu na korku?

Napisano

Tak zwany majonez widoczny pod korkiem wlewu oleju to normalna sprawa w zimową porę. Nie chcesz tego oglądać kup sobie diesla to nie będzie tego majonezu. Silniki benzynowe mają to do siebie, że pojawia się taki widok a jeszcze jak mamy gaz to już niemalże na 100% nawet już jesienią pod naszym korkiem pojawi się brzydki majonezowaty nalot. Latem sam zniknie. Chodzi tutaj o dogrzanie silnika. Aby zimą tego uniknąć trzeba by codziennie pokonywać co najmniej 50km i to jednym kursem a nie w sumie kilkanaście wyjazdów po kilka kilometrów. Pokonanie 200km raz w tygodniu to nie lekarstwo. Temat poruszany na tym i nie tylko tym forum niejednokrotnie. Warto skorzystać niestety z niezbyt udanej wyszukiwarki i poszukać pod hasłem nalot, maź, majonez z przedziałem czasowym ok. 3 lat.

Link na zachętę

Napisano

W zasadzie jacknn większość wyjaśnił. Zastanawiać jedynie może ilość majonezu. Z przyczyn, powiedzmy naturalnych, może się go nazbierać wielkości paznokcia. Tyle żeby w ogóle zjawisko zauważyć. Jeżeli są to ilości dużo większe to może jednak coś nie tak Płynu nie ubywa,znaczy że może wilgoć powietrza wciąga. Odma powoduje podciśnienie,gdyby np korek oleju był nieszczelny to mogłoby wciągać wilgotne powietrze lub nawet rozpyloną wodę spod kół hmm.gif

Napisano

a termostar funkcjonuje dobrze?

Auto szybko się rozgrzewa?

Jak wysoko stoi wskazówka temperatury?

Zepsuty termostat znacznie powieksza ilośc majonezu w silniku idea.gif

Napisano

> Kolega zdją mi wężyk odmy i zasysało tamtędy powietrze do

> silnika, nie wiem czy tak mam być.

Odmy nie można od tak sobie zdejmować, silnik zasysa tamtędy nieprzefiltrowane powietrze co doprowadzić może do uszkodzenia pierścieni i cylindrów tłokowych. Zdjęta odma tłumaczy też zwiększoną ilość mazi, powietrze zasysane jest wilgotne które nie przeszło przez filtr. Więcej wilgoci więcej majonezu. Jeśli zdejmujemy odmę bo rzuca olejem do silnika to dolot odmy do układu ssącego trzeba zaślepić i to koniecznie !!!

Najlepiej odmy nie zdejmować tylko założyć tak jak była. Założyć nowy filtr powietrza, jeśli jest gaz to filtry są specjalne do gazu.

Całkowicie majonezu nie da się wyeliminować, ale czasami proste czynności eksploatacyjne mogą zmniejszyć jego ilość. Znaczenie też ma olej jaki stosujemy. Kiedyś jak miałem fiata 125p majonez niemalże zlikwidowałem do minimum zalewając olej shella taki w żółtej bańce, teraz chyba on jest w białych bańkach. Zapewne koleżanka jeździ na oleju 10w40 i tu proponowałbym zalewać olej GM ale tez z ASO a ni ten z allegro. W aso kosztuje inaczej ale i jego jakość jest inna, na allegro to podróby, wiem bo sam to sprawdziłem. Kupiony olej w ASO między wymianami ubył od maximum do połowy stanu, ten z allegro ubył od wymiany do wymiany w ilości ok. 2l / 1000km.

Jeśli koleżanak jeździ tylko na benzynie, warto dolać 0,5l denaturatu na zbiornik paliwa, wyeliminuje to wodę jaka w większej lub mniejszej ilości wytrąca się w zbiorniku, dodatkowo zmiana świec i przewodów poprawia spalanie i nie powoduje to zbyt dużego wytrącania pary wodnej w cylindrach zaraz po uruchomieniu.

A czy przewód ciepłego powietrza do układu ssącego jest założony? Może jest ale zawór regulujący temp. powietrza zasysanego jest zacięty i zasysa tylko powietrze zimne. Warto to sprawdzić. Gdy jest zimno silnik przestawia zawór i pobiera tylko lub częściowo mieszając z zimnym ciepłe powietrze z kolektora wydechowego (kolektor ogrzewa powietrze jako, że robi się niemalże natychmiast gorący). Ogrzane powietrze jest osuszone i mniej wilgoci trafia do silnika.

Napisano

> Kolega zdją mi wężyk odmy i zasysało tamtędy powietrze do

> silnika, nie wiem czy tak mam być.

Z jakiego powodu to zrobił ? Jeżeli wyciągnął wężyk odmy to powinien go zaślepić od strony kolektora. Chyba że węzyk wchodzi przed filtrem(bo nie wiem jak w tym silniku). Ale to zupełnie inna sprawa. Zastanawiam się czy hmm.gif odłączenie odmy może spowodować zbieranie się większej wilgoci w komorze? Całkiem możliwe , bo nie ma co jej odciągać. Wynikiem spalania jest para wodna która w pewnych ilościach tzw. przedmuchy dostaje się do komory korbowodowej. Odma ma to odessać chociaż bardziej z powodów ekologicznych i użytkowych.

Napisano

> Zdjęta odma tłumaczy też

> zwiększoną ilość mazi, powietrze zasysane jest wilgotne które

> nie przeszło przez filtr.

z tym się nie zgodzę bo wilgotność powietrza trafiająca do cylindrów ma nikłe znaczenie na wilgotność w komorze korbowodowej

>Znaczenie

> też ma olej jaki stosujemy.

