Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kosmiczne spalanie benzyny

Featured Replies

Napisano

Witam. Sprawa dotyczy almery n16, silnik 1,5 16v z gazem stag4.

Otóż auto ma moc, pracuje równo, gazu pali około 10l/100km, wiec tu wszystko wydaje się ok.

Kłopot leży gdzie indziej.

Auto pali duuuużo benzyny przy odpalaniu. Ponadto, dopóki nie przełączy się na gaz (temp. przełączenia to 30 stopni, wiec dugo czekać nie muszę) z rury wydechowej (jak i nawet wewnątz auta) czuć benzyne.

Na każdy zbiornik gazu (a to będzie gdzieś 15-18 zimnych startów sinika) idą gdzieś 3 litry benzyny. Troszkę przesada, nieprawdaż?

Co sprawdzić?

Żadne błędy nie wyskakują.

Dodam, ze gaz mam od niedawna (3 miesiące). Zanim go założyłem, spalanie benzyny było w normie.

Benzyna napewno ginie niedługo po rozruchu, a nie w trakcie jazdy na gazie, bo robiąc dłuższe trasy, po kilkaset km, wskazówka poziomu benzyny ani milimetra się nie opuści.

Napisano

błąd emulacji sondy lambda... samoadaptacja się rozjechała i sika benzyną w cylinder...

klema w górę, ew. serwis...

Napisano
  • Autor

> błąd emulacji sondy lambda... samoadaptacja się rozjechała i sika

> benzyną w cylinder...

> klema w górę, ew. serwis...

Jak sobie podłączę laptopa z programem od regulacji staga to zobaczę ten błąd?

Zdjęcie klemy to sposób pewny na naprawienie tego błędu, czy istnieje prawdoodobieństwo, ze to nic nie pomoże?

Jeśli nie pomoze, to gazownik da radę coś z tym zrobić?

ps

myśaem, że instalacja gazowa nie ingeruje aż tak w benzyne

no ale coż, nie mam za wiekiej wiedzy w temacie IG.

Napisano

> Ponadto, dopóki nie

> przełączy się na gaz (temp. przełączenia to 30 stopni, wiec dugo

> czekać nie muszę) z rury wydechowej (jak i nawet wewnątz auta)

> czuć benzyne.

U mnie też czuć po uruchomieniu bene z rury. Było tak zawsze nawet przed założeniem gazu. Czuć dopóki się nie rozgrzeje

> Na każdy zbiornik gazu (a to będzie gdzieś 15-18 zimnych startów

> sinika) idą gdzieś 3 litry benzyny. Troszkę przesada,

> nieprawdaż?

Mi zimą przy tempereatuze przełączania ustawionej na 35 stopni (mój reduktor b. szybko sie nagrzewa i czasowo tak wychodzi jak na poprzednim mialem ustawione 30 stopni) auto łyka 1.5-2 litry na 100km tj. około 10 odpaleń na całkowicie zimnym. Nie wiem wiec czy te 3 litry na 15-18 odpaleń to aż tak duza róznica ( a napewno nie kosmiczna)- dobrze to zmierzyłeś?.

> Co sprawdzić?

> Żadne błędy nie wyskakują.

> Dodam, ze gaz mam od niedawna (3 miesiące). Zanim go założyłem,

> spalanie benzyny było w normie.

Skąd wiesz jakie jest teraz? Rozumiem, że beznyny używasz tylko aż silnik sie nie przełączy na gaz czyli wtedy kiedy własnie spala jej najwiecej. Pojeździj tylko na benzynie i wtedy zobacz

Napisano

> Jak sobie podłączę laptopa z programem od regulacji staga to zobaczę

> ten błąd?

Zobaczysz co najwyżej czy mapa gazowa jest rozjechana, czy mnoznik nie jest za wysoki. Ewentualnie błedy typu wtrsykiwacze ciągle otwarte (co sugeruje zbyt małe dysze) albo jakies sprzętowe np bład napiecia itp

> Zdjęcie klemy to sposób pewny na naprawienie tego błędu, czy istnieje

> prawdoodobieństwo, ze to nic nie pomoże?

Patre chyba chodziło o reset autoadaptacji ECU benzynowego w twoim aucie bo na Stagu odłaczenie aku nie robi wrazenia. Nie wiem tylko czy w almerze adaptacja ECU sie w takim przypadku zreseteuje, bo np w Bravie nie

> Jeśli nie pomoze, to gazownik da radę coś z tym zrobić?

