Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wentylator nie działa po swapie...

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie wentylator chłodnicy przed swapem działał w 100% po swapie (z 8v na 16v) nie włącza się w ogóle. Na krótko jak zwieram piny we wtyczce od czujnika z chłodnicy też się nie włącza, bezpośrednio z aku do wentylatora jak napięcie podam to działa. Czyli spalony silniczek odpada, bezpiecznik ok, kompa od 8v podłączyłem i tez nic. Czyli obstawiam że w wiązce coś pogmatwałem, dodam że wszystko przy wiązce robiłem wg manuala z CM. Gdzie szukać przyczyny niewiem.gif który kabelek/pin odpowiada za uruchomienie silniczka?

Napisano

> Jak w temacie wentylator chłodnicy przed swapem działał w 100% po

> swapie (z 8v na 16v) nie włącza się w ogóle. Na krótko jak

> zwieram piny we wtyczce od czujnika z chłodnicy też się nie

> włącza, bezpośrednio z aku do wentylatora jak napięcie podam to

> działa. Czyli spalony silniczek odpada, bezpiecznik ok, kompa od

> 8v podłączyłem i tez nic. Czyli obstawiam że w wiązce coś

> pogmatwałem, dodam że wszystko przy wiązce robiłem wg manuala z

> CM. Gdzie szukać przyczyny który kabelek/pin odpowiada za

> uruchomienie silniczka?

tez tak mialem i nie wiem dlaczego ale czujnik padl w chlodnicy wymienilem i dzialalo

Napisano

sprawdz pierw kabelek zasilajacy od akuma do termika i od termika do wentyla potem czy jest masa na drugim kabelku we wtyczce do wentyla i tyle znajdziesz na 100%

btw komputer ani z 1.28v ani z 1.2 16v nie jest odpowiedzialny za załanczanie wentyla tylko w 1.1 MPI wentylatorem steruje komputer ok.gif

Napisano
  • Autor

> tez tak mialem i nie wiem dlaczego ale czujnik padl w chlodnicy

> wymienilem i dzialalo

No tak, tylko że pomijając czujnik biorę wtyczkę zwieram piny i też nie chodzi a powinien.

Napisano

dlatego napisałem weź miernik i sprewdż te kable bedziesz wiedział czy jest przerwana masa czy plus......

Napisano
  • Autor

> dlatego napisałem weź miernik i sprewdż te kable bedziesz wiedział

> czy jest przerwana masa czy plus......

Nie zdążyłem przeczytać ok.gif no jutro wezmę miernik i pomierzę, chociaż elektryk ze mnie lichy. Czyli jak komp nie jest za to odpowiedzialny to musiałem w którymś miejscu wiązkę uszkodzić. No nic zrobię tak jak pisałeś i zobaczymy czy coś znajdę 20.GIF

Napisano

no ta instalacja jest barrrrdzo prosta. Nawet jeśli nie działa mozesz pociagnąć na nowo przewód zasilający od bezpiecznika do termowłącznika i tez bedzie banglało ok.gif

Napisano
  • Autor

> no ta instalacja jest barrrrdzo prosta. Nawet jeśli nie działa mozesz

> pociagnąć na nowo przewód zasilający od bezpiecznika do

> termowłącznika i tez bedzie banglało

No powiedzmy że dla mnie średnio prosta zlosnik.gif za dużo kabelków. Pomierzę to jutro jak nic nie znajdę to faktycznie pociągnę do termika nowy kabel i tyle. Dzięki za pomoc 20.GIF

Napisano

> sprawdz pierw kabelek zasilajacy od akuma do termika i od termika do

> wentyla potem czy jest masa na drugim kabelku we wtyczce do

> wentyla i tyle znajdziesz na 100%

nie tak do końca bo plus z aku idzie bezpośrenio (no oczywiście bo jakiś bezpiecznik jest po drodze) do wentyla a masa idzie do włącznika termicznego i z niego do wentylatora.

A własnie, bezpiecznik do sprawdzenia, pacjent do sejek? To bezpiecznik jest przy akumulatorze, za nim przy czarnej skrzyneczce zeby.GIF Oczywiście nie do Ciebie ahi to info ale do autora wątku zeby.GIF

Napisano

łe to buba 270751858-jezyk.gif mi sie wydawało ze wentyl jest sterowany plusem 270751858-jezyk.gif ale może i mój błąd smile.gif

pozdro 270751858-jezyk.gif

btw są wersje sc spi którym wentyl sie wyłanczał wraz z wyłączeniem zapłonu ?

Napisano

> łe to buba mi sie wydawało ze wentyl jest sterowany plusem ale może

> i mój błąd

> pozdro

> btw są wersje sc spi którym wentyl sie wyłanczał wraz z wyłączeniem

> zapłonu ?

Wszystkie wyłączają się wraz z wyciągnięciem kluczyka.

Napisano

ta... poki co robiłem trzy seje SPI... w kazdym sie nie wyłancza.

roczniki 98-99

Napisano

> ta... poki co robiłem trzy seje SPI... w kazdym sie nie wyłancza.

