Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lacetti+LPG=PORAŻKA(POMOCY!!)

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie,

Potrzebuje paru porad co do funkcjonowania LPG w lacetti(1.6 16V 2004r). Na początku stycznia założyłem gaz i od tego czasu zaczęły dziać się dziwne rzeczy. Po przełączeniu na gaz trzęsie się cały sinik, i dźwignia skrzyni biegów. Samochód dziwnie parkocze i nie ma siły do póki nie złapie porządniej temperatury. Po naciśnięci sprzęgła podczas jazdy obroty spadają prawie do zera, później idą ponad 1k i dopiero wracają do normy. Spalanie(po zrobieniu mapy i rozwierceniu dysz, ponieważ na początku nie chciał przekroczyć 3.5k obrotów) mieści się między 15 a 16/100km. Po zabiegach u gazownika zaczął się wkręcać lepiej w obroty ale to i tak ogromnie odbiega od benzyny. W przyszłym tygodniu zamierzam się do niego wybrać wpysk.gif, ale nie chcę, żeby mi kit wcisnął więc proszę o jakieś sugestie. Z góry dziękuję i pozdrawiam

Napisano

Zmien gazownika a temu w miedzyczasie oklep maske.

Warto byloby sie tez pochwalic jaka to instalacja waytogo.gif

Napisano

Wiesz ja też poprosiłem o jakieś sugestie na forum i podpowiedziałem gazownikowi to i owo co mógł "zepsuć" przy montażu gazu to prawie że na mnie nakrzyczał i powiedział,że się naczytałem niestworzonych historii w necie na forum i że ludzie w ogóle na forum się na gazie nie znają tylko on jest THE BEST FACHOWIEC.

Trzeba podchodzić do takich fachowców z zasadą ograniczonego zaufania, bo wchodzi im rutyna w krew i pośpiech w robocie i nawet nie świadomie potrafią spartolić najprostszą rzecz.

Napisano
  • Autor

> Wiesz ja też poprosiłem o jakieś sugestie na forum i podpowiedziałem

> gazownikowi to i owo co mógł "zepsuć" przy montażu gazu to

> prawie że na mnie nakrzyczał i powiedział,że się naczytałem

> niestworzonych historii w necie na forum i że ludzie w ogóle na

> forum się na gazie nie znają tylko on jest THE BEST FACHOWIEC.

> Trzeba podchodzić do takich fachowców z zasadą ograniczonego

> zaufania, bo wchodzi im rutyna w krew i pośpiech w robocie i

> nawet nie świadomie potrafią spartolić najprostszą rzecz.

Z tego co wynika z papierów: reduktor, wielozawór-Tomasetto obudowa wielozaworu-G©ZWM Elektronika-Diego wtryskiwacz gazu-Valtec 30Hm przewody elastyczne-Fagumit. Co do numerów katalogowych to nie znam:(. Ja nie chcę mu mówić co spierniczył tylko chce go od razu zjechać i mniej więcej wiedzieć co mu powiedzieć jak mi strzeli jakąś ściemę co do wad.

Napisano

> Z tego co wynika z papierów: reduktor, wielozawór-Tomasetto obudowa

> wielozaworu-G©ZWM Elektronika-Diego wtryskiwacz gazu-Valtec

> 30Hm przewody elastyczne-Fagumit. Co do numerów katalogowych to

> nie znam:(. Ja nie chcę mu mówić co spierniczył tylko chce go od

> razu zjechać i mniej więcej wiedzieć co mu powiedzieć jak mi

> strzeli jakąś ściemę co do wad.

Ale jaka scieme ? Jakich wad ? Koles pojechal po bandzie i spartolil robote na pelnej linii... Wyskoczyles pewnie z 2,5 tysia albo lepiej i masz takie jaja... Ma chodzic jak pszczolka i nie ma ,ze cos tam ,cos tam... To ma dzialac a jak nie to niech zabiera swoje zabawki a Tobie oddaje kase...