> ps

Jesli są żle dobrane dysze/rozjechana mapa to owszem

> myśaem, że instalacja gazowa nie ingeruje aż tak w benzyne

> no ale coż, nie mam za wiekiej wiedzy w temacie IG.

Jak jest dobrze wyregulowana to nie, bo ECU nie widzi róznicy w warunkach pracy na LPG i benzynie. Jak zle to ECU benzynowe przystosowuje sie do innych warunkow pracy na gazie (autoadaptuje sie) zmieniajac czasy wtrysków i potem przy pracy na benzynie moze byc problem (bo ECU jest nauczone innych parametrów, które nie sa odpowiednie dla benzyny). W skrajnym przypadku trzeba zrobic reset autoadaptacji, pojezdzic na benie i znowu wyregulowac instalke LPG

Napisano

jakiej emulacji? to jest instalacja sekwencyjna

Napisano

> jakiej emulacji? to jest instalacja sekwencyjna

a to jak już sekwencja to trudno zwalić kompa benzynowego?

Napisano

Jak ty niby wyliczasz te 3 litry? Wg mnie szukanie dziury w całym. Jeżeli już chcesz to sprawdź zachowanie się sondy lambda na benzynie. Jak oscyluje to problem wyimaginowany.

Napisano
  • Autor

> Jak ty niby wyliczasz te 3 litry? Wg mnie szukanie dziury w całym.

> Jeżeli już chcesz to sprawdź zachowanie się sondy lambda na

> benzynie. Jak oscyluje to problem wyimaginowany.

W zbiornik wchodzi mi 32 litry, na których robię 300km i kolejne tanowanie.

Na zrobienie tych 300km przypada mi około 15-18 zimnych startów silnika (takich, że auto musi pochodzic kilka minut na benzynie, a nie odrazu przeskakuje na gaz).

Po 10 zużytych zbiornikach gazu, musiałem zatankowac 30 litrów benzyny, żeby wskaźnik poziomu paliwa wrócił do wskazań sprzed tych 10 tankowań gazu. Napewno nie jest to metoda precyzyjna, ale takie spalanie benzyny, przy założeniu, że silik pracuje na niej max 3-4 minuty po odpaleniu (mierzyłem dziś rano przy -4 stopniach i wyszło 3min 10 sekund), jest chyba za duże. Wychodzi 3 litry na godzinę. Przy założeniu, że zimnym autem jeżdżę ja kapeusznik (albo stoję na parkinku i je skrobie/omiatam ze śniegu), to chyba dużo. Choć sam już nie wiem.

Napisano

Wg mojej oceny w normie.

Napisano

> a to jak już sekwencja to trudno zwalić kompa benzynowego?

Na pewno nie emulatorem sondy lambda, którego tam nie ma.

Napisano

> W zbiornik wchodzi mi 32 litry, na których robię 300km i kolejne

> tanowanie.

> Na zrobienie tych 300km przypada mi około 15-18 zimnych startów

> silnika (takich, że auto musi pochodzic kilka minut na benzynie,

> a nie odrazu przeskakuje na gaz).

> Po 10 zużytych zbiornikach gazu, musiałem zatankowac 30 litrów

> benzyny, żeby wskaźnik poziomu paliwa wrócił do wskazań sprzed

> tych 10 tankowań gazu. Napewno nie jest to metoda precyzyjna,

> ale takie spalanie benzyny, przy założeniu, że silik pracuje na

> niej max 3-4 minuty po odpaleniu, jest chyba za duże. Wychodzi 3

> litry na godzinę. Przy założeniu, że zimnym autem jeżdżę ja

> kapeusznik (albo stoję na parkinku i je skrobie/omiatam ze

> śniegu), to chyba dużo. Choć sam już nie wiem.

To wcale nie jest dużo. Jak wziąc na chłopski rozum to co piszesz, to wychodzi circa litr/100km

Ostatnie 3 miesiące była zima, momentami ostra.

Ja mam dla przejechanych na gazie 67kkm średnie spalanie benzyny 0,64l/100km (prowadze dziennik wszystkich tankowań), a w mroźną zimę tankowałem 15l benzyny na 3 zbiorniki LPG.

Moi znajomi przy silniku 1.4 i znacznie większym procencie jazdy po mieście mają średnią ok litra/100.

Czyli masz normalny wynik a jak się naprawde ociepli, to zauważysz że niestety spalanie gazu wzrosło o 10% a benzyny spadło o 30%.

Napisano
  • Autor

> Czyli masz normalny wynik a jak się naprawde ociepli, to zauważysz że

> niestety spalanie gazu wzrosło o 10% a benzyny spadło o 30%.

no to w takim razie ok. Pewnie tak ma być.

