Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Filtr cząstek stalych - nowa metoda czyszczenia

Featured Replies

Napisano

> Witam.

> Mam nadzieje,ze pomoże to wielu z was, którzy maja problem z DPF 'em

> w swoich pojazdach.

> TUNAP - czyszczenie filtra DPF bez demontażu

> Pozdrawiam

> Szymon

Szczerze powiedziawszy,niewiem czy zarobia na mnie. U mnie filtr sam sie przepala co ok 800 km. Dobijam do 50kkm i nie wiem co to problemy z DPF.

Napisano

> Szczerze powiedziawszy,niewiem czy zarobia na mnie. U mnie filtr sam

> sie przepala co ok 800 km. Dobijam do 50kkm i nie wiem co to

> problemy z DPF.

Generalnie to filtry DPF przepalają się jak osiągną odpowiednią wartość zanieczyszczenia - a ten moment zależy od stylu jazdy i jej rodzaju

Napisano

> Szczerze powiedziawszy,niewiem czy zarobia na mnie.

na złotówach na pewno ok.gif

Napisano

> Generalnie to filtry DPF przepalają się jak osiągną odpowiednią

> wartość zanieczyszczenia - a ten moment zależy od stylu jazdy i

> jej rodzaju

Nie.

Istnieją dwa rodzaje regeneracji filtra

1. Regeneracja samoistna -> jeżeli samochód jest jeżdżony np stale pod sporym obciążeniem na długich odcinkach -> filtr wówczas samoistnie osiąga temperaturę odpowiednią dla bieżącego wypalania zalegającej sadzy

2. Regeneracja wymuszona (przebiegiem lub stopniem zapełnienia) -> w zależności od zastosowanego rozwiązania ECU wymusza taki przebieg procesu spalania, aby sztucznie podnieść temperaturę spalin, a za ich pośrednictwem temperaturę filtra i dokonać procesu wypalenia zalegającej sadzy.

Jeżeli styl jazdy i warunki techniczne wyczerpują pkt 1 to do procesu wymuszonej regeneracji może nawet nigdy nie dochodzić.

Niestety - czasami filtr jest tak nieszczęśliwie umiejscowiony, że do regeneracji samoistnej nie dochodzi praktycznie nigdy. Wtedy takie auto jest skazane na cykliczną regenerację wymuszoną, wraz z jej ewentualnymi negatywnymi sytuacjami.

Przykładem może być Skoda Octavia 2,0 TDi PD DPF.

Napisano

Wszytko co napisałeś jest zgodne z prawdą i z tym ci napisałem więc nie rozumiem tego nie

regeneracja filtra to proces wymuszony przez jego zanieczyszczenie, jeżeli latasz po trasie filtr się nie zapycha lub robi to bardzo rzadko i dopiero wtedy następuje regeneracja.

Co do zamulania DPFa na mieście, wtedy do regeneracji dochodzi najczęściej, właśnie ze względu na fakt osadzania się sadzy w filtrze (a nie jej przedmuchiwania).

Napisano

dobre jak ktoś sporo czasu jezdził po miescie i nie dawał dokończyc procesu regeneracji ok.gif

Zawsze to jakiś sposób przed "wycięciem" tego ustrojstwa gdzie raki zimują (po gwarancji)

Napisano

> dobre jak ktoś sporo czasu jezdził po miescie i nie dawał dokończyc

> procesu regeneracji

> Zawsze to jakiś sposób przed "wycięciem" tego ustrojstwa gdzie raki

> zimują (po gwarancji)

Wyciąć to trzeba umić, bo na brak DFPa komputer sterujący silnika może zareagowac dość panicznie i skutecznie uprzykrzyć ndalsza eksploatację.

Pozdro

Bartek

Napisano

opcja ciekawa, pytanie jak to działa w rzeczywistości. Na forum bmw-klub.pl co chwile ktoś pyta jak wyglada sprawa wymiana filtra DPF a filtra nie trzeba wymieniać, wystarczy uruchomić komputerem wymuszoną regeneracje i w znacznej większosci przypadków filtr się oczyszcza jak należy.

Napisano

> opcja ciekawa, pytanie jak to działa w rzeczywistości. Na forum

> bmw-klub.pl co chwile ktoś pyta jak wyglada sprawa wymiana

> filtra DPF a filtra nie trzeba wymieniać, wystarczy uruchomić

> komputerem wymuszoną regeneracje i w znacznej większosci

> przypadków filtr się oczyszcza jak należy.

A nie wystarczy, że przelecę się takim samochodem po A2 z Łodzi do Koła z but.gif, żeby się wypaliło?