> roczniki 98-99

Moj tez sie nie wylancza zlosnik.gif

Napisano

> Moj tez sie nie wylancza

MPI się wyłączają po wyjęciu kluczyka

SPI ma obwód niczym nie związany ze stacyjką, przynajmniej kilka sejów które widziałem tak miały

do autora wątku

sprawdź czy przykręciłeś wszystkie masy przy lewej lampie bo chyba z tamtego miejsca jest brana do czujnika na chłodnicy

Napisano

> MPI się wyłączają po wyjęciu kluczyka

> SPI ma obwód niczym nie związany ze stacyjką, przynajmniej kilka sejów które widziałem tak miały

> do autora wątku

> sprawdź czy przykręciłeś wszystkie masy przy lewej lampie bo chyba z tamtego miejsca jest brana do

> czujnika na chłodnicy

w moim sc spi po wyciagnieciu kluczyka wentyl sie wyłancza. natomiast w cc spi miałem tak ze działał cały czas ok.gif

Napisano

> Wszystkie wyłączają się wraz z wyciągnięciem kluczyka.

U mnie nie, jak wyjme kluczyk a wentyl kręci to nie przestaje 270751858-jezyk.gif Dopiero po jakimś czasie 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Jak w temacie wentylator chłodnicy przed swapem działał w 100% po swapie (z 8v na 16v) nie włącza

> się w ogóle. Na krótko jak zwieram piny we wtyczce od czujnika z chłodnicy też się nie włącza,

> bezpośrednio z aku do wentylatora jak napięcie podam to działa. Czyli spalony silniczek

> odpada, bezpiecznik ok, kompa od 8v podłączyłem i tez nic. Czyli obstawiam że w wiązce coś

> pogmatwałem, dodam że wszystko przy wiązce robiłem wg manuala z CM. Gdzie szukać przyczyny

> który kabelek/pin odpowiada za uruchomienie silniczka?

Piszę z pamięci, ale AFAIR komputer tu nie ma nic do rzeczy.

Instalacja jest prosta jak budowa cepa, z małą niespodzianką, bo do wentylatora podany jest na _stałe_ plus przez bezpiecznik, natomiast wyłącznik termiczny w chłodnicy podaje masę.

Musisz sprawdzić więc czy na którymś z pinów wentylatora masz plus, a następnie sprawdzić czy termowyłącznik prawidłowo załącza masę.

Masę w danym miejscu sprawdzasz podłączając voltomierz między dodatni zacisk akumulatora i mierzone miejsce.

Plus sprawdzasz wpinając voltomierz między minusowy zacisk akumulatora a mierzone miejsce.

Co do wentylatora to mi w ciągu 1.5 roku kilkukrotnie padła sama wtyczka (skorodowały styki), ale jeździłem bez nadkoli i woda z kół waliła prosto w wentylator (niby wtyk hermetyczny, ale jak widać nie za bardzo).

Napisano
  • Autor

> nie tak do końca bo plus z aku idzie bezpośrenio (no oczywiście bo jakiś bezpiecznik jest po

> drodze) do wentyla a masa idzie do włącznika termicznego i z niego do wentylatora.

> A własnie, bezpiecznik do sprawdzenia, pacjent do sejek? To bezpiecznik jest przy akumulatorze, za

> nim przy czarnej skrzyneczce Oczywiście nie do Ciebie ahi to info ale do autora wątku

Bezpiecznik sprawdzony i jest ok, buda z ccs

Napisano
  • Autor

> MPI się wyłączają po wyjęciu kluczyka

> SPI ma obwód niczym nie związany ze stacyjką, przynajmniej kilka sejów które widziałem tak miały

> do autora wątku

> sprawdź czy przykręciłeś wszystkie masy przy lewej lampie bo chyba z tamtego miejsca jest brana do

> czujnika na chłodnicy

Tak też zrobię ok.gif

Napisano
  • Autor

> Piszę z pamięci, ale AFAIR komputer tu nie ma nic do rzeczy.

> Instalacja jest prosta jak budowa cepa, z małą niespodzianką, bo do wentylatora podany jest na

> _stałe_ plus przez bezpiecznik, natomiast wyłącznik termiczny w chłodnicy podaje masę.

> Musisz sprawdzić więc czy na którymś z pinów wentylatora masz plus, a następnie sprawdzić czy

> termowyłącznik prawidłowo załącza masę.

> Masę w danym miejscu sprawdzasz podłączając voltomierz między dodatni zacisk akumulatora i mierzone

> miejsce.

> Plus sprawdzasz wpinając voltomierz między minusowy zacisk akumulatora a mierzone miejsce.

> Co do wentylatora to mi w ciągu 1.5 roku kilkukrotnie padła sama wtyczka (skorodowały styki), ale

> jeździłem bez nadkoli i woda z kół waliła prosto w wentylator (niby wtyk hermetyczny, ale jak

> widać nie za bardzo).

Ide i pomierzę to tak jak napisałeś i zobaczymy co z tego będzie.

Napisano

to cwaniaki musieli zapodac dodatkowy przekaźnik ok.gif w sumie mądre rozwiązanie...

Napisano
  • Autor

I sie wyjaśniło, na wtyczce od wentylatora plusa nie było wogóle, okazało sie że kabelek normalnie wziął i sie przepalił sick.gif, a izolacja to tak sprytnie zalała że nic nie było widać, tylko co to sie stało że aż izolacja sie przytopiła jakieś zwarcie chyba musiał być icon_eek.gif Dzięki wszystkim za pomoc 20.GIF

Napisano
  • Autor

> a weź to podpal i już a jednak wiązka, zrobiłeś to?

Twoje podpole bo mi plac zaśmieca zlosnik.gif, zrobione działa jak należy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.