Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pB out na zawsze- przeróbka gaźnika -

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam takie pytanie, bo chcę wywalić PB na stałe z samochodu smile.gif

posiadam na stanie gaźnik solexa, 32/34. I teraz czy ktoś kiedyś przerabiał gaźniki na LPG? tzn, zamiast podawania PB gaźnik podawałby LPG.

Zaznaczę - PB wypada na stałe a nie chcę dodatkowej zwężki w dolocie od miksera.

Napisano

> Zaznaczę - PB wypada na stałe a nie chcę dodatkowej zwężki w dolocie od miksera.

Zwężka jest po to żeby podać lpg w odpowiedniej proporcji do powietrza - nie da się wywalić zwężki ...

Autko zawsze będzie słabsze na lpg, bo lpg w instalacjach 1-4 generacji podawane jest w postaci lotnej i jako takie zajmuje więcej objętości niż kropelkowo wtryskiwana benzyna. A skoro zajmuje większą objętość to do cylindra dostaje się mniej tlenu i energia spalania jest mniejsza.

Wyjątkiem jest wtrysk ciekłego lpg ...

Napisano
  • Autor

> Zwężka jest po to żeby podać lpg w odpowiedniej proporcji do

> powietrza - nie da się wywalić zwężki ...

> Autko zawsze będzie słabsze na lpg, bo lpg w instalacjach 1-4

> generacji podawane jest w postaci lotnej i jako takie zajmuje

> więcej objętości niż kropelkowo wtryskiwana benzyna. A skoro

> zajmuje większą objętość to do cylindra dostaje się mniej tlenu

> i energia spalania jest mniejsza.

> Wyjątkiem jest wtrysk ciekłego lpg ...

Się nie zrozumieliśmy smile.gif oczywiście, w jakimś stopniu będzie słabsze ale- Robimy zwężkę dodatkowo w przypadku montowania LPG do PB, a mnie interesuje wyrzucenie pierwszego poziomu, i wykorzystanie zwężki którą robi gaźnik normalnie dla benzyny (mikser to przecież też taki gaźnik) i zastąpienie benzyny gazem.

Chodzi mi o to czy to się da jakoś wysterować i czy to ktoś robił kiedyś- przypominam - PB nie będzie nigdy więcej! gaźnik ma zostać "przerobiony" na "mikser"

Chodzi mi o wykorzystanie gaźnika jako miksera, o.

Napisano

> Się nie zrozumieliśmy oczywiście, w jakimś stopniu będzie słabsze

> ale- Robimy zwężkę dodatkowo w przypadku montowania LPG do PB, a

> mnie interesuje wyrzucenie pierwszego poziomu, i wykorzystanie

> zwężki którą robi gaźnik normalnie dla benzyny (mikser to

> przecież też taki gaźnik) i zastąpienie benzyny gazem.

> Chodzi mi o to czy to się da jakoś wysterować i czy to ktoś robił

> kiedyś- przypominam - PB nie będzie nigdy więcej! gaźnik ma

> zostać "przerobiony" na "mikser"

> Chodzi mi o wykorzystanie gaźnika jako miksera, o.

Raczej to nie przejdzie, po prostu konstrukcja gaźnika, jest przewidziana dla LPG, a nie dla noPb. Jedynie co można zrobić, to odłączyć gaźnik od zasilana noPb i zrobić mikser na styl BLOS'a, do tego przyspieszyć trochę zapłon, tak aby silnik nie dzwonił i auto powinno śmigać tak, jak na benzynce albo i lepiej. waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Zapłon przyspieszony już ile się da smile.gif

Do tego map oszukajka zamontowana.

