Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Drzwi mi skrzypią!

Featured Replies

Napisano

Otwieram drzwi i skrzypią jak wrota od stodoły. Wygląda, że jest to spowdowane ogranicznikiem uchylenia drzwi, a nie zawiasami. Co się z tym robi?

Napisano

>Co się z tym robi?

Wymienia na pozmianowe. Cena oscyluje coś ok. 80zł za jeden pozmianowy ogranicznik - wybór nalezy do Ciebie biglaugh.gif

Napisano

> Wymienia na pozmianowe.

gdzie takie coś można dostać (oprócz ASO) i w jakiej cenie? Mi też skrzypią, ale nie zawsze, także narazie odkładałem inwestycje grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Szuka się z szukajką !

wiedziałem, że mnie dopadnie. Szuka się długo, a tu info z pierwszej ręki... dobra już dobra zlosnik.gif

Aha, czy ograniczniki od 5D pasują do 3D (o przednie drzwi chodzi)

Napisano

> czy ograniczniki od 5D pasują do 3D (o przednie drzwi chodzi)

Z tego, co mi wiadomo, to NIE no.gif

Napisano

> Aha, czy ograniczniki od 5D pasują do 3D (o przednie drzwi chodzi)

Z tego co tu widać nie no.gif

Napisano

zawsze mozna posparowac ... pomoze na jakis czas ..

Napisano

> zawsze mozna posparowac ... pomoze na jakis czas ..

Czasem jak pada, jest wilgość etc to na bardzo krótki okres... sick.gif

Napisano

> zawsze mozna posparowac ... pomoze na jakis czas ..

Nie pomoże. W najlepszym przypadku na jeden dzień, może dwa no.gif

Napisano

> Nie pomoże. W najlepszym przypadku na jeden dzień, może dwa

Koledzy. Robiłem to w końcu ubiegłego roku i jest OK. Chodzi o dokładne przesmarowanie. Jeśli posmarujemy dowolnym smarem, to nie dojdzie do środka rolki i będzie pisk.

Do tego nie potrzeba nawet zdejmować tapicerki. Trzeba ogranicznik odkręcić od drzwi, zdjąć gumową osłonę i zanim odłączymy od słupka, musimy przywiązać do ogranicznika cienki drut, aby nie wpadł nam do środka drzwi. (Nie można ogranicznika wyjąć bez demontażu tapicerki). Następnie odkręcić od słupka. (Uwaga na lakier przed nadmiernym otwarciem bez ogranicznika). Manipulując drutem ustawić ogranicznik tak, aby rolka była najbliżej otworu. Przedtem dowolny gęsty olej rozmieszać z towotem. Ze strzykawki lekarskiej wyjąć tłoczek, nałożyć "mazidła". Przez grubą igłę wyciskać smar na każdą część rolki. Smar dojdzie wszędzie. Jeśli nawet trochę smaru dostanie się do wnętrza drzwi to nic się przecież nie stanie, a 2-3 stówy z robocizną w kieszeni. Pozdrawiam. old.gif

Napisano

Podczepie się do tematu drzwi, mi lekko opadły drzwi coś po zimie, jak je podnieść lekko ??

Napisano

> Koledzy. Robiłem to w końcu ubiegłego roku i jest OK.

Nic nie rozbierać tylko posmarować całe cięgno dokładnie od góry i dołu oraz z boku smarem "miedziowym" na 1/2 roku jest OK... wink.gif

Napisano

Nie zgadzam się z przedmówcami... Smarowanie niestety nie pomaga . Daje tyle , że ramię przesuwającsię po rolce zamiast powodować jej obracanie , najzwyczajniej się po niej ślizga . Efekt jest taki , że w rolce frezuje się wgłębienie i wtedy już nic jej nie ruszy palacz.gif

Temat był już wałkowany i konluzja jest jedna albo jakimś cudem przesmarowanie wnętrza rolki albo wymiana całego elementu . Ja poszukałem na googlach i znalazłem hurtownię gdzie sprzedali i wysłali mi komplet 4 szt. za 240 zł yay.gif

Napisano

> Nic nie rozbierać tylko posmarować całe cięgno dokładnie od góry i

> dołu oraz z boku smarem "miedziowym" na 1/2 roku jest OK...

Ja próbowałem tak jak piszesz i nie dało rezultatu. Sucha była ośka rolki, a tam, (oczywiście bez rozbierania) nie dało się przesmarować gęściejszym smarem. Zresztą każdy sposób jest dobry, byle skuteczny.

Napisano

znalazłem hurtownię gdzie sprzedali i

> wysłali mi komplet 4 szt. za 240 zł

...No właśnie 240zł. Mnie nie kosztowało w sumie nic. Myślę, że tą kasę lepiej przeznaczyć na 20.GIF

Napisano

> Ja próbowałem tak jak piszesz i nie dało rezultatu.

No niestety .... jeśli jest już tak źle że ta rolka kompletnie jest wyfrezowana to smar pomoże tyle co aspiryna na raka.... nic wtedy tylko wyrwać.

Moja rada pozwala zapomnieć o problemie przy stanach zapalnych zlosnik2.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.