Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Luk czy valeo

Featured Replies

Napisano

Witam

Moje sprzegło juz strasznie hałasuje i chyba bede musial je wymienic Prosze o rade jakiej firmy wybrac co by wytrzymalo jakis czas i sie nie rozlecialo a moze jakies mocniejsze innej firmy

silnik punto 1,2 8v troche dłubniete normalna jazda nie jakies KJS czy rajdy

różnica w cenie ok 50 pln LUK tansze ale nie o to chodzi bardziej zalezy mi na trwałosci

Napisano
Valeo fabryka dawała więc znasz odpowiedź
Napisano

Ja wymieniałem tydzień temu, wybrałem LUKa przy cenach LUK 180zł, VALEO 240zł. Moim zdaniem bez różnicy, do codziennej jazdy na luzie się sprawdza, w Luku łożysko oporowe miałem firmy INA, nie wiem jak w VALEO.

Napisano

Luka mialem wczesniej, nie wiem po jakim przebegu bo bralem uzywke...

Od pol roku smigam na Valeo i jestem zadowolony smile.gif

Napisano

Tylko LUK , Tyle ostatniego czasu widzialem rozwalonych Valeo ze nie polecam nie warto zlosnik.gif

Napisano

> Witam

> Moje sprzegło juz strasznie hałasuje i chyba bede musial je wymienic Prosze o rade jakiej firmy

> wybrac co by wytrzymalo jakis czas i sie nie rozlecialo a moze jakies mocniejsze innej firmy

> silnik punto 1,2 8v troche dłubniete normalna jazda nie jakies KJS czy rajdy

> różnica w cenie ok 50 pln LUK tansze ale nie o to chodzi bardziej zalezy mi na trwałosci

A ja Ci powiem, że w 899 padały mi oba (wyrywało sprężynki z tarczy) więc mam uraz do obydwu tych marek...

Napisano

Ja już innego jak LUK nie kupię, dla mnie po prostu bajka, ale ja mam różne krzywe opinie na różne tematy wink.gif

Napisano

Nie wiem jak LUK ale w swojej 16 miałem valeo i mogę polecić bo u mnie bezproblemowo dawało radę.

Napisano

> Sachs [LiNK]

a jak się sprawuje łożysko oporowe ???

bo valeo wymieniałem ze 2 razy i za każdym razem się klupie po przejechaniu ~5kkm

na wolnych obrotach klupie/stuka ... jak się wciśnie sprzęgło to przestaje ....

Napisano

> Witam

> Moje sprzegło juz strasznie hałasuje i chyba bede musial je wymienic Prosze o rade jakiej firmy

> wybrac co by wytrzymalo jakis czas i sie nie rozlecialo a moze jakies mocniejsze innej firmy

> różnica w cenie ok 50 pln LUK tansze ale nie o to chodzi bardziej zalezy mi na trwałosci

Zakladalem XX sztuk Valeo i zawsze bylo ok ,jakis czas temu zakaldlaem do 899 LUK-a poprostu takie bylo na polce z firmowek , po zalozeniu nie wiem czy to byl przypadek czy nie ale duzo lzej dziala ,niestety od tamtej pory jeszcze nie zakladalem w cienkim sprzegla bo bym wrzucil Luka na potwierdzenie reguly.W swoim cento mialem w przeciagu 6tys km z racji modow 2 skrzynie ,2 nowe sprzegla Valeo , linka orginal ,pedal sprzegla (tulejka) tez robiona i nigdy jakos zalekko mi sprzeglo nei chodzilo wiec moze cos w Luku jest skoro jest tez on orginalem w BMW

Napisano

No więc właśnie o tą lekkość chodzi, mocno chwyta, czuć pod nogą, a jednocześnie jest tak lekkie, jakby nie było pedału...