Co masz na myśli mówiąc a'la blosa? ja myślałem o jakiejś modyfikacji dysz w gaźniku - wiadomo grubsza przeróbka a nie tylko zamiana wężyków wink.gif

ogólnie mam monopointa ale chce zmienić na gaźnik.

jeden motylek 35mm kontra 2 (32 i 34) w gaźniku to spora różnica smile.gif a przy okazji żeby uprościć przeróbkę - PB won bokser.gif

Napisano

> Raczej to nie przejdzie, po prostu konstrukcja gaźnika,

Nie wiem jak rzeczonego Solexa, ale Webera z Fiata 125p dało się bez większego problemu przerobić na zasilanie również LPG. Po prostu z demontowalnych zwężek Venturi'ego trzeba było zrobić miksery palnikowe. Do obu przelotów doprowadzasz gaz i jest bardzo waytogo.gif

Również na benzynie.

Napisano
  • Autor

OOooo właśnie o takie pomysły mi chodziło zeby.GIF

Bede musiał go oblukać porządnie smile.gif a PB może się zostawi ze zbiornikiem np. 10l? tak na wszelki wypadek/przypadek smile.gif

Napisano

> Witam,

> Mam takie pytanie, bo chcę wywalić PB na stałe z samochodu

> posiadam na stanie gaźnik solexa, 32/34. I teraz czy ktoś kiedyś

> przerabiał gaźniki na LPG? tzn, zamiast podawania PB gaźnik

> podawałby LPG.

> Zaznaczę - PB wypada na stałe a nie chcę dodatkowej zwężki w dolocie

> od miksera.

Ja robiłem coś takiego. I nawet przez pewien czas jeździłem na tym gaźniku dwupaliwowo, działał na gazie i w razie potrzeby na benzynce jako tako też.

Tylko mój gaźnik ta siakiś Aisan, dwugardzielowy. Gardziele są w nim wyjmowane i dało się z nich zrobić miksery gazowe z otworkami. Gaz doprowadzony do korpusu gaźnika, podfrezowane kanaliki, sterowanie II przepustnicy z pneumatycznego przerobiłem na mechaniczne, wyrzuciłem ssanie itp.

Podsumowując - NIE WARTO SIĘ MĘCZYĆ. Zysk prawie żaden. Istnieje lepsza droga. Jeśli masz zamiar zrezygnować z benzyny to sprawdź czy twój silnik nie ma wersji z wielopunktowym wtryskiem. Kolektor i dolot daj z takiego silnika, dodaj do tego zwykły palnik lub Blosa i będziesz zdziwiony jak ładnie się auto zbiera.

Napisano

> Co masz na myśli mówiąc a'la blosa?

Chłopaki na forum robili mikser z rurek miedzianych, podobny z wyglądu fakt nie do blosa tylko do miksera rybackiego i całkiem ładnie na tym Lanos czy Nubira śmigały. waytogo.gif

Napisano

Fajny pomysł z tym gaznikiem.Można by wywalić pływak,zaworek do pływaka,zatkać otwory odpowietrzenia komory pływakowej,wywalić rurkę emulsyjną,dyszę główną paliwa,zatkać dyszę główną powietrza(co zrobić z dyszami wolnych obrotów-dyszę powietrza bym zatkał,co dalej-trzeba by poprubować niewiem.gif),a gaz podłączyć w miejsce dolotu benzyny.Powinno to jezdzić ale jak niewiem.gif

Napisano

Najprościej wywalić gaźnik - zostawić tylko przepustnicę i dać zwykły mikser lub BLOSa.

Gaźnik sam w sobie jest sporą zwężką - chyba nawet węższa niż mikser.

Napisano

> ...a gaz podłączyć w

> miejsce dolotu benzyny.Powinno to jezdzić ale jak

Gaz tą samą drogą co benzyna? Nie da rady, za małe średnice kanalików.

Napisano

> Najprościej wywalić gaźnik - zostawić tylko przepustnicę i dać zwykły

> mikser lub BLOSa.

> Gaźnik sam w sobie jest sporą zwężką - chyba nawet węższa niż mikser.

Gaźnik jest fabrycznie dobierany swoim przelotem do przelotu szczeliny zaworowej, więc większy gaźnik czy większa przepustnica niekoniecznie cokolwiek poprawi. Gaźnikowy kolektor to też wąskie gardło dla silnika.

