Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wreszcie...

Featured Replies

Napisano

...będzie nowa Impreza w sedanie!! yay.gifyay.gif

Może nie jest za ładna, ale będzie.....

Impreza_STI_sedan_foto1_4033276.JPG

Źródło

Napisano

> ...będzie nowa Impreza w sedanie!!

Cos Ci sie pomylilo? Impreza sprzedawana jest w wersji sedan od poczatku nowego modelu. Jedynie wersja STi byla sprzedawana tylko jako hatchback.

2008-subaru-impreza-wrx-sedan.jpg

Napisano

U "Nasz" w ełropie jeszcze sedana nie było ostatniej budzie clown.gif

Napisano

Nie wiem skąd u ludzi się bierze ta miłość do sedanow . Ani to ładne ( rzecz gustu ) ani praktyczne.

Napisano

> Nie wiem skąd u ludzi się bierze ta miłość do sedanow . Ani to ładne ( rzecz gustu ) ani

> praktyczne.

Ja mam ta sama opinie o hatchbackach - ani to ladne ani praktyczne.

Napisano

> U "Nasz" w ełropie jeszcze sedana nie było ostatniej budzie

bullshit smirk.gif

Napisano

> Ja mam ta sama opinie o hatchbackach - ani to ladne ani praktyczne.

A co w nich niepraktycznego? icon_eek.gif

Napisano

> A co w nich niepraktycznego?

Np. to ze jak masz w bagazniku trupa to smierdzi w kabinie. Dla mafii to wielka niedogodnosc.

A mowiac bardziej powaznie:

a) problem z otworzeniem bagaznika w garazu bo klapa wali w sufit

b) zapachy przenikaja do samochodu

c) w goracym i zimnym klimacie otwarcie klapy bagaznika powoduje spora wentylacje.

d) w razie wypadku z koziolkowaniem mozna dostac po glowie tym co bylo w bagazniku

e) wymagana spora sila do otwarcia klapy, no chyba ze masz elektryczna

f) zmniejszone bezpieczenstwo w przypadku uderzen od tylu - krotsza strefa zgniotu

Wystarczy?

Napisano

ok.gifzlosnik.gif

Napisano

Ale bagażnik jest bardziej ustawny niż w sedanach, łatwiejszy przy parkowaniu, lepsza widoczność, z kabiny można sięgnąć do bagażnika żeby coś wyciągnąć, wycieraczka tylnej szyby:D. Wszystko ma swoje za i przeciw.

Napisano

> Ale bagażnik jest bardziej ustawny niż w sedanach,

Nie zawsze, czesto jest wlasnie mniej ustawny.

> łatwiejszy przy parkowaniu, lepsza widoczność,

Od tego sa kamery i czujniki zblizeniowe a nie nadwyrezanie szyi.

> z

> kabiny można sięgnąć do bagażnika

> żeby coś wyciągnąć

??????? A po co ?????

>, wycieraczka tylnej szyby:D.

Bo sie tylnia szyba brudzi, co nie wystepuje w sedanach. Czyli proba walczenia ze skutkami bledu konstrukcyjnego a nie jakas dodatkowa atrakcja.

Napisano
  • Autor

> Nie wiem skąd u ludzi się bierze ta miłość do sedanow . Ani to ładne ( rzecz gustu ) ani

> praktyczne.

Sam jeżdżę hb, ale Imprezy w hb bym nie kupił...

Napisano
  • Autor

> Cos Ci sie pomylilo? Impreza sprzedawana jest w wersji sedan od poczatku nowego modelu. Jedynie

> wersja STi byla sprzedawana tylko jako hatchback.

