Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kolejne autko proszę mi ocenić - KIA Sportage :)

Featured Replies

Napisano

O tym, że ma mały bagażnik i twarde zawieszenie już poczytałem. Teraz interesuje mnie awaryjność, dostępność i ceny części. No i może coś o silniku CRDI 140 KM.

Jakie ma opcje przełączana napędu?

Napisano

Osobiście jestem pozytywnie nastawiony do tego auta - tyle że w dieslu i tylko pierwsza generacja.

Reduktor i blokada dyfra bez problemu.

Jedynie co jest problematyczne, to przedni napęd (automatyczne dołączanie).

Oczywiście tylko Igen posiada ramę.

Napisano

no własnie gdzieś tu kiedyś któryś z kolegów zapodawał stronę z opiniami nt I gen sportage i ni bardzo były one pochlebne.

Napisano

> no własnie gdzieś tu kiedyś któryś z kolegów zapodawał stronę z

> opiniami nt I gen sportage i ni bardzo były one pochlebne.

Kolega jezdzi Sportagem z 2000 roku i ciagle z czym jezdzi do serwisu.

Aktualnie przestal mu cialac przedni naped zalaczany podcisnieniowo.

A poza polne drogi sie nia nie zapuszcza.

Ja dla porownania jezdze o 4 lata starsza Vitara i prawie codziennie jezdze po jakis bezdrozach bo tak szybciej moge dojechac do pracy i nic specjalnego sie nie dzieje.

A Vitara to Long 2.0 V6 z autmatem.

Wiec osobiscie odradzam te auta. Kia to inaczej kijanka, czyli cos co jeszcze nie do konca uroslo. I tak wlasnie jest ze Sportagem, moze te nowe działaja inaczej...

Napisano
  • Autor

Wyjaśnie do czego potrzebny mi napęd 4x4. Choć mieszkam w Stolycy to mój dom znajduje się na końcu ślepej uliczki, która jest wąska i w zasadzie to polna droga, a nie ulica. Na dodatek ostatnie 50 metrów mam z górki,.. czyli jak wyjeżdzam pod górke smile.gif. No i wystarczy jeden dzień w miare intensywnych opadów sniegu i już nie wyjeżdzam. Jak pomacham godziną lub dwie łopatą to ja wyjade swoim Stilo. Ale żona Almerą nie da rady,.. za lekka. No i właśnie po to mi 4x4,... do przejechania 50-ciu metrów po sniegu,... jedno auto musi się być w stanie z domu wydostać smile.gif

Decyzja co do zakupu zapadła. Dziś wpłacam kase "sprowadzaczowi" na Sportage z 2006r. CRDI 140 KM.

Napisano

> Kia to inaczej kijanka, czyli cos co

> jeszcze nie do konca uroslo. I tak wlasnie jest ze Sportagem,

> moze te nowe działaja inaczej...

rotfl.gif

rozważałem zakupi sportage Igen, ale ...

właśnie opinie o awaryjności napędu mnie odstraszyły

do tego silnik dość paliwożerny (w stosunku do suzuki)

a cena jakoś też nie przemawia - nie jest okazyjna

dostęp do części też na korzyść suzuki

dlatego padło na viertarkę

Napisano

> rozważałem zakupi sportage Igen, ale ...

> właśnie opinie o awaryjności napędu mnie odstraszyły

> do tego silnik dość paliwożerny (w stosunku do suzuki)

> a cena jakoś też nie przemawia - nie jest okazyjna

> dostęp do części też na korzyść suzuki

> dlatego padło na viertarkę

Moja V6 w automacie do oszczednych nie nalezy.

Srednio 14 w terenie do 20 litrów.

Napisano

> Moja V6 w automacie do oszczednych nie nalezy.