Napisano
  • Autor

> Gaźnik jest fabrycznie dobierany swoim przelotem do przelotu

> szczeliny zaworowej, więc większy gaźnik czy większa

> przepustnica niekoniecznie cokolwiek poprawi. Gaźnikowy kolektor

> to też wąskie gardło dla silnika.

OKa. to tak czytam i czytam i już wiem. Ogólnie od Pana, Panie Gondoljerzy mam Pana Afr smile.gif więc kwestia ustawienia to nie problem.

Tak jak wspomniałem, spodziewam sie przyrostu tak czy siak bo monopoint w porównaniu do gaźnika ma dużo mniejszy "przelot".

Co do zaworów to nie problem bo głowica i zawory są takie same dla gaźnika, mono i multi (były 3 wersje tego silnika).

Mam już przeszczepiony wałek rozrządu od właśnie multi, co ciekawe taki sam jak w gaźniku.

ogólnie szukam przyrostu mocy - i myślałem że przerabiając gaźnik na LPG pozbędę się dodatkowej zwężki z miksera ale widzę że będzie ciężko.

Tak czy siak będę kombinował:) myślę że może da się coś wymodzić z zasilaniem w LPG tak żeby nie było problemów. chciałem się wzorować w pewnym sensie na blosie i jakoś w ten sposób rozwiązać mieszanie gazu - dysze dorobione własnoręcznie. Wiadomo że zasilanie do gaźnika z pominięciem komory pływakowej, a w zasadzie, to przewiercone jakieś rurki przez korpus do dyszy, i poklejone to wszystko jakoś skutecznie

+ do tego i tak reduktor do wymiany bo jest na 100Km więc zdecydowanie go zbraknie:/

Napisano

Na Twoim miejscu wstawiłbym przepustnicę i kolektor od wielopunktu i zrobił mikser z rurki miedzianej lub wstawił BLOSA, albo rybackiego.

Napisano
  • Autor

> Na Twoim miejscu wstawiłbym przepustnicę i kolektor od wielopunktu i

> zrobił mikser z rurki miedzianej lub wstawił BLOSA, albo

> rybackiego.

Gorszy problem z przeróbką. Wielopunkt już miał silniczek krokowy do sterowania wolnymi obrotami. monopoint ma siłownik uchylający przepustnicę.

Ogólnie trzaby kalkulator zamienić na komputer od multi, przynajmniej żeby sterował wolnymi obrotami.

Gorszy problem a moc z gaźnika była na poziomie 95km a z multi 97 więc dużej róznicy nie powinno być.

A w przypadku przeróbki na gaźnik to jest plug'n'play. odkręcam wtrysk z przepustnicą, przykręcam gaźnik. Wolne ustawiam, robię linkę do ssania, a reszta zostaje jak jest, i kalkulator nie głupieje (nie nie nie. nie komputer tylko kalkulator. słowo użyte z pełną premedytacją).

Napisano

> Gorszy problem z przeróbką. Wielopunkt już miał silniczek krokowy do

> sterowania wolnymi obrotami. monopoint ma siłownik uchylający

> przepustnicę.

> Ogólnie trzaby kalkulator zamienić na komputer od multi, przynajmniej

> żeby sterował wolnymi obrotami.

> Gorszy problem a moc z gaźnika była na poziomie 95km a z multi 97

> więc dużej róznicy nie powinno być.

> A w przypadku przeróbki na gaźnik to jest plug'n'play. odkręcam

> wtrysk z przepustnicą, przykręcam gaźnik. Wolne ustawiam, robię

> linkę do ssania, a reszta zostaje jak jest, i kalkulator nie

> głupieje (nie nie nie. nie komputer tylko kalkulator. słowo

> użyte z pełną premedytacją).

A nie możesz po prostu wypatroszyć tego jednopunkta tak, aby nie było zwężki a tuż przed przepustnicą dać mikser?

Napisano
  • Autor

> A nie możesz po prostu wypatroszyć tego jednopunkta tak, aby nie było

> zwężki a tuż przed przepustnicą dać mikser?