Miałem na myśli właśnie STI grinser006.gif

Napisano

sedany rulez zlosnik.gif

1209.jpg

Napisano

> A mowiac bardziej powaznie:

> a) problem z otworzeniem bagaznika w garazu bo klapa wali w sufit

to znaczy że nie masz garażu tylko namiastkę hehe.gif

> e) wymagana spora sila do otwarcia klapy, no chyba ze masz elektryczna

może w useju są inne klapy-moja żona nigdy nie skarżyła się na to yikes.gif

> f) zmniejszone bezpieczenstwo w przypadku uderzen od tylu - krotsza strefa zgniotu

ciekawe- ja miałem elantrę 5D ale była też wersja sedan[na hamerykę właśnie].powiedz gdzie ten sedan miał większą strefę zgniotu,jeśli rozstaw osi i długość były identyczne hehe.gif

> Wystarczy?

z pewnością nie no.gif

Napisano

> sedany rulez

świetej pamięci dziadek mojego brata jeździł po Warszawie na taxówce taką właśnie Warszawa cool.gifgrinser006.gif

Napisano

> świetej pamięci dziadek mojego brata jeździł po Warszawie na taxówce taką właśnie Warszawa

Przecież to Wołga jest ... icon_rolleyes.gif

Napisano

> ...będzie nowa Impreza w sedanie!!

ale tył ma jakby z GETZ'a ktoś lampy ukradł a klape z Lacetti zlosnik.gif

Napisano

Europa woli hatchbacki. Wszystkie sedany typu Dacia Logan, Renault Thalia czy Fiat Siena są przeznaczone dla biednych państ. Być może ma to związek z tym (jak sam sugerujesz), że w tych państwach przewozi się cuchnące rzeczy w bagażniku (psujące się mięso na niedzielny obiadek), drogi są źle oznaczone i skonstruowane i panuje na nich anarchia (większa szansa dachowania) czy w końcu z oszczędności garaże są tak niskie, że można zahaczyć o nie klapą bagażnika.

I jeszcze cytat na temat Dacii Logan:

Quote:

Francuzi zauważyli, że obecnie 20 proc. ludności świata zamieszkującej bogate kraje kupuje aż 80 proc. nowo wyprodukowanych aut. Postanowili stworzyć auto dla mniej zamożnych.
Stąd wybór nadwozia sedan (najbardziej prestiżowe nadwozie w krajach trzeciego świata)
i spore wymiary wnętrza (takie, by zmieściła się piątka pasażerów). Konstrukcję i proces produkcji uproszczono tak, by auto kosztowało 5 tys. euro. W Polsce Logan jest droższy, ale głównie wynika to z lokalnych podatków (VAT i akcyza).

Jak widać USA i kraje trzeciego świata mają więcej wspólnego niż może się wydawać.

zlosnik.gif

Napisano

> Np. to ze jak masz w bagazniku trupa to smierdzi w kabinie. Dla mafii to wielka niedogodnosc.

> A mowiac bardziej powaznie:

> a) problem z otworzeniem bagaznika w garazu bo klapa wali w sufit

To żart jakiś ? Jeszcze nie widziałem auta którego klapa jechała wyżej niż człowiek jest w stanie sięgnąć, jeszcze nie widziałem tak niskiego garażu by sufit był niżej niż na wyciągnięcie ręki. Nie mówię, że takich nie ma, ale chyba w karajach trzeciego świata.

> b) zapachy przenikaja do samochodu

W stopniu zbliżonym do sedana który ma składane siedzenia. Odpowiednio skonstruowany hatchback ma zwykle pokrywę zasłaniającą bagażnik. Niektóre wręcz posiadają osobno zamykane bagażnik i tylną klapę (np 5 GT)

> c) w goracym i zimnym klimacie otwarcie klapy bagaznika powoduje spora wentylacje.

W znacznym stopniu jest/ może być to ograniczone pokrywą patrz punkt b

> d) w razie wypadku z koziolkowaniem mozna dostac po glowie tym co bylo w bagazniku

to samo co wyżej - pokrywa/półka patrz punkt b

> e) wymagana spora sila do otwarcia klapy, no chyba ze masz elektryczna

żart, albo niedoróbka. Jeszcze się nie spotkałem z taką sytuacją - kwestia siłowników.

> f) zmniejszone bezpieczenstwo w przypadku uderzen od tylu - krotsza strefa zgniotu

a co to ma wspólnego z praktycznością?

> Wystarczy?

Nie. Większość argumentów, albo wyssanych z palca, albo nie związanych z tematem.

