Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup motoru

Featured Replies

Napisano

Witam

Nigdy nie ciagnelo mnie do motorow ale jakos od 1.5 roku tak marze i marze i w wkoncu postanowielm ze zapisuje sie na kurs prawa jazdy na kat. A zeby.GIF tylko teraz kwestia pogody ... smile.gif

nigdy nie jezdzilem motorem jedynie na "komarze" w dziecinstwie u dziadka i to tyle mojej stycznosci z motorem zeby.GIF

chcilabym Was zapytac co byscie mi polecili na poczatek zebym sie nie zabil choc wiem ze i na skuterze latwo tego dokonac zeby.GIF

budzet 9 kpln na machine zeby.GIF odrazu powiem ze nie ciagnie mie za bardzo do scigaczy raczej wole turystyki zeby.GIF chce podejsc profi do sprawy i nie kupowac motoru byle by w lato "przyjajczyc" chce w miare dobra maszyne na poczatek i odbpowiedni ciuch do tego zeby.GIF

Napisano

Ale na motorniczego, to jakiś kurs na tramwaje chyba, a nie kat. A hmm.gif

Napisano

> Ale na motorniczego, to jakiś kurs na tramwaje chyba, a nie kat. A

...albo operatora pompy strażackiej bo podobo tam własnie jest "motor" smile.gif

Tak serio to trochę głupio brzmi jak na motocykl mówi się motor, tak trochę staroświecko.

Co do meritum, to było i jest wałkowane na wszelkich możliwych forach związanych z motocyklizmem, wystarczy poszperać.

Na tym forum też i to wielokrotnie!

Napisano

cześć snowflake

Młody jesteś i na sprzęcie na pewno będziesz dzidował. Na początek poleciłbym obojętnie jaką 250cmm. Jeśli chcesz więcej to może gs 500f. Z fajnych turystyków to transalp ale nie mam pojęcia jak się na tym czuje początkujący smile.gif.

Napisano
swieta trojca CB/CBF 500 - ER5 - GS500 i slusznie dolozono tutaj trampka
Napisano

er-5 podobno ma słabe przednie lagi i latwo je rozwalić, za to jest bardzo komfortowa. GS bardziej sportowa pozycja. CB wygodna, ale troche ciężka jak na tak małe moto. Z tych 3 sprzęów tylko na CB jeździłem i jeżdżę dalej i z czystym sumieniem mogę polecić na początek. Jest jeszcze XJ600 lub kawasaki Zephyr 550. Szybko się zastanawiaj bo jeszcze ceny są zimowe

Napisano
  • Autor

> Ale na motorniczego, to jakiś kurs na tramwaje chyba, a nie kat. A

tyy ale na tramwaj nie mowi sie motor ani na motorniczego wink.gif

wiem ze dobrze zrozumiales o co mi chodzi tylko sie lubisz chyba czepiac coo zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> swieta trojca CB/CBF 500 - ER5 - GS500 i slusznie dolozono tutaj

> trampka

a poiwedz mi taka gs 500 jest naprawde dobra dla poczatkujacego ? podobac mi sie podbujee bardzo tylko nie wiem czy by mnie nie przerosla zeby.GIF

Napisano

> a poiwedz mi taka gs 500 jest naprawde dobra dla poczatkujacego ?

> podobac mi sie podbujee bardzo tylko nie wiem czy by mnie nie

> przerosla

Jeśli uważasz że by cię przerosłą to kup jakaś 250. Albo kup za 1500zł MZ etz 251 i na tym naucz się trochę jeździć (miesiąc wystarczy). Później sprzedasz za taka sama cenę i kupisz jakaś 500. GS ma 50KM i chyba bardzo dużo błędów wybacza, nawet odkręcenie manetki szybko do końca nie zrobi Ci krzywdy. Jedynie strzał ze sprzęgła na jedynce przy dużych obrotach może podnieść troszkę przednie koło i Cię wystraszy. Musiał byś się tym przejechać. Jeśli nie czujesz się na siłach to zaczynaj od początku, nawet od jakiejś 125. I śpiesz się z prawkiem żebyś zdążył przed nowymi przepisami:)

Napisano

wg mnie sporo zależy od Twojego wzrostu i postury. Na wysokiego faceta gs500 jest wg mnie małe i pozycja niewygodna. Na ER-5 siedzi się bardziej prosto, ja kupiłem yamahę xj600n i jest bardzo wygodna tzn. mnie odpowiada pozycja wyprostowana a nie leżenie na baku

Napisano

> a poiwedz mi taka gs 500 jest naprawde dobra dla poczatkujacego ?