Mikser już jest obecnie tuż przed przepustnicą.

Powtórzę: jednopunkt ma jedną przepustnicę o średnicy 35mm.

Gaźnik ma dwie - 32 i 34 mm. czyli przyrost pola przekroju o dokładnie 78%.

Opłaca mi się go włożyć bo jakbym nie wypatroszył jednopunkta to mam za wąsko.

Fabryka bardzo się postarała żeby silnik nie przekroczył 55KW (w niemczech się od mocy płaciło podatek) i tak z 1,7 mam 73KM/54KW w serii. Ten sam silnik, na wielopunkcie miał 97/107KM, na gaźniku od 90 do 95 (różne gaźniki były montowane).

biorąc pod uwagę fakt że ogólnie szukam przyrostu mocy, a mając pod ręką LPG które ułatwia pewne rzeczy, chciałem pójść krok dalej.

Ogólnie pewnie w takiej sytuacji dam przed gaźnik rybackiego o jakiejś rozsądnej średnicy w rurę i tyle. Potem może z czasem blos.

Napisano

>

> Powtórzę: jednopunkt ma jedną przepustnicę o średnicy 35mm.

> Gaźnik ma dwie - 32 i 34 mm. czyli przyrost pola przekroju o

> dokładnie 78%.

Policz nie same otwory przepustnic, ale po odjęciu osi przepustnic. Podobnie przeloty gardzieli gaźnika - odejmij to co zasłaniają rozpylacze. W moim silniku jak pomierzyłem dokładnie to szczelina zaworowa jednego cylindra (silnik R4) miała bardzo podobny przelot do przepustnic i do gardzieli. Sporo przekroju odpada na ośki przepustnic lub na rozpylacze w gardzielach, a w monopunkcie masz tylko jedną ośkę.

>

> Fabryka bardzo się postarała żeby silnik nie przekroczył 55KW (w

> niemczech się od mocy płaciło podatek) i tak z 1,7 mam 73KM/54KW

> w serii. Ten sam silnik, na wielopunkcie miał 97/107KM, na

> gaźniku od 90 do 95 (różne gaźniki były montowane).

Czy 97KM było z katalizatorem, a 107KM bez katalizatora? Czy któryś z gaźnikowych modeli miał katalizator? Czy wałki rozrządumaja takie same czasy i wzniosy zaworów.

>

> Ogólnie pewnie w takiej sytuacji dam przed gaźnik rybackiego o

> jakiejś rozsądnej średnicy w rurę i tyle. Potem może z czasem

> blos.

Z rybackim o sporym przelocie możesz mieć dziurę w mocy na niskich obrotach, albo okupisz brak tej dziury zwiększonym spalaniem.

Masz problem ze sterowaniem wolnymi obrotami. Co szkodzi dać kolektor z wielopunktu i do niego dokręcić przepustnicę z jednopunktu?

Napisano
  • Autor

> Policz nie same otwory przepustnic, ale po odjęciu osi przepustnic.

> Podobnie przeloty gardzieli gaźnika - odejmij to co zasłaniają

> rozpylacze. W moim silniku jak pomierzyłem dokładnie to

> szczelina zaworowa jednego cylindra (silnik R4) miała bardzo

> podobny przelot do przepustnic i do gardzieli. Sporo przekroju

> odpada na ośki przepustnic lub na rozpylacze w gardzielach, a w

> monopunkcie masz tylko jedną ośkę.

Mimo wszystko będzie więcej smile.gif może nie 78%, ale więcej.

> Czy 97KM było z katalizatorem, a 107KM bez katalizatora? Czy któryś z

> gaźnikowych modeli miał katalizator?

Gaźniki raczej nie, 97 - 107KM tego nikt nie wie dlaczego jest różnica - 107km Było produkowane przez rok i tylko w ph1, i ogólnie ich nie ma wink.gif normalnie w Renault. Kombinują jak koń pod górę i nigdy nic nie wiadomo ococho.

>Czy wałki rozrządumaja

> takie same czasy i wzniosy zaworów.

multi i gaźnik tak. Mono ma inny wałek.

