Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Trwałość tarczy hamulcowej ???

Featured Replies

Napisano

Witam mam swoim autkiem przejechane 41 tys km głównie jezdze po miescie, dałem autko na wymianę klocków bo juz były na wykonczeniu, dzawonili do mnie mnie z serwisu ze tarcze tez juz sa do wymiany bo sa na wykonczeniu. Mozliwe jest wogole ze przy takiim nieduzym przebiegu tarcze byly juz do wymiany ????

Napisano

> Witam mam swoim autkiem przejechane 41 tys km głównie jezdze po miescie, dałem autko na wymianę

> klocków bo juz były na wykonczeniu, dzawonili do mnie mnie z serwisu ze tarcze tez juz sa do

> wymiany bo sa na wykonczeniu. Mozliwe jest wogole ze przy takiim nieduzym przebiegu tarcze

> byly juz do wymiany ????

Ja zrobiłem już ok 70 tys. Jak do tej pory wymieniłem komplet klocków, tarcze jeszcze dobre

Napisano

> Witam mam swoim autkiem przejechane 41 tys km głównie jezdze po miescie, dałem autko na wymianę

> klocków bo juz były na wykonczeniu, dzawonili do mnie mnie z serwisu ze tarcze tez juz sa do

> wymiany bo sa na wykonczeniu. Mozliwe jest wogole ze przy takiim nieduzym przebiegu tarcze

moze inaczej, czy wymieniales wczesniej klocki? bo jezeli to pierwszy komplet to raczej jest to niemozliwe... gdyby to byl 3-4 komplet to juz jest to bardziej rzeczywiste. Wg mnie tarcze powinny spokojnie przezyc te 3-4 komplety klockow minimum

Napisano

możliwe jest wszystko, ale....

w stilo przejeździłem na oryginalnych tarczach 200 000 km, więc nie przyjmuje innej wersji w bravo...

poza tym zauwazyłem, ze w ASO często chcą wymieniać tarcze...

Napisano

Na jakiej podstawie tak twierdzą?? Zmierzyli miarką ile jest ubytku w stosunku do nowej tarczy??

Napisano
  • Autor

> Na jakiej podstawie tak twierdzą?? Zmierzyli miarką ile jest ubytku w stosunku do nowej tarczy??

Klocki mam wymieniane 1 raz, zadzwonili i powiedzili ze tarcze sa strasznie poscierane. Ciekawy jestem tylko czy wczesniej jak autko czesto stalo na serwisie (poczatki po zakupie) czy mi nie podmienili i komus moich prawie nowek nie wsadzili a mi wsadzili przejezdzone scierwo. Wkoncu mechaników ciezko upilnować a okazja dobra komus na lewo pchnac moje prawie nuwencje a mi wrzucic gowno.

Napisano

Wg mnie jeśli mocno deptałeś i głównie jeździsz po mieście jest to jak najbardziej możliwe. Podczas ostatniej wizyty w ASO miałem okazję obejrzeć GP Abarth Esseesse i po 30 tyś. km mechanicy wymieniali kpl. tarcze przód i klocki. Tarcze i klocki były już mocno sfatygowane, a siedzi tam zestaw BREMBO, więc i różnica w hamulcach jest spora.

Napisano

Tarcze w NB zachowują się bardzo dziwnie. Mam przejechane nieco ponad 15kkm a prawa tarcza już niedomaga. Oglądałem osobiście tarcze i wzrokowo nic nie stwierdziłem. W czasie hamowania przy prędkości około 90 -70 km/h, kierownica dostaje wibracji. Przy hamowaniu przy małych prędkościach, słychać piszczenie klocków na tarczy. Takie objawy są tylko z jedną tarczą. Czasami mam wrażenie, że tarcze są wykonane z innych metali.

