Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Poduszka wystrzeliła...

Featured Replies

Napisano

To chyba pierwszy taki przypadek w bbm na ak.

Teraz kierownica wygląda tak:

283622033-IMG_2155_s.jpg

Wystrzeliła wczoraj podczas normalnej jazdy, ze 3 godziny niewiele na jedno ucho słyszałem wink.gif Uruchomiło to też sygnał klaksonu, co zwracało uwagę otoczenia. Na szczęście tylko przez kilka sekund. No nic, poduchę wyciąłem i pojechałem dalej... Na szczęście fabryka obdarowała padakę tylko jedną poduchą.

Ciąg zdarzeń:

1. kontrolka poduszki świeciła od jakichś dwóch lat, a że nagrzewnica przeciekała, to zrzuciłem to na zalaną centralkę poduchy.

2. W sobotę wymieniłem nagrzewnicę, teraz nie ma śladów przeciekania.

3. W niedzielę podczas uruchamiania wszystkie kontrolki zgasły - wiedziałem, że to może być luźna klema (nie pierwszy raz), ale dawno się to nie powtórzyło, więc zajrzałem do bezpieczników. No i jeden okazał się spalony (zaznaczony na żółto).

283622033-IMG_2153_s.jpg

Niestety nie miałem odpowiedniego, więc niewiele myśląc wcisnąłem 15A zlosnik.gif

Tak czy inaczej to nie pomogło na odpalenie, więc znowu dokręciłem klemę i padaka ruszyła.

4. Z nowym bezpiecznikiem nie świeciła się kontrolka poduchy (nawet po przekręceniu kluczyka). Tzn do czasu, później znowu zaczęła się stale świecić.

5. Poniedziałek, wyjazd jakieś 40km, no i bum. Nie ma poduchy, wymieniony bezpiecznik cały (teraz go wyciągnąłem).

No i pytanie, co to za bezpiecznik? Zgodnie z przeglądanymi instrukcjami i angielskimi manualami w tym miejscu jest bezpiecznik od podświetlenia licznika itp. Do poduchy powinien być 10A, a takiego tam nie ma. Zresztą tego 30A też nie widziałem w manualach.

Po lewej stronie też nie takie, jak opisywane w instrukcjach.

Pewnie będę musiał jechać podłączyć to do kompa i sprawdzić, co jest nie tak. Wiecie gdzie to w wawie zrobić najtaniej?

No i ostatnie, czy można włożyć nową poduchę bez jej podłączania, ale żeby np. klakson działał? (nie wiem jak to jest zrobione, jeszcze tam nie zaglądałem). Kierownica z dziurą wygląda nieestetycznie zlosnik.gif

post-86501-14352507440205_thumb.jpg

Napisano

> No i ostatnie, czy można włożyć nową poduchę bez jej podłączania, ale żeby np. klakson działał?

> (nie wiem jak to jest zrobione, jeszcze tam nie zaglądałem). Kierownica z dziurą wygląda

> nieestetycznie

Mozna - nie podlaczasz zoltego kabelka i masz poduszke-zaslepke tylko smile.gif

Napisano

Jak sensor od poduszek był zatopiony to go wydłub i kup na allegro identyczny, ale nie zalany, kup "nową" poduszkę, zamontuj, pokasuj błędy i będzie ok.

Prawdopodobnie zalanie sensora spowodowało zwarcie i zrobiło się bum.

Pozdrawiam BAS

Napisano

tak wogole to przydatnosc do spozycia poduszek skonczyla ci sie 2 lata temu - teraz to one juz tak ciagle beda wybuchac - wszak to bomby zegarowe - nie znasz dnia ani godziny smile.gif

pomysl sobie na pocieszenie jak za to w porty robia amerykance - ostatnia glowice atomowa zbudowali w latach 80 - a teraz trzeba je odswiezyc - tylko zeby bylo smiesznie - ludzie ktorzy je robili to poszli na emerytury dawno temu i pomarli - ergo - nikt nie wie jak te bomby zbudowac smile.gif

Napisano
  • Autor

> Jak sensor od poduszek był zatopiony to go wydłub i kup na allegro identyczny, ale nie zalany, kup

> "nową" poduszkę, zamontuj, pokasuj błędy i będzie ok.

> Prawdopodobnie zalanie sensora spowodowało zwarcie i zrobiło się bum.

> Pozdrawiam BAS

Poduszka "nowa" już kupiona, zaraz jadę odebrać.

Sensor w sumie mogłem wyciągnąć podczas wymiany nagrzewnicy. Nic to, dostęp nie jest jakiś szczególnie trudny.