Owszem uznaję w jakimś stopniu kwestię wentylacji, choć mi osobiście nigdy to nie przeszkadzało w jakimś istotnym zakresie. Ma to jednak niewielki związek z praktycznością.

Na praktyczność składają się takie zalety hatchbacka jak:

1 łatwość dostępu do zawartości bagażnika

2 łatwość manewrowania autem bez wystającego tyłu

3 możliwość przewożenia przedmiotów o znacznie większych gabarytach.

4 W większych autach brak konieczności nurkowania by wyciągnąć coś co poleciało w głąb bagażnika.

Napisano

> Europa woli hatchbacki. Wszystkie sedany typu Dacia Logan, Renault Thalia czy Fiat Siena są

> przeznaczone dla biednych państ.

ciekawe czy koreańskie samochody typu Lanos też były produkowane własnie dla Państw tzw.: biedniejszych cfaniaczek.gif

Napisano

> Na praktyczność składają się takie zalety hatchbacka jak:

> 1 łatwość dostępu do zawartości bagażnika

> 2 łatwość manewrowania autem bez wystającego tyłu

> 3 możliwość przewożenia przedmiotów o znacznie większych gabarytach.

> 4 W większych autach brak konieczności nurkowania by wyciągnąć coś co poleciało w głąb bagażnika.

Tak się składa, żę do tej pory używałem tylko sedanów a teraz mam hatchbaka i potwierdzam to co Marek pisał:

- wycieraczka z tyłu to pomyłka a nie zaleta,

- łatwość otwierania i zamykania klapy w sedanie jest bez porównania lepsza niż w hatchbaku,

- w większości przypadków bagażnik hatchbaka jest po prostu mniejszy niż w sedanie

Co do praktyczności: mniej więcej raz w tygodniu jeżdżę do supermarketu na zakupy i zawalam bagażnik setką małych reklamówek - dużo lepszy do tego celu jest sedan.

Pralki jeszcze nie przewoziłem tongue.gifzlosnik.gif

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> świetej pamięci dziadek mojego brata jeździł po Warszawie na taxówce taką właśnie Warszawa

Wołgą zlosnik.gif

Napisano

> - wycieraczka z tyłu to pomyłka a nie zaleta,

Tego nie rozumiem. Fakt, że tylna szyba syfi się mniej, co nie oznacza, że nie syfi się wcale!

> - łatwość otwierania i zamykania klapy w sedanie jest bez porównania lepsza niż w hatchbaku,

Nie rozumiem o czym wy mówicie. Ja też użytkuję na co dzień sedana i hatchbacka.

> - w większości przypadków bagażnik hatchbaka jest po prostu mniejszy niż w sedanie

Dla mnie to zaleta, a nie wada. Jak potrzebuję więcej miejsca, to rozkładam siedzenia i uzyskuję nie tylko więcej miejsca, ale przede wszystkim mogę przewieźć gabaryty i nie chodzi tu o pralkę, czy lodówkę, ale rower, większą paczkę, etc. Generalnie w niedużym hatchbacku spokojnie mogę przewieźć dwa rowery, bagaże i trójkę dorosłych ludzi. W znacznie większym sedanie to niemożliwe.

> Co do praktyczności: mniej więcej raz w tygodniu jeżdżę do supermarketu na zakupy i zawalam

> bagażnik setką małych reklamówek - dużo lepszy do tego celu jest sedan.

Może nieduży tak. Mnie wkurza konieczność mocnego schylania i sięgania głęboko do bagażnika. Dlatego wolę mniejszy bagażnik.

> Pralki jeszcze nie przewoziłem

Ja też nie, wolę dać zarobić parę dych firmie transportowej.

Napisano

> Tego nie rozumiem. Fakt, że tylna szyba syfi się mniej, co nie oznacza, że nie syfi się wcale!

No bez przesady, jeszcze nie miałem przypadku aby tyla w szybie była tak ubrudzona, że trzeba było ją specjalnie czyścić - co jest normą w hatchbacku.

> Nie rozumiem o czym wy mówicie. Ja też użytkuję na co dzień sedana i hatchbacka.

