Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

padł zamek klapy tylnej

Featured Replies

Napisano

cześć. Potrzebuje pomocy. Niestety ale tylny zamek odmówił posłuszeństwa.

Rozdłubałem dzisiaj całość i nie znalazłem nic ewidentnego. Cięgno odblokowałem ręcznie. Po rozbebeszeniu tyłu uzyskałem dwa elementy(foto poniżej). Wszystkie kabelki były dobrze powtykane. Po załączeniu klamki słychać jak coś pstryka w elemencie z drugiego zdjęcia (to białe coś), ale zamek się nie otwiera. Przy okazji mógłby mi ktoś wytłumaczyć na czym polega działanie tego mechanizmu?

zamek1.jpg

zamek2.jpg

Przy okazji tej dłubaniny nie wszystko wróciło do stanu poprzedniego, tzn. element z poniższego zdjęcia nijak nie chce spełniać swojej funkcji. Jak umieszczam tą klapkę w jej zaczepach, to niestety luźno sobie dynda, a tak na pewno nie było:/

zamek3.jpg

Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.

Napisano

poszukaj w podwieszonych watkach mojego manuala z zamka wink.gif wersja 5d wiec dla ciebie

Napisano

Jak umieszczam tą klapkę w jej zaczepach, to niestety

> luźno sobie dynda, a tak na pewno nie było:/

Tam powinna być taka sprężynka (dokładnie nie pamiętam w którym miejscu) która ustawia klapke na równo z pozostałym plastikiem, a przy naciśnięciu odsłania dostęp do regulacji.

Napisano
  • Autor

> Tam powinna być taka sprężynka (dokładnie nie pamiętam w którym

> miejscu) która ustawia klapke na równo z pozostałym plastikiem,

> a przy naciśnięciu odsłania dostęp do regulacji.

No to chyba się zgubiła;)

A z zamkiem pomoże ktoś? Bo naprawdę nie wiem co z tym fantem zrobić:/

Napisano
  • Autor

> A z zamkiem pomoże ktoś? Bo naprawdę nie wiem co z tym fantem

> zrobić:/

nikt nic nie wie?

Napisano

> nikt nic nie wie?

Wszystko wiemy smile.gif

Co potrzebujesz....

czy po otwarciu klapy zapala sie oświetlenie bagażnika?

Po naciśnięciu przycisku słyszysz wyraźny dzwięk czy cisza.... a może tylko lekkie klikniecie przycisku .... ?

Jak to działa:

Jest tam zwykły silniczek zasilany napięciem stałym. Po podaniu napiecia na 2 zaciski zaczyna się obracać i napędza dużą zębatkę. Duża zębatka napędza rodzaj ślimaka który powoduje wysunięcie się tego trzpienia o jakieś 2 cm.... po odłączeniu napięcia sprężyna wciąga ten trzpień do wewnątrz mechanizmu. Trzpień naciska na zamek i otwiera jego.... cała filozofia zlosnik.gif

Można przyłożyc np: 9 V baterię do tych złącz i trzpień powinien wyjść. Jeśli słychać że nie może ale coś rusza to:

- albo cos tam wlazło między tryby silniczka - koła zebatego

- zatarło się coś

- spalił się silniczek

- połamały się tryby

-....... co kto woli hehe.gif

Aaaaa i jeszcze jedno. Jeśli ten mikrostyk pod gumka klapy któru naciskamy nie wydaje cichego KLIK to równiez może cały układ zamka nie działać - jesli jest cały czas wciśnięty to komputer pokładowy BC nie poda napięcia na siłownik

Jeśli mikrostyk klapy nie wykryje zamknięcia klapy ( pali się lampka w bagażniku ) również nie będzie działał siłownik klapy

283570494-S1050910.JPG

post-15502-14352507178184_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Wszystko wiemy

> Co potrzebujesz....

Ekstra odpowiedź - dzięki:D

Po otwarciu klapy zapala się światełko w bagażniku. Jak naciskałem klamkę to słychać kliknięcie klamki i dodatkowo dźwięk z tej kostki co w niej jest silniczek. Więc podejrzewam teraz że coś z tym silniczkiem nie teges. Będę musiał sprawdzić bateryjką. Niestety temat zawieszony do Wielkiej Soboty bo jestem 110km od auta:/

BTW to w życiu bym się nie domyślił że tak to działa.

ps. do tego silniczka to na pomarańczowy kabel dać (+) a na czarny masę?

Napisano

> ps. do tego silniczka to na pomarańczowy kabel dać (+) a na czarny masę?

Zapewne tak ale nawet jak podasz odwrotnie to nic sie nie stanie.... nawet jesli to jest zablokowane to było by wskazane podawać napięcie na przemian aby puściło .....