Napisano
  • Autor

> Sachs [LiNK]

Nie no takiego to raczej nie kupie bo koszta duze za taka kase mozna miec 2 LUKa ktore pewnie dluzej wytrzymaja jak to jedno

Napisano
  • Autor

> Witam

Wiec chyba jednak padnei na LUK bo miałem valeo od nowosci wytzrymalo 150tys wymieniłem na valeo(ale glowy nie dam bo nie bylem przy wymianie) i wytrzymalo 70 tys teraz sprawdze LUK jak wytrzyma z 80tys to bedzie OK bo wiecej chyba juz moje autko nie przezyje grinser006.gif

Napisano

> dluzej wytrzymaja jak to jedno

ja juz sie nie dowiem, bo sprzedaje z takim sprzeglem zlosnik.gif

Napisano

> Witam

ja wybralem Sachsa 893goodvibes.gif893goodvibes.gif na Valeo sie zawiodlem (wyrwalo sprezynki tlumika drgan...)

Napisano

podłączam się pod temat. Na dniach czeka mnie wymiana łożyska oporowego, a przy okazji wymiana sprzęgła. Powiedzcie mi jakie najlepiej do 1,1 MPI. Póki co czytam i każdy broni te które ma i pisze o nim jak o bóstwie jakimś. Mnie interesuje ile dane sprzęgło wytrzyma itd. a nie teksty typu założyłem i chodzi lekko.

Napisano

> Mnie interesuje ile dane sprzęgło wytrzyma itd. a nie teksty

> typu założyłem i chodzi lekko.

No dobra, mój LUK już 50kkm i cały czas czuć jak nowe. Z tym, że na prawdę się postarałem, żeby je profi złożyć - odpowiednie smarowanie łożyska i elementów pracujących ogólnie, i tona smaru do płaszcza linki sprzęgła (też była wymieniana bez zastanawiania).

Napisano

Wstawiaj Luka albo Sachsa-przerobiłem w sejach 5 sprzęgieł i 2 w Pandzie(to samo) i Valeo obecne na rynku wypada najgorzej.

Napisano

prawdopodobnie wszystko zostanie wymienione oprócz skrzyni

Napisano

> ja wybralem Sachsa na Valeo sie zawiodlem (wyrwalo sprezynki tlumika drgan...)

czy sachs nie ma czasem więcej tych sprężynek?

Napisano

> czy sachs nie ma czasem więcej tych sprężynek?

no ma. 6 sztuk.

Napisano

> no ma. 6 sztuk.

czyli powinno to lepiej niby tłumić drgania niż 4 w valeo

Napisano

ja zdecydowanie odradzam Valeo, zarówno u mnie jak i u znajomego od nowości podobnie jak pisali poprzednicy wydaje dziwne odgłosy na niskich obrotach

Napisano

> ja zdecydowanie odradzam Valeo, zarówno u mnie jak i u znajomego od nowości podobnie jak pisali

> poprzednicy wydaje dziwne odgłosy na niskich obrotach

ja mam drugie i ostatnie valeo ... kupione w ic

przy ostatniej wymianie się dopatrzyłem że dla valeo robi to skf ... wszystko jest cacy tylko malutkimi wytłoczeniami opisane jest na łożysku oporowym skf (a normalnie duże widoczne wyraźne napisy to valeo) ... robiłem foto ... jak znajde to zapodam na forum ...

wcześniej miałem ap ... posypało się najszybciej ... luk i sachs będzie brany jako następny .... ale jeszcze nie wiem dokładnie który, bo valo się ładnie klupie ....

Napisano
  • Autor

Postanowione bedzie LUK i mam nadzieje ze to bedzie oststnie sprzeglo w tym autku bo dluzej nie pozyje biglaugh.gif

Napisano

Po tym co tutaj przeczytałem na temat firmy valeo i jego ich sprzęgieł to postanawiam, że u mnie tak samo będzie LUK no chyba, że się pokuszę o Sachs-a.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Widzę, że inny kolega pyta w wątku obok, to ja dla porządku rzeczy, to moje wspaniałe LUK, które do zeszłego tygodnia zachwalałem tak bardzo właśnie się w przciągu paru dni totalnie wysrało, do przodu jeszcze jedzie, ale o wrzucaniu wstecznego na włączonym silniku można zapomnieć, podciąganie linki nic nie dało. Przejechało 55kkm i do teraz było jak nówka, nie było traktowane lekko. Dalej polecam, słowem ostrzeżenia tylko, że kończy się nagle i gwałtownie :/

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.