W sedanie naciskam guzik przy siedzeniu kierowcy (lub czasem w pilocie) i klapa sama otwiera się do góry. Jeśli masz taki bajer w hatchbacku to zazdraszczam. Aha i nawiązując do wycieraczki, czy też brudzenia tyłu - czy nie denerwuje Cię, że aby złapać za przycisk, uchwyt otwierania klapy trzeba zazwyczaj dotknąć czegoś co nie jest do końca czyste...

> Dla mnie to zaleta, a nie wada. Jak potrzebuję więcej miejsca, to rozkładam siedzenia i uzyskuję

> nie tylko więcej miejsca, ale przede wszystkim mogę przewieźć gabaryty i nie chodzi tu o

> pralkę, czy lodówkę, ale rower, większą paczkę, etc. Generalnie w niedużym hatchbacku

> spokojnie mogę przewieźć dwa rowery, bagaże i trójkę dorosłych ludzi. W znacznie większym

> sedanie to niemożliwe.

No jeśli przyjmiemy zasadę, że mniejszy bagażnik = lepszy bagażnik to masz rację hehe.gif

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> W sedanie naciskam guzik przy siedzeniu kierowcy (lub czasem w pilocie) i klapa sama otwiera się do

> góry. Jeśli masz taki bajer w hatchbacku to zaprzepaszczam. Aha i nawiązując do wycieraczki,

Hm. nie mam takiego przycisku ani w sedanie, ani w hatchbacku. Tylko co to ma do rzeczy? Równie dobrze może być tu i tu, tak samo jak osobna klapa w tylnych drzwiach w hatchbacku. Jeśli chodzi o brudny uchwyt to problem jest tu i tu taki sam.

W obu utach można z pilota otworzyć bagażnik, ale klapa/drzwi nie podnoszą się do góry. Zasyfiona klamka jest tu i tu/ w jednym i w drugim mogłaby się podnosić.

> No jeśli przyjmiemy zasadę, że mniejszy bagażnik = lepszy bagażnik to masz rację

Nie im mniejszy tym lepszy, ale jest pewne optimum wielkości tak by sięganie po rzeczy które są z przodu było w miarę wygodne, czyli takim jak przeciętny człowiek ma zasięgu rąk.

Napisano

> Hm. nie mam takiego przycisku ani w sedanie, ani w hatchbacku. Tylko co to ma do rzeczy? Równie

> dobrze może być tu i tu, tak samo jak osobna klapa w tylnych drzwiach w hatchbacku. Jeśli

> chodzi o brudny uchwyt to problem jest tu i tu taki sam.

> W obu utach można z pilota otworzyć bagażnik, ale klapa/drzwi nie podnoszą się do góry. Zasyfiona

> klamka jest tu i tu/ w jednym i w drugim mogłaby się podnosić.

No bez jaj. W jaki sposób więc otwierasz klapę w sedanie? W espero jakim jeździłem zamek był elektryczny i po wciśnięciu guzika klapa wędrowała do góry (na sprężynach) - nic więcej nie musiałem podnosić... Żeby zamknąć wystarczyło LEKKO pociągnąć w dół.

Ponieważ najczęstszym bagażem jaki wożę w bagażniku jest plecak zlosnik.gif przewaga sedana w wygodzie takiego użytkowania jest niepodważalna.

> Nie im mniejszy tym lepszy, ale jest pewne optimum wielkości tak by sięganie po rzeczy które są z

> przodu było w miarę wygodne, czyli takim jak przeciętny człowiek ma zasięgu rąk.

Sprawa zapotrzebowania na wielkość bagażnika jest rzeczą indywidualną, nie ma co o tymn dyskutować. NIe da się też ukryć, że dostęp do mniejszego bagażnika w hatchbacku jest łatwiejszy.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> No bez jaj. W jaki sposób więc otwierasz klapę w sedanie? W espero jakim jeździłem zamek był

> elektryczny i po wciśnięciu guzika klapa wędrowała do góry (na sprężynach) - nic więcej nie

Zamek jest elektryczny i tu i tu, ale klapa nie wędruje sama do góry.

