Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bagażnik rowerowy na dach, czy klapę?

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie. Posiadam Lagunę 2 Kombi i chciałbym mieć możliwość od czasu do czasu przewieźć rowery z działki do domu i w drugą stronę (czasami gdzieś na wypad). Ogólnie kilka razy w sezonie letnim ;-). W związku z tym szukam jakiegoś rozwiązania nie tylko wygodnego dla rowerów ale i dla mnie.

W związku z powyzszym zastanawiam się, czy lepszym rozwiązaniem będzie przewożenie rowerów (trzy sztuki) na dachu : - same zalety, brak kłopotów z prawem, od lat stosowane rozwiązanie.

Czy na tylnej klapie? I tutaj właśnie się zastanawiam. Niby coraz bardziej popularne rozwiązanie, ale nigdy nikogo nie widziałem z takim bagaznikiem, a poruszam się po drochach już wiele wiosen ;-). Pytanie czy ktoś z Was takie coś posiada i czy sobie chwali (najlepiej w lagunie 2 kombi ;-) ). W necie znalazłem takie roziwązania. TUTAJ . Wydaje mi się, że lepsza jest wersja z rowerami powyżej - jednak czy klapa wówczas wytrzyma te opory powietrza?

Prośba o opinie na temat takich bagazników - który lepszy?

Dzięki wszystkim

Pozdrawiam

Paweł

Napisano

Podstawa, to rowery nie mogą zasłaniać świateł, a jak kupisz markowy to jest nadzieja, że sie nie rozsypie na polskich drogach zlosnik.gif

Napisano

Pytanie tylko jakie widzisz zalety bagażnika z tyłu?

Moim zdaniem to gorsze rozwiązanie - ogranicza widoczność, naraża auto na uszkodzenia podczas załadunku rowerów i istnieje ryzyko zahaczenia podczas manewrów.

Z mojego doświadczenia- Cordoba z bagażnikiem na dachu - spokojnie dawaliśmy radę wozić 3 rowery. Nie było problemów przy prędkości 90-100 km/h a spalanie w miarę sensowne.

Rowery trzymały się bardzo mocno, także ja bym polecał to rozwiązanie.

Napisano

> Prośba o opinie na temat takich bagazników - który lepszy?

Robili swego czasu testy aerodynamiczne dla zamocowanych rowerów na aucie i wyszło, że wersja na dachu jest bardziej aerodynamiczna niż bagażnika na klapę. Do tego w polskich warunkach (jakość dróg) bagażnik na klapę to nie jest najlepsze rozwiązanie. Polecam też ściągnąć instrukcję bagażnika ze strony Thule. Jest tam napisane, że przy nierównych, wyboistych drogach nie należy na nim wozić rowerów. Jak masz wybór pomiędzy tymi dwoma to bierz na dach. Jak rozważasz również inne rozwiązanie to bierz platformę mocowaną na hak.

Napisano

a tak przy okazji podepne sie pod pytanie

jak sie ma sprawa szerokosci roweru do wymiarów pojazdu jakie je przewozi na klapie / haku , ponoć nie moze wystawac po za obrys

prawda czy fałsz smile.gif

Napisano

dach...ja mam na bagażnik (dostałem w komplecie z samochodem) i widząc jak jest klapa zjechana od mocowań bagażnika wiem, że więcej go nie założę...

Napisano

> Prośba o opinie na temat takich bagazników - który lepszy?

Przede wszystkim sprawdź, na jakiej wysokości będą rowery na dachu. Ja właśnie z tego powodu w tym roku przesiadam się na bagażnik montowany na haku - po prostu wysokość umieszczenia rowerów na dachu volvo v70 z relingami jest dla nas trochę niewygodna. Na punto nie miałem z tym problemów, ale v70 jest trochę wyższe, a do tego dochodzą relingi + belki na z mocowaniem.

Natomiast wszyscy znajomi, którzy mieli bagażniki zakładane na klapę narzekali na uszkodzenia lakieru i delikatne wgniecenia w miejscach mocowania. Dodatkowo rowery z tyłu trochę wystają poza obrys samochodu, więc ja zawsze się bałem że przez przypadek nimi o coś zawadzę smile.gif

Jeżeli tylko podnoszenie rowerów nie będzie problemem, to na twoim miejscu wybrałbym chyba dobry dachowy.

Napisano

> Rowery trzymały się bardzo mocno, także ja bym polecał to

> rozwiązanie.

a ja bym polecił nie montować nic, już widziałem wiele razy uszkodzenia dachu od takich wynalazków, a montaż na klapie także zbyt mocno ją obciąża (ale to już zdanie blacharza który mi kiedyś o tym opowiadał, jak zaczęła komuś woda lecieć do bagażnika)

Napisano

> a ja bym polecił nie montować nic, już widziałem wiele razy

> uszkodzenia dachu od takich wynalazków,

Ale Laguna kombi ma relingi w standarcie to chyba trudno źle dobrać bagażnik?

