Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana amorków i przestawienie kierownicy ?

Featured Replies

Napisano

Witam

Wczoraj wymieniłem amortyzatory i sprężyny, dziś praktycznie pierwsza jazda po wymianie i jest problem.... gdy jadę idealnie prosto kierownica jest lekko skierowana w lewą stronę.... gdy ją wyprostuję samochód ściąga w prawo.

Dodam jeszcze ze poprzednie amorki były w stanie krytycznym i być może poprzedni właściciel dostosował kierownicę do nich i tyle....

Teraz pytanie, czy ktoś miał taki problem ? Jak go rozwiązać ? Czy na maglownicy jest jakaś regulacja? (nie chce kręcić drążkami żeby nie rozwalić zbieżności bo samochód idzie równo) Czy kierownica jest zrobiona tak jak w większości samochodów na takie ząbki i można ją troszeczkę okręcić ?

Pozdrawiam. niewiem.gif

Napisano

przestawiła ci sie geometria przy wymianie amortyzatorów trzeba pojechac do warsztatu i ustawic ok.gif

Napisano

na takie ząbki i można ją troszeczkę

> okręcić ?

> Pozdrawiam.

nie no.gif tylko jedna możliwość montażu

rozumiem, że nie zrobiłeś zbieżności po wymianie?

Napisano
Napisano
  • Autor

> rozumiem, że nie zrobiłeś zbieżności po wymianie?

Nie, nie robiłem. Zbieżność przed wymianą była dobra. Teraz pytanie czy wymiana amorków ma wpływ na zbieżność ? Na moje oko one nie mają nic do gadania.... ale mechanikiem nie jestem, jak by nie patrzeć 'jakość' jazdy o niebo lepsza... no tylko ten 1 problem :/

Napisano

za pierwszym razem przy wymianie sprężyn mechanik mi powiedział, że nie trzeba zbieżności robić.

po miesiącu już robił, bo było widać, jak tnie opony po wewnętrznej stronie ... icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> jakiś tekst

Dzięki za link wink.gif Szczerze przyznaję że nie szukałem w szukajce ;P

Ale skoro już zacząłem ten temat mam jeszcze jedno pytanie, w powyższym wątku problem ten pojawił się z biegiem czasu i po zamontowaniu wadliwych wahaczy, w moim przypadku pojawił się od razu po wymianie amortyzatorów KYB czyli uznanej marki na tym forum. Opony też tak nagle z dnia na dzień nie zaczęły bić ani nic się nie skrzywiło, podobnie z tulejami tylnej belki wink.gif

No nic, zostaje mi tylko jechać ustawić geometrię i liczyć na naprawę sytuacji wink.gif

Napisano

Ja za tydzień jadę wymieniać przednie amorki. Niestety 1 jest krzywy i jest zrąbany kąt nachylenia koła :/

Napisano
  • Autor

ps. ktoś mi orientacyjnie poda ile kosztuje ustawienie geometrii ? (jeśli ktoś zna też koszt ustawienia kąta skrętu w wspomaganiu w ASO też będę wdzięczny).

Napisano

> ps. ktoś mi orientacyjnie poda ile kosztuje ustawienie geometrii ? (jeśli ktoś zna też koszt

> ustawienia kąta skrętu w wspomaganiu w ASO też będę wdzięczny).

W Bytomiu 60-100

Napisano

poszła na 100% zbieżność, bez ingerencji w ustawienia możesz sobie tylko wyjąć i włożyć na miejsce ten sam amortyzator, jakakolwiek wymiana na nowy to robota zbieżności

Napisano

> bo nie robi sie odrazu , mwszystko musi się ułożyć

dobra, tyle że on w ogóle robienia zbieżności nie zakładał sick.gif

Napisano
  • Autor

> dobra, tyle że on w ogóle robienia zbieżności nie zakładał

Zgadza się.