Mam założony wałek od multi.

> Z rybackim o sporym przelocie możesz mieć dziurę w mocy na niskich

> obrotach, albo okupisz brak tej dziury zwiększonym spalaniem.

Większe spalanie? no problemo smile.gif nie boli póki LPG tanie. i tak oszczędzam.

> Masz problem ze sterowaniem wolnymi obrotami. Co szkodzi dać kolektor

> z wielopunktu i do niego dokręcić przepustnicę z jednopunktu?

A jaki to będzie miało sens wtedy? Będę miał jednynie dłuższe kanały dolotowe -> ergo większą bezwładność.

może jakieś foto dam bo mówię - różnica pomiedzy mono a gaźnikiem jest defacto niewielka, za to pomiędzy mono a multi masakryczna.

To jest multi:

eng_f3n_05.jpg

Taki mam:

eng_f3n_06.jpg

a tak wyglada gaźnikowiec:

eng_f2n.jpg

Różnice istotne to:

1) mono ma małą przepustnicę - multi i gaźnik mają podobe do siebie, multi tez ma na 2 motylkach przepustnicę

2)mono steruje wolnymi uchylając przepustnicę specjalnym silniczkiem, multi ma obejscie juz na krokowcu (tzn obejscie przepustnicy)- gaźnik ma śrubkę 270751858-jezyk.gif

3) istotne różnice w komputerach pomiędzy mono a multi - m.in związane z krokowcem.

4) jak widać po zdjęciach zupełnie inny kolektor dolotowy - nie da rady przepustnicy z mono dokręcić do multi bo to rzeźba jakich mało by wyszła bez żadnych efektów - poza momentem niżej (dłuższy kolektor).

Mam nadzieję że już jaśniej jest smile.gif

Napisano

Jak ma to przyzwoicie iść w całym zakresie RPM, to dwuprzelotowość gaźnika jako mieszalnika jakimś argumentem jest.

A zapłon też założysz od gaźnikowca, czy spróbujesz skorzystać od mono z niedziałającym wtryskiem?

A i jeszcze jedno, LPG będzie korzystał ze sondy lambda, czy będzie to I gen?

Napisano
  • Autor

> Jak ma to przyzwoicie iść w całym zakresie RPM, to dwuprzelotowość

> gaźnika jako mieszalnika jakimś argumentem jest.

> A zapłon też założysz od gaźnikowca, czy spróbujesz skorzystać od

> mono z niedziałającym wtryskiem?

> A i jeszcze jedno, LPG będzie korzystał ze sondy lambda, czy będzie

> to I gen?

Zapłon z mono powinien przejściowo zagrać. Praktycznie nie ma możliwości regulacji niestety - obecnie mam przesunięty czujnik położenia wału + oszukajka map sensora co mi daje jakieś 5-6 stopni w sumie. Działa dobrze teraz na LPG to będzie działać i na Gaźniku smile.gif takie LPG zawsze włączone, a ew. jeżeli PB miałobybyć to się zrobi odcięcie zaworu na reduktorze ręcznie.

Docelowo zapłon z gaźnikowca i kalkulator won ale ciężko części znaleźć od nich.

Instalacja pseudo 2 generacja czyli 10% regulowane sondą.

Napisano

> Mimo wszystko będzie więcej może nie 78%, ale więcej.

> Gaźniki raczej nie, 97 - 107KM tego nikt nie wie dlaczego jest

> różnica - 107km Było produkowane przez rok i tylko w ph1, i

> ogólnie ich nie ma normalnie w Renault.

To by mogło świadczyć że 107KM nie miał katalizatora.

> A jaki to będzie miało sens wtedy? Będę miał jednynie dłuższe kanały

> dolotowe -

> 4) jak widać po zdjęciach zupełnie inny kolektor dolotowy - nie da

> rady przepustnicy z mono dokręcić do multi bo to rzeźba jakich

> mało by wyszła bez żadnych efektów - poza momentem niżej

> (dłuższy kolektor).

