Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cieknąca maglownica

Featured Replies

Napisano

Witam przy wymianie klocków pooglądaliśmy trochę układ kierowniczy i okazał się, że jest za mało płynu we wspomaganiu. wstępna diagnoza wyciek - niewielki ale z info mechanika wynika, że problem będzie się pogłębiał. Jest kilka opcji

1. wymiana na używkę, która nie wiadomo ile pochodzi, frown.gif2. regeneracja własna poprzez wymianę wszelkich uszczelniaczy niewiem.gif, 3. regeneracja w firmie - nie znam żadnej w mojej okolicy, która byłaby polecana klotnia.gif, 4. zakup nowej na którą składałbym kasę z pół roku sciana.gif.

Jak ktoś z was miał podobne problemy proszę o radę.

Napisano

Nie miałem takich problemów, ale zdecydowanie wybrałbym wariant nr 2.

Napisano

> Nie miałem takich problemów, ale zdecydowanie wybrałbym wariant nr 2.

Ja tez. Zauwazylem, ze jest to dosyc czesta przypadlosc przekladni kierowniczych tego typu. Zaloze sie, ze cieknie z uszczelnien listwy przekladni. Samo uszczelnienie przekladni moze nie jest wiellkim problemem, wiekszym jest jej wymontowanie. Tu do problemu mozna podejsc dwojako: albo opuscic rame pomocnicza i klnac wymontowac przekladnie (trudny dostep do przewodow cisnieniowych w okolicy walka wejsciowego przekladni), albo od razu wymontowac cala rame wraz z przekladnia, przekladnie zdemontowac w komfortowych warunkach i ponownie ja zamontowac, przy okazji dokonujac (jesli jest to potrzebne) napraw zawieszenia. Demontaz ramy jest nieco pracochlonny, ale osobiscie twierdze, ze jest to lepsza propozycja. Uwaga, rama pomocnicza z przekladnia jest ciezka, niezbedny jest przynajmniej kanal i dwoch ludzi.

OT. w moim wozie (AF) cieknie z przekladni, ale od strony walka wejsciowego, co objawia sie obecnoscia plynu na dywaniku. W chwili wolnej zdemontuje przekladnie i wymienie uszczelniacz, przy okazji poczyniajajc fotki...

Pozdrawiam

Napisano

> W chwili wolnej zdemontuje przekladnie i wymienie uszczelniacz,

> przy okazji poczyniajajc fotki...

Trzymam za słowo wink.gif

Napisano

> Trzymam za słowo

Znajac mnie, jakies fotki beda za pol roku...a fotki mam juz do przynajmniej 5-ciu manuali...

Pozdrawiam

Napisano

Ja demontowałem przekładnie przy montażu wspomagania i powiem że czynność ta zajeła 1godz w dwie osoby (wyciągnięcie jednej i montaż drugiej) . Wyciągałem magiel do góry w stronę zbiorniczka spryskiwaczy (po uprzednim jego odkręceniu) ,maglem trzeba trochę po obracać ale jest to możliwe ok.gif

Napisano

W tych samochodach to w ogóle jest to ewenement.

Ja w swojej Zafirze maglownicę robiłem już dwa razy, a teraz widzę, że znów jest mokra. Jeździłem różnymi samochodami i tam nie ma takich problemów. Od mechaniorów w ASO Opla dowiedziałem się, że jest to głównie problem w autach z elektryczną pompą, przy pompach hydraulicznych problem nie występuje. angryfire.gif

• 8 miesięcy później...
Napisano

Pozwolę sobie reaktywować tę dyskusję. Gdyż w niedalekiej perspektywie będę musiał również wymienić przekładnię. Z jednej harmonijki w znaczny sposób cieknie płyn wspomagania.

Astra G, Z16XE z jesieni 2002.

TRW II

Powszechnie wszyscy mówią o konieczności demontażu sanek. Tymczasem mechanik, z jakim miałem okazję niedawno rozmawiać - znajomy znajomego czy podobne koniungacje - stwierdził, że w tym aucie mniej pracy będzie wyciągając przekładnię bokiem, tam gdzie koło siedzi. Oczywiście trzeba byłoby zdemontować te koło i wszystkie elementy zawieszenia w tamtym obszarze.

Czy ktoś próbował takiego podejścia w takiej Astrze i tym silniku?

A jak przekładnia jest już wyciągnięta na zewnątrz, jak łatwo ją oddzielić

od pompy wspomagania ze zbiornikiem? Specjalne klucze niezbędne?