Przy okazji podaj adres tego partacza ,zeby sie nikt wiecej na niego nie nacial.

Napisano

> Cóż temu rzec?

zolta.gif Ciąć niepotrzebne cytaty.!

Napisano

>[...]Valtec 30Hm [...]

Jeżeli dobrze widzę to chodzi o valteki czerwone. Lacetti jest podobny do lanosa, przypuszczam że silnik też. Niestety te wtryski nie nadają się do tych silników, o czym przekonywałem się całą zimę. Miałem dokładnie te same objawy, a nawet gorsze. Oczywiście gazonik powie że te wtryski są super bo działały w Audi Quatro i ze on wie wszystko najlepiej (mi tak jeden powiedział grinser006.gif ).

Polecam ten wątek -> valtek, tam rozpisywałem się bardziej.

edit: jedynie spalanie miałem w normie, tzn 12l miasto, oczywiście wszystkie twoje objawy nie muszą być przyczyną tylko wtryskiwaczy

Napisano

Moje graty w Lacetti

1 reduktor tomasetto zintegrowany

2 wtryski Magic Jety

3 centrala Stag 300

Smigam na gazie juz 53kkm i auto super nic nie gasnie jak na benie .

Jedyny feler to waldemary zółte zainstalowane w kitowym zestawie padły po 20kkm od instalacji wymienione na gwarancji za mała dopłata . Auto pali ok 9 L gazu , latem potrafie zejsc do 8,2 L

To ma dzialac jak na bezynie mecz SPECA niech poprawia

Napisano

> Moje graty w Lacetti

Ja mam fabryczny kit brc fly i to jest na wtryskach keihin.

Pali to 11lpg - ale non stop miasto (beny wciaga 10 wink.gif )

Napisano

> Jeżeli dobrze widzę to chodzi o valteki czerwone. Lacetti jest

> podobny do lanosa, przypuszczam że silnik też. Niestety te

> wtryski nie nadają się do tych silników, o czym przekonywałem

> się całą zimę.

To samo mówiłem gazownikowi po montażu instalacji jak mi auto gasło na jałowym, że waldki do Lanosa się nie nadają i albo zrobi tak jak należy albo niech zabiera graty i oddaje kasę. Na co mi odp., że wszystkie Lanosy przerabiane u nich na waldkach śmigają i żaden nie ma problemów tylko ja mam.

No i wyszła niedoróbka, pracownik założył za duże dysze. Poprawili i na razie jet ok, nawet w największe mrozy.

Napisano

> To samo mówiłem gazownikowi po montażu instalacji jak mi auto gasło

> na jałowym, że waldki do Lanosa się nie nadają i albo zrobi tak

> jak należy albo niech zabiera graty i oddaje kasę. Na co mi

> odp., że wszystkie Lanosy przerabiane u nich na waldkach śmigają

> i żaden nie ma problemów tylko ja mam.

> No i wyszła niedoróbka, pracownik założył za duże dysze. Poprawili i

> na razie jet ok, nawet w największe mrozy.

Bo z nimi się chyba zaczynają problemy jak się trochę zabrudzą. A dysze u mnie też zmieniali na mniejsze, nic to nie dało.

Napisano

> Ja mam fabryczny kit brc fly i to jest na wtryskach keihin.

> Pali to 11lpg - ale non stop miasto (beny wciaga 10 )

To moje spalanie lpg to trasa w miescie nie wnikam tylko do gaziu i gaziu juz mnie głowa boli smile.gif heheh

Napisano

> To moje spalanie lpg to trasa w miescie nie wnikam tylko do gaziu i

> gaziu juz mnie głowa boli heheh

Miasto , miastu nierówne wink.gif

Napisano

Możesz dać namiar na ten warsztat ? Na dniach planuje założyć instalacje a głupio jak popadnę na Twój warsztat.

