Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czy olej samochodowy mozna lac do motoru

Featured Replies

Napisano

> witam czy olej samochodowy mozna lac do moto gpz 600

Też jestem ciekaw. Bo według znajomego tylko Motul się nadaje do motocykla. Samochodowy pomimo spełniania norm zalecanych przez producenta motocykla ponoć nie da rady.

Napisano

No dajcie spokój, czy olej do motocykla jest aż tak drogi, żeby kombinować?

Napisano

> No dajcie spokój, czy olej do motocykla jest aż tak drogi, żeby

> kombinować?

Moze i nie jest drogi.

Ale sprawa jest tego typu czy do aut z LPG lac olej do silnikow zasilanych LPG, wkladac swiece do LPG, kable WN do lpg, wycieraczki do lpg, ...

Sam sie zastanawam czy "olej do motocykla" nie jest chwytem marketingowym.

Napisano

> No dajcie spokój, czy olej do motocykla jest aż tak drogi, żeby

> kombinować?

Nie jest, ale jak mi GS 500 spalał litra na 1000km przy ostrej jeździe to czasem w trasie trzeba było coś dolać, i jak nie było motocyklowego to lałem co popadnie. Nie miałem żadnych zauważalnych problemów ze sprzęgłem. Aczkolwiek generalnie olej samochodowy nie jest wskazany ze względu na mokre sprzęgło.

Napisano

> Nie jest, ale jak mi GS 500 spalał litra na 1000km przy ostrej

> jeździe to czasem w trasie trzeba było coś dolać, i jak nie było

> motocyklowego to lałem co popadnie. Nie miałem żadnych

> zauważalnych problemów ze sprzęgłem. Aczkolwiek generalnie olej

> samochodowy nie jest wskazany ze względu na mokre sprzęgło.

nie jest to zadnen chwyta marketingowy.

Wszystkie motocykle japońskie mają sprzęgła w kąpieli olejowej - to jest główny powód dla którego używa się innego oleju. ALE do wszystkich motocykli z suchym sprzęgłem (Ducati, BMW) można lać olej samochody, byle tylko nadawał sie do silników wysokoobrotowych

Napisano

> nie jest to zadnen chwyta marketingowy.

> Wszystkie motocykle japońskie mają sprzęgła w kąpieli olejowej - to

> jest główny powód dla którego używa się innego oleju. ALE do

> wszystkich motocykli z suchym sprzęgłem (Ducati, BMW) można lać

> olej samochody, byle tylko nadawał sie do silników

> wysokoobrotowych

A kolega to chciał chyba na inny post odpowiedzieć??

Napisano
  • Autor

dzieki doleje troche samochodowego moze nic sie nie stanie załoze kalesony i rozpoczynam sezon palacz.giffly.gif

Napisano

> dzieki doleje troche samochodowego moze nic sie nie stanie załoze

> kalesony i rozpoczynam sezon

ale jednak kontroluj sprzęgło, bo czasem na innym oleju lubi "spuchnąć"

Napisano

> witam czy olej samochodowy mozna lac do moto gpz 600

Jak ktoś lubi płacić 10-20 zl więcej za litr oleju tylko za to, że na butelce będzie mial rysunek motocykla to jego sprawa!

Babulenie zasłyszanych i powielanych opini o cudownych własciwościach oleju powodujących zwiększone tarcie na sprzęgle a z drugiej lepszy poślizg na tłoku i innych elementach powinno być karalne!

Nie wdając się w pyskowki napiszę tylko to, że kilkadziezsiąt kkm przejechanych różnymi motocyklami, w tym enduro, na POLSKICH olejach półsyntetycznych nie zrobiło najmniejszego wrazenia na motocyklach!

I to jest FAKT a nie jakieś zaczytane na forach czy innych równie "mądrych"miejscach opinie!

Napisano

> ale jednak kontroluj sprzęgło, bo czasem na innym oleju lubi

> "spuchnąć"

No nie, to dopiero informacja!!!

Mozesz rozwinąć temat? yikes.gif

Nie myślisz chyba, że tarcze zbudowane są z papieru? zlosnik.gif

Napisano

> Jak ktoś lubi płacić 10-20 zl więcej za litr oleju tylko za to, że na

> butelce będzie mial rysunek motocykla to jego sprawa!

> Babulenie zasłyszanych i powielanych opini o cudownych własciwościach

> oleju powodujących zwiększone tarcie na sprzęgle a z drugiej

> lepszy poślizg na tłoku i innych elementach powinno być karalne!

Logicznie myśląc nic się właśnie nie powinno stać, też mi się tak wydaje. Ale z drugiej strony dla czegoś olej "motocyklowy" jest dwa razy droższy od "samochodowego" confused.gif

Napisano

> No nie, to dopiero informacja!!!

> Mozesz rozwinąć temat?

> Nie myślisz chyba, że tarcze zbudowane są z papieru?