Tak czy inaczej kwestia otwierania nie jest narzucona konstrukcją auta tylko założeniami producenta więc rozważania na ten temat nie mają wielkiego sensu.

Napisano

> Generalnie w niedużym hatchbacku spokojnie mogę przewieźć dwa rowery, bagaże i trójkę dorosłych ludzi.

Trochę Cię chyba fantazja poniosła....

mar00ha

Napisano

> Jeśli masz taki bajer w hatchbacku to zazdraszczam.

Ja Golfiznę stuningowałem w ten sposób, że bagażnik otwiera się na przycisk z pilota. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

> Trochę Cię chyba fantazja poniosła....

> mar00ha

trochę tak. Było ciasno, a nie "spokojnie"

Napisano

> trochę tak. Było ciasno, a nie "spokojnie"

Rowery na dachu, a bagaże w przyczepce czy kurierem ?? zlosnik.gif

Napisano

> Ja Golfiznę stuningowałem w ten sposób, że bagażnik otwiera się na przycisk z pilota.

> mar00ha

O, to ciekawe, można więcej info? No i czy to rozwiązanie uniwersalne czy tylko do vw?

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> O, to ciekawe, można więcej info? No i czy to rozwiązanie uniwersalne czy tylko do vw?

Eletryczny zamek ma możliość nie tylko odryglowywania, ale i otwierania z pilota. No to dałem mocniejsze siłowniki tylnej klapy, zmodyfikowałem nieco ich mocowanie po jednej stronie i teraz po naciśnięciu guzika na pilocie klapa wędruje w górę. smile.gif

mar00ha

Napisano

> Tego nie rozumiem. Fakt, że tylna szyba syfi się mniej, co nie oznacza, że nie syfi się wcale!

Z drogi wcale w zasadzie. A podczas jazdy wysuszysz ogrzewaniem tylnej szyby i nie zamoknie podczas jazdy nawet w trakcie opadów.

> Nie rozumiem o czym wy mówicie. Ja też użytkuję na co dzień sedana i hatchbacka.

Miałem sedany, mam kombi i htb. Sedan na co dzień jest tak samo użyteczny jak kombi czy htb.

> Dla mnie to zaleta, a nie wada. Jak potrzebuję więcej miejsca, to rozkładam siedzenia i uzyskuję

> nie tylko więcej miejsca, ale przede wszystkim mogę przewieźć gabaryty i nie chodzi tu o

> pralkę, czy lodówkę, ale rower, większą paczkę, etc.

Przewiozłem rower, 3 osoby (było miejsce na 4 bez problemów) duży plecak ze stelażem i śpiwór w Thalii. Chcieć znaczy móc. wink.gif

> Generalnie w niedużym hatchbacku

> spokojnie mogę przewieźć dwa rowery, bagaże i trójkę dorosłych ludzi. W znacznie większym

> sedanie to niemożliwe.

j/w

> Może nieduży tak. Mnie wkurza konieczność mocnego schylania i sięgania głęboko do bagażnika.

> Dlatego wolę mniejszy bagażnik.

Jest to bzdura. Lepszy jest większy bagażnik i w zasadzie ma jedyną wadę - faktycznie może się trudniej parkować.

> Ja też nie, wolę dać zarobić parę dych firmie transportowej.

A ja wiozłem w kombi już różne cuda - Omega rządzi! zlosnik.gif Włącznie z 200kg zagęszczarką do terenu na palecie bez składania tylnej kanapy! wink.gif

Napisano

> Ale bagażnik jest bardziej ustawny niż w sedanach, łatwiejszy przy parkowaniu, lepsza widoczność, z

> kabiny można sięgnąć do bagażnika żeby coś wyciągnąć, wycieraczka tylnej szyby:D. Wszystko ma

> swoje za i przeciw.

Zazwyczaj uważam, że Marek z USA pisze głupoty - ale po co podczas jazdy sięgać do bagażnika? shocked.gif Widoczności nie ma różnicy, były sedany z wycieraczkami. 270751858-jezyk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.