Jeśli jesteś pewny że dzwięk dochodzi z tego "białego" mechanizmu to najlepiej go rozbierz.... delikatnie zaczepy powyciągaj.... i wszystko wyczyść i przesmaruj. - Uwaga na trzpień bo tam jest spręzyna ( łatwo sie ją nakłada ale zawsze trzpień musi być wciągnięty -- spręzynka napięta ) wink.gif

Miłej zabawy..... jak nie zapome to wsadze jeszcze kilka zdjęć

Napisano

> No to chyba się zgubiła;)

można zrobić tą spręzynkę chałupniczo korzystając np, ze sprezynki od dlugopisu

przebiałem to gdy aso oddalo auto po naprawie (oczywiscie im sie sprzezynka gdzies zgubiła)

20 min. rzeźbienia i klapka odbija już ponad rok

• 2 tygodnie później...
Napisano

Żeby nie zakładać nowego wątku. Odebrałem auto od lakiernika. Wcześniej było u blacharza (lekka stłuczka z prawej strony - przód). No i jadę sobie i dostaję nagle komunikat o otwarciu tylnej klapy. Cóż. Nie domknąłem tak pomyślałem. Zdarzyło się to jeszcze raz. Później pod domem otwieram auto z pilota i jest OK. No to myślę sprawdzę czy działa otwieranie samej szyby...no ni tu zonk. Owszem otworzyła się, ale już nie chce się zamknąć, a klapa bagażnika ani drgnie (zablokowana). W komputerze mam ustawione Inint Boot Off. Co śmieszne żarówka oświetlająca bagażnik pali się kiedy otworzę szybę, a nie pali kiedy otworzę bagażnik...Oczywiście teraz jest tak jak napisałem wcześniej. Klapy za nic nie da się otworzyć, szyby nie da się zamknąć...Wiosna?

Napisano
u mnie od ok 2-3 tyg jest to samo - czasem się sama klapa otwiera i nie działa otwieranie z przycisku. Jeszcze nie miałem kiedy rozebrać klamki i sprawdzić samego przycisku.
Napisano

U mnie jest chyba cos z elektryką...Bo po zamknięciu samochodu pilotem zamyka drzwi, ale zamek szyby w ogóle nie reaguje, klapa jest nie do ruszenia (zablokowana na amen) i wlew paliwa otwarty pomimo zamknięcia auta. Sam sobie z tym raczej nie poradzę. Aha jak sprawdzałem bezpiecznik F38 to przy wkładaniu go iskrzy, czyli coś jest zwarte...Załamka. Mam otwarty samochód na ulicy przez niemożność zamknięcia szyby w klapie.

Napisano
  • Autor

> Niestety temat zawieszony do

> Wielkiej Soboty bo jestem 110km od auta:/

mam nogę w gipsie więc zamek musi poczekać jeszcze jakieś 3 tyg:(

Napisano

Jakaś plaga po zimie chyba :-)

Mam to samo z zamkiem klapy w Multiwagonie.

Otwieranie szyby działa bez zarzutu, ale cała klapa już ani drgnie.

Nie słychać tego cichego "klik" przy naciskaniu uchwytu, więc to pewnie przełącznik padł.

Ale po przeczytaniu tego wątku już wiem jak sprawdzić czy to przełącznik, czy siłownik - zobaczę, czy klapa otwiera się z pilota :-)

Pozdrawiam,

P.

Napisano

> Jakaś plaga po zimie chyba :-)

> Mam to samo z zamkiem klapy w Multiwagonie.

gdyby ktoś potrzebował zamek klapy bagażnika to ostatnio zanabyłem tu:

ALLEGRO

Lada dzień będę montował ;-)

Napisano

> Jakaś plaga po zimie chyba :-)

> Mam to samo z zamkiem klapy w Multiwagonie.

> Otwieranie szyby działa bez zarzutu, ale cała klapa już ani drgnie.

> Nie słychać tego cichego "klik" przy naciskaniu uchwytu, więc to pewnie przełącznik padł.

Jest na dokładny tutorial z dużą ilościa foto jak wymienić ten przełącznik

TUTAJ

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

No i kiszka. Silniczek w czasie eksperymentów z baterią 9V działał przyzwoicie. Wkurzyłem się i skręciłem wszystko - mnie to przerasta. Po naciśnięciu klamki słychać tylko kliknięcie (jak myszki od komputera), w silniczku nic nie próbuje jednak zastartować. Próbowałem sprawdzić czy po naciśnięciu klamki daje napięcie na te kabelki, ale albo mi się to nie powiodło albo napięcia nie ma. Generalnie dostęp do czegokolwiek żeby sobie przy tym aucie pogrzebać jest tragiczny. W przyszły weekend kolejne podejście, jak nie to pewnie pozostanie tylko ASO i jakieś 500 złociszy w plecy.

Napisano
  • Autor

dzisiaj miało być ostatnie podejście. zeby było śmiesznie, zamek działa sam z siebie. komedia.....

Napisano

Odpisze sam sobie. Naprawione. Okazało się, że spsuł sie zamek szyby w klapie, nie chciała sie zamknąć. A ja nie widziałem, ze jak on jest otwarty to blokuje się zamek bagażnika. Zamek naprawiony (nie przeze mnie) i działa wsio.

Napisano
  • Autor

to tak przy okazji:

orientujecie się czy można kupić samą tą gumkę od klamki (mikrostyku)? Bo troszkę mi się porwała w ferworze walki:/

• 6 miesięcy później...
Napisano

A właśnie można te gumkę gdzieś nabyć? A mikrostyk obojętnie jaki?

Napisano

> A właśnie można te gumkę gdzieś nabyć? A mikrostyk obojętnie jaki?

Odpowiem sobie sam: można smile.gif 140 PLN cały komplet (gumka, mikro, kabelek)...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.