Pozdrawiam

Napisano

> Witam serdecznie,

> Potrzebuje paru porad co do funkcjonowania LPG w lacetti(1.6 16V

> 2004r). Na początku stycznia założyłem gaz i od tego czasu

> zaczęły dziać się dziwne rzeczy. Po przełączeniu na gaz trzęsie

> się cały sinik, i dźwignia skrzyni biegów. Samochód dziwnie

> parkocze i nie ma siły do póki nie złapie porządniej

> temperatury. Po naciśnięci sprzęgła podczas jazdy obroty spadają

> prawie do zera, później idą ponad 1k i dopiero wracają do normy.

> Spalanie(po zrobieniu mapy i rozwierceniu dysz, ponieważ na

> początku nie chciał przekroczyć 3.5k obrotów) mieści się między

> 15 a 16/100km. Po zabiegach u gazownika zaczął się wkręcać

> lepiej w obroty ale to i tak ogromnie odbiega od benzyny. W

> przyszłym tygodniu zamierzam się do niego wybrać , ale nie chcę,

> żeby mi kit wcisnął więc proszę o jakieś sugestie. Z góry

> dziękuję i pozdrawiam

CZłowieku!!!! czy ty masz krztę rozumu!!!! kolejny pokrzywdzony przez partacza. silniki w laccettii to superfajne silniki do gazowania. tam nie trzeba nawet jakiegos mocarnego gazownika, tam potrzea po porstu rzetelnego gościa, który wie co do czego i umie to skonfigurowac! Zmień gazownika, olej tego partacza, który ci tą krzywdę zrobił i kaz mu zapłacic za poprawną regulacje i poprawki. Te objawy które opisujesz nie maja prawa wystapić nawet w 1/100, to ewidentna wina gaziarza, a nie auta. o ile znam lacetti to nie jest to jakies wiekowe, zajeżdżone auto, które moze generowac samo z siebie problemy po założeniu gazu. walcz o swoje, bo inaczej jak znam zycie, za tydzień lub dwa bedziemy mieli następnego frustrata na forum, który bedzie pisał brednie, ze gaz to zło i co najwyżej do kuchenek z nim...

Napisano

> Moje graty w Lacetti

> 1 reduktor tomasetto zintegrowany

> 2 wtryski Magic Jety

> 3 centrala Stag 300

> Smigam na gazie juz 53kkm i auto super nic nie gasnie jak na benie .

> Jedyny feler to waldemary zółte zainstalowane w kitowym zestawie

> padły po 20kkm od instalacji wymienione na gwarancji za mała

> dopłata . Auto pali ok 9 L gazu , latem potrafie zejsc do 8,2 L

> To ma dzialac jak na bezynie mecz SPECA niech poprawia

kolego, który założyłes wątek. Widzisz, ze ludziska piszą, ze laczek jeździ na gazie jak na benie i TAK MA BYĆ !!!!!! jak odbierasz auto, które gasnie prycha i muli, a tak w ogole to pali 15 litrów to ja sie pytam kto tu jest głupszy: gazownik, który robote popsuł, czy też Ty, bo żeś taka robote odebrał... auto ma chodzi bez różnc na gazie i benie, spalanie to maks. 20% wiecej niz na benie. tyle. nie daj sie i walcz o swoje, a jak nie da rady tegonaprawić to niech gazownik wyjmuje instalkę i oddaje kasę.

Napisano
  • Autor

> Możesz dać namiar na ten warsztat ? Na dniach planuje założyć

> instalacje a głupio jak popadnę na Twój warsztat.

> Pozdrawiam

Celestynów k.Otwocka,

Napisano

> laczek

> jeździ na gazie jak na benie i TAK MA BYĆ !!!!!!

Potwierdzam, ma śmigać jak pszczółeczka, żadnych kangurków, mułów, braku mocy i spalania 16l/100.

Masz nie wiedzieć, że instalka w ogóle jest w aucie i kiedy się przełącza na LPG, spalanie w mieście max 12l/100.

Z powrotem do warsztatu i niech partacz poprawia do skutku, albo zabiera swoje zabawki. Potem najlepiej regulacja i test na hamowni i w normalnym ruchu.