Napisano

> tak wogole to przydatnosc do spozycia poduszek skonczyla ci sie 2 lata temu - teraz to one juz tak

> ciagle beda wybuchac - wszak to bomby zegarowe - nie znasz dnia ani godziny

ale głupoty opowiadasz ,

a poducha koledze wystrzeliła na własne życzenie

Napisano
  • Autor

> to jest oryginalna kiera , czy wymieniałeś ?

Chyba oryginalna wink.gif

W jakimś folderze widziałem, że w 1.8 taka była standardowo.

Napisano
  • Autor

> Mozna - nie podlaczasz zoltego kabelka i masz poduszke-zaslepke tylko

Poduszka już wymieniona, ale zgodnie z zaleceniem jeszcze nie podłączona.

Nieźle musiało pier..dyknąć, nawet blachy, do których poduszka była przymocowana, są pokrzywione... Nowa trochę odstaje, jak będę miał lepsze warunki warsztatowe niż parking pod blokiem, to wymontuję i wyprostuję wszystko.

Napisano
  • Autor

> ale głupoty opowiadasz ,

Ale to prawda jest, gdzieś jest naklejka, że po 10 latach powinno się zrobić przegląd instalacji airbag (czy coś w tym rodzaju).

> a poducha koledze wystrzeliła na własne życzenie

Na ak ludzie pisali, że jak świeci kontrolka, to nie strzeli zlosnik.gif

Napisano

> Ale to prawda jest, gdzieś jest naklejka, że po 10 latach powinno się zrobić przegląd instalacji

> airbag (czy coś w tym rodzaju).

Owszem jest taka naklejka, należy sprawdzić połączenia itd. optymalnie byłoby wymienić ładunki na nowe, ale nie jest to możliwe ponieważ nie są już produkowane(najwyżej są zapasy magazynowe).

> Na ak ludzie pisali, że jak świeci kontrolka, to nie strzeli

Kontrolka może oznaczać wiele sytuacji(niektóre z nich):

1. zapisano błąd - błąd wystąpił, ale już nie występuje,

2. zapisano błąd - błąd wystąpił i nadal występuje(np. uszkodzona mata, przerwany kabel, wystrzelona poduszka),

żeby było śmieszniej to w sytuacji jak odłączysz licznik i włączysz zapłon to będziesz miał 1 przypadek.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> tak wogole to przydatnosc do spozycia poduszek skonczyla ci sie 2 lata temu - teraz to one juz tak

> ciagle beda wybuchac - wszak to bomby zegarowe - nie znasz dnia ani godziny

Wprost przeciwnie - producent pisząc o 10 czy 15 latach zastrzega się , że mogą nie zadziałać prawidłowo po tym czasie , czyli generalnie nie odpalić jak należy w razie potrzeby .

W praktyce jednak okazało się , że trwałość materiału pirotechnicznego jest znacznie większa niż przypuszczano ok.gif

Napisano

> Na ak ludzie pisali, że jak świeci kontrolka, to nie strzeli

No cóż , nikt nie przewidział tego , że zalana centralka może na skutek wewnętrznego zwarcia podać napięcie na poduchę .

Napisano
  • Autor

> Owszem jest taka naklejka, należy sprawdzić połączenia itd. optymalnie byłoby wymienić ładunki na

> nowe, ale nie jest to możliwe ponieważ nie są już produkowane(najwyżej są zapasy magazynowe).

Nawet nie chcę wiedzieć, ile kosztuje nowa (tzn w serwisie) poduszka zlosnik.gif

> Kontrolka może oznaczać wiele sytuacji(niektóre z nich):

> 1. zapisano błąd - błąd wystąpił, ale już nie występuje,

> 2. zapisano błąd - błąd wystąpił i nadal występuje(np. uszkodzona mata, przerwany kabel,

> wystrzelona poduszka),

Sądziłem, że świeci tylko dlatego, że jest sensor zalany. A jak jest zalany, to ponoć nie wystrzeli 270751858-jezyk.gif

Fakt, że pewnie jej pomogłem wkładając bezpiecznik odrobinę większy, niż był tam wcześniej.

No właśnie, jaki powinien być w modelu przedlifotwym?

> żeby było śmieszniej to w sytuacji jak odłączysz licznik i włączysz zapłon to będziesz miał 1

> przypadek.

O tym wiem, często się ten temat przewija tutaj.

Napisano

> Nawet nie chcę wiedzieć, ile kosztuje nowa (tzn w serwisie) poduszka

Obstawiam, że 2000-2500zł.