Z tym się też nie zgodzę. Olej nie ma właściwości higroskopijnych jakikolwiek by on nie był.

Napisano

> Z tym się też nie zgodzę. Olej nie ma właściwości higroskopijnych

> jakikolwiek by on nie był.

No nie wiem, ja to piszę na podstawie doświadczeń ty ripostujesz teorią a te czasami niestety się rozmijają.

Napisano

odma, wężyki itd koleżanka (jeśli dobrze odczytałem nicka) biegła w temacie - ja jestem pod wrażeniem cool.gif

pozdrawiam

Napisano

Jednak odma. Czyli węszyłem w dobrym kierunku 893goodvibes.gif Daj znać czy się poprawi.

edit. Uzupełnij sobie profil bo cię moderator opieprzy.

Napisano

> No nie wiem, ja to piszę na podstawie doświadczeń ty ripostujesz

> teorią a te czasami niestety się rozmijają.

To nie chodzi o przeciwstawianie teorii praktyce. Sądzę, że zbieg okoliczności naprowadził cię na złe wnioski tzn zmieniłeś olej a w tym samym czasie zlikwidowałeś główną przyczynę(odma, zmiana stylu jazdy inne naprawy etc.). Nigdy się nie spotkałem z informacją żeby zastosowany olej silnikowy mógł mieć wpływ na ilość gromadzenia emulgatu. Jeżeli się mylę proszę o naprostowanie.

Napisano

> żółtej bańce, teraz chyba on jest w białych bańkach. Zapewne

> koleżanka jeździ na oleju 10w40 i tu proponowałbym zalewać olej

> GM ale tez z ASO a ni ten z allegro. W aso kosztuje inaczej ale

> i jego jakość jest inna, na allegro to podróby, wiem bo sam to

> sprawdziłem.

Czy ktoś jeszcze ma podobne wrażenia? Dotychczas słyszałem, od porządnych, sprawdzonych sprzedawców (goszczyński-gsi, rafaellin) olej GM można śmiało kupować. Z drugiej strony, czy w przypadku ASO można mieć 100% pewności, że dostajemy to, co ma być?

Pozdrawiam,

k.

Napisano

Ja zakupiłem olej GM 10W40 w Radomiu w zwykłym sklepie motoryzacyjnym (napewno nie IC, ani HART lub coś z tych kolosów), zapłaciłem za niego chyba jakieś 65pln za 5 litrów, jeżedżę po mieście krótkie odcinki zazwyczaj 3 do 10 km i raczej bez korków i majonez się nie pojawia.

Auto trzymam w garażu podziemnym i może ze 2 - 3 razy na miesiąc robię trasy po 300 km, ale to rzadko.

Moim zdaniem aby majonez się nie pojawiał to jednak trzeba wygrzewać silnik - i odma będzie czysta jak i rzeczony majonez nie będzie się pojawiał - ale to moje zdanie.

Z drugiej strony, czy w przypadku ASO można mieć 100% pewności, że dostajemy to, co ma być?

Dokładnie się zgodzę z kolegą.

Napisano

zajefajny filmik.

kiedyś za dobrych starych czasów oglądałem KOC

Napisano

Odkąd mam astrę , nigdy nie widziałem majonezu pod korkiem . Codziennie przejeżdżam około 30 km w mieście a co jakiś czas 200-300 km w trasie . Silnik od początku zalewany był różnymi olejami o klasie lepkościowej 5W-40 kupowanymi na allegro np. Castrolem Magnatec, Mobilem a ostatnio nawet Motulem jak w podpisie ok.gif .

I jeszcze jeden szczegół - od początku auto ma metalową osłonę miski olejowej , która w jakiś sposób zapobiega wychładzaniu miski olejowej bo jak wiadomo w F-ce jest ona poniżej dolnej linii zderzaka idea.gif

Akurat dzisiaj w trasie sprawdziłem sobie organoleptycznie temperaturę powietrza lecącego z bocznych kratek na 1 biegu dmuchawy i pokrętle temperatury ustawionym na max . I tutaj troszkę się zdziwiłem bo powietrze najzwyklej parzyło dłoń icon_rolleyes.gif a temperatura płynu wg wskażnika , który zaniża mi o około 5* wynosiła 90* .

Napisano

Skutek:

> nigdy nie widziałem majonezu pod korkiem .

przyczyna:

> od początku auto ma metalową osłonę miski

> olejowej , która w jakiś sposób zapobiega wychładzaniu miski

> olejowej

i tyle w temacie smile.gifok.gif

Napisano

> Z przyczyn, powiedzmy naturalnych, może się go

> nazbierać wielkości paznokcia.

No właśnie, ja miałem zawsze majonez zimą. Czy jeżdżone było 15 czy 30 km jednorazowo, majonez był. Czy na gazie, czy na benzynie - majonez był. I chyba już wiem dlaczego.

> Odma powoduje podciśnienie,gdyby np korek oleju był nieszczelny

I od tego zacznę, wymienię korek wlewu na nowy - koszt pewnie ze 20-30 zł. Wydaje mi się że mój korek ma starą uszczelkę i dlatego za luźno przylega.

A może da się kupić samą uszczelkę korka?

Napisano

Oczywiscie, ze mozna kupic. Chocby w IC, kosztuje cos kolo 1,5 PLN. Regularnie wymieniam ta uszczelke razem w wymiana uszczelki pokrywy zaworow.

Pozdrawiam

Napisano

> Oczywiscie, ze mozna kupic. Chocby w IC, kosztuje cos kolo 1,5 PLN.

Tosh, Oroshimaru - dzięki za info.

Właśnie zamówiłem w IC, koszt koło 5zł, będzie na jutro zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.