> Srednio 14 w terenie do 20 litrów.

boje_sie.gif to mam nadzieje ze te 1,6 16V lub 8V palą mniej. A jak wyglądają spalania TD-ków

Napisano

> to mam nadzieje ze te 1,6 16V lub 8V palą mniej

moja w trasie 8L, w mieście ok 10L (zimą do 12L, tyle że zawsze "trochę" drive.gif po jakimś placyku)

Napisano

mamy w robocie taką. nie mam pojęcia jak tam jest z napędami - włączasz guzikiem i są. przy jakiejś tam prędkości samo się wyłączy grinser006.gif ale te napędy i esp tak sie spisują w tym aucie. do przejechania 50m po śniegu - spoko. Na drodze jedzie się tym b. fajnie... ale to rasowy suv - żadna terenówka. Jazda terenowa nie jest szczególnie przyjemna a wjazd w konkretne błocko skończy się żle biglaugh.gif

dużo zalezy od opon-jak sądzę. Na takich szosowych zimówkach to w kopnym śniegu też szału nie będzie icon_rolleyes.gif

Napisano

Nie zawiedziesz się na tym aucie ok.gif

Ojciec zasuwa taką z 2005 roku, tyle, że silnik 112 KM (różni się turbosprężarką, oprogramowaniem kompa i 5 biegową skrzynią zamiast 6). Ma nalatane tym ponad 70kkm (od 2006 roku) i nic przy niej nie robił poza przeglądami i laniem paliwa. Ostatnio jakieś jaja zaczęły się robić z kontrolką poduszek powietrznych, ale to jednostkowy przypadek. Znajomy takim samym modelem, jak taty (też 2005 rok) ma nalatane ponad 200kkm i nie narzeka.

Napęd możesz zblokować przyciskiem w proporcjach 50:50 do 50km/h, później się sam wyłącza.

Jak już kupisz, warto się zarejestrować tutaj: http://www.kia-4x4.pl/

Otrzymujesz jakiś drobny rabat na usługi i części w ASO, a co roku organizowane są bardzo fajne zloty w górach smile.gif

Napisano
  • Autor

No i juz jedzie! smile.gif

283380791-8.JPG

W wolnej chwili oczywiście zapisze się do kia-4x4. Przy okazji - jest gdzieś do pobrania instrukcja PL? Troche szukałem ale widze, że kiepsko osiąglana.

post-47445-14352506365199_thumb.jpg

Napisano

> No i juz jedzie!

Oo najbogatsza wersja z Korei zlosnik.gif

> W wolnej chwili oczywiście zapisze się do kia-4x4. Przy okazji - jest

> gdzieś do pobrania instrukcja PL? Troche szukałem ale widze, że

> kiepsko osiąglana.

W Internecie ciężko będzie znaleźć. Postaraj się uderzyć do ASO. Jak nie będą mieli wersji papierowej, to może elektroniczną udostępnią.

Napisano
  • Autor

> Oo najbogatsza wersja z Korei

A po czym to widać? To dobrze czy źle,.. że z Korei?

Napisano

> A po czym to widać? To dobrze czy źle,.. że z Korei?

Generalnie po przednich reflektorach. Wersje z Korei mają takie reflektory, jak na zdjęciu, natomiast wersje przedliftingowe produkowane na Słowacji mają czarne wkłady reflektorów.

W zasadzie nie ma różnicy, skąd pochodzi egzemplarz. Te auta, które Ci opisywałem pochodzą z Korei.

Najbogatszą wersję można rozpoznać po ciemnych szybach z tyłu, oraz po alufelgach (z tym że ten wzór był oferowany i w pośredniej wersji). W podstawowej wersji był inny wzór alufelg.

Napisano
  • Autor

Auto odebrane. Jak na razie - załamka! Tak zasyfionego i zaniedbanego auta dawno nie widziałem ( 2006/50kkm ). Pewien handlarz uprzedzał mnie kiedyś żeby nie kupować aut z Hiszpanii bo są bardzo zaniedbane,.. i niestety to się potwierdziło. Zobaczymy co dalej...

Napisano

> Auto odebrane. Jak na razie - załamka! Tak zasyfionego i zaniedbanego

> auta dawno nie widziałem ( 2006/50kkm ). Pewien handlarz

> uprzedzał mnie kiedyś żeby nie kupować aut z Hiszpanii bo są

> bardzo zaniedbane,.. i niestety to się potwierdziło. Zobaczymy

> co dalej...