Dzisiaj rozkopałem ponownie stilona, rozkręciłem i poskręcałem tak jak się należy zgodnie z opisem Mirka, dekielki pod maską dolegają idealnie i jest git.... zrobiłem 10km jazdy próbnej, kierownica jak byłą skręcona tak jest, a dekielki pod maską się podniosły... i nie da się już ich bardziej dokręcić.... to już nie może być moja wina.

Przez święta pojeżdżę trochę się ułoży i potem na zbieżność, może będzie wszystko w porządku, nie uśmiecha mi się to 3-ci raz rozkopywać.

Pozdrawiam.

Napisano

> Zgadza się.

przez "on" miałem na myśli mojego mechanika zlosnik.gif

Napisano

zrobiłem 10km jazdy próbnej,

> kierownica jak byłą skręcona tak jest, a dekielki pod maską się podniosły... i nie da się już

> ich bardziej dokręcić.... to już nie może być moja wina.

Pozwolicie że się włączę. Miałem ten problem kilka tygodni temu, chociaż wymieniałem tylko sprężyny. Po wymianie sprężyn zbieżność uległą zmianie o niecałe 2 mm i była poza dopuszczalną o 1mm. trzeba było zrobić korektę. Wystarczy,że śruba mocowania jest skrzywiona o kilka dziesiątych, lub nieznacznie rozbity otwór w efekcie jakieś dziesiątki dają milimetr, lub półtora, a to wpływa na kilka spraw. Jest jeszcze taka prawidłowość, jeśli powiedzmy zbieżność powinna być np minus 0-3, a po wymianie czegokolwiek zmieni się na minus 1 to jest OK. Jeśli na plus 1, lub minus 4, to trzeba robić korektę. I jeszcze jedno. Górne łożyska oporowe powinny być włożone prawidłowo, tzn. ( jak pokazano no którymś manualu)(szukajka) przecięciem w stronę koła. Na to przecięcie naprowadza się pierścień łożyska i centruje się większym (specjalnym) blachowkrętem. Otworek do tego jest pod maską przy kielichu na zewnątrz od strony koła. J jeszcze ostatnia sprawa "..nieprzylegające dekielki." Jeśli jest wszystko OK, to stożek łożyska oporowego, który wchodzi w kielich nie może dojść do końca (dna) kielicha. Wtedy ściankami (stożek) stabilizuje amortyzator i pod obciążeniem zaciska w stożkowym kielichu. Jeśli natomiast stożek łożyska się wypracowuje maksymalnie(plastik) wchodzi głębiej i osiada na dnie kielicha. Po jakimś czasie robi się luz na stożku i amortyzator ma luz w kielichu, Dowodem na wyrabianie się plastiku łożyska jest wychodzenie do góry nakrętki nakręconej na golęń amortyzatora mocującej łożysko i sprężynę i niemożliwość osadzenia niżej dekielka. W takim przypadku należy dobrać krótszą nakrętkę i wtedy dekielek opuści się niżej, ale jeśli stożek dojdzie do końca kielicha, łożysko lub obudowę trzeba wymienić. Nie zawsze ten problem dostrzegają fachmany z ASO. Pozdrawiam zainteresowanych i życzę smacznego jajka.

PS. Zgodnie z mottem Chudego607..." Chcesz mieć zrobione dobrze, zrób to sam".

Napisano
  • Autor

> zrobiłem 10km jazdy próbnej,

> Pozwolicie że się włączę. Miałem ten problem kilka tygodni temu, chociaż wymieniałem tylko

> sprężyny. Po wymianie sprężyn zbieżność uległą zmianie o niecałe 2 mm i była poza dopuszczalną

> o 1mm. trzeba było zrobić korektę.(...)

Korektę zbieżności w jakimkolwiek warsztacie zajmującym się tym, czy korektę kąta skrętu przez examiner w ASO, czy to i to ?

Pozdrawiam.

Napisano

> Korektę zbieżności w jakimkolwiek warsztacie zajmującym się tym, czy korektę kąta skrętu przez

> examiner w ASO, czy to i to ?

> Pozdrawiam.

