Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

NK przeciwko nam?

Featured Replies

Napisano

> jakis tekst

Nie wiem jak to napisać, żeby nie zarobić bana... Raczej powstrzymam się od komentarza...

Napisano

> W dupie to mieć.

Z tego co czytam, to raczej mało latasz po czarnym.

My z żonką w sezonie używamy motocykla jako normalnego środka transportu z/do pracy...

A że lecimy z jednego krańca miasta w drugi to takie nawoływanie nie jest dla nas fajne...

Szczególnie, że lecimy przez "stolicę"...

Napisano

> Z tego co czytam, to raczej mało latasz po czarnym.

> My z żonką w sezonie używamy motocykla jako normalnego środka

> transportu z/do pracy...

> A że lecimy z jednego krańca miasta w drugi to takie nawoływanie nie

> jest dla nas fajne...

> Szczególnie, że lecimy przez "stolicę"...

Ja tam mało latam po asfalcie , wiem że jest przerąbane bo można powiedzieć że na samych " dojazdówkach" często są jakieś problemy.

Staram się mieć oczy na około głowy i nie odpierniczać.

Wiem że i niejednokrotnie to nie wystarczy i są dzwony.

Łeb pod kaskiem tak nastawiam aby myślał i za mnie - i za innych kierowców.

Jedyne ułatwienie to jest że mnie z daleka słychać i staram się jednak nie latać za szybko po mieście.

Jednakże czasem stwierdzam że zwykłą szosówką chyba bałbym się latać... to dosyć smutne.

Szkoda że ogólna kultura polaków jest na niskim poziomie, wielu za swoje ciężko zarobione pieniądze wsiada za kierownice i w puszce ( czy na moto ) czują się panami świata i mają tendencję do skakania sobie do gardeł.

Nie ukrywam że i ja ze dwa razy " ukarałem " auto na szutrze - wyprzedzając je i odkręcając manetę.

Ale ja ogólnie spokojny jestem.

Napisałem - mieć to w dupie - bo to nie kończąca się historia. Bez rozwiązania. Dopóki pokolenie nie zmieni się dwa razy ciągle to będzie miało miejsce.

Napisano

> Napisałem - mieć to w dupie - bo to nie kończąca się historia. Bez

> rozwiązania. Dopóki pokolenie nie zmieni się dwa razy ciągle to

> będzie miało miejsce.

Nie, Kovic, nie zgodzę się. Nie można mieć tego w dupie.

To jest Twoje życie - też kiedyś wpadniesz na asfalt i może Ci się trafić oszołom, który stwierdzi że otworzy Ci drzwi przed kołem albo zajedzie drogę.

Napisano

> Nie, Kovic, nie zgodzę się. Nie można mieć tego w dupie.

> To jest Twoje życie - też kiedyś wpadniesz na asfalt i może Ci się

> trafić oszołom, który stwierdzi że otworzy Ci drzwi przed kołem

> albo zajedzie drogę.

Ale ja się z Tobą zgadzam.

Po prostu myślę że to kwestia czasu.

Na zachodzie europy jest inaczej niż u nas.

Jednakże fakt faktem motocykliści tam tak nie odpieprzają jak u nas.

Musisz przyznać że niewielka grupa motocyklistów robi nam niezłą reklamę. oslabiony.gifno.gif

Napisano

> Z tego co czytam, to raczej mało latasz po czarnym.

> My z żonką w sezonie używamy motocykla jako normalnego środka

> transportu z/do pracy...

> A że lecimy z jednego krańca miasta w drugi to takie nawoływanie nie

> jest dla nas fajne...

> Szczególnie, że lecimy przez "stolicę"...

mam to gdzies co mysla o mnie ludzie jak jade sprzętem zlosnik.gif

ale zawsze bede latal jak njmniej po czarnym devil.gif

Napisano

> Musisz przyznać że niewielka grupa motocyklistów robi nam niezłą

> reklamę.

Masz rację ok.gif

Napisano

Jak mają motocyklistów szanować kierowcy, którzy nigdy w życiu nie posmakowali jazdy na motocyklu skoro sami motocykliście siebie nie szanują!

Kiedyś wracając z wakacji na 2 moto, obładowani sakwami i kuframi i masą innych bambetli, jechaliśmy A-4 lewym pasem starając się utrzymać 130-150km/h, grzecznie ustępując szybszym od nas pojazdom i zwalniając co jakiś czas do 110 zmuszani przez wyprzedzające się TIRy.

Jazda byla spokojna wręcz nudna do czasu aż nie dogoniliśmy grupy innych motocyklistów, oczywiście tych "prawdziwych" zakutanych w skóry z "jedynie słusznymi" barwami na plecach.