PS

Pytanie poza konkursem wink.gif

Czy któryś z kolegów posiadajacych komputer pokładowy mógłby napisać jakie sa wskazania spalania benzyny (przy założeniu, że silnik zimny, świeżo odpalony, pracuje sobie na postoju).

Najlepiej w litrach na godzinę, bo chyba tak się wyświetla na postoju (czy się mylę?)

Napisano

> Czyli masz normalny wynik a jak się naprawde ociepli, to zauważysz że

> niestety spalanie gazu wzrosło o 10% a benzyny spadło o 30%.

Chodzi o to,ze od razu mozna przelaczac na LPG,czy jest jakies inne wyjasnienie?Bo ciekaw jestem smile.gif

Napisano

> Czy któryś z kolegów posiadajacych komputer pokładowy mógłby napisać

> jakie sa wskazania spalania benzyny (przy założeniu, że silnik

> zimny, świeżo odpalony, pracuje sobie na postoju)

Ja co prawda nie mam ale...

Szwagier ma w Yarisie litrowym i jak odpalał w duże mrozy to w czasie gdy otwierał bramę pojawiało się magiczne zużycie chwilowe 13 do 18 l/100km. Nowa meganka teścia 1,6 110KM też pokazuje naście na zimno na luzie - ale raczej przez pierwszą minutę może dwie.

Co do Twojego zużycia benzyny to ja mam podobnie a jak jeżdżę tylko po wsi to jeszcze więcej.

Napisano

> Chodzi o to,ze od razu mozna przelaczac na LPG,czy jest jakies inne

> wyjasnienie?Bo ciekaw jestem

Nie ma opcji, żeby od razu przełączac w sekwencji, po prostu szybciej się silnik nagrzewa do zadanej tem peratury i tak to wygląda.

Był tu kiedyś post o wychładzaniu parownika w czasie jazdy, co utrudnia przełączanie na gaz, ja też to obserwuję. Jak przed przełaczeniem na gaz postoję na światłach, to przełączenie jest szybsze, wiec spalanie zima/lato zalezy trochę od tego czy od razu ruszamy w szybką trase, czy się bujamy z niewielkimi prędkościami, ale generalnie dla sekwencji zmiany spalania są %-towo podobnie jak opisałem dla moich danych.

Napisano

> no to w takim razie ok. Pewnie tak ma być.

> PS

> Pytanie poza konkursem

> Czy któryś z kolegów posiadajacych komputer pokładowy mógłby napisać

> jakie sa wskazania spalania benzyny (przy założeniu, że silnik

> zimny, świeżo odpalony, pracuje sobie na postoju).

> Najlepiej w litrach na godzinę, bo chyba tak się wyświetla na postoju

> (czy się mylę?)

Ja mam jakieś 1.4l/h, spada po jakichś 200m przejechanych na 1.2 a po kilometrze mam 1 , minimalne dla nagrzanego silnika to u mnie 0.8 mrygające na 0.7 (wszystko bez klimy zlosnik.gif

Napisano

> Po 10 zużytych zbiornikach gazu, musiałem zatankowac 30 litrów

> benzyny, żeby wskaźnik poziomu paliwa wrócił do wskazań sprzed

> tych 10 tankowań gazu. Napewno nie jest to metoda precyzyjna,

> ale takie spalanie benzyny, przy założeniu, że silik pracuje na

> niej max 3-4 minuty po odpaleniu (mierzyłem dziś rano przy -4

> stopniach i wyszło 3min 10 sekund), jest chyba za duże.

Może tu jest pies podgrzewany ?

Silnik wtedy pracuje przy największym zuzyciu paliwa bo na ssaniu automatycznym i żre że ho ho.

> Wychodzi

> 3 litry na godzinę. Przy założeniu, że zimnym autem jeżdżę ja

> kapeusznik (albo stoję na parkinku i je skrobie/omiatam ze

> śniegu), to chyba dużo.

Własnie, jak kapelusznik. Mam wskazanie chwilowego zuzycia i moje obserwacje są takie:

Im niższy bieg, tym wieksze zuzycie na 100 km.

Przkladowo podczas ruszania na I biegu chwilowe zuzycie do 50 l/100 km nie jest trudne do osiągnięcia (silnik 2,5 L V6)

Drugi bieg to już trochę mniej.

60 km/h (jazda ze stałą predkoscią) na III biegu to zuzycie ok. 19l/100 km, ale już na IV 60 km/h to już tylko 12.

