Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

To tak ma być?

Featured Replies

Napisano

Nie wiem czy to zima, czy co??? Pisałem jakiś czas temu że silnik nierówno chodzi... Moim zdaniem słychać trochę zawory (szczególnie na ostrym mrozie) ale ostatnio stoje na światłach, bieg jałowy, a obroty skaczą... niewiem.gif nie pływają jak przy awarii np. silnika krokowego że trochę góra, trochę dół albo góra dół na zmianę, tylko wskazówka obrotka co sek, dwie skakała na dół, szybko, o dwie trzy kreski oslabiony.gif

Na kierownicy czuć, że nawet mimo prawidłowych wskazań obrotomierza silnik chodzi nierówno... Jakby co kilka sekund coś przemielił labo natrafiał na jakiś opór oink.gif

Zacząłem przyzwyczajać się do szumu ala turbo podczas mrozu (altek może), mogę zrozumieć głośne zawory, bo mróz bo może TTTM ale te obroty to już przesda troszkę i to drganie na kierownicy... W moim starym Uno nie miałem nigdy takich problemów angryfire.gif

Objawy jakby przeszły ale sporadycznie występują.

Napisano

< kara.gifkara.gifkara.gifspy.gif>

hmm powiem szczerze że też odczuwam teraz w zime takie chwilowe dziwne "zawachania" silnika...i nie mam pojęcia czym to jest spowodowane, na szczęście występuje to rzadko i to tylko w mrozy i nie przywiązuje do tego uwagi wink.gif

Napisano
  • Autor

> Bolączka silnika 1.2 8v - czyli wypadanie zapłonu

jak to leczyć, co sprawdzić? Byłem ostatnio w ASO Fiata i usłyszałem, że nic szczególnego się tu nie dzieje screwy.gif

Napisano

> jak to leczyć, co sprawdzić? Byłem ostatnio w ASO Fiata i usłyszałem,

> że nic szczególnego się tu nie dzieje

przyzwyczaić się, choć mnie denerwowało jak na światłach stałem i trzęsło mną

generalnie nie odkryto jednoznacznej przyczyny tego czegoś

Napisano

a przypadkiem wypadanie zaplonów nie powoduje zaświecenia checka?

Napisano

> a przypadkiem wypadanie zaplonów nie powoduje zaświecenia checka?

nie, nie ma też żadnych ukrytych błędów

Napisano

> jak to leczyć, co sprawdzić? Pozostaje Ci tylko akceptacja kropasa w takim stanie zlosnik.gif

Napisano

Moze to jest tak, ze impuls zaplonu zawsze jest, cewka za kazdym razem tworzy wysokie napiecie i iskre na swiecy, ale czasem nie dochodzi do zaplonu mieszanki hmm.gifniewiem.gif

Napisano
  • Autor

> > jak to leczyć, co sprawdzić? Pozostaje Ci tylko akceptacja

> kropasa w takim stanie

Mówisz jakby to był jakiś sztrucel. W przypadku mojego starego Uno mógłbym się przyzwyczaić ale to jest 6cio letnie auto z przebiegiem poniżej 40kkm screwy.gif No ludzie, jakość pozostawia jednak wiele do życzenia.. Pewnie to szajsowaty osprzęt, bo nei spotkałem się z opinią, wskazującą na specjalną awaryjność tych silników hmm.gif

Napisano
  • Autor

> przyzwyczaić się, choć mnie denerwowało jak na światłach stałem i

> trzęsło mną

> generalnie nie odkryto jednoznacznej przyczyny tego czegoś

Kasy w ASO na takie rzeczy zostawiać na pewno nie będę wolę sobie odłożyć na wiesz co.... zlosnik.gif

Napisano

czy ja wiem, raczej to moze wynikac z jakosci eksploatacji auta. 6 lat - po 5 latach to wypada sporo elementow gumowych wymienic - np lapy silnika, swiece, kable - te maja ciezko, sprawdzic luz zaworowy. rozrzad dawno wymienic.

a przyczyna moze byc prozaiczna masa na aucie. auto malo uzywane szybciej sie "sypie" niz takie ktore robi minimum rocznie 10 kkm.

Napisano

W skrajnych przypadkach powoduje, w moim wycescu na dystansie 110kkm zdarzyło się to 3 razy

- tzn zapalenie checka przez wypadanie zapłonów waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> czy ja wiem, raczej to moze wynikac z jakosci eksploatacji auta. 6

> lat - po 5 latach to wypada sporo elementow gumowych wymienic -

> np lapy silnika, swiece, kable - te maja ciezko, sprawdzic luz

> zaworowy. rozrzad dawno wymienic.

> a przyczyna moze byc prozaiczna masa na aucie. auto malo uzywane

> szybciej sie "sypie" niz takie ktore robi minimum rocznie 10

> kkm.