> Sądziłem, że świeci tylko dlatego, że jest sensor zalany. A jak jest zalany, to ponoć nie wystrzeli

Tam jest w środku przetwornica, która generuje 100V prądu przemiennego, więc w razie zwarcia...

> Fakt, że pewnie jej pomogłem wkładając bezpiecznik odrobinę większy, niż był tam wcześniej.

Na dwoje babka wróżyła.

> No właśnie, jaki powinien być w modelu przedlifotwym?

Nie mam pojęcia.

> O tym wiem, często się ten temat przewija tutaj.

Analogicznie jak odłączysz dowolny inny element układu.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> To chyba pierwszy taki przypadek w bbm na ak.

Stawiam na zwarcie w taśie spiralnej w kierownicy

Napisano

> Stawiam na zwarcie w taśie spiralnej w kierownicy

nie ma takiej opcji...wystrzał poduchy nastepuje po wygenerowaniu prądu o odpowiedniej częstotliwości.

IMO zalana była centralka i pewnie woda zrobiła zwarcie w ukł wykrywania przeciążenia i dalej juz samo się potoczyło.

Napisano

> Ale to prawda jest, gdzieś jest naklejka, że po 10 latach powinno się zrobić przegląd instalacji

to tak , ale nie że po upływie tych 10 lat nagle wybuchnie \ staje się bombą hehe.gif

przeprowadzano już testy i w 20letnich autach system SRS działa prawidłowo bez żadnych przeglądów , itp , np . jak zrobisz przegląd ładunku pirotechnicznego , lub poduszki nie uszkadzając trwale tych elementów?

Napisano

> nie ma takiej opcji...wystrzał poduchy nastepuje po wygenerowaniu prądu o odpowiedniej

> częstotliwości.

hmm.gif No właśnie - tak powinno być , ale z doświadczeń paru osób które opisały tą sprawę na elektrodzie okazało się że do zdetonowania poduszki wystarczy 12V podane z aku .

Być może nie ma jednoznacznych wytycznych dla producentów po tym względem ...

Napisano
  • Autor

> to tak , ale nie że po upływie tych 10 lat nagle wybuchnie \ staje się bombą

Fakt, może za szybko poparłem tezę przedpiścy zlosnik.gif

Wybuchnąć zapewne nie wybuchnie, ale może nie zadziałać gdy będzie potrzebna.

> przeprowadzano już testy i w 20letnich autach system SRS działa prawidłowo bez żadnych przeglądów ,

> itp , np . jak zrobisz przegląd ładunku pirotechnicznego , lub poduszki nie uszkadzając

> trwale tych elementów?

Pewnie tak jest. Jednak z jakichś powodów fabryka zaleca przeglądy i wymiany niektórych podzespołów. To że nie jest eksploatowana jak np. rozrząd nie wyklucza konieczności jej serwisowania.

Ale nic to, zbaczamy z tematu wyjaśnienia przynależności bezpieczników do obwodów zlosnik.gif

Napisano

Jak chcesz skasować błąd, podłączyć padakę pod kompa, to polecam naszego kolegę z Warszawy - Kolor.

ok.gif

Napisano

> to tak , ale nie że po upływie tych 10 lat nagle wybuchnie \ staje się bombą

> przeprowadzano już testy i w 20letnich autach system SRS działa prawidłowo bez żadnych przeglądów ,

> itp , np . jak zrobisz przegląd ładunku pirotechnicznego , lub poduszki nie uszkadzając

> trwale tych elementów?

w schowku jest naklejka - ze masz kupic nowe a nie cudowac smile.gif

producenci chca czesciej smile.gif

tasma w kierze sie nie przetrze tak latwo - no chyba ze ktos tam paluchy wtykal

zalanie centralki - zwarcie i bum

poduszka wybucha od 12V z aku - sam sobie odpalilem tak jedna

nowsze modele moga byc jednak sterowane juz z can/van - wtedy nie tak latwo

Napisano

> nie ma takiej opcji...wystrzał poduchy nastepuje po wygenerowaniu prądu o odpowiedniej

> częstotliwości.

Ja ttam nie wiem ale taśma do poduchy i klaksonu raczej jest wspólna a titanie klaksonu wskazuje na jakieś zwarcie

Napisano
  • Autor

> Ja ttam nie wiem ale taśma do poduchy i klaksonu raczej jest wspólna a titanie klaksonu wskazuje na

> jakieś zwarcie

Klakson działa jak powinien, a zaraz po strzale uruchomił się raczej dlatego, że siła wybuchu była tak silna, że pokrzywiła blachy, które stykając się uruchamiają klakson.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.