Chociaz ten silnik trochę dziwny jest. W miescie pali gazu 18l/100 a w trasie potrafi 13,5. Auto tez troche wazy bo to Mondeo kombi

Teraz wyobraź sobie połaczenie niskiego biegu (jak kapelusznik, to nic ze na małym gazie) z automatycznym ssaniem i jeszcze z tym, że sonda od razu nie pracuje i masz lekki wir w baku.

Mozesz podłaczyć kompa i sprawdzić jedną rzecz, czy w momencie przełaczania na gaz i z powrotem, na wolnych obrotach sonda przestaje oscylowac. Przy prawidłowo ustawionym mnożniku nie powinna przestawać oscylować, ale to trudno ustawić, lub powinna przestawać oscylować na bardzo krótko, albo inaczej ... czas wtrysku z kompa auta przy zmianie paliwa na wolnych obrotach nie powinien sie zmieniac. Przykładowo ja mam na wolnych obrotach 3,8 ms tak na benzynie jak i na gazie. Bedziesz wtedy wiedzial czy na wolnych obrotach nie ma rozjechanej autoadapatacji.

Jedna uwaga. Nie wiem jak Stag 4 ale Stag 300 zapamietuje kazde podłaczenie komputera i identyfikuje komputer. Podłaczenie własnym komputerem zakład montujący gaz może potraktować jako zerwanie warunków gwarancji.

Edit:

Zuzycie po odpaleniu zimnego na postoju na mrozie:

Zaczyna się od ok. 7/h i szybko spada na początku, potem coraz wolniej. Po rozgrzaniu stabilizuje sie na 0,9 do 1.1

Napisano

> Na każdy zbiornik gazu (a to będzie gdzieś 15-18 zimnych startów

> sinika) idą gdzieś 3 litry benzyny. Troszkę przesada,

> nieprawda

u mnie srednio na 3-4 tankowania gazu (36 litrów - robie 300-350km) tankuje 10 litrów benzyny wiec moim zdaniem norma - a szczególnie ze tej zimy były ładne mrozy

Napisano

Od kiedy STAG 4 emuluje sonde ??

Nie w sondzie problem tylko w źle ustawionych mapach, ewentualnie sypiących się gratach instalacji.

Rada moja jest następująca:

- Zresetować kompa od PB (prawdopodobnie odpięcie klemy wystarczy)

- Przejechać 200-300 km na Pb w celu sprawdzenia poprawności pracy i ułożenia się centrali pod parametry silnika.

- Zebranie ponowne map PB i LPG i zabawa mnożnikiem zgodnie z instrukcją STAGa czyli odchyłka w przedziale +/- 10% ze wskazaniem na jak najmniej.

Ustawienie minimalnej temp. lpg na jakieś -15 % bo sama temp reduktora do przełączenia i pracy na LPG przy - 10 stopniach nie wystarczy. Zwykle gazownicy ustawiają temp. gazu na 0 co w praktyce oznacza, iż stag nie przełączy się na zasilanie LPG (pomimo iż wskaźnik o tym informuje) do momentu osiągnięcia przez LPG minimum 0 stopni co przy dużym mrozie takie szybkie może nie być.

> benzyną w cylinder...

> klema w górę, ew. serwis...

Napisano

> Ustawienie minimalnej temp. lpg na jakieś -15 % bo sama temp

> reduktora do przełączenia i pracy na LPG przy - 10 stopniach nie

> wystarczy. Zwykle gazownicy ustawiają temp. gazu na 0 co w

> praktyce oznacza, iż stag nie przełączy się na zasilanie LPG

> (pomimo iż wskaźnik o tym informuje) do momentu osiągnięcia

> przez LPG minimum 0 stopni co przy dużym mrozie takie szybkie

> może nie być.

Ustawienie temp gazu na mniej niz zero nie jest juz zalecane w Stagu 4. Bylo to zalecane do wersji softu ponizej 5.7 poniewaz byly bledy w algorytmie pomiaru temperatury gazu. Temperatura gazu, ponizej 0 stopni moze w skrajnym przypadku doprowadzic do uszkodzenia wtryskiwaczy. Dlatego dobrze by było aby kazdy zmienil sobie soft do 5.7 i przestawil parametr "min. temp. gazu" na 0 stopni jesli ma mniejszą wartość. Począwszy od wersji 5.6 jest też wdrozona funkcjonalnosc:

"

- Sygnalizacji wyłaczenia wtryskiwaczy gazowych (przy pracy na gazie) poprzez miganie LED centralki

"

Czyli bedzie wiadomo na 100% na czym jedziemy

Szczególy na stronach AC

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.