Powinno to być ujęte w książce, bo tak naprawdę w każdym serwisie zaleciliby mi wymianę innych części... Świece i kable na wiosnę zgodnie z instrukcją. Łapy silnika... to pierwsze słyszę i to ogólnie, nie mówiąc już konkretnie o Kropku.. Rozrząd i luz kazano zostawić mi w spokoju zlosnik.gif

Napisano

Ale głupoty piszesz-bolączka to tak jakby te silniki miały taki problem

Problem jest w układzie zapłonowym-tzn niewłaściwe świece, przewody, lub ich "starość"!!!!!

Zanieczyszczony układ przepustnicy!!!!

Filtr powietrza stary i wilgotny!!!!

Sprawdzić , wymienić i będzie dobrze wink.gif

8V to jeden z lepszych i niezawodnych silników fiata do miasta

Napisano

o tak, zgadzam się, super silniczek i jeszcze nigdy mnie nie zawiódł smile.gif

jak narazie najmniej awaryjna jednostka z jaką miałem do czynienia

Napisano

> Ale głupoty piszesz-bolączka to tak jakby te silniki miały taki

> problem

> Problem jest w układzie zapłonowym-tzn niewłaściwe świece, przewody,

> lub ich "starość"!!!!!

> Zanieczyszczony układ przepustnicy!!!!

> Filtr powietrza stary i wilgotny!!!!

> Sprawdzić , wymienić i będzie dobrze

> 8V to jeden z lepszych i niezawodnych silników fiata do miasta

To dziwne bo miałem wszystko nowe, a i tak szarpało. Swiece, kable, cewki, filtry i przepustnice.

I jak to wyjaśnisz?

Napisano
  • Autor

> To dziwne bo miałem wszystko nowe, a i tak szarpało. Swiece, kable,

> cewki, filtry i przepustnice.

> I jak to wyjaśnisz?

Ja miałem zamiar wymienić świece i kable na wiosnę ale tak szczerze moówiąc to nie wiem czy to pomoże...

Filterki wszystke wymieniane na czas, co do przepustnicy to nie wiem ale słyszałem, że brudny korpus przepustnicy potrafi byc odpowiedzialny za takie chocki to słyszalem waytogo.gif

Napisano

> To dziwne bo miałem wszystko nowe, a i tak szarpało. Świece, kable,

> cewki, filtry i przepustnice.

> I jak to wyjaśnisz?

Wyjaśnie w ten sposób że trzeba szukać również innej przyczyny jeśli się tak dzieje-niekiedy złe założenie odmy na rurki puszki filtra ,czy obudowy(pokrywy)zaworów powoduje taki objaw -to jest nieszczelność układu zasilania i to powoduje takie nierówne obroty, dodatkowo napiszę z własnego doświadczenia:

-zaśniedziałe końcówki czujnika temperatury w korpusie wtryskiwaczy

-zanieczyszczony czujnik położenia przepustnicy

-zanieczyszczony silnik krokowy

-uszkodzony katalizator

-zmieniony dolot filtra powietrza(sportowy)

-zardzewiały(przytkany) i nieszczelny wydech

Ale najczęstszą przyczyną jest zanieczyszczona przepustnica i jej elementy szczególnie silnik krokowy który w 8V jest trudny do wyczyszczenia ale....da się delikatnie pędzelkiem ,w benzyn-ce ekstrakcyjnej myje się i suszy sprężonym powietrzem najskuteczniej i najpewniej.

Chyba że ktoś lubi majsterkować i zrobi tak jak ja.

Kolego mam kropka już 10 lat (nr 3)naśmigane ma 317kkm na lpg już znam go a wylot tyle co się na czyściłem przepustnicy to moje ale, postępując z zasada jak się dba to się jeździ -sprawdza się co do tego pojazdu.

Olej 10w40 wymieniany co 15kkm płyny (chłodnicy ,hamulcowy co 36mc)filtr gazu,powietrza i p.pyłkowy co 15kkm mycie przepustnicy 2 razy w roku na wiosnę(kwiecień) i (październik) wymiana świec, przewodów 40kkm (Denso, Bosch)Olej w skrzyni co 100kkm, mycie silnika 100kkm, oliwienie linek skrzyni biegów raz w roku, smarowanie przegubów, zawiasów, drążka zmiany biegów raz w roku, wymiana tarcz, klocków i szczęk, bębnów -w miarę potrzeby lub po przebiegu( wychodzi co 60kkm-90kkm) na zimę zgodnie z zaleceniem(podwieszony wątek)

I tyle autko chodzi, a że jest małe więc w wakacje mnie denerwuje i chce je zmienić ...po wakacjach mi przechodzi i tak jest już 10 lat rotfl.gif

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.