> podobac mi sie podbujee bardzo tylko nie wiem czy by mnie nie

> przerosla

zrobisz kurs, zdasz prawko, to będziesz bardziej przekonany do 500. To najsłabsza z pięćsetek, co nie znaczy, że jest słabym motocyklem. Znajomy (chucherko, może z 65kg ważył jak nie mniej) jak taki kupił na 1 moto to mówił, że na początku to po prostu zapierdziala ostro icon_eek.gif, i jest sporo szybsze do 250cmm.

Napisano
  • Autor

> CB 250 mogę Ci sprzedać

ktory rok mi powiedz tego masz bo ja planuje maks 5 letni motorek kupic zeby.GIF

moja postura hmm grubasek 173 wzrostu i 79 kg wagi kurde zeby.GIF

Napisano

> swieta trojca CB/CBF 500 - ER5 - GS500 i slusznie dolozono tutaj

> trampka

nie wiem dlaczego zawsze polecacie (jak dla mnie ) te ociężałe sprzęty

przecież jest duży wybór w klasie 600

moim zdaniem kupowanie 250 na szose to porażka

przecież to sprzet dla emerytów

Napisano

No cóż...Rocznik 97, przebieg ok. 9100 mil(wątpliwe), sprowadzony z Anglii, kupiony w zeszłym roku od handlarza. Po zakupie trafił w ręce kolegi (były mechanik w Suzuki) który zrobił w nim następujące rzeczy: wymienił filtr paliwa, powietrza, olej, świece, uszczelkę pomiedzy gaźnikiem a króćcem ssącym, uszczelniacze w przodach z olejem. Co jeszcze..regulacja zaworów, czyszczenie gaźnika. Wymienione są tarcze sprzęgłowe. Ogólnie moto sprawia wrażenie zaniedbanego (prawdopodobnie stał pod chmurką). Są widoczne ogniska rdzy. To chyba tyle. Postaram się znaleźć jakieś fotki zlosnik.gif

Napisano

> Ile trzeba na stół położyć?

Właśnie znalazłem na allegro jakiegoś wariata który żąda za ten sam rocznik...8200 hehe.gif

> Zarejestrowany w Polsce?

Tak

P.S. Powiedzmy 2800. zlosnik.gif

283451436-honda.jpg

post-25997-14352506639963_thumb.jpg

Napisano

> Właśnie znalazłem na allegro jakiegoś wariata który żąda za ten sam

> rocznik...8200

> Tak

> P.S. Powiedzmy 2800.

Mogę go polecić znajomemu, żebym nie świecił oczami potem? cfaniaczek.gif

Szuka czegoś na początek, a że mikry raczej, to by pewnie Mu pasowało.

Napisano

> Mogę go polecić znajomemu, żebym nie świecił oczami potem?

Powiem tak: moto nie jest w najlepszym stanie stąd niska cena. Jak powiedział pułkownik Kwiatkowski do towarzysza Moczara: zrobicie jak chcecie. zlosnik.gif

Napisano

> budzet 9 kpln na machine odrazu powiem ze nie ciagnie mie za bardzo

> do scigaczy raczej wole turystyki

transalp. ja mam "zabytek" rocznik '91 i jestem zadowolony.

w listopadzie 2009 zaliczona "Pogoń za lisem", przeżył ok.gif

to jest mój pierwszy motocykl i twierdzę, że nadaje się dla początkującego - dużo wybacza.

po za tym, dość wysoko się siedzi - co podczas jazdy w mieście jest bardzo na plus ok.gif

za 9kpln powinieneś kupić rozsądny egzemplarz. nie patrz na rocznik!

jeśli chcesz więcej informacji o trampku zajrzyj na http://transalpclub.pl

Napisano

> wg mnie sporo zależy od Twojego wzrostu i postury. Na wysokiego

> faceta gs500 jest wg mnie małe i pozycja niewygodna.

Mam 185 cm wzrostu i dość wygodnie mi się jeżdzi na Gs500 a robilem już trasy po ok 600km, to zależy od tego jak się przyzwyczaisz. Mogę każdemu początkującemu polecić ten motorek, nawet jak nie siedział wcześniej na żadnym moto, oczywiście trzeba mieć rozum w głowie jak na każdym sprzęcie bo powyżej 7tyś obrotów wstępuje w niego "inne życie" i potrafi ostro pociągnąć.

