Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Aby klimatyzacja jak najdłuzej służyła

Featured Replies

Napisano

Jeden ze środków mających pomóc klimatyzacji służyć przez długi czas to regularne uruchamianie. W zależności od źródła co 2 tygodnie do co miesiąc. Ale tylko przy temp. zewn. powyżej zera.

Jak to jest w okresie zimowym i okolicach? Trudno mi wyobrazić sobie chłodzenie auta. Czy praca klimy z ustawieniem w polu środkowym lub czerwonym (temp.) spełnia ten cel? Klima w zimnych miesiącach jest dobra bo wyciąga wilgoć z powietrza - szyby nie zachodzą parą.

Drugi ze sposobów (wszystkich będzie co najmniej 3) to wyłączanie klimy na 15 minut przed celem. Wyłączenia klimy przy pracującej dmuchawie. Wilgoć na żeberkach kompresora ma być wydmuchana.

Grzyby nie mają się gdzie zbierać.

Czy ustawienie temp. (pole niebieskie, środkowe, czerwone) w tej fazie ma znaczenie?

Napisano

Ja to mam inny problem - nie nadążam z wymianą skraplaczy, bez względu na to, jak często włączam klimę. Już ponad rok nie była uruchomiona z uwagi nie na moje złe chęci, lecz na małe ciśnienie w układzie. I teraz tak sobie myślę, czy po napełnieniu sprężarka będzie chciała ruszyć, czy też tłoki już się zrosły z korpusem...

Napisano

> Jeden ze środków mających pomóc klimatyzacji służyć przez długi czas

> to regularne uruchamianie. W zależności od źródła co 2 tygodnie

> do co miesiąc. Ale tylko przy temp. zewn. powyżej zera.

> Jak to jest w okresie zimowym i okolicach? Trudno mi wyobrazić sobie

> chłodzenie auta. Czy praca klimy z ustawieniem w polu środkowym

> lub czerwonym (temp.) spełnia ten cel?

Tu nie chodzi o to, aby schładzać ale żeby sprężarka sobie popracowała. Czyli można ustawić dowolną temperaturę. Problemem może byc niska temp. otoczenia zimą, która spowoduje, że sprężarka może sie nie załączyć - tak jest w wielu samochodach.

Klima w zimnych

> miesiącach jest dobra bo wyciąga wilgoć z powietrza - szyby nie

> zachodzą parą.

> Drugi ze sposobów (wszystkich będzie co najmniej 3) to wyłączanie

> klimy na 15 minut przed celem.

15 minut to chyba przesada, zwłaszcza w upalny dzień latem?

Napisano

> to regularne uruchamianie.

a może najzwyczajniej w świecie używaj kiedy Ci potrzeba bez specjalnej procedury old.gif

ludzie często stają się niewolnikami sprzętu sick.gif

HanYs

Napisano

> a może najzwyczajniej w świecie używaj kiedy Ci potrzeba bez

> specjalnej procedury

> ludzie często stają się niewolnikami sprzętu

> HanYs

No niestety im więcej potencjalnych bajerów w samochodzie do zepsucia tym więcej trzeba dbać i ich prawidłową eksploatacje żeby zmniejszyć koszty napraw np. klima, turbo frown.gif

Napisano

> No niestety im więcej potencjalnych bajerów w samochodzie do zepsucia

> tym więcej trzeba dbać i ich prawidłową eksploatacje żeby

> zmniejszyć koszty napraw np. klima, turbo

i tak powstają "kaplice na kołach" winner.gifrotfl.gif

HanYs

Napisano

> i tak powstają "kaplice na kołach"

> HanYs

dbać o samochód i jeździć to nie to samo co dbać i przyglądać się w garażu jak się pięknie błyszczy zlosnik.gif

Napisano

> a może najzwyczajniej w świecie używaj kiedy Ci potrzeba bez specjalnej procedury

> ludzie często stają się niewolnikami sprzętu

W poprzednim aucie AC miałem włączone od początku wiosny do jesieni. Bez żadnych zbędnych cyrków. 5,5 roku działała bez zarzutu. Najprawdopodobniej działa do dziś bez problemów, ale tego nie wiem, bo sprzedałem samochód.

W obecnym aucie jak włączyłem przycisk AC w czerwcu, zaraz po zakupie auta, tak jest włączony do dziś.

mar00ha

Napisano

> No niestety im więcej potencjalnych bajerów w samochodzie do zepsucia

> tym więcej trzeba dbać i ich prawidłową eksploatacje żeby

> zmniejszyć koszty napraw np. klima, turbo

Ale nie popadajmy w przesadę. Auto jest dla człowieka, czy człowiek dla auta?

mar00ha

Napisano

> Ale nie popadajmy w przesadę. Auto jest dla człowieka, czy człowiek

> dla auta?

> mar00ha

Oczywiście jest to prawda i tak powinno być ale na pewno jako świadomy użytkownik samochodów eksploatujesz je zgodnie z tym co zaleca producent (przeglądy, wymiana oleju i filtrów). Oprócz tego, przynajmniej w mojej instrukcji jest zapis zalecający w okresie zimowym co jakiś czas na kilka minut uruchomić klimatyzację i staram się do tego stosować w miarę możliwości, bo przecież nie będę specjalnie szukał ciepłego garażu gdy na zewnątrz jest temperatura minusowa zeby tylko uruchomić klime.

Napisano

> W obecnym aucie jak włączyłem przycisk AC w czerwcu, zaraz po zakupie

> auta, tak jest włączony do dziś.

Znaczy żeby się nie "zniscył" i nie "wytar" ?

Ach, ta słynna jakość wnętrz by vw :-)

Napisano

> to regularne uruchamianie.

Z jednej strony to co napisałeś to fakty i prawdy, z drugiej bywa różnie. Jako przykład zawsze podaje swojego 12-to letniego Lanosa, w którym klimę mam bo "była", od początku olewana i zaniedbywana w samochodzie, bo jest mi to jakoś mało potrzebne na krótkich odcinkach w mieście. Klima kompletnie nie dotykana , trzy czy cztery lata temu wystraszony tematami na AK zlosnik.gif pojechałem "dobić" (wiem na czym to polega) czynnika i tak sobie dalej olewam, a klima dziala bez zarzutu. Włączam i wyłączam kiedy chce, ostatni raz chyba w listopadzie.

Napisano

> Ja to mam inny problem - nie nadążam z wymianą skraplaczy, bez

> względu na to, jak często włączam klimę. Już ponad rok nie była

> uruchomiona z uwagi nie na moje złe chęci, lecz na małe

> ciśnienie w układzie. I teraz tak sobie myślę, czy po

> napełnieniu sprężarka będzie chciała ruszyć, czy też tłoki już

> się zrosły z korpusem...

Ja kupiłem megankę w której klima nie była używana od 6 lat (brak chłodnicy klimy i paru "rurek". Zakupiłem złożyłem i chodziła ok.gif

Napisano

> Jeden ze środków mających pomóc klimatyzacji

Ja proponuje nastepujaca wersje: temperatura na 22 stopnie, nawiewy na "auto", klima na stale w pozycji "auto". Ja tak robie zawsze po zakupie auta i ... nie dotykam az do jego sprzedazy zlosnik.gif Od lat sie sprawdza palacz.gif

M.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.