Oni jechali w większości na hopperach spokojnie prawym pasem z prędkością TIRów do czasu aż nie zobaczyli nas!!!

W tym momencie jakby ktoś ich oblał gnojówką, dostali szału, rozproszyli się po obu pasach wprowadzając nerwówkę, zagrożenie i zmuszając wszystkie inne pojazdy do hamowania i dziwnych manewrów!

Przez kilka kilometrów tasując się blokowali ruch nie pozwalając się wyprzedzić przez nikogo.

Po pewnym czasie udało nam się uciec od tych kretynów.

Po zjechaniu na stację benzynową jakiś kierowca, który widocznie za nami jechal podszedl i zapytał się co to mialo być i co tamci robili?

Co mogliśmy odpowiedzieć? Po prostu było nam głupio, że przez takich debili inni też będą postrzegani podobnie!

Napisano

> debili inni też będą postrzegani podobnie!

Nie chce ich usprawiedliwiać, ale moze mieli jakis określony szyk w który sie nie specjalnie wpasowaliście (ale zasady jazdy w grupie chyba znasz).

Dodatkowo pomimo tego ze osobiscie nie jezdze może od dekady, ale zauważylem spadek kultury motocyklistów - kiedys bylo to bardziej elitarne "hobby", teraz pełno jest pozerów i ludzi o zgoła odmiennym podejsciu do motocyklizmu. Cieżko od nich oczekiwać, ze bedą przejawiać kulturę "starej szkoły", bo traktują motocykl wyłącznie jako element szpanu

Napisano

ja przestałem jeździć na moto w czasach gdy motocyklista był witany uśmiechem przez drugiego ... a to w sumie nie tak dawno było icon_eek.gif

Napisano

> Tak na marginesie odnośnie ulotki :

> Z kim dyskusja

jaka dyskusja ... to ujadanie pełnych kompleksów kundelków sick.gif

Napisano

> Na zachodzie europy jest inaczej niż u nas.

Oczywiście, że jest inaczej. Tam motoryzacja istniała od zawsze. W Polsce zaczęła się ok. 20 lat temu, po upadku komuny.

Społeczeństwa w krajach zachodnich zupełnie inaczej niż Polacy traktują samochody, pieszych i innych uczestników ruchu. Tutaj nadal panuje dzicz oslabiony.gif

> Jednakże fakt faktem motocykliści tam tak nie odpieprzają jak u nas.

> Musisz przyznać że niewielka grupa motocyklistów robi nam niezłą

> reklamę.

Tia... dresy i inne karki pokupowały motocykle tylko po to, aby "rwać lachony". Jeździć nie umieją, przepisów nie znają i uważają, że prędkość należy przekraczać o więcej niż 100km/h w każdym miejscu.

Są na tym świecie ludzie, którym imponuje głupota. Niestety my tego nie zmienimy... frown.gif

Napisano

No w Europie pomachanie do siebie jest standardem. Podkreslam jeszcze raz "W Europie" a nie na kresach wschodnich gdzie dzikusy walcza o przetrwanie. Sorry ale jak widze traktowanie siebie nawzajem kirowcow czy niedajboze motocyklisty (bo osmielil sie mnie wyprzedzic) to normalnie wymiekam.

Napisano

> No w Europie pomachanie do siebie jest standardem. Podkreslam jeszcze

> raz "W Europie" a nie na kresach wschodnich gdzie dzikusy walcza

> o przetrwanie. Sorry ale jak widze traktowanie siebie nawzajem

> kirowcow czy niedajboze motocyklisty (bo osmielil sie mnie

> wyprzedzic) to normalnie wymiekam.

Chyba każdy z nas niejednokrotnie jadąc motocyklem z nie raz miał "przyjemność" być wyprzedzonym przez jakiegoś fleta, który najwyraźniej wyprzedzenie motocykla stawia sobie za punkt honoru! Po takim wyprzedzeniu nieraz na grubość lakieru, już przestawało mu się śpieszyć i jechał przed motocyklem, niejednokrotnie wolniej od niego!!!

Po prostu nóż się w kieszeni otwiera ale poza wymamrotaniem kilku k... i h... nic na to nie można poradzić bo tacy się mnożą jak robaki i jest ich coraz więcej!

Napisano

> Nie chce ich usprawiedliwiać, ale moze mieli jakis określony szyk w

> który sie nie specjalnie wpasowaliście (ale zasady jazdy w

> grupie chyba znasz).

>

Mieli szyk i jak już napisałem jechali spokojnie prawym pasem zgodnie z prędkością tirów.

My jechaliśmy szybciej lewym pasem i z chwilą jak nas zobaczyli w lusterkach zaczął się cyrk. Rozjechali się po obu pasach złośliwie uniemożliwiając wyprzedzenie!

