Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Miernik grubości lakieru - LONG

Featured Replies

Napisano

Witam,

ponieważ po zakupie ostatniego samochodu szlag mnie trafił ( tu akurat nie chodziło o lakier, ale inne niedociągnięcie), postanowiłem w ramach rekreacji raz w miesiącu pojechac sobie do Holandii, przywieźć jakieś ładne auto i sprzedać go w Polsce ku uciesze kupujących.

Mam stałą pracę, jestem z niej zadowolony, ale też lubię samochody i drażni mnie coraz większa ilość złomu zwożonego do naszego pięknego kraju.

Akurat w Holandii mam i punkt zaczepienia, i dobry konktakt z paroma osobami, więc mam zamiar kupiować auta z prywatnych rąk, w bardzo dobrym stanie i sprzedawać je u nas po kosztach podróży, główni po to, żeby wyrobić sobie markę w swojej okolicy i za 5 lat mieć alternatywę do obecnego sposobu zarobkowania.

Do tego procederu potrzebny mi będzie m. in. miernik grubości lakieru, mimo, że prywatnym sprzedawcom w NL nie noszącym imion pochodzących w bliskim stopniu od słowa "kebab" można ufać, to jednak wolę się zabezpieczyć - pytanie, czy ktoś ma, miał, używa, używał jakiegoś miernika i jest w stanie go z czystym sumieniem polecić?

Sam zastanawiam się w tej chwilinad dostępnym na Allegro GL2, mierzy zarówno stal jak i aluminium, więc powinno grać, pytanie jak się sprawuje w praktyce?

Napisano

Było już o tym sporo na AK...

Napisano

Używałem. Nie pamietam producenta i modelu ale był to miernik (przestawialny) do stali i stopów aluminium.

Od kolegi - znawcy tematu - dowiedziałem się że:

1. Pomimo dokładnego odczytu nie nalezy pomiaru traktować jako bardzo precyzyjny. Ważne jest aby samochód miał równomierną grubość lakieru na całym nadwoziu, mniejsze znaczenie ma, czy grubość to 0,090 mm czy 0,130 mm.

Oczywiście zbyt duża wartość to ewidentne malowanie, ale różnica w grubości miedzy sąsiadującymi elementami również

2. Dokładniejszy pomiar będziemy mieli mierząc na oczyszczonej powierzchni i po skalibrowaniu przyrządu za pomoca płytki wzorcowej, która była do niego dołączona.

Własne spostrzeżenia:

W bezwypadkowej Toyocie grubosc lakieru to ok. 0,12-0,13mm a w również bezwypadkowym Oplu: ok. 0,09 - obydwa lakiery niemetaliczne.

Pomiar w mroźny dzień charakteryzował się przekłamaniami, być może przyczyną była niewidoczna warstewka lodu, która mogła pojawić się na czujniku hmm.gif

Napisano

> Pomiar w mroźny dzień charakteryzował się przekłamaniami, być może

> przyczyną była niewidoczna warstewka lodu, która mogła pojawić

> się na czujniku

Gdzie te przekłamania?

Edit: Uważam, że te urządzenia są bardzo dokładne pod warunkiem, że umie się z nich korzystać. Z przymrużeniem oka należy traktować mierniki magnetyczne.

Napisano

> Witam,

> ponieważ po zakupie ostatniego samochodu szlag mnie trafił ( tu

> akurat nie chodziło o lakier, ale inne niedociągnięcie),

> postanowiłem w ramach rekreacji raz w miesiącu pojechac sobie do

> Holandii, przywieźć jakieś ładne auto i sprzedać go w Polsce ku

> uciesze kupujących.

Zycie zweryfikuje czy jest tak kolorowo. Fajne auta od prywatnej osoby nie dostaniesz za poldarmo. A u nas liczy sie najpierw cena.

Wiec zobaczysz jacy ludzie potrafia byc upierdliwi i zapal Ci opadnie zlosnik.gif

Chociaz zycze Ci abys sprzedawal mase fajnych samochodow a wszyscy byli zadowoleni ok.gif

Napisano

> Gdzie te przekłamania?

