Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

"Masło " pod korkiem - możliwe konsekwencje.

Featured Replies

Napisano

Dziś po raz pierwszy od ponad 2 miesięcy,odkreciłem korek wlewu oleju i moim oczom ukazał się piękny olejowo/maślany glut.Wyczyściłem korek,zakreciłem i OK.Genezy powstania owego gluta nie trzeba mi wyjaśniać,nie było opcji aby nie powstał, z uwagi na fakt iż od początku roku najdłuższa "trasa" jaka pokonałem samochodem to było...25 km(a tak to praca - dom... 8 km),mrozy,różnice temperatur,wilgoć nie ma jak odparować.A teraz moje pytanie - gdybym tak korka nie odkręcił i nie wyczyścił,to co by się z tym dalej stało?,rozpuścił by się podczas długiej trasy?,oderwał by się w końcu?,mógł by spowodować zatkanie kanalikiów olejowych?. Czy też jest to substacja z gruntu nieszkodliwa i jej dostanie się do układu olejowego nie może spowodować żadnych konsekwencji?.

Napisano
  • Autor

> Termostat sprawny? Silnik osiąga właściwą temp.?

Pod wzgledem tchnicznym wszystko jest OK.,to w/g mnie wyłącznie, skutek pokonywania krótkich odcinków w czasie tegorocznej srogiej zimy.

Napisano

to jest zawiesina wody w oleju.

Przyjdzie temperatura, to woda wyparuje i nie będzie po tym śladu.

Masło na korku niczemu nie przeszkadza. gorzej gdzieś w ewnętrzu silnika (może np w końcu zamarznąć i zapchać odme, co skutkuje wywaleniem jakiegoś simmerinku/ wypluciem oleju etc.). Rzadko, ale zdarza się. Przy czym niektóre silniki są tak skonstruowane, ze prawdopodobieństwo takiego zajścia jest bliskie zeru, a w innych zdarza się to dosć często.

Oplowskie o ile pamiętam są bezpieczne wink.gif

Napisano

Nic by się nie stało.

To jest emulsja czyli zmieszanie oleju z wodą.

Woda odparuje, a olej ścieknie do misy.

Napisano

z tym na korku to raczej nic się nie stanie ale zajrzyj do odmy bo tam jak się zatka to mogą być kłopociki

Napisano

Też tak miałem, ale zaproponowałem żonie wyjazd na zakupy wink.gif do Wrocławia (ok 50 km w jedną stronę) i problem dosłownie się rozpłynął cool.gif. Nie ma co się przejmować.

Edit

Warto wymyślić jakiś inny powód wyjazdu, bo ten okazał się "trochę" kosztowny hehe.gif

Napisano

A co jeśli masło jest i pod korkiem wlewu oleju, jak również gdy wyciągam bagnet to na bagnecie też jest ta zawiesina?

Napisano

> A co jeśli masło jest i pod korkiem wlewu oleju, jak również gdy

> wyciągam bagnet to na bagnecie też jest ta zawiesina?

to samo wink.gif

za któtkie trasy robisz. Albo termostat nie działa

Napisano

> za któtkie trasy robisz.

W takich przypadkach producenci przewidują częstszą wymianę oleju.

Co do zaleceń, aby co jakiś czas przegonić w trasie, to ostrożnie z tym. Trzeba raczej zalecać, aby autem delikatnie przejechać się w dalszą drogę. Mocne deptanie w pedał gazu, gdy w oleju jest sporo paliwa i wody nie jest zbyt dobre dla silnika ze względu na gorsze jego samarowanie.

Napisano

W moim samochodzie (jak z podpisu) masełko tworzyło się gdy jeździłem na oleju Castrol Magnatec po zmianie na Elf-a masełko przestało się tworzyć. Przetestowane przez 4 lata, tak żeby nie było że miałem zwidy 270751858-jezyk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.