Napisano

osobiście tego nie wymieniałem-robił to mój kolega mechanik dwa tygodnie temu

sanki odkręcił od mocowan, tak,ze troszkę "opadły"

maglownica wyszła z lewej strony, koło bylo zdjęte, tak samo została załozona nowa (tez Z16XE 2002 r.)

cała operacja zajęła ok 4 godzin- w tym czasie przerwa na kawe, sniadanie i wypalenie dpf-a w jakiejs vectrze,także da się to załatwić w miarę szybko

z elementów zawieszenia demotowany był stabilizator

amorki i wahacze- nie były ruszane

koncówki drązków dałem nowe- nowa przekładnia, zbieżnośc i tak trzeba ustawiac wiec poszedł komplet lemforderow

Napisano

> ... tak samo została załozona nowa (tez Z16XE 2002 )

wymieniania była razem z pompką serwa i zbiornikiem, czy sama maglownica?

Napisano

> wymieniania była razem z pompką serwa i zbiornikiem, czy sama maglownica?

sama maglownica- na allegro kupiłem regenerowaną za 500 zł z nowymi driążkami i osłonami oraz przesyłką

rok gwarancji

pompa jest w porzadku, nie huczy, nie cieknie

aha, pobierają 150 zł akucji-zwrot po odesłaniu starej przekładni- ja wysłałem w poniedziałek, a kasa była we wtorek następnego dnia,także polecam

user kuzicars na allegro

Napisano

> pompa jest w porzadku, nie huczy, nie cieknie

właśnie, jak łatwo względnie trudno było przełożyć pompę ze starej

do nowej maglownicy? Specjalne narzędzia niezbędne?

Napisano

> właśnie, jak łatwo względnie trudno było przełożyć pompę ze starej

> do nowej maglownicy? Specjalne narzędzia niezbędne?

bez problemu

nawet nie trzeba było odłączać wiązki elektrycznej

odkręcasz pompe od magla, przewody też

pompa zostaje tam gdzie była, nic nie kombinujesz

• 6 miesięcy później...
Napisano

Odświeżam wątek. Czeka mnie wymiana maglownicy. Tzn obecna cieknie tak że muszę co jakiś czas dolewać oleum. frown.gifZdecydowałem się na zakup regenerowanej. Po opisach z wątku nie zdecyduję się na własnoręczną wymianę, znajomy zakład mi to zrobi, problem tylko w wyborze prawidłowego typu przekładni. Jak się zorientować w typie przekładni jaką się posiada? Zrobiłem fotkę zbiorniczka, nie wiem czy ona pozwoli zdiagnozować? Ewentualnie czy gdybym podał VINa to ktoś jest w stanie to rozkminić?

285121683-zbiornikwspomaganiakier.jpg

pozdrówka

post-36196-143525133066_thumb.jpg

Napisano

Przekładnia TRW. W obydwóch samochodach mam już regenerowane, w Zafirze robiłem już dwa razy. Ostatni raz rok temu za regenerowaną + wymiana dałem 1000zł i to w znajomym warsztacie. W Zafirze jest problem głównie z tytułu zerowego dostępu. sciana.gif

Napisano

> Przekładnia TRW. Więcej po VINie.

poszło na priva

Napisano

> TRW 2 generacji. Nr 59 48 009 (GM 13105726).

yikes.gifJestem w szoku za szybkość reakcji. Nie ma takiego drugiego forum i takich ludzi jak tu. Wielkie dzięki

20.GIF

Napisano

No to jeszcze mam zapytanie od sprzedającego.

Quote:

mam obie trw

rozumiem ze chodzi o ta z gladka obudowa co pasuje rowniez do III

numer z odlewu obudowy 025 0080 025 001

Czy jesteś w stanie określić czy muszę nurkować do kanału no i nie wiem czy jest szansa z kanału ten numer wypatrzeć.

Napisano

Tak, TRW 2 ma gładką obudowę między króćcami rurek (jedynka jest żebrowana). Ale nie pasuje do AH.

Napisano

Tak czy siak zdążyłem zanurkować. U mnie ten symbol rożni się 3 cyfrą od końca i jest 025 0080 025 101. Ma to jakieś znaczenie?

Napisano

u mnie przy wspomaganiu poci się ten przewód od pompy, jest tam jakiś oring czy trzeba przewód wymienić?