Nie da rady to, jak mówią , parasola w ..... otworzyć. Dorobienie flanszy przejściowej to pikuś, no może Pan Pikuś. Co do tego momentu niżej to niekoniecznie. W moim silniku po zamontowaniu kolektora jak z MPI poprawiła się przede wszystkim góra. Wczesniej silnik słabł powyżej 4k obrotów i powyżej pięciu nie warto było kręcić. Po zmianie ciągnął ładnie do 6k, słabł nieco powyżej 5k. Czytałem gdzieś wyznania użyszkodnika że podobne efekty dało zamontowanie kolektora MPI w gaźnikowym silniku 2,0 DOHC Fiata. Żeby poprawić dół trzeba by pewnie dać rury rzędu 1m lub dłuższe.

Napisano
  • Autor

> To by mogło świadczyć że 107KM nie miał katalizatora.

> Nie da rady to, jak mówią , parasola w ..... otworzyć. Dorobienie

> flanszy przejściowej to pikuś, no może Pan Pikuś. Co do tego

> momentu niżej to niekoniecznie. W moim silniku po zamontowaniu

> kolektora jak z MPI poprawiła się przede wszystkim góra.

> Wczesniej silnik słabł powyżej 4k obrotów i powyżej pięciu nie

> warto było kręcić. Po zmianie ciągnął ładnie do 6k, słabł nieco

> powyżej 5k. Czytałem gdzieś wyznania użyszkodnika że podobne

> efekty dało zamontowanie kolektora MPI w gaźnikowym silniku 2,0

> DOHC Fiata. Żeby poprawić dół trzeba by pewnie dać rury rzędu 1m

> lub dłuższe.

Poprawa tej charakterystyki już została osiągnięta - tzn zmiana wałka z mono na multi poprawiła to diametralnie.

Tzn na wałku z mono od 4tys już się nic nie działo.

na wałku z multi, ciągnie dalej do samego końca, przy 4,5 łapie drugi oddech smile.gif

Róznica w porównaniu wałków jest masakryczna - 8stopniowe współotwarcie w porównaniu do 4stopni (mono) + dłuższe czasy otwarcia zaworów w multi.

a spalanie jakoś drastycznie nie wzrosło smile.gif

Pytanie mam jeszcze takie poboczne - czy pompa paliwowa będzie ok, z mono do gaźnika? tzn czy nie będzie jakiegoś za dużego ciśnienia dawać czy jak?

Jeszcze w planach jest opóźnienie wałka - przy przeszczepie chciałem już to zrobić ale był problem z odpalaniem (co się okazało nie związany z wałkiem) i ustawiłem go na znaki.

Co ciekawe mieści się przestawiony o ząbek bardzo ładnie, i opóźnienie z wyliczenia wychodzi ~9 stopni więc albo wyjdzie ogień albo nie wyjdzie smile.gif

Dopóki się nie odkuję z czasem przestawianie zostawiamy w spokoju. W każdym razie jest taki plan też.

Dodatkowo silnik dostanie wydech na 2 lub 3 przelotach, bez kata, na seryjnej średnicy + do tego niestety stożek.

Trza będzie policzyć dolot...

Planowane ~ 90KM z 73KM w serii przy dobrych wiatrach na LPG.

Napisano

> Poprawa tej charakterystyki już została osiągnięta - tzn zmiana wałka

> z mono na multi poprawiła to diametralnie.

> Tzn na wałku z mono od 4tys już się nic nie działo.

73KM z 1,7 litra to zdecydowanie silnik jadący dołem obrotów. Podobnie jak mój, oryginalnie około 100KM z 2,0 w automacie. Emerycka maszyna. palacz.gif

> na wałku z multi, ciągnie dalej do samego końca, przy 4,5 łapie drugi

> oddech

> Róznica w porównaniu wałków jest masakryczna - 8stopniowe

> współotwarcie w porównaniu do 4stopni (mono) + dłuższe czasy

> otwarcia zaworów w multi.

