Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zawór EGR do wymiany

Featured Replies

Napisano

Witam właśnie wróciłem z ASO .Myślałem,że paliwo kiepskie a tu okazało się ,że zawór EGR w ogóle nie pracuje i zawór do wymiany.Nie chcą czyścic bo za miesiąc będzie to samo .tak mówią Stiluś toczy sie normalnie tylko ikonka od silnika nie chce zgasnąć. Koszt zaworu w ASO 500zł i dwa lata gwarancji chyba się zdecyduje mam nadzieje ze będzie spokój smile.gif

Napisano

Pierwsze słyszę, żeby od nieprawidłowej pracy zaworu EGR w JTD 115 paliła się kontrolka awarii silnika!? Może chodzi o elektrozawór sterowania turbiny - nowy kosztuje poniżej 150 zł i faktycznie jego zła praca powoduje wyświetlenie komunikatu na desce. Może kolega napisać jakie dokładnie objawy towarzyszą palącej się kontrolce?

Napisano

Dopiero teraz doczytałem, że to Multijet, więc komunikat może się pojawić. Mimo wszystko proponuje EGR dobrze wyczyścić i założyć przyślepkę zmniejszającą przepływ spalin. Na Allegro można dostać regenerowane zawory, które wyglądają jak nowe, z roczna gwarancją za 250 zł - należy szukać zaworu do Opla!

Napisano

EDC16 więc będzie błąd. Wyłączyć to w sofcie w cholerę, zaślepić i o problemie zapomnieć.

Pozdro

Napisano
  • Autor

Podłączyli komputer paliwo okazało się dobre natomiast wskazało na zawór EGR. Może i bym czyścił zawór ale dwa lata gwarancji to nie byle co. Wiem , że to drogo ale wszystko mam na miejscu. A tak zawór kupie gdzie indziej montaż gdzie indziej same problemy i dużo czasu .Jak to później nawet reklamować .

Napisano

> EDC16 więc będzie błąd. Wyłączyć to w sofcie w cholerę, zaślepić i o problemie zapomnieć.

> Pozdro

hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Rozebrać naprawić, przeczyścić ok.gif

Nawet cewkę można uratować

283579231-egr.JPG

post-15502-14352507245224_thumb.jpg

Napisano

> Rozebrać naprawić, przeczyścić

> Nawet cewkę można uratować

Podeślę Ci człowieka z Alfy 16V w którym jest 4ty zawór od nowości przez 85kkm . Właściciel czyścił, modły odprawiał, wymieniał na nowe, finalnie się wqr%ił prosił o wyrzucenie programowe + soft. Na spuszczanie się na EGR stracił bardzo dużo czasu i jeszcze więcej $, teraz ma uśmiech na pysku bo problemu nie ma i nie będzie, pluje sobie też w brodę, ze zrobił to tak późno...

Pozdro

• 6 miesięcy później...
Napisano

A czy mój też będzie do wymiany? Strasznie kopcił, jedynie delikatne przyspieszanie nie powodowało kopcenia. Odpiąłem kabel od egr-a i kopcenie ustało, nawet przy mocnym but.gif. Czy teraz jet cały czas otwarty czy zamknięty? Jak czyściłem go jakieś 8kkm temu, nie był tak zarąbany jak czasami inni mają, trzpień cewki chodził jak nowy, nie widać było na nim żadnych rys czy rdzy. Wymiana?

Napisano

> Odpiąłem kabel od egr-a i kopcenie ustało, nawet przy mocnym . Czy teraz jet cały

> czas otwarty czy zamknięty?

Przecież teraz ci już nie dymi - poza tym przy otwartym auto by w ogóle nie chciało przyspieszać .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.