Wiem dokładnie z czego są zbudowane. Napisalem to na bazie własnego doświadczenia. Jesli kolega ma wątpliwości to polecam jezdzic na oleju samochodowym - jest duza szansa ze i koledze sie cos takiego przytrafi

Napisano

> Wiem dokładnie z czego są zbudowane. Napisalem to na bazie własnego

> doświadczenia. Jesli kolega ma wątpliwości to polecam jezdzic na

> oleju samochodowym - jest duza szansa ze i koledze sie cos

> takiego przytrafi

przecież napisałem wyżej: przejechałem różnymi motocyklami kilkadziesiąt kkm na półsyntetycznych olejach polskiej produkcji i nic nienormalnego nie stwierdziłem!

Napisano

> Logicznie myśląc nic się właśnie nie powinno stać, też mi się tak

> wydaje. Ale z drugiej strony dla czegoś olej "motocyklowy" jest

> dwa razy droższy od "samochodowego"

Dokładnie z tego samego powodu jest droższy co olej do pił łańcuchowych sprzedawany po marką producenta piły!

Ten sam olej do 2 takta kupiony na stacji paliw ale pod marką producenta oleju jest znacznie tańszy! smile.gif

Marketing, czysty marketing!

Napisano

> Nie wdając się w pyskowki napiszę tylko to, że kilkadziezsiąt kkm

> przejechanych różnymi motocyklami, w tym enduro, na POLSKICH

> olejach półsyntetycznych nie zrobiło najmniejszego wrazenia na

> motocyklach!

> I to jest FAKT a nie jakieś zaczytane na forach czy innych równie

> "mądrych"miejscach opinie!

Witam.

Oleje motocyklowe mają lepszą zdolność do przenoszenia temperatury i chłodzenia silnika niż oleje samochodowe. Dodatkowo oleje motocyklowe zachowują swoje właściwości smarne podczas wysokiej temperatury temperatury w silniku oraz zachowują film olejowy podczas wysokich obrotów silnika. W olejach samochodowych te parametry nie są tak istotne jak w olejach motocyklowych.

Dodatkowo często sprzęgło kąpane w oleju samochodowym ma tendencję do ciągnięcia i sklejania się - nie można znaleźć luzu.

Zgadzam się z kolegą że motocykl będzie działał.... ale wszystko zależy jak długo. Jednostki motocyklowe są o wiele bardziej wysilone i wyżyłowane niż silniki samochodowe więc potrzebują także najszlachetniejszych olejów.

Osobiście zawsze podczas kupowania nowego pojazdu obawiam się że mimo " pozornego " dbania o pojazd przez poprzedniego właściciela , kupię bombę o opóźnionym zapłonie i to co kolega oszczędza - będę musiał zapłacić ja - z nawiązką.

Napisano

Ja wolę zapłacić 20 zł więcej za bańkę oleju z rysunkiem motocykla smile.gif

Olej samochodowy - do samochodu

Olej motocyklowy - do motocykla

Olej do frytek - do frytek

...

Z tym biadoleniem i powielaniem zasłyszanych opinii muszę się zgodzić. Większość osób ma zerowe pojęcie o temacie. Przeczytali kilka postów, gdzie ktoś coś napisał i uważają siebie za ekspertów.

Czasami warto poszukać informacji w podręcznikach fachowych, zasięgnąć opinii specjalistów, mieć własne przemyślenia...

"lepszy poślizg na tłoku" - a da się jeszcze lepiej? ma być dobrze i tyle! właściwości materiałów nie ograniczają minimalny współczynnik tarcia i najlepszy olej nie pomoże

"zwiększone tarcie na sprzęgle" - jest olej - nie ma tarcia (w końcu olej powinien być tak zaje... aby zmniejszać tarcie tłoka do zera)

Jeśli ktoś nadal nie rozumie, to mogę wyjaśnić "łopatologicznie"

> Nie wdając się w pyskowki napiszę tylko to, że kilkadziezsiąt kkm

> przejechanych różnymi motocyklami, w tym enduro, na POLSKICH

> olejach półsyntetycznych nie zrobiło najmniejszego wrazenia na

> motocyklach!

Możesz nie zauważyć zmian jeśli każdym z tych motocykli przejechałeś kilka/kilkanaście tysięcy kilometrów. Moim zdaniem to nie jest miarodajne. Gdybyś wykonał test długodystansowy, np. 100 tys.km. i porównał to z wynikami osób, które używały oleju przeznaczonego dla motocykli, wówczas mógłbyś zaobserwować różnice (chociaż niekoniecznie).

Nie twierdzę, że Twoje motocykle nie mogą pracować poprawnie na oleju samochodowym. Zainteresował mnie ten temat i muszę poszukać więcej informacji.

