Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czyszczenie klimatyzacji - ozonowanie

Featured Replies

Napisano

Witam

Ostatnio bylem na przegladzie okresowym w ASO i oddrazu z racji wymiany filtra przeciwpyłkowego odgrzybilem klime - byla to metoda ozonowania bo tylko taka wykonuja i twierdzili ze jest lepsze niz chemikalia. W zwiazku z tym przedzwonilem do kilku innych warsztatow klimatyzacji samochodowej i tez prawie u wszystkich jedyna metoda to ozonowanie.

Jak Wy myslicie czy ozonowanie jest tak dobre i zastepuje czyszczenie chemiczne ( spray, rurka) ? Czy moze oprocz ozonowania trzeba tez chemicznie czyscic ? ( mowa tutaj o nowym samochodzie , regularnie czysczonym itp - nie jakims sprowadzanym starym ze pelno grzybow itp)

Napisano

Ja byłem na przegladzie w renault i tam mnie poinformowano o czyszczeniu klimatyzacji przez jakieś ultradzwieki. też mówili że to lepsze od chemicznych środków.ale zupełnie sie na tych metodach nie znam.

Napisano

Metoda ozonowania jest najlepsza, bo - nie wiedzieć czemu, musi przypadek - właśnie oni mają taką u siebie :-)

Z praktyki mogę powiedzieć, że poza efektem placebo efekty są zbliżone do chemicznego czyszczenia.

Napisano

> Metoda ozonowania jest najlepsza, bo - nie wiedzieć czemu, musi

> przypadek - właśnie oni mają taką u siebie :-)

> Z praktyki mogę powiedzieć, że poza efektem placebo efekty są

> zbliżone do chemicznego czyszczenia.

Jak bardzo zbliżone i na (nie)korzyść której metody?

Napisano

Ozonowanie ma na celu dezynfekcję układu klimatyzacji . Nie usuwa zanieczyszczeń mechanicznych z parownika ale powoduje ich czasowe wyjałowienie . Najlepiej więc czyszczenie klimy rozpocząć od mechanicznego oczyszczenia parownika np. za pomocą preperatu "z rurką" a dopiero po tym przeprowadzić ozonowanie .

Napisano

Dobrze przewietrz auto po ozonowaniu. Jesli nic nie smierdzi - polecam ozonator z allegro o wydajnosci 10 procent (ca 20 mg/h)ozonatorow warsztatowych w cenie okolo 50 zlotych (podejrzewam, ze wiecej zaplaciles za wizyte u odgrzybiaczy grinser006.gif)

Zdanie kolegi lekarza (chirurg szpitalny): ozonowanie moze byc tylko dodatkiem (maja oczywiscie lampy wytwarzajce ozon), do dezynfekcji sali operacyjnej uzywa sie chemii. W takich proporcjach bym ten problem widzial.

PS Kiedys zalozylem tu taki watek czy ozonatorem z wydajnoscia jak wyzej dojdziemy poprzez wydluzenie czasu ozonowania do efektow pracy ozonatora warsztatowego (kwestia szybkosci rozpadu czastek ozonu), niestety nie bylo nikogo, kto udzielilby odpowiedzi (lub policzylby)

Napisano
  • Autor

no wlasnie tez mam podobne zdanie , ze chyba lepiej spray z rurka do parownika a potem jak cos to ozonowanie. Tak patrze ze chyba warsztaty poszly na latwizne - nie robiac nic (umieszczenie ozonatora w samochodzie) biora okolo 60 zl - zawsze to mniej pracy niz zabawa z chemia. Tak jak pisalem wczesniej skontaktowalem sie z kilkoma warsztatami klimatyzacji - tylko w jednym mowili cos o ultradzwiekach , reszta to ozononowanie kabiny przez 30 minut

Napisano

> Jak bardzo zbliżone i na (nie)korzyść której metody?

Pan Kowalski narzeka na capienie z klimy.

Jedziemy na czyszczenie chemiczne -> pan Kowalski po tygodniu dalej narzeka.

Jedziemy na ozonowanie -> pan Kowalski po tygodniu dalej narzeka.

Aha, moim (nieskromnym) zdaniem u p. Kowalskiego nic nie capi. Może nóg chłop niedomywa ?

Napisano

Ja po zakupie auta czułem lekki swąd z nawiewów. Pojechałem na ozonowanie (było gratis przy uzupełnianiu czynnika), po kilku tygodniach swąd powrócił. Zdecydowałem zakupić "bombę" do klimy. Postawiłem puszkę za tylnym siedzeniem, odpaliłem, klima na max. na 15 minut, potem wietrzenie i do tej pory mam spokój. Ponad rok nic nie czuć.

Napisano

Kazde oczyszczanie klimy z zapaszku i dezynfekcja wize się z dostarczeniem wolnych rodników tlenowych do miejsca, gdzie utrzymuje się zapach. Ozonowanie jest metodą, gdzie dostarcza sie te rodniki bez żadnych innych dodatków, typu zapachy i inne srodki dezynfekujące. Czyli zabija zapach, odkaża, ale nie ma dodatkowych aromatów i nie pozostawia warstwy zabezpieczającej parownik na przyszłość.

Ja dodatkowych aromatów nie lubię, jak kiedyś wyczyściłem klimę jakiś sosnowym preparatem, to potem musiałem brykę 3 dni wietrzyć z zapach lasu hehe.gif

Więc dla mnie ozonowanie jest ok.gif

BTW - nie ma naprawdę czegoś takiego jak ultradźwiękowe czyszczenie klimy - ultradźwięki są wykorzystywane tylko do robienia mgiełki z chemikaliów - tak samo jak w nawilżaczu.

Aby ultradźwiękami coś dobrze wyczyścić musi być zanurzone w cieczy.

Napisano

Wurth jest bardzo skuteczny, ale nie w tej cenie - kogoś pogięło. Normalnie jest w cenie około/ciut ponad 30pln

Napisano

> Wurth jest bardzo skuteczny, ale nie w tej cenie - kogoś pogięło.

> Normalnie jest w cenie około/ciut ponad 30pln

może dlatego, że to zestaw 2w1 biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.