Tukej masz parametry ustawienia geometrii zawieszenia [by Daniel_I]

Quote:

Z moich notatek wynikałoby, że geometria dla Stilo (niezależnie od wersji nadwoziowej i silnikowej) powinna wyglądać jakoś tak:

pochylenie koła przód: -40' +/- 30',

pochylenie koła tył: -55' +/- 30',

kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy: 2 stopnie 53' +/- 30',

zbieżność przód: -1mm +/- 1mm,

zbieżność tył: 3mm +/- 2mm.

Napisano

> Korektę zbieżności w jakimkolwiek warsztacie zajmującym się tym, czy korektę kąta skrętu przez

> examiner w ASO, czy to i to ?

Korektę geometrii sprawdzą tylko na specjalnych przyrządach. Przejeżdżając przez stanowisko diagnostyczne komputer odnotowuje zbieżność, ale bardzo ogólnie, dlatego lepiej (w moim mieście 60 zł) sprawdzić na przyrządach. Examinerem tego nie zrobisz, bo to sprawa mechaniki.

Napisano

Amorki u mnie już wymienione. Przed wymianą auto ściągało na prawo ( krzywy lewy amortyzator). Po wymianie auto ściąga na lewo smile.gif Jutro jadę robić zbieżność. Mam nadzieję, że to koniec moich przygód na ten czas.

Napisano

Zbieżność ustawiona i geometria. Autko jeździ nareszcie normalnie. Jedynie martwi mnie jedna wartość. Podam co mi wyszło

TYŁ

Pochylenie l -1, p -0,56

Zbieżność l +0,05, p +0,24 razem +0,29

Oś geometryczna jazdy +0,09

PRZÓD

Wyprzedzenie osi sworznia zwrotnicy l +3,04, p 2,58

Pochylenie osi sworznia zwrotnicy l 13,02, p 12,26

Pochylenie koła l -0,43, p -0,35

Zbieżność l +0,01 p -0,01 razem 0

Przesunięcie kół -0,04

Napisano
  • Autor

> Zbieżność ustawiona i geometria. Autko jeździ nareszcie normalnie. Jedynie martwi mnie jedna

> wartość.....

Robiłeś to w niezależnym warsztacie czy w ASO ?

Napisano

> Robiłeś to w niezależnym warsztacie czy w ASO ?

Robiłem to w niezależnym warsztacie. Znają się na robocie a w internecie mają dobrą opinię.

Napisano

> Zbieżność ustawiona i geometria. Autko jeździ nareszcie normalnie.

<.........................................>

Tnie ten tył ?

jeśli nie to spoko, nie pamiętam ile fabrycznie dopuszcza zbieżność na tyle , ale jest tego sporo ponad milimetr.

Napisano

A z której strony by cięło ? Na wydruku fabrycznie powinno być +0,09 / +0,09 -0,09 razem +0,18 / +0,18 -0,18

Nie wiem czy już jestem przewrażliwiony ale chyba lekko mi w lewo idzie przy wyprostowanej kierownicy

Napisano
  • Autor

Witam

Jako że w niezależnym warsztacie powiedzieli mi 50zł a w ASO 60zł, postanowiłem że lepiej będzie jak zrobią to 'fachowcy', mechanik ustawił kierownice i zaczął kręcić... niestety nakrętka od drążka z lewej strony się zapiekła i było trochę kłopotów, ale w końcu puściła i ustawione, samochodzik jedzie prosto, kierownica prosto więc idę do kasy.... 60zł za zbieżność + 40zł za odkręcenie zapieczonej nakrętki, nosz ja pitole już na forum czytałem że w ASiO są do wszystkiego zdolni no ale bez przesady.... chyba to logiczne że coś co wiecznie ma kontakt z błotem i wodą może stwarzać problemy... koniec końcem zapłaciłem 100zł..... eh, grunt że z autkiem teraz wszystko w porządku wink.gif

Pozdrawiam.

Napisano

>.. koniec końcem zapłaciłem 100zł..... eh

W końcu zdecydowałeś się na "fachowca", to kosztuje i nie wiadomo czy Pan Kazio by sobie z tą nakrętką poradził smile.gif.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.