Napisano

> nie wiem dlaczego zawsze polecacie (jak dla mnie ) te ociężałe

> sprzęty

> przecież jest duży wybór w klasie 600

> moim zdaniem kupowanie 250 na szose to porażka

> przecież to sprzet dla emerytów

Klasa 600 to już mocniejsze sprzęty (z wyjątkiem XJ które się nadaje). Chłopak mówi że ostatnio w dzieciństwie na komarku jeździł. Sporo ludzi na naszych drogach było co mieli 600 na pierwsze moto i źle na tym wyszli (tak tak, niektórzy mają R1 lub hayabuse na pierwsze moto i żyją). Ja tam jestem zdania że lepiej zaczynać od słabszych sprzętów i później łatwiej się przesiąść na coś mocniejszego.

Napisano

Romet K-125 ma same zalety

niezawodny

tani jak barszcz

prosty jak konstrukcja cepa

spala tyle co nic

lekki

nie idzie na kolo z gazu grinser006.gif

w sam raz na poczatek zlosnik2.gif

Napisano

> Romet K-125 ma same zalety

> niezawodny

> tani jak barszcz

> prosty jak konstrukcja cepa

> spala tyle co nic

> lekki

> nie idzie na kolo z gazu

> w sam raz na poczatek

i, jak widać na Twoim przykładzie, do turystyki się nadaje wink.gif

nie nabijam się, żeby nie było! podziwiam i tyle ok.gif

Napisano

> Klasa 600 to już mocniejsze sprzęty (z wyjątkiem XJ które się

> nadaje).

trampek to też 600. i co? tylko te 600 jest spokojne w jeździe ok.gif

Napisano

> trampek to też 600. i co? tylko te 600 jest spokojne w jeździe

ale inna klasa, mozesz miec 600 60 kucy i 600 120 kucy ....

Napisano

> i, jak widać na Twoim przykładzie, do turystyki się nadaje

> nie nabijam się, żeby nie było! podziwiam i tyle

maluchem tez sie dalo cala europe zjezdzic .... tylko po co? dla mnie K125 to nie jest akceptowalny sprzet. Szacunek dla osob, ktore uzywaja go do turystyki ale jednak to jest moto na krotkie trasy dla malowymagajacych jezdzcow.

Napisano

> sprzęty

ninja 250 ma 7 do 100 i max kole 170 to jest sprzet dla emerytow?

Napisano

> ale inna klasa, mozesz miec 600 60 kucy i 600 120 kucy ....

wiem, wiem wink.gif

ps. idziesz na targi? chyba do "jajcusia" muszę zadzwonić wink.gif

Napisano

> wiem, wiem

> ps. idziesz na targi? chyba do "jajcusia" muszę zadzwonić

nie jade, bylem w zeszlym roku i dla mnie to organizacyjna porazka - nie ma jak dojechac, nie ma gdzie zaparkowac, nie ma jak spokojnie wejsc i nie ma jak w tym tlumie spokojnie pozwiedzac - bez sensu.

Napisano

> nie jade, bylem w zeszlym roku i dla mnie to organizacyjna porazka

w zeszłym roku nie byłem, to i nie wiem - Jacek, jak to potrafi, faktycznie narzekał na organizację - tylko myślałem że przesadzał.

to pewnie sobie odpuszczę i już - w sumie to chciałem kaski pooglądać.

Napisano

> w zeszłym roku nie byłem, to i nie wiem - Jacek, jak to potrafi,

> faktycznie narzekał na organizację - tylko myślałem że

> przesadzał.

> to pewnie sobie odpuszczę i już - w sumie to chciałem kaski

> pooglądać.

kaski to sobie na bajzu albo w sklepach poogladaj, szkoda czasu na te targi

Napisano

> sprzęty

Tzn. Jaki? R6 smile.gif

Tu masz racje. Na poczatek jakas 500 albo słabsza 600. Moim zdaniem jeszcze Bandzior daje radę i daje sporo zapasu pod manetką

Napisano

> Tzn. Jaki? R6

> Tu masz racje. Na poczatek jakas 500 albo słabsza 600. Moim zdaniem

> jeszcze Bandzior daje radę i daje sporo zapasu pod manetką

ktory bandzior?

Napisano

> ktory bandzior?

mały.

co prawda jest dosyć ciężki ale znam kilka osób które bez problemu ogarnęły go jako pierwsze moto.