Do dziś nie rozumiem powodu tej bezinteresownej złośliwości i głupoty! yikes.gif

Może to urażona duma, że ich, "TYCH PRAWDZIWYCH" ośmielają wyprzedzić jacyś turyści w goreteksach?

Prawdopodobnie wracali z jakiegoś zlotu więc kto wie, może też alkohol miał coś do "powiedzenia"?

Napisano

> Chyba każdy z nas niejednokrotnie jadąc motocyklem z nie raz miał

> "przyjemność" być wyprzedzonym przez jakiegoś fleta, który

> najwyraźniej wyprzedzenie motocykla stawia sobie za punkt

> honoru! Po takim wyprzedzeniu nieraz na grubość lakieru, już

> przestawało mu się śpieszyć i jechał przed motocyklem,

> niejednokrotnie wolniej od niego!!!

> Po prostu nóż się w kieszeni otwiera ale poza wymamrotaniem kilku

> k... i h... nic na to nie można poradzić bo tacy się mnożą jak

> robaki i jest ich coraz więcej!

Oj bardzo często... szczególnie na skrzyżowaniach, kiedy ruszam spod świateł swoim tempem. Zawsze znajdzie się jakiś baran, który swoim autkiem próbuje się ze mną ścigać. Wtedy jadę swoim tempem nie zwracając uwagi na kretyna. Kilkakrotnie nawet hamowałem przed nimi kiedy chciałem zmienić pas...

Najlepsze jest to wyprzedzanie motocykla za wszelką cenę...

Raz miałem taką sytuację podczas wyprzedzania TIRa na krajowej 8. Kiedy byłem w połowie jego wysokości, z mojej lewej strony zobaczyłem idiotę w VW Golfie, który mnie wyprzedzał. Jak ma być dobrze w takim kraju??

Oczywiście nie wszyscy na drogach są kompletnymi debilami. Często można spotkać kierowców samochodów, którzy zjeżdżają do prawej krawędzi jak tylko zobaczą za sobą motocykl. Dla nich to żaden wysiłek, a komuś może ułatwić manewr. Szacunek ok.gif

Napisano

> alkohol miał coś do "powiedzenia"?

Ja w takiej sytuacji bym odkręcił i zostawil ich kilka km za sobą i przestałbym sie przejmowac.

Wielokrotnie podłączałem się do jadącej juz grupy, zawsze z zachowaniem ich pierwotnego szyku, czasami byly to "bandy" na armaturach, czasami turystyki, ale nie spotkalem sie jeszcze z jakas negatywną reakcją.

Mialem też okazję nauczyc kilku szpanerów na 600 pokory grinser006.gif chociaż wcale mi lepiej z tym nie było

Napisano

> Oj bardzo często... szczególnie na skrzyżowaniach, kiedy ruszam spod

> świateł swoim tempem. Zawsze znajdzie się jakiś baran, który

> swoim autkiem próbuje się ze mną ścigać. Wtedy jadę swoim tempem

> nie zwracając uwagi na kretyna. Kilkakrotnie nawet hamowałem

> przed nimi kiedy chciałem zmienić pas...

mam w miarę dynamiczne autko i o ile kierowca moto poniżej 600ccm włącznie nie odkręca na maksa to przyspieszam równo z nim albo jestem pierwszy.

czy jak widzę motocylistę to mam jeździć wolniej?

z drugiej strony jeżdżąc CBR 1100 zdarzają sie tacy goście jak napisałeś

Napisano

> Oczywiście nie wszyscy na drogach są kompletnymi debilami. Często

> można spotkać kierowców samochodów, którzy zjeżdżają do prawej

> krawędzi jak tylko zobaczą za sobą motocykl. Dla nich to żaden

> wysiłek, a komuś może ułatwić manewr. Szacunek

tylko tacy zazwyczaj mieli okazję spróbować jazdy na 2oo i znają nieco kultury...

Napisano

[...]

> czy jak widzę motocylistę to mam jeździć wolniej?

[...]

Nie! Ależ skąd. Z resztą po co to robić? Każdy powinien jeździć swoim tempem w sposób bezpieczny.

W przypadkach, które miałem na myśli, kierowca puszki przy starcie spod świateł dwa razy jechał normalnie.... za trzecim próbował się ścigać. To widać od razu.

Nie miałby najmniejszych szans pomimo tego, że moja Fazerka to tylko 600... ale nie miałem ochoty mu tego udowadniać... tym bardziej w mieście na drodze, która za kawałek miała się skończyć, a ja miałem zmienić pas na ten, którym jechał ten gość. Można tylko przypuszczać, co by ze mną zrobił gdybym wjechał przed niego spineyes.gif

Poza tym znam poziom swoich umiejętności... icon_rolleyes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.