Napisano

> a ja bym polecił nie montować nic, już widziałem wiele razy

> uszkodzenia dachu od takich wynalazków,

kwestia doboru i odpowiedniego zamontowania bagażnika. W poprzednich, mniejszych samochodach przejeździłem pół europy z bagażnikami dachowymi i nic się nie odpadło, a jedyne zarysowania miałem przy montażu z własnej winy (pośpiech).

Oczywiście lepiej by było mieć większy samochód do którego wszystko się zmieści, ale to z reguły nie jest możliwe.

> a montaż na klapie także

> zbyt mocno ją obciąża (ale to już zdanie blacharza który mi

> kiedyś o tym opowiadał, jak zaczęła komuś woda lecieć do

> bagażnika)

Żeby tak się stało, to musiały by się odgiąć całe zawiasy, a to chyba nie jest za bardzo możliwe.

Napisano

Mi spadł rower z dachu choc był bardzo mocno zamocowany. W asfalcie był taki niewidoczny ukok, że przy ok. 80 km/h rower poddał sie sile .Na szczęście nic nie jechało z przeciwka. Teraz sie mocno waham czy wogóle brac gdzies rowery.

Napisano

Ja osobiscie polecam bagażniki na dach. Jeździłem z bagażnikiem na tylnej klapie i mi sie nie podobało. Po prostu mi to przeszkadzało.

Na hak też mi się nie widzą. Szczególnie, że takowego nie posiadam smile.gif

Jedyny problem z dachowymi to targnięcie rowerków do góry. Nie ma z tym co prawda problemów, ale zalezy też od masy rowera.

Napisano

to ja się zapytam przy okazji...czy jest tu ktoś kto ma obniżony i utwardzony (dość znacznie utwardzony względem serii) zawias i wozi rowery na dachu?

czy nikomu nie spadły? smile.gif

może moje pytanie wyda się głupie ale póki miałem seryjny zawias to trochę on amortyzował wszelaki nierówności, dziury etc...

natomiast po zmianie na koni+weitec samochód prawie się nie ugina na ustawieniu ok. 50-75%...

zastanawiam się jaki to może mieć wpływ na przewożone rowery na dachu no i czy mi nie spadną wink.gif

Napisano

Mozesz poszukac jeszcze bagaznika gdzie mocuje sie nie za przednie kolo a za widelec. Wtedy powinno to byc wszystko duzo bardziej sztywne.

Pytanie tylko czy masz miejsce na kola w bagazniku...

Napisano

na razie jeździmy głównie we 2 osoby więc w bagażniku znajdzie się miejsce na 2 koła...

w zeszłym roku po zdjęciu przedniego koła, siodełka rowery jechały w środku wink.gif

mocowanie do widelca...tego rozwiązania nie wziąłem pod uwagę...pomyślę...dzięki! 20.GIF

Napisano

Z perspektywy własnych doświadczeń stwierdzam, że najlepiej przewozić na dachu. Sam mam bagażnik na klapę, ale teraz wiem, że to nie najlepsze rozwiązanie.

Co prawda kolega ma hak i kupił THULE mocowany na haku i wspierający się o klapę (na dwa rowery) - ku temu rozwiązaniu bym się jeszcze skłonił, bo jest bardzo stabilne - ale trzeba mieć hak zlosnik.gif Trzeba także dokupić mocowanie na dodatkowe światła i rejestrację, zeby się policja nie przyczepiła.

Napisano

Moim zdaniem najlepszy jest bagażnik na hak.

Kosztował mnie niecałe 100 zł a za 50 dokupiłem tablicę ze światłami podłączaną pod gniazdo haka.

W tym przypadku problem jest z tablicą rejestracyjną którą rowery zasłaniają a trzeciej wyrobić nie można.

Ja zrobiłem xero tablicy i tak przejechałem naprawdę sporo kilometrów - bez żadnych problemów.

Bagażnik na hak jest dużo wygodniejszy od dachowego ponieważ nie trzeba rowerów podnosić tak wysoko i nie ma obawy przy przejeżdżaniu pod gałęziami.

Plusem jest też to że mogłem rowery założyć w garażu podziemnym.

Minusem mojego bagażnika jest to że nie mogę otworzyć klapy przy założonym bagażniku ale wiem że są modele gdzie rowery się uchyla.

Bagażnik na hak jest też łatwiejszy w montażu i demontażu.

Bagażnik dachowy montuje się z reguły na wiosnę a ściąga późną jesienią chyba że ktoś wozi narty lub box.

Wtedy cały rok jeździ się z beklami na dachu które hałasują i powodują że samochód więcej pali.

Także reasumując: jeżeli nie masz haka to montuj na dachu.

Klapę odpuść.

Napisano

> Bagażnik dachowy montuje się z reguły na wiosnę a ściąga późną

> jesienią chyba że ktoś wozi narty lub box.

> Wtedy cały rok jeździ się z beklami na dachu które hałasują i

> powodują że samochód więcej pali.

No nie przesadzaj, belki na relingi montuje i zdejmuje się w ciągu kilku minut. Uchwyty dedykowane kilkanaście. Za to po złożeniu, zajmują mniej miejsca w domu.

> Także reasumując: jeżeli nie masz haka to montuj na dachu.

> Klapę odpuść.

waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.