01_przewod.jpg

Napisano

Jeśli poci się z połączenia metal-guma to wymiana. Jeśli z wejścia rurki do przekładni to jest tam o-ring.

Napisano

> Z tego co widzę to nie.

Dzięki. 20.GIF No to kupuję.

Napisano

> Dzięki. No to kupuję.

Ile taki magiel kosztuje, ile gwarancji, co ze starym?

Napisano

> Ile taki magiel kosztuje, ile gwarancji, co ze starym?

Kupiłem u polecanego tu kuzicars (gość nie ma żadnego negatywa ani neutrala )

alledrogo

Koszt 500zł(przesyłka frico), i kaucja 150 zwracana po odesłaniu starej, gwarancja 12mies. Były tez tańsze za 450zł ale tylko kuzicars odpowiada na maile, albo tylko on miał typ którego potrzebuję. Jak dalej z tym będzie zdam relację po przekładce. Mam nadzieję że nie będę żałował. W sączu niestety znalazłem regenerowane gdzieś w Niemczech za jakieś horrendalne 1200zł więc zdecydowałem się na zakup internetowy. Tanio nie będzie bo jeszcze do 200zł za wymianę trzeba będzie dać, ale sam niestety obawiam się nie dałbym rady wymienić choć dysponuję kanałem.

Napisano

Ceny masakra. shocked.gif

U mnie na wsi taki jeden "kowal" regeneruje magiel za 200-300zł.

Kumpel za magiel do VB dał 250 zł i rok gwarancji

Napisano

> Ceny masakra.

> U mnie na wsi taki jeden "kowal" regeneruje magiel za 200-300zł.

> Kumpel za magiel do VB dał 250 zł i rok gwarancji

No niestety nic tańszego nie znalazłem. Może te 200-300 to za magiel bez wspomagania? Ja już drugie 0,5 litra oleum zakupiłem do dolewek, a każda dolewka to konieczność wymontowania rury dolotowej powietrza bo inaczej się do zbiorniczka nie dostanie. No i co 1 kkm musiałem kontrolować stan i mi się znudziło. Trudno, przyszła pora na telesfora. Jeszcze się szykuję z wymianą rozrządu ale chciałam go już samemu zrobić. Tosh obiecał tydzień temu jakiegoś szybkiego manualika naskrobać ale coś go wcięło i się nie odzywa co mnie trochę martwi. frown.gif

Napisano

> Jeśli poci się z połączenia metal-guma to wymiana. Jeśli z wejścia rurki do przekładni to jest tam

> o-ring.

muszę więc to dobrze umyć i obserwować, ale raczej mam przewód do wymiany

Napisano

>Może te 200-300 to za magiel bez wspomagania?

Na 100% ze wspomaganiem, kolego codziennie dolewał około 0,5l płynu. Jakbyś chciał zregenerować magiel w katowicach to chętnie

pomogę.

Napisano

> Na 100% ze wspomaganiem, kolego codziennie dolewał około 0,5l płynu. Jakbyś chciał zregenerować

> magiel w katowicach to chętnie

> pomogę.

Teraz już po ptokach bo zamówiłem. Poza tym trochę daleka wyprawa. Ale dzięki za chęć wspomożenia. smile.gif

Napisano

Magiel wymieniony. Dziś odesłałem stary, zobaczymy co z kaucją. Jedna sprawa mnie tylko zaniepokoiła. Wydaje mi się, że mam teraz gorszy promień skrętu, tak jakby wcześniej kończył się zakres obrotu kierownicy na tym nowym maglu. Czy może ktoś sprawdzić u siebie jaki ma zakres obrotu kierownicy? Oczywiście ASTRA G kier. ze wspomaganiem. Ja mam po 1,4 obrotu kierownicy na każdą stronę licząc od punktu neutralnego. Wydaje mi się że stary magiel trochę lepiej skręcał. hmm.gif

Napisano

> nikt nie sprawdzi?

jutro postaram się sprawdzić i dam znać

Napisano

Kaucja oddana. Można więc polecić Kuzicars. Regenerowana przekładnia pracuje prawidłowo, jedyne co mnie martwi to krótszy teraz promień skrętu(chyba) - nie wiem z czego to wynika, czy z ustawień jakiś wewnętrznych ograniczników w przekładni czy TTTM. Przekładnia różniła się jedną cyfrą na odlewie czyli może być ciut inna. hmm.gif

benypb sprawdzisz te skręty dla mnie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.