Powtórny pomiar wcześniej pomierzonej powierzchni wykazał dużo wyższe wartości.

Napisano

> Powtórny pomiar wcześniej pomierzonej powierzchni wykazał dużo wyższe

> wartości.

Jak już mierzę dokładnie mam idealną powtarzalność wyników. Podstawowe zasady: powierzchnia absolutnie czysta, dokładne przyleganie środka czujnika do mierzonego punktu.

Do autora wątku:

Polecam mierniki z sondą.

Napisano
  • Autor

Mam kumpla, który z tego żyje. Sprzedaje maksymalnie dwa auta miesięcznie, często jest to jeden samochód, nie ma zarejestrowanej działalności, zysk na czysto na jednym samochodzie to ok. 2000 PLN, jemu to wystarcza. Samochody w zależności od wieku sprzedają się miesiąc (nowsze) lub krócej starsze.

Ceny ma sporo wyższe od średniej, ale za to jeśli już ktoś przyjedzie obejrzeć ten samochód, to w 90% go bierze.

Widać da się, ale nie można mieć parcia na kasę, no i trzeba mieć sumienie. Ja mam, więc będzie mi ciężko, ale zobaczymy co z tego wyjdzie.

Mam za co żyć, więc jakby co, to dam radę. Najwyżej zostanę z nadprogramowym samochodem:)

Napisano
  • Autor

Czyli takie, gdzie sam czujnik pomiarowy jest na kablu, tak? W sumie zastanawiałem się nad tym, ale z normalnym czujnikiem też w sumie wszędzie dotrę.

Napisano

> Czyli takie, gdzie sam czujnik pomiarowy jest na kablu, tak? W sumie

> zastanawiałem się nad tym, ale z normalnym czujnikiem też w

> sumie wszędzie dotrę.

Z sondą jest dużo prościej. Łatwiej docisnąć do nadwozia, bo jest lżejsza i poręczniejsza.

Napisano

> Zycie zweryfikuje czy jest tak kolorowo. Fajne auta od prywatnej

> osoby nie dostaniesz za poldarmo. A u nas liczy sie najpierw

> cena.

Otóż to. Ludzie naprawdę wierzą w to, że 13-letni Passat "w dizlu" ma przebieg 110kkm. A jak ktoś będzie miał do wyboru 5-letnie auto z autentycznym przebiegiem 150kkm, a tuż obok strucla z przebiegiem 400kkm, skręconym na 95kkm, wywoskowanym i podpicowanym, to weźmie tego drugiego. Bo większość ludzi to kretyni. A ci mądrzejsi nie kupują w komisach. I znam wielu ludzi, którzy chcieli prowadzić naprawdę uczciwy biznes i sprowadzać auta w dobrym stanie, bezwypadkowe, ale u nas na to nie ma szans. Nie wygra się z tłumem cwaniaków i zidiociałym społeczeństwem smirk.gif Można w ten sposób sprowadzić parę aut dla znajomych, ale i tak będą potem narzekać, że się im drogo sprzedało, "a bo sąsiad ma takiego samego, ale był tańszy".

Napisano
  • Autor

Sporo czasu spędzam na marktplaats.nl, zwróć uwagę, że nie znajdziesz tam 10-letniego Passata z przebiegiem niżej 250-300 tyś... A na Allegro jest dużo Passatów 10-letnich jeszcze na tablicach NL, z przebiegami po 140-180 tyś.

Dlatego nie mam zamiaru z tego żyć, chcę tylko udowodnić sobie, że można to robić uczciwie, tyle że za wiele mniejsze pieniądze.

Nie trzeba długo szukać, zeby znaleźć samochód z gwarantowanym przebiegiem, zadbany, w dobrej cenie, co prawda po sprowadzeniu wyższej od średniej rynkowej o ok. 20%, za to pewny - taki, przy którym stojąc z potencjalnym kupującym mogę patrzeć mu w oczy i być spokojnym.

Sam kupiłbym takie auto te kilkanaście procent drożej, ale co z tego, jeśli uczciwych sprzedawców jest trudniej znaleźć niż porządne, nie picowane samochody.

