Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mikroryski na szybie - czym usunac

Featured Replies

Napisano

Witam

Ostatnio jest coraz wiecej slonca i zauwazylem ze na przedniej szybie sa takie podluzne mikroryski ( jakby kamyki lub lód pod wycieraczka troche porysywaly szybe).

Czy sa jakies plyny itp aby w domowy sposob je troche usunac lub zatuszowac ?

Znalazlem takie cos :

http://www.autokosmetyki.pl/turtle_wax_clearvuereg_glass_polish_8211_plyn_do_polerowania_szyb,p992.html

http://www.autokosmetyki.pl/sonax_prepar..._w_kabrioletach,p892.html

moze znacie jakies inne barziej skuteczne ale nie wymagajace dyzych umiejetnosci smile.gif

Napisano

> możne znacie jakieś inne bardziej skuteczne ale nie wymagające dużych

> umiejętności

polerowanie u dobrego szklarza - nie wymaga żadnych umiejętności , jedynie trochę kasy ok.gif

Napisano

jak dla mnie nie opłaca się polerować. bo w czasie jazdy nocnej, gdy świeca z przeciwka inne pojazdy, będziesz miał piękne refleksy, które będą doprowadzały Cie do szału.

Cytat z innego forum motoryzacyjnego:

Quote:

Kto te bzdury wymyśla ?!

"Polerowanie" szyby w garażowych lub nawet warsztatowych warunkach to pomyłka. Poza tym taki zabieg nie ma nic wspólnego z polerowaniem - to jest SZLIFOWANIE szyby i wykonane w powyższych warunkach prowadzi do jej nieodwracalnego zniszczenia. Wskutek niejednorodnej grubości szkła na całej jej powierzchni mamy do czynienia z falowaniem tego co przez szybę widzimy- miałem wątpliwą przyjemność jechać kiedyś taksówką z taką "wypolerowaną" szybą czołową i po kilkunastu minutach patrzenia przez nią zaczęła mnie boleć głowa ! To horor i dziwię się tym wszystkim domowym poprawiaczom, którzy kupują cudowne pasty szlifierskie ( sorry! polerskie) na allegro. Nie dajcie się nabierać -

SZYBY NIE DA SIę WYPOLEROWAć ANI DOBRZE RęCZNIE WYSZLIFOWAć !!!

Trzeba ja po prostu wymienić - szybą d...y nie podetrzesz

Napisano

Jeśli rysy są na tyle duże i na tyle Ci przeszkadzają, ze nie możesz jeździć - wymień szybe. Jeśli sa malutkie a wierz mi, ze absolutnie każde auto je ma - olej temat. Wymiana szyby na zamiennik NordGlass czy nawet lepsze fabryczne Pilkington to nie jest aż tak duzy koszt. Do mojego BMW E91 2006 nowa szyba przednia Pilkingtona to koszt 400 zeta.

Napisano

Wymiana szyby na

> zamiennik NordGlass

Nie polecam tej marki szyb

Napisano

Miałem bardzo porysowaną szybę w Hondzie (6 lat miała) i postanowiłem wymienić na nową Sekurit. Po 1,5 roku ta nowa jest bardziej porysowana niż oryginalna - pełno syfu na drogach i od wycieraczek są mikrorysy. Ta wymiana nie miała sensu - tylko koszty prawie 700 zł. Może oryginalne szyby producenta aut są lepsze, ale cena zabija.

Też tak myślałem - wymienię i będzie nówka super widać, żadnych rys. Prawda, ale do pierwszej zimy...

Napisano
  • Autor

> Masz prawie nowe auto i widzisz na razie każdą rysę.

> IMO nie warto polerować.

Ja nie mowie ze koniecznie chce sie ich pozbyc , poprostu przegladalem oferte tego sklepu i trafilem na te produktu , wtedy tez przypomnialo mi sie ze cos troche szyba porysowana wiec zapytalen czy warto cos z tym robic - oczywiscie te ryski nic mi nie pzreszkadzaja

Napisano

Nie będę negował tego co tu wszyscy piszą. W zeszłym roku też interesowałem się wypolerowaniem przedniej szyby. Ludzie w 98% odradzali taki zabieg. Te 2% pozostałych polecały tylko zakład TEGO PANA. Podobno koleś to magik w polerowaniu szyb. Pierw się jedzie i on decyduje czy polerka da rade. Gdy się tym interesowałem i chciałem wypolerować swoją to akurat zakład był zamknięty z powodu urlopów, a później to już o tym zapomniałem. Generalnie ludzie mi mówili, że albo wymienić szybę, albo polerować ale tylko u niego.

Napisano

> Odradzam polerowania , szlifowanie itp

A polerowałeś że tak piszesz?

Ja polerowałem przednią szybę bo poprzedni właściciel skrobał zimą angryfire.gif

Po polerowaniu nie zauważyłem żadnych efektów uboczynych nic a nic waytogo.gif

Dodam że nie robiłem tego osobiście domowym sposobem tylko u profesjonalisty smile.gif

Napisano

> Nie będę negował tego co tu wszyscy piszą. W zeszłym roku też

> interesowałem się wypolerowaniem przedniej szyby. Ludzie w 98%

> odradzali taki zabieg. Te 2% pozostałych polecały tylko zakład

> TEGO PANA. Podobno koleś to magik w polerowaniu szyb. Pierw się

> jedzie i on decyduje czy polerka da rade. Gdy się tym

> interesowałem i chciałem wypolerować swoją to akurat zakład był

> zamknięty z powodu urlopów, a później to już o tym zapomniałem.

> Generalnie ludzie mi mówili, że albo wymienić szybę, albo

> polerować ale tylko u niego.

Właśnie u niego to robiłem waytogo.gif

Napisano

Brat zajmuje sie szybami od dosc dlugiego czasu i wiem co nie co od Niego

Napisano

> Brat zajmuje sie szybami od dosc dlugiego czasu i wiem co nie co od

> Niego

ale co wiesz rozwin mysl jak mozesz

Napisano

> Wypadałoby napisać dlaczego.

Ja też odradzam. Miałem w służbowej Pandzie zamiennik przedniej szyby Nordglassa. Po pół roku jazdy latem i jesienią wyglądał gorzej, niż fabryczna szyba po dwóch zimach - był cały zmatowiały i w rysach od wycieraczek.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.