Pozdrawiam BAS

Napisano

> A nie wystarczy, że przelecę się takim samochodem po A2 z Łodzi do

> Koła z , żeby się wypaliło?

> Pozdrawiam BAS

niezawsze, zależy w jakim stopniu filtr jest zawalony. Może akurat w trakcie tej konkretniej trasy ECU nie bedzie miał w planach wypalania dlatego uruchamia sie to w sposób wymuszony i ECU nie ma nic do gadania, robimy wypalanie i tyle.

Jeśli auto jest czasem przegonione to nie powinno byc wiekszych problemów. Nie wiecej jak 5kkm temu spędziłem pół dnia na torze w Ułęzu, domyślam sie, ze po takiej zabawie mój filtr jest jak nowy zlosnik.gif

Napisano

> niezawsze, zależy w jakim stopniu filtr jest zawalony. Może akurat w

> trakcie tej konkretniej trasy ECU nie bedzie miał w planach

> wypalania dlatego uruchamia sie to w sposób wymuszony i ECU nie

> ma nic do gadania, robimy wypalanie i tyle.

Znowu - w przypadku, gdy samochód osiąga odpowiednio wysoką temperaturę proces oczyszczania filtra przebiega SAMOISTNIE. Nie ma potrzeby aby uruchamiać procedurę wymuszonego oczyszczenia.

To raz.

Dwa, że procedura wymuszonego oczyszczania nie jest regulowana (tylko) przebiegiem.

Przede wszystkim ECU pobiera sobie dane z czujników ciśnienia przed i za filtrem - jeżeli występuje odpowiednio duża różnica ciśnień, wówczas następuje aktywacja procedury wymuszonej regeneracji. To jest podstawowa dana do uruchamiania procesów oczyszczania DPF-a.

Jeżeli z jakichś względów i powodów ECU otrzymuje zafałszowane dane z tych czujników i nie jest w stanie na ich podstawie dokonać wyliczenia konieczności wymuszonej regeneracji, wówczas następuje procedura awaryjna 1 stopnia - po "spożyciu" przez silnik określonej masy paliwa (ok 80-100 kg, co odpowiada w przybliżeniu ok 800 km jazdy) ECU uruchamia procedurę wymuszonej regeneracji.

Procedura "co x-przebiegu" występuje tylko jako działanie awaryjne. Mniej lub bardziej, ale awaryjne :-)

> Jeśli auto jest czasem przegonione to nie powinno byc wiekszych

> problemów. Nie wiecej jak 5kkm temu spędziłem pół dnia na torze

> w Ułęzu, domyślam sie, ze po takiej zabawie mój filtr jest jak

> nowy

Au contraire przyjacielu.

Tam nie bardzo jest gdzie osiągnąć odpowiednie warunki...

Musi być stabilna jazda z względnie wysokim obciążeniem silnika - na Ułężu to jest jazda gaz-hamulec, a to nie są warunki sprzyjające regeneracji filtra, bo na przemian jest traktowany gorącym i zimnym - nie złapie temperatury.

Poza tym 5 kkm bez jakiejkolwiek regeneracji, to już kaplica :-)

Napisano

> A nie wystarczy, że przelecę się takim samochodem po A2 z Łodzi do

> Koła z , żeby się wypaliło?

Jak będziesz duzlo latał na trasie to w ogole nie bedziesz wiedzial o jego istneniu. Problem dotyczy tych co robia male trasy i silnik sie nie nagrzewjej wystarczajaco oraz lataja sporo w korkach i tylko miescie... Wtedy nie ma jak sie zregenrować... Im wiecej latasz takim autem tym lepiej...

Napisano

ja mam pytanie

ile taki DPF kosztuje w sieciach naprawczych tzn w ASO ew. w sklepach

Napisano

> ja mam pytanie

> ile taki DPF kosztuje w sieciach naprawczych tzn w ASO ew. w sklepach

w fordzie mi wspominali o cenie ok 6 tys PLN

Napisano

> w fordzie mi wspominali o cenie ok 6 tys PLN

6 koła?? ładna przebitka

Napisano

> Jak na wszystkim.

> Nissan za zwykłą sprężynkę wartą złotówkę chce 80zł. Za antenę, która

> w sklepie kosztuje 12zł - 160 zł.

> Im coś droższe tym różnica większa.

powiem Ci tak, cały blok składa sie z 16 segmentów (model Hyundai) jeden segment to koszt kilku złotych, natomiast wyprodukowanie całego bloka wraz z wysłaniem go do niemiec to koszt rzędu 1500 zl, dlatego sie troche zdziwilem smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.