Się wyczyści i będzie jak nówka wyglądał smile.gif

Na szczęście wykładzina podłogowa i tapicerka dość łatwo się odkurza.

Oby się bezawaryjnie sprawował 20.GIF

Napisano
  • Autor

Jak ktos tak zaniedbał auto estetycznie to niestety może oznaczać, że również mechanicznie nie był oszczędzany. Się zobaczy... Przejechałem nim dziś ze 2 kilometry z lawety do domu. mam wrażenie, że troche stuka w zawieszeniu ( z tyłu ). Co tam są za elementy, które mogły się posypać?

Napisano

> Jak ktos tak zaniedbał auto estetycznie to niestety może oznaczać, że

> również mechanicznie nie był oszczędzany. Się zobaczy...

> Przejechałem nim dziś ze 2 kilometry z lawety do domu. mam

> wrażenie, że troche stuka w zawieszeniu ( z tyłu ). Co tam są za

> elementy, które mogły się posypać?

Jeśli nie tajemnica to ile zapłaciłeś za auto ?

Napisano
  • Autor

> Jeśli nie tajemnica to ile zapłaciłeś za auto ?

Powinienem zamknąć się w 43tys. z transportem i ołatami,.... + myjnia smile.gif

rej.11/2006, 50kkm,CRDI140KM,.. no i 4x4 kanieszno... smile.gif

Napisano

Też myślałem o Kia, ale ten bagażnik dla mnie za mały i teraz wole nową Vitare, no i ten napęd ma stały, a kijanka dopinany elektronicznie grinser006.gif Chociaż sylwetke Kia ma ładniejszą smile.gif i sporo tańsze są

Napisano
  • Autor

Rzeczywiście bagażnik to najczęściej "wytykany" minus tego auta. Ale on ma taką schodzącą w dół rolete. Jak się ją zdejmie to miejsca nieco przybywa. W moim przypadku to nie ma być auto rodzinne tylko drugie auto dla zony na trudne warunki pogodowe,.. czyli śnieg na wyjeździe z domu pod górke. Jak już wczesniej wspominałem krytyczne jest pierwsze 50 metrów po opadach śniegu smile.gif

Nie znam się za bardzo na napędach 4x4 ale KIA ma przycisk LOCK. I automatycznie dopinany tył w azie potrzeby. Vitara ma inaczej?

Napisano

w nowej tez stuka z tyłu biglaugh.gif ale nie wiem jak bardzo u ciebie grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Śnieg sypie,.. 4x4 stoi w garażu,.. a ja nie moge jeździć bo mi jeszcze dokumentów z Hiszpanii nie przysłali! angryfire.gif

Ponoć procedury wyrejestrowania auta w tym kraju tak długo trwają (?!)

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Śnieg sypie,.. 4x4 stoi w garażu,.. a ja nie moge jeździć bo mi

> jeszcze dokumentów z Hiszpanii nie przysłali!

Wiosna przyszła i już jezdze smile.gif

Znacie jakiś kącik ( forum ) posiadaczy takich aut? Tu chyba nie ma zbyt wielu użytkowników... jest ktoś?

Napisano

> Wiosna przyszła i już jezdze

> Znacie jakiś kącik ( forum ) posiadaczy takich aut? Tu chyba nie ma

> zbyt wielu użytkowników... jest ktoś?

Na forum4x4 jest podforum użytkowników Kia i nawet jakieś posty się tam pojawiają ...

Napisano

> Wiosna przyszła i już jezdze

> Znacie jakiś kącik ( forum ) posiadaczy takich aut? Tu chyba nie ma

> zbyt wielu użytkowników... jest ktoś?

Może tutaj sie zapisz http://www.kia-4x4.pl/ i fragment postu szandrzeja w tym wątku

Otrzymujesz jakiś drobny rabat na usługi i części w ASO, a co roku organizowane są bardzo fajne zloty w górach

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Jesli lubicie z kimś pogadać na jakimś forum o swoim aucie to nie kupujcie tego auta. Totalna porażka forumowa! Nie ma gdzie i nie ma z kim pogadać! Sportage I owszem,.. jest grupa forumowiczów. Ale Sportage II to totalna samotnia! frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.