Napisano

Kiedyś widziałem gościa mojego wzrostu, który jeździł Suzuki GZ500 spineyes.gif

Trochę dziwne to wyglądało, ale skoro jemu to nie przeszkadza, to dlaczego mnie miałoby?

Moje zdanie jest takie:

Jeśli masz pustkę w głowie, to nawet na moto o pojemności 125ccm zrobisz sobie krzywdę.

Nie radzę kupować na początek motocykli o pojemności większej niż 750ccm i mocy wyższej niż 100KM - mimo opanowania, czasami mogą zdarzyć się "wpadki i upadki".

Jeśli chodzi o opanowanie motocykla, to dla początkującego motocyklisty przyspieszenie 250-tki będzie kosmiczne...

Znam wiele osób, które zaczynały od 600ccm i radzą sobie do tej pory bardzo dobrze. Osoby, które kupiły słabsze moto były mocno rozczarowane po kilku miesiącach jazdy.

Myślę, że sam powinieneś przemyśleć dokładnie wszystkie "za" i "przeciw".

P.S.

Zastanówmy się... czy zaraz po zdobyciu prawa jazdy kat. B wszyscy jeżdżą np. "maluchem" albo "CC 700" tylko po to, aby nauczyć się jazdy? - chyba niekoniecznie

Napisano

> P.S. Zastanówmy się... czy zaraz po zdobyciu prawa jazdy kat. B wszyscy

> jeżdżą np. "maluchem" albo "CC 700" tylko po to, aby nauczyć się

> jazdy? - chyba niekoniecznie

Dobi, kiepskie porównanie. Moto wybacza zdecydowanie mniej błędów, niż auto. Jeżeli już mamy trzymać się Twojej analogii samochodowo-motocyklowej, to raczej wsadzanie kogoś bez praktyki na powiedzmy bandziora, to jak czlowiek tylko po kursie B i powiedzmy jakaś 911-tka, czy inna ferrara.

Napisano

> P.S.

> Zastanówmy się... czy zaraz po zdobyciu prawa jazdy kat. B wszyscy

> jeżdżą np. "maluchem" albo "CC 700" tylko po to, aby nauczyć się

> jazdy? - chyba niekoniecznie

Imho takie porównanie jest trochę bez sensu - nie musisz się w tym przypadku obyć z masą ani mocą, nie będzie Cie interesowało to czy dasz rade np. zawrócić na wzniesieniu załadowanym motocyklem i utrzymasz jego ciężar czy manewrując na parkingu za mocno pochylisz sprzęta i będzie wiadomo co zlosnik.gif

Nie porównywałbym zakupu pierwszego motocykla i zakupu takiego samochodu - moim zdaniem to troche inna bajka.

Przejrzałem posty w tym temacie i mam wrażenie, że chyba najlepiej dla autora byłoby obyć się trochę ze sprzętem na kursie (czy to będzie TW, CB, GN czy jakis chińczyk), zakumać czacze, zrobić praweczko a potem zastanawiać się nad kupnem sprzęta. Imho takie moje zdanie.

Nie mówie, że każdy ma tak robić, bo raczej mało kto najpierw robi prawo jazdy a potem kupuje motocykl zlosnik.gif Ale ja wcale tego nie neguje, poprostu trzeba wiedzieć czego się chce i jakie ma oczekiwania wobec 2oo ok.gif

W moim przypadku dużo miałem doczynienia w latach szkoły podstawowej z wszelkiej maści Rometami, Jawkami, WSK-ami.

Pierwsze numery Świata Motocykli w 95 roku to był szok wink.gif

Jakiś czas później miałem pierwszego japońca - wspomnianą już wyżej Hondę CB 250. Uważam, że to bardzo fajny sprzęt na początek, raczej bez nadmiaru mocy, ale przyjazny dla "zielonego" i dużo wybacza. Nie żałuję kilometrów w siodle, bo wiele mnie nauczyła. Po przesiadce na 600'tke cieszyłem się, że mialem jakiś etap wcześniej, bo nie chciała już tak wybaczać jak mój poprzedni motocykl zlosnik.gif

Napisano

> mały.

> co prawda jest dosyć ciężki ale znam kilka osób które bez problemu

> ogarnęły go jako pierwsze moto.

rozumiem, ze 600/650 bo maly to jest jeszcze 400

Napisano

> transalp. ja mam "zabytek" rocznik '91 i jestem zadowolony.