8 stopni kontra 4 stopnie to nie jakoś strasznie dużo. Tylko to chyba są wartości podawane przez fabrykę i dotyczą jakiegoś określonego, sporego luzu zaworowego (luzu kontrolnego). Przy normalnym, roboczym luzie zaworów wartości będą większe.

> Pytanie mam jeszcze takie poboczne - czy pompa paliwowa będzie ok, z

> mono do gaźnika? tzn czy nie będzie jakiegoś za dużego ciśnienia

> dawać czy jak?

Gaźnikowe pompy mają ciśnienia rzędu 0,2-0,4 bara, a ciśnienie dla monowtrysków to zwykle około 1 bara. Trzeba by dodać regulowany zawór przelewowy i ustawić odpowiednie ciśnienie.

> Co ciekawe mieści się przestawiony o ząbek bardzo ładnie, i

> opóźnienie z wyliczenia wychodzi ~9 stopni więc albo wyjdzie

> ogień albo nie wyjdzie

9 stopni na wałku rozrządu czy 9 na wale korbowym? 9 na wałku rozrządu da 18 na korbowym. Kedyś to samo chodziło mi po głowie. Liczyłem to u siebie - jeden ząbek na wałku rozrządu dawał 18 czy 20 stopni zmiany na wale korbowym i odpuściłem sobie bo to za dużo.

P.S. Jedna uwaga: z moich osobistych doświadczeń wynika że w monowtryskach i gaźnikach użytkowanych na gazie powinno się regularnie smarować ośki przepustnicy. Bez benzyny i jej szczątkowych właściwości smarnych łożyskowanie szybko wysiada.

Napisano

> Gaźnikowe pompy mają ciśnienia rzędu 0,2-0,4 bara, a ciśnienie dla

> monowtrysków to zwykle około 1 bara. Trzeba by dodać regulowany

> zawór przelewowy i ustawić odpowiednie ciśnienie.

Znajomy miał pompę z monowtrysku w gaźnikowym polonezie i sam przelew do baku wystarczał. Ciśnienie 1 bar jest dzięki temu, ze jest regulator. Jak go nie będzie, to paliwo będzie sobie w układzie po prostu krążyło.

> P.S. Jedna uwaga: z moich osobistych doświadczeń wynika że w

> monowtryskach i gaźnikach użytkowanych na gazie powinno się

> regularnie smarować ośki przepustnicy. Bez benzyny i jej

> szczątkowych właściwości smarnych łożyskowanie szybko wysiada.

Zależy, gdzie jest wpuszczona odma i w jakim stanie jest silnik. smile.gif

Może to nie być konieczne.

Napisano
  • Autor

9 stopni na wałku.

Przestawiałem już 318 is o 6 na wałku i gra gitara smile.gif

Odma w atmosferę idzie:) ogólnie jeżdżę też na Pb czasami więc się smaruje wink.gif

Ostatnio Vpowera 100 zatankowałem - Ło Pany smile.gif czuć że przestawiony zapłon gra smile.gif a jak z tłumika strzela ładnie zeby.GIF

Rally style:P

Napisano

> 9 stopni na wałku.

no to 18 na korbowym... hmm.gif

>

> Odma w atmosferę idzie:) ogólnie jeżdżę też na Pb czasami więc się

> smaruje

U mnie też odma na zewnąrz, zasilanie tylko na LPG i po kilkudziesięciu tyś km luzy na ośkach gaźnika były takie jakbym z 1 mln km przejechał.

Napisano

> Przestawiałem już 318 is o 6 na wałku i gra gitara

Gra gitara, bo w tym konkretnym (moim smile.gif )egzemplarzu zapłon na LPG był za późny i opóźnienie (fabrycznie regulowanych) wałków wyszło mu na dobre. U Ciebie już niekoniecznie może to dać wyłącznie dobre efekty.

Tutaj strona, która zainspirowała mnie do zabaw wałkami smile.gif.

Napisano

> Róznica w porównaniu wałków jest masakryczna - 8stopniowe

> współotwarcie w porównaniu do 4stopni (mono)

Pamiętam lepiej od Ciebie mistrzu, że to było dokładnie 16 stopni na wałku z multi kontra osiem na wałku z monowtrysku palacz.gif.