Napisano

Zapytaj tu: http://lpg-forum.pl/

> Witam serdecznie,

> Potrzebuje paru porad co do funkcjonowania LPG w lacetti(1.6 16V

> 2004r). Na początku stycznia założyłem gaz i od tego czasu

> zaczęły dziać się dziwne rzeczy. Po przełączeniu na gaz trzęsie

> się cały sinik, i dźwignia skrzyni biegów. Samochód dziwnie

> parkocze i nie ma siły do póki nie złapie porządniej

> temperatury. Po naciśnięci sprzęgła podczas jazdy obroty spadają

> prawie do zera, później idą ponad 1k i dopiero wracają do normy.

> Spalanie(po zrobieniu mapy i rozwierceniu dysz, ponieważ na

> początku nie chciał przekroczyć 3.5k obrotów) mieści się między

> 15 a 16/100km. Po zabiegach u gazownika zaczął się wkręcać

> lepiej w obroty ale to i tak ogromnie odbiega od benzyny. W

> przyszłym tygodniu zamierzam się do niego wybrać , ale nie chcę,

> żeby mi kit wcisnął więc proszę o jakieś sugestie. Z góry

> dziękuję i pozdrawiam

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Odświeżając troszkę temat po wielu przejściach jest ok. Okazało się(po wizycie w innym warsztacie) że listwa do wtryskiwaczy i moduł sterujący były do dupy. Teraz czekam na zwrot kosztów od kolesia. Pozdrawiam i dzięki za pomoc

Napisano

> Odświeżając troszkę temat po wielu przejściach jest ok. Okazało się(po wizycie w innym warsztacie)

> że listwa do wtryskiwaczy i moduł sterujący były do dupy. Teraz czekam na zwrot kosztów od

> kolesia. Pozdrawiam i dzięki za pomoc

Bo do Laczka kolego montuje sie gotowy zestaw BRC a nie kombinuje z oszczedzaniem waytogo.gif

Napisano

> Bo do Laczka kolego montuje sie gotowy zestaw BRC a nie kombinuje z oszczedzaniem

Znowu bedzie dyskusja o wyzszosci BRC nad Stagiem?:)

Napisano

> Bo do Laczka kolego montuje sie gotowy zestaw BRC a nie kombinuje z oszczedzaniem

tyle że w tańszych kitach BRC też można dostać valteki mad.gif

Napisano

> Znowu bedzie dyskusja o wyzszosci BRC nad Stagiem?:)

Nad czym dyskutowac jak sprawa jest bardzo prosta grinser006.gif

Napisano

> tyle że w tańszych kitach BRC też można dostać valteki

To sie montuje drozszy i smiga bez problemow waytogo.gif

Napisano

> a nie kombinuje z oszczedzaniem

Z BRC to racja, ale z tym oszczędzaniem to nie takie proste. Czasem ktoś się nie zna i jedzie do gazownika, chcąc mieć dobrze.

A gazownik mu pakuje takie guano.

Napisano

> To sie montuje drozszy i smiga bez problemow

to tak jak ze stagiem, zakłada się matrixy lub keihiny jakby ktoś chciał, lepszy parownik i tez się smiga bez problemów waytogo.gif

Napisano

> Z BRC to racja, ale z tym oszczędzaniem to nie takie proste. Czasem ktoś się nie zna i jedzie do

> gazownika, chcąc mieć dobrze.

> A gazownik mu pakuje takie guano.

Sprawa juz walkowana waytogo.gif

Niestety przed montazem trzeba zebrac dobry wywiad albo jechac do ASO (tak wiem to zlo) bo oni juz maja takie gotowce ,zeby malpa zlozyla i dobrze by chodzilo.

Napisano

icon_eek.gifyikes.gif

To chyba jakaś inwencja własna naszych "speców" gazowników, bo nie sądzę, żeby BRC tak kompletowało swoje instalacje...

Napisano

> To chyba jakaś inwencja własna naszych "speców" gazowników,

Pewnie tak - sprzeda się jeleniowi instalkę z "dobrymi" wtryskami (valtek), a jak przyjedzie za 10 kkm to mu się sprzeda keihiny (bo to panie lepsze są) za 1 kzł.

Napisano

To BRC w ogóle jest w stanie obsłużyć takie w zasadzie śmieszne zaworki? hmm.gif

Żebyśmy mieli jasność, to z różnymi tanio skompletowanymi sekwencjami mam (niestety) dość bliski kontakt.

Dziwna ogólnie sprawa, bo w swoim Laczku mam sekwencję, której rodowód sięga 1999 roku, a tak na prawdę, jeśli nie popatrzę na przełącznik, to nie wiem, na jakim paliwie jadę.

Napisano

BRC sprzedaje tylko własne kity, żadnych walteków itp. A jak komuś zapakowali że BRC dało to oszustwo.

Napisano

> BRC sprzedaje tylko własne kity, żadnych walteków itp. A jak komuś zapakowali że BRC dało to

> oszustwo.

Ano właśnie. To już musiał być niesamowity fachman. smile.gif

Napisano

> BRC sprzedaje tylko własne kity, żadnych walteków itp. A jak komuś zapakowali że BRC dało to

> oszustwo.

teraz brc ma nowe tansze zestawy z wtryskami kalibrowanymi przez rozwiercanie, ale bliższych info poza kolorem czarnym nie mam biglaugh.gif

Napisano

> teraz brc ma nowe tansze zestawy z wtryskami kalibrowanymi przez rozwiercanie, ale bliższych info

> poza kolorem czarnym nie mam

A te lepsze to na jakiej zasadzie sie dopasowauje skoro nie trzeba rozwiercac?

Napisano

> A te lepsze to na jakiej zasadzie sie dopasowauje skoro nie trzeba rozwiercac?

mają wydajnośc dostosowaną do danego zakresu mocy tak jak kehinny

Napisano

> teraz brc ma nowe tansze zestawy z wtryskami kalibrowanymi przez rozwiercanie, ale bliższych info

W takiej sytuacji wolałbym chyba staga.

Napisano

> W takiej sytuacji wolałbym chyba staga.

jak kto woli jedni lubia grzebać i poprawiać gazowników i zakładają staga a inni wolą dołozyć, założyć brc i nie grzebać smirk.gif

Napisano

BRC przejeło firmę zavoli i w tańszych zestawach SQ24 MY10 daje wtryski zavoli pod swoją marką. Jak się spisują niestety nie mam pojęcia.

Napisano

> założyć brc i nie grzebać

Mi chodziło o te wspomniane przez Ciebie biedniejsze zestawy BRC.

Napisano

> jedni lubia grzebać i poprawiać gazowników i zakładają staga

Ufff... jak dobrze, że mój STAG o tym nie wie hehe.gif

Napisano

> jak kto woli jedni lubia grzebać i poprawiać gazowników i zakładają staga a inni wolą dołozyć,

> założyć brc i nie grzebać

No zaraz- kolega odnosil sie do rozwiercanych dysz w BRC - a to oznacza ze trzeba grzebac tak jak w STAGu

A zreszta i w BRC gazownicy potrafia spartolic jak dowiodlo pare postow - tylko wtedy nie jest juz tak latwo po nich porpawiac, bo program diagnostyczny nielatwy do zdobycia

Po za tym ustawienie dysz to nic trudnego - jak gazownik odrobine sie przylozy to nie ma potrzeby grzebac

Napisano

> Po za tym ustawienie dysz to nic trudnego - jak gazownik odrobine sie przylozy to nie ma potrzeby

> grzebac

Dysze jak dysze, ale tego typu wtryski mają zwykle ogólnie gorszą jakość od takich "gotowych".

Napisano

> Mi chodziło o te wspomniane przez Ciebie biedniejsze zestawy BRC.

oki nie skumałem biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.