> w listopadzie 2009 zaliczona "Pogoń za lisem", przeżył

> to jest mój pierwszy motocykl i twierdzę, że nadaje się dla

> początkującego - dużo wybacza.

> po za tym, dość wysoko się siedzi - co podczas jazdy w mieście jest

> bardzo na plus

> za 9kpln powinieneś kupić rozsądny egzemplarz. nie patrz na rocznik!

> jeśli chcesz więcej informacji o trampku zajrzyj na

> http://transalpclub.pl

Potwierdzam, za 9kzł kupisz cos w nowszej "budzie" czyli po 95 roku, powinno tez sie udać kupic juz trampka z dwoma tarczami z przodu.

Napisano

> rozumiem, ze 600/650 bo maly to jest jeszcze 400

no jest ale ile takich masz w ofercie na sprzedaż - kilka sztuk ?

mówię o 600/650 - nie mam pojęcia jak taki 400 się sprawuje i jeździ

Napisano

To moze teraz moje 2 słowa :

Kupilem w zeszłym roku swój pierwszy "prawdziwy"motocykl. Mialem okazje jeździć wcześniej na NSR125,GS500, CBR600,MZ 660,TL 1000,ale...

Wybrałem GS500 K3. Kupilem go przypadkowo, trafił sie z małym przebiegiem i stanem nie wykazującym na większy kilometraż, dodatkowo miał kufry boczne i kilka innych akcesoriów. Początkowo miałem kupic nowa 250 z oferty Kawasaki,ale gdy zdrożała z 14900 na 18900 to zrezygnowałem...

Mam, chyba, prawo uważać ze jeżeli 250 sa dla emerytów to sprzęty powyżej 600ccm i 100KM sa dla oszołomów...

Dla mnie pierwszy motocykl służy do obycia sie prędkością, poznania jego możliwości podczas rożnych warunków atmosferycznych i sytuacji na drodze. Nie wyobrażałem sobie ze az tak wieje przy 170km/h i ze zwykłej kurtki przy 120km/h zrobi sie balon... Podsumowując, stwierdzam iz im mocniejszy motocykl tym auta zbliżają sie do Ciebie szybciej, zmieniają kierunek jazdy przez Toba także szybciej, ogólnie wszystko dzieje sie dość prędko...

Zawsze mozna z mniejszej pojemności "wskoczyć" na cos większego, niz zaliczyć swoja pierwsza glebę na dużym i ciężkim sprzęcie z owiewkami za 8 tysiakow. Pozdrawiam wink.gif

Napisano

> no jest ale ile takich masz w ofercie na sprzedaż - kilka sztuk ?

> mówię o 600/650 - nie mam pojęcia jak taki 400 się sprawuje i jeździ

600/650 to fajne moto gdyby nie to, ze pierunsko ciezkie

Napisano

[...]

> Początkowo miałem kupic nowa 250 z oferty Kawasaki,ale gdy

> zdrożała z 14900 na 18900 to zrezygnowałem...

> Mam, chyba, prawo uważać ze jeżeli 250 sa dla emerytów to sprzęty

> powyżej 600ccm i 100KM sa dla oszołomów...

[...]

Też o tym myślałem na początku.

Przez pewien czas chodziły mi po głowie nawet chińskie 125ccm spineyes.gif

Mimo wszystko nie żałuję wyboru. Jestem zadowolony z jazdy i nie uważam, aby było trudniej niż mniejszymi maszynami. Fakt, raz zdarzyło mi się "zapomnieć" i rozpędziłem się do prawie 200km/h, ale szybko zwolniłem alien.gif

To człowiek decyduje o tym, jak szybko jedzie moto smile.gif

Napisano

> ninja 250 ma 7 do 100 i max kole 170 to jest sprzet dla emerytow?

pewnie że tak co to jest 7 sekund smirk.gif

Napisano

> no jest ale ile takich masz w ofercie na sprzedaż - kilka sztuk ?

> mówię o 600/650 - nie mam pojęcia jak taki 400 się sprawuje i jeździ

Bandit 400 jest mocniejszy od wszystkich 500 i ma 4 gary zlosnik.gif W klasie 400 jest też honda cb-1 ale podobno ciężko z częściami do niej

Napisano

> Bandit 400 jest mocniejszy od wszystkich 500 i ma 4 gary W klasie

Nie od wszystkich. Najmocniejsze jest Kawasaki GPZ 500S . 60KM, 4,7 do setki, 198 vmax.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.