283400431-walki.JPG

post-22221-14352506434346_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Pamiętam lepiej od Ciebie mistrzu, że to było dokładnie 16 stopni na

> wałku z multi kontra osiem na wałku z monowtrysku .

Proszszsz kto się odezwał zeby.GIF

Napisano

bo

> monopoint w porównaniu do gaźnika ma dużo mniejszy "przelot".

to jaki Ty tam masz monopunkt ???

Napisano
  • Autor

> Przeciętny nie ma za dużej przepustnicy i przelotu naokoło

> wtryskiwacza.

Przeciętny? raczej marny.

Silnik zaprojektowany tak żeby z 1.8 zmieścić się w 55KW (podatek w reichu) - za to ma dużo momentu nisko.

Takie 1.8 dla tych co nie chcieli płacić za podatek dużo, a mieć duży silnik.

Napisano

Chodziło mi o to, że przeciętny(czyli nie jakiś wyszukany) monowtrysk ma mały przelot. smile.gif

Napisano
  • Autor

Ogólnie jest nadzieja:

Komora pływakowa otacza obydwie gardziele w gaźniku więc można ładnie się dostać i wywiercić otwory na dysze.

Góra jest zdejmowana, podzielona tak że na wierzchu (na łączeniu) korpusu są dysze emulsyjne więc praktycznie zaraz przed zwężką.

Tak myślałem żeby dysze emulsyjne wykorzystać/przerobić na zasilanie gazem.

Tylko kwestia czy da się jakoś policzyć rozmiary itp itd smile.gif

Nie chciałbym tego robić na macajewa:) bo jak nie to daje mikser na solexa, rozwiercam go ile się da i tyle.

Pb by niestety zostało....

Aczkolwiek zostaje pokusa żeby zostało bo już widzę jak to pięknie będzie latać na tym gaźniku.... Ech...

Napisano

> Tak myślałem żeby dysze emulsyjne wykorzystać/przerobić na zasilanie

> gazem.

> Tylko kwestia czy da się jakoś policzyć rozmiary itp itd

Chodzi Ci chyba o rozpylacze. Wg mnie nieco mały przelot, jak na gaz.

A nie da się tak, jak w gaźniku od poldka wyciągnąć rozpylaczy i zwężek?

Ze zwężek robisz palniki, a gaz doprowadzasz gdzieś z boku tak, jak pisałem wcześniej.

Napisano

> Chodzi Ci chyba o rozpylacze. Wg mnie nieco mały przelot, jak na gaz.

> A nie da się tak, jak w gaźniku od poldka wyciągnąć rozpylaczy i

> zwężek?

> Ze zwężek robisz palniki, a gaz doprowadzasz gdzieś z boku tak, jak

> pisałem wcześniej.

Dokładnie w taki sposób dało się to zrobić u mnie w japońskim gaźniku. Rozpylacze zostały dla benzyny, a gardziele przerobione na miksery gazu.

Napisano

> Dokładnie w taki sposób dało się to zrobić u mnie w japońskim

> gaźniku.

O ile tylko ten Solex ma demontowalne zwęźki.

Na moje oko mieć powinien, bo zwykle jeden korpus służył za bazę do budowy gaźnika dla kilku pojemności, (ew. wersji mocy maksymalnej) silników. Zmieniali zwężki, dysze rurki emulsyjne i chodziło. waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Niestety chyba nie.. frown.gif

patrzyłem trochę wczoraj na niego i jakoś nie mogę zobaczyć czy są demontowalne czy nie :/ a nie chcę napierdzielać na jana śrubkorętem i młotkiem żeby to wyciągnąć frown.gif

Nie widzę nigdzie łączeń w każdym razie.... :/

Napisano
  • Autor

Niestety nie zabieram go ze sobą do pracy 270751858-jezyk.gif

Wrócę wieczorem do domu to zrobię i wrzucę smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.