Napisano
  • Autor

> Tarcze w NB zachowują się bardzo dziwnie. Mam przejechane nieco ponad 15kkm a prawa tarcza już

> niedomaga. Oglądałem osobiście tarcze i wzrokowo nic nie stwierdziłem. W czasie hamowania przy

> prędkości około 90 -70 km/h, kierownica dostaje wibracji. Przy hamowaniu przy małych

> prędkościach, słychać piszczenie klocków na tarczy. Takie objawy są tylko z jedną tarczą.

> Czasami mam wrażenie, że tarcze są wykonane z innych metali.

Ja własnie tez mialem podczas hamowania piski po przejechaniu 30 tys i tak jezdzilem z tym az dzis przy 40 tys nadeszla ich wymiana.

Napisano

> Ja własnie tez mialem podczas hamowania piski po przejechaniu 30 tys i tak jezdzilem z tym az dzis

> przy 40 tys nadeszla ich wymiana.

u mnie dziś pynkeło 80kkm na oryginalnych tarczach i co lepsze klockach. Więc chyba nie ma tragedii. A jeździć trza umić.

Napisano

> u mnie dziś pynkeło 80kkm na oryginalnych tarczach i co lepsze klockach. Więc chyba nie ma

> tragedii. A jeździć trza umić.

świetny wynik na jednych klockach! Szacunek.

Tyle to chyba nawet Opti na jednym komplecie nie wyciągnie zlosnik.gif

Napisano

> świetny wynik na jednych klockach! Szacunek.

> Tyle to chyba nawet Opti na jednym komplecie nie wyciągnie

56tys km, klocki oryginal jakie fabryka zakladala, tarcze jasna sprawa tez skromny.gif

ale jesli ktos depta mocno, jezdzi duzo po miescie to klocki leca szybciej.. znam tu takich co po 10tys km klocki zjechali zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> 56tys km, klocki oryginal jakie fabryka zakladala, tarcze jasna sprawa tez

> ale jesli ktos depta mocno, jezdzi duzo po miescie to klocki leca szybciej.. znam tu takich co po

> 10tys km klocki zjechali

Fakt ja swojego fiacika nie oszczedzam z tad tez pewnie spalanie 8.5 l, i jezdze glownie po miescie.

Napisano

ASO kocha wrzucić nowe, drogie (a jak) częsci z wyprzedzeniem - pytanie ile mm zostało - czasami może być ich na tyle mało że nie warto zakładać nowych klocków a potem za 10kkm kolejnego nowego kompletu tarcz i nowych klocków. A hamulce zakup sobie w jakiejś hurtowni etc. bo za cene jedenj tarczy w aso kupiłem 2 tarcze i kpl. klocków na przód hehe.gif

Napisano

> Fakt ja swojego fiacika nie oszczedzam z tad tez pewnie spalanie 8.5 l, i jezdze glownie po

> miescie.

Ja też jeżdżę głównie po mieście. Po 65 tys wymiana klocków. Ale spalanie ok. 10 l/100

Napisano
  • Autor

> Ja też jeżdżę głównie po mieście. Po 65 tys wymiana klocków. Ale spalanie ok. 10 l/100

No tak, ale z tego co widze to ty jezdzisz benzynka, to 10l to powiedzmy standard, ja mam diesla 120 km gdzie przecietnie powinnien brac te 7/ 7,5 a mi 8.5 do 9. Ogolnie nie powiem bo jest bardzo prawdopodobne ze stało autko pieknego pewnego dnia na serwisie mialo przejechane 10 15 tys km tarcze pewnie w stanie bdb i coz poszla wymianka tarcz. Mechanicy niestety z lewizny zyją. Bo mowie mi sie nie chce wierzyc zebym az tak tarcze zniszczyl, jak zobaczylem swoje tarcze po wyciagnieciu to powiedzial bym ze przejchaly z 70 tys i z 2 3 komplety klckow przezyly, a u mnie jedna para klockow. Teraz jak bede oddawal juz ostatni raz autko na rozbieranie deski rozdzielczej to oznacze jakos te tarcze nowe i piwerwsze co przy odbierze sparwdze.

Napisano

jak masz podejrzenia ze sