Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

szkoda a koszty dojazdu

Featured Replies

Napisano

witam, ojciec mial sluczke, sprawca nie przyjął mandatu, sprawa do sądu, auto stoi, nie ma mozliwości dostania zastepczego poki co.. Ojciec jest zatrudniony w dwoch odleglych zakladach pracy, musi codzien dojezdzac autem.. jest mozliwosc zwrotu kosztow transportu (np wypozyczenie auta, uslugo transportowe) po wygranej sprawie w sadzie? jak wyglada procedura? zalóżmy jezdzi czyms, bierze fakture, przedstawia w sadzie, pozniej zwracaja?

Napisano

Jeżeli auto jest firmowe (w sensie zarejestrowane na firmę), to nie będzie problemu ze strony TU ze zwrotem kosztów wypożyczenia podobnego. Jeżeli prywatne - to po długiej walce, a i tak szanse są marne...

Napisano

naprawić z AC i potem zrobić regres - tak będzie najszybciej.

Napisano
  • Autor

> Jeżeli auto jest firmowe (w sensie zarejestrowane na firmę), to nie

> będzie problemu ze strony TU ze zwrotem kosztów wypożyczenia

> podobnego. Jeżeli prywatne - to po długiej walce, a i tak szanse

> są marne...

auto prywatne, na gwarancji... takze trzeba zrobic porzadnie w aso.. no wlasnie nie wiem jak to jest, przeciez dla niektorych ludzi auto jest niezbedne, a to nie jest taka zachcianka ze oddaje auto do serwisu tylko poprostu koles rozwala a czlowiek traci srodek transportu nie z wlasnej winy.. ktos musi za to beknać

Napisano
  • Autor

> naprawić z AC i potem zrobić regres - tak będzie najszybciej

wlasnie o tym nam mowiono i sie zastanawiamy.. wtedy powinni dac auto zastepcze jesli juz uruchomi sie procedura..

Napisano

> wlasnie o tym nam mowiono i sie zastanawiamy.. wtedy powinni dac auto

> zastepcze jesli juz uruchomi sie procedura..

tak - wtedy dadzą, jeśli masz AC z opcją "warsztat" a nie "wycena"

Napisano

> auto prywatne, na gwarancji... takze trzeba zrobic porzadnie w aso..

> no wlasnie nie wiem jak to jest, przeciez dla niektorych ludzi

> auto jest niezbedne, a to nie jest taka zachcianka ze oddaje

> auto do serwisu tylko poprostu koles rozwala a czlowiek traci

> srodek transportu nie z wlasnej winy.. ktos musi za to beknać

Naprawi w ASO z AC. Z ASO wydębi zastępczy ok.gif

I będzie mógł spokojnie prawować się.

Napisano
  • Autor

> Naprawi w ASO z AC. Z ASO wydębi zastępczy

> I będzie mógł spokojnie prawować się.

tylko, ze z tym ac to jest taka ze moga znizki poprzepadac, jesli sprawa nie wyjasni sie przed koncem ubezpieczenia...

a kiedy mniej wiecej moze byc orzeczenie sadu? tydzien, miesiac?

Napisano

róbcie z AC. Rodzice kilka lat temu byli w podobnej sytuacji, dodatkowo koleś był pod wpływem alkoholu a i tak sprawa ciągnęła się chyba ze 2 lata. Gdyby nie AC to by przez ten czas bez auta byli

Napisano

oc sprawcy pokrywa auto zastępcze, ale nie wiem jak jest w przypadku ac... poczytaj warunki umowy...

Napisano

> tylko, ze z tym ac to jest taka ze moga znizki poprzepadac, jesli

> sprawa nie wyjasni sie przed koncem ubezpieczenia...

nie przejmować się zniżkami

jedna szkoda nie skasuje wszystkich zniżek

po to kupuję się ubezpieczenie, aby z niego korzystać

sprawdź ile czasu jest na zgłoszenie szkody z AC

> a kiedy mniej wiecej moze byc orzeczenie sadu? tydzien, miesiac?

długoooooooo

Napisano
  • Autor

ja wiem, ale po co maja jeszcze znizki przepadac nie z wlasnej winy.. 7 dni jest na zgloszenie, takze pomysli sie jeszcze...

Napisano
  • Autor

jesli ktos jeszcze cos wie, mial taka sytuacje to prosze o info..

Napisano

> jesli ktos jeszcze cos wie, mial taka sytuacje to prosze o info..

Sytuacja wyglada tak ze ubezpieczalnia bedzie chcial ewentualnie oddac Ci za czas w ktorym auto bylo napraawiane. Nie wazne ze ktos sie nie przyznal do winy. Ich nie bedzie to interesowalo , bo niby czemu maja za to placic.

Jesli chcesz auto zastepcze to jedynie zworca za czas w ktorym bylo Twoje naprawiane. Czyli jak naprawiaja twoje auto 4-5 dni za tyle zwroca Ci za wynajem innego auta.

ps. Pamietaj ze mozna dochodzic odszkodowania za poniesione straty (nie tylko mowie o uszkodzonym aucie) od ubezpieczalni. Ale z odrazu Ci powiem ze bez firmy zajmujacej sie takimi rzeczami bedzie mega Ciezko wink.gif

ps2. Mozesz zalozyc sprawe z powodztwa cywilnego sprawcy wypadku i od niego domagac sie odszkodowania za to ze musiales (tzn Twoj Tato) jezdzic komunikacja miejska.

ps3. jesli Tato mial jakies uszkodzenie na zdrowiu - zapraszam do mnie (patrz podpis) zeby.GIF

Napisano
  • Autor

aha, rozumiem.. jak bedzie naprawiane to pewnie dadza zastepcze, tu bardziej chodzi o czas miedzy uszkodzeniem a rozpoczeciem tej naprawy, bo jesli jest sad to pewnie zejdzie..;/ za lawete zwraca ubezpieczyciel to pomyslalem ze moze za wypozyczenie auta tez, wkoncu to przez to samo zdarzenie.. komunikacja miejska odpada, nie jest wykonalne przemieszczac sie tak jak jest to konieczne..

czyli mozna sprawe zalozyc juz tej konkretnej osobie bo ubezpieczyciel nie zwraca za cos takiego..

ehh mogl przyjac mandat bo sprawa ewidentna a tak tylko czas sie traci i problemy same..

Napisano

> czyli mozna sprawe zalozyc juz tej konkretnej osobie bo

> ubezpieczyciel nie zwraca za cos takiego..

> ehh mogl przyjac mandat bo sprawa ewidentna a tak tylko czas sie

> traci i problemy same..

Mozna wytoczyc mu sprawe. Jesli sad orzeknie ze jest winny to nie bedzie problemu z odzyskaniem jakiegos odszkodowania.

Kupcie sobie jakies wozildo za 500zł z LPG problem z glowy zeby.GIF

Napisano

> ps. Pamietaj ze mozna dochodzic odszkodowania za poniesione straty (nie tylko mowie o uszkodzonym aucie) od ubezpieczalni.

Skoro mamy uchodzić za profesjonalistów ...

Nie "poniesione straty" lecz "utracone dochody".

Nie "ubezpieczalnia" lecz "ubezpieczyciel".

> Ale z odrazu Ci powiem ze bez firmy zajmujacej sie takimi rzeczam bedzie mega Ciezko

Ale ja Cię bardzo proszę ... Kolega prosi o radę więc jej udziel, nie wciskaj ludziom ciemnoty ... w ramach autoreklamy wystarczy, że akceptujemy Twojego sig'a.

> ps3. jesli Tato mial jakies uszkodzenie na zdrowiu - zapraszam do mnie (patrz podpis)

Czemu tylko szkoda na osobie ... "easy money" no.gif

Napisano

> Ale ja Cię bardzo proszę ... Kolega prosi o radę więc jej udziel, nie

> wciskaj ludziom ciemnoty ...

> Czemu tylko szkoda na osobie ... "easy money"

Zgadza sie. Przeciez nie bede ukrywal ze chodzi o "proste" wyrwanie pieniedzy z ubezpieczalni.

Logicznym jest ze niekt nie bedzie sie zajmowal sprawa na ktorej zarobi 100 czy 200zł.

Pozatym gdyby uzyskanie zadowalajacego odszkodowania bylo takie proste nie istanialy by takie firmy smile.gif

Napisano

> tylko, ze z tym ac to jest taka ze moga znizki poprzepadac, jesli

> sprawa nie wyjasni sie przed koncem ubezpieczenia...

> a kiedy mniej wiecej moze byc orzeczenie sadu? tydzien, miesiac?

Zniżki mogą przepaść ale tylko do wyjaśnienia sprawy. Jeśli w trakcie wyjaśniania sprawy jest termin opłaty ubezpiwczenia to trzeba zapłaciś więcej. Ale po wygranej sprawie z wyrokiem idzie się do firmy ubezpieczeniowej i muszą "nadpłatę" zwrócić i przywrócić poprzedni wymiar zniżek. Przerabiała to moja siostra.

Napisano

> Naprawi w ASO z AC. Z ASO wydębi zastępczy

Nie wydębi z ASO zastępczego, na pewno nie z sieci Peugeot i Toyota. Tam za zastępcze trzeba płacić i to słono.

Prędzej zastępcze dają nieautoryzowane warsztaty.

I druga sprawa, przy naprawie z AC trzeba bardzo uważać na czas na jaki to auto się dostaje - u mnie w opcji "warsztat" dawali auto na czas technologicznej naprawy auta - czyli tyle ile wychodziło z normatyw danego producenta. Nie brali pod uwagę oczekiwania na wolne miejsce w warsztacie oraz czas oczekiwania na części zamienne.

U mnie wyszło w papierach że auto powinno być naprawione w ciagu 4 dni. Naprawa trwała 21 dni, bo brakowało jednej części.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.