Jestem w stanie zgodzić się z Tobą ale mimo wszystko muszę sprawdzić to "po swojemu". Póki co, wolę używać oleju motocyklowego wink.gif

Napisano

> Jestem w stanie zgodzić się z Tobą ale mimo wszystko muszę sprawdzić

> to "po swojemu". Póki co, wolę używać oleju motocyklowego

I dlatego też moja odpowiedź była taka a nie inna.

Różnica w cenie niewielka (no dobra, Miklas dał konkretny argument - duże spalanie oleju może być problemem).

Napisano

> Możesz nie zauważyć zmian jeśli każdym z tych motocykli przejechałeś

> kilka/kilkanaście tysięcy kilometrów. Moim zdaniem to nie jest

> miarodajne. Gdybyś wykonał test długodystansowy, np. 100 tys.km.

> i porównał to z wynikami osób, które używały oleju

> przeznaczonego dla motocykli, wówczas mógłbyś zaobserwować

> różnice (chociaż niekoniecznie).

> Nie twierdzę, że Twoje motocykle nie mogą pracować poprawnie na oleju

> samochodowym. Zainteresował mnie ten temat i muszę poszukać

> więcej informacji.

> Jestem w stanie zgodzić się z Tobą ale mimo wszystko muszę sprawdzić

> to "po swojemu". Póki co, wolę używać oleju motocyklowego

Takiego testu 100kkm prawdopodobnie nikt nie wykonal i nigdy nie wykona gdyż aby to było miarodajne to oba motocykle musiałyby jeździć pod tym samym jeźdźcem, w identycznych warunkach i w tym samym czasie a to jest po prostu niewykonalne.

pare lat temu na innym forum rozgorzała dyskusja na podobny temat i kilka osób z branży "olejowej" mających dostęp do szczegółowych specyfikacji poszczególnych olejów porównało je i nie stwierdzono jakiś cudownych dodatków w żadnym z nich ani też z papierów nie wynikały znaczące różnice.

Pomijając silniki sportowe bardzo wysilone i kręcące się do kilkunastu tys. rpm konkluzja padła taka, że jeśli nie widać różnicy to po co przepłacać!

Argument o wyższej temperaturze pracy odpada gdyż wszystkie oleje posiadają podobną granicę przy której jeszcze smarują!

Poza tym silniki chłodzone płynem czy to w motocyklach czy w samochodach nagrzewają sie do takich samych temperatur.

Te chłodzone powietrzem traktowane normalnie też się nie przegrzewają bo mają odpowiednio policzoną powierzchnię radiatorów.

Ślizganie się sprzęgła? - bujda na resorach.

Poza tym w motocyklach olej wymieniany jest przy przebiegach 6-10kkm a w samochodach 15-20 albo jeszcze rzadziej, czyli argument starzenia się i utraty w łasciwości też odpada.

Tak można to rozpatrywać punkt po punkcie ale to i tak nic nie da bo ludzie lubią jak się ich oszukuje i chcą wierzyć w piękne marketingowe opowiastki. smile.gif

Każdy ma swój rozum i zrobi po swojemu, ja uwierzyłem kiedyś ludziom którzy logicznie i mądrze uzasadnili swoje zdanie a nie marketigowemu bełkotowi, sprawdziłem to na własnej skórze i wiem, że dobrze zrobilem.

PS. Przypomnialo mi się, że kiedyś na jakimś oleju motocyklowym przeczytałem, że posiada dodatki przeciw pieniące!!!!! hehe.gif

Zastanawiam się dla czego w motocyklu olej ma bardziej się pienić niż w samochodzie? hehe.gif

Napisano

> http://chudzikj.republika.pl/Technika/Olej/olej.htm

> może komuś się przyda

>

Informacje zawarte w tym artykule są ogólnie dostępne i znane.

Natomiast te pierwsze 6 punktów jest bardzo dyskusyjnych i nie całkiem zgodne z prawdą. To są duże uogólnienia i każdy z tych punktów można w łatwy sposób zakwestionować więc nie jest to jakaś wyrocznia.

Dziennikarze motoryzacyjni piszą różne rzeczy i każdy z nas zapewne wielokrotnie się przekonał jak to u nich bywa z rzetelnością i wiedzą na temat, którym się zajmują! hehe.gif

Napisano

No wlasnie. Mysle ze nic by sie nie stalo gdyby silnik pracowal na samochodowym oleju.

Ale wiadomo, nikt z nas nie zaryzykuje:) Tymbardziej ze roznica w cenie miedzy powiedzmy motulem do samochodu 10w40 a motocyklowym, nie jest az tak gigantyczna bo to ok 20 zlotych (fakt ze samochodowy na w bance 5 litrow, wiec moze i roznica wynosci jeszcze wiecej).

Z drugiej strony juz po zapachu widac, ze jest roznica w tych olejach.

Generalnie trzeba by nalac i zobaczyc, czy sprzeglo sie nie slizga, czy skrzynia poprawnie pracuje, pewnie nic by sie nie stalo.... ale ktoz z nas chcialby eksperymentowac:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.