Napisano

Jak znajomy szukał samochodu i pojeździliśmy trochę po komisach. To nasze pierwsze pytanie było czy mają na placu samochód z przebiegiem ponad albo około 300 tysięcy, ale udokumentowanym smile.gif Nie znaleźliśmy ani jednego. Trafił się sprzedawca co dzwonił do kumpla co takiego miał. Okazało się jest już po korekcie licznika smile.gif Nie kupiliśmy tylko dla tego że był strasznie zniszczony.

Napisano
  • Autor

> Z czystym sumieniem polecam ten: el-metron. W firmie działa już 4

> lata bez zarzutu

Cena zabija.

Niewykluczone, że po jakimś czasie zainwestuję w coś takiego, ale póki co za wysoka półka.

Napisano

a zastanawiałeś się że jak będziesz kupował te auta na siebie, jako osoba prywatna i dalej często (raz na miesiac) sprzedawal to sie US przyczepi? bo z tego co wywnioskowałem nie masz zamiaru zakładać DG?

Napisano

> Sporo czasu spędzam na marktplaats.nl, zwróć uwagę, że nie znajdziesz

> tam 10-letniego Passata z przebiegiem niżej 250-300 tyś... A na

> Allegro jest dużo Passatów 10-letnich jeszcze na tablicach NL, z

> przebiegami po 140-180 tyś.

To w sumie logiczne, że tych z małym przebiegiem tam nie ma, bo są u nas. Tam zostały tylko te z dużym zlosnik.gif.

Napisano

> To w sumie logiczne, że tych z małym przebiegiem tam nie ma, bo są u

> nas. Tam zostały tylko te z dużym .

W sumie snmieszne jest to, ze tam wlasnie ciezko jest kupic auta z przebiegiem ponad 300tys km zlosnik.gif Wyczyszczone

Napisano
  • Autor

w NL nie kupujesz auta na siebie. do rejestracji nie potrzebujesz umowy kupna-sprzedaży.

Napisano

> w NL nie kupujesz auta na siebie. do rejestracji nie potrzebujesz

> umowy kupna-sprzedaży.

yikes.gif nie wiedziałem ok.gif

Tak z ciekawości to jak to sie odbywa jeśli możesz powiedzieć? skoro nie kupujesz auta na siebie to jak wygląda tam transakcja? no bo w PL musisz mieć umowe KS...

Napisano

> Zycie zweryfikuje czy jest tak kolorowo. Fajne auta od prywatnej

> osoby nie dostaniesz za poldarmo. A u nas liczy sie najpierw

> cena.

> Wiec zobaczysz jacy ludzie potrafia byc upierdliwi i zapal Ci opadnie

> Chociaz zycze Ci abys sprzedawal mase fajnych samochodow a wszyscy

> byli zadowoleni

Coraz więcej ludzi szuka świadomie godząc się na cenę wyższą od średniej giełdowej. Miejmy nadzieję, że trend się utrzyma

Napisano

> Coraz więcej ludzi szuka świadomie godząc się na cenę wyższą od

> średniej giełdowej. Miejmy nadzieję, że trend się utrzyma

Chyba na tym forum, kupilem na sprzedaz juz kilka samochodow. Drozszych z udokumentowanym przebiegiem.

Ludzie przyjezdzaja i wymyslaja dziwne rzeczy aby zbic cene.

A jak przywioze z belgii auto bez ksiazki z przebiegiem poprawionym juz przez handlarza ale tanie to auto sprzedaje sie 3 dni.

A z zadbanym bujalem sie 3 tygodnie a ile telefonow bylo, ze daje tyle i biore.

Jak dla mnie szkoda nerwow i nie dziwie sie handlarzom ze wychodza naprzeciw oczekiwaniom klientow. Jest popyt trzeba to wykorzystac.

Napisano

> Chyba na tym forum, kupilem na sprzedaz juz kilka samochodow.

> Drozszych z udokumentowanym przebiegiem.

> Ludzie przyjezdzaja i wymyslaja dziwne rzeczy aby zbic cene.

> A jak przywioze z belgii auto bez ksiazki z przebiegiem poprawionym

> juz przez handlarza ale tanie to auto sprzedaje sie 3 dni.

> A z zadbanym bujalem sie 3 tygodnie a ile telefonow bylo, ze daje

> tyle i biore.

> Jak dla mnie szkoda nerwow i nie dziwie sie handlarzom ze wychodza

> naprzeciw oczekiwaniom klientow. Jest popyt trzeba to

> wykorzystac.

To tak jak z moja Corrolka którą oglaszam na giełdzie AK ...... wystarczyłoby by "wyregulować" licznik i juz dawno bylaby sprzedana zlosnik.gif

Napisano

Miernik z allegro za 300-400 zeta spokojnie daje rade. koniecznie taki z sonda na kabelku, znacznie wygodniejszy w użyciu, ma w zupełnosci wysatrczająca dokładność aby wykryć powtórnie malowany element czy szpachle. Wybierz model do stali i aluminium, mi sie przydał przy kupnie felg aluminiowych. niektóre auta mają niektóre elementy z aluminium.

Tak jak koledzy wyżej pisali, nie przejmuj sie różnicami w odczycie, po prostu odczyt o podwójnej wartości może dopiero sugerować naprawę. Pamietaj też, że różne elementy mają rózną grubość lakieru.

Szczerze polecam taki miernik każdemu. Choć na zewnatrz bedzie mozn sprawdzic czy auto było uszkodzone czy nie.

Napisano
  • Autor

Jedziesz z tablicami i dokumentami auta do RDW, razem z właścicielem, gdzie on wyrejestrowuje samochód, a Ty dostajesz dokumenty z wbitą pieczątką, że auto zostalo wymeldowane, oprócz tego dokumenty wystawione na Ciebie, ze kupiłeś tablice eksportowe wraz z ubezpieczeniem OC. Całość 120-150EUR.

Napisano

> Tak jak koledzy wyżej pisali, nie przejmuj sie różnicami w odczycie,

> po prostu odczyt o podwójnej wartości może dopiero sugerować

> naprawę. Pamietaj też, że różne elementy mają rózną grubość

> lakieru.

Zależy od auta.

Mazda 6. Cała ma 70 do 80 mikrometrów dach i wewnętrzne elementy o 20 mniej. Auto po polerce.

Panda cała ~120 mikrometrów, wewnętrznych nie sprawdzałem.

Napisano

> Witam,

> jednak wolę się zabezpieczyć - pytanie, czy ktoś ma, miał,

> używa, używał jakiegoś miernika i jest w stanie go z czystym

> sumieniem polecić?

> Sam zastanawiam się w tej chwilinad dostępnym na Allegro GL2, mierzy

> zarówno stal jak i aluminium, więc powinno grać, pytanie jak się

> sprawuje w praktyce?

Znajmy szuka golfa V i czasem jak nie mam co robic jadę z nim popatrzec co ludzie sprzedają.Kolega uzywa tego

http://www.allegro.pl/item878397637_tester_miernik_lakieru_typ_chy113_promocja_asta.html

Dzis ogladalismy jednego to miał od 190 do 400,Tylko 3 elementy miały 190. .Znajomy juz 3 miesiac szuka.

Napisano

> Znajmy szuka golfa V i czasem jak nie mam co robic jadę z nim

> popatrzec co ludzie sprzedają.Kolega uzywa tego

> http://www.allegro.pl/item878397637_tester_miernik_lakieru_typ_chy113_promocja_asta.html

> Dzis ogladalismy jednego to miał od 190 do 400,Tylko 3 elementy miały

> 190. .Znajomy juz 3 miesiac szuka.

A w jakiej kasie szuka:) podejrzewam ze 25tys zlosnik.gif

Napisano

> http://www.allegro.pl/item878397637_tester_miernik_lakieru_typ_chy113_promocja_asta.html

Z takim miernikiem był u mnie rzeczoznawca przy oględzinach poprzedniego auta

Napisano
  • Autor

Napisz coś więcej, diesel, benzyna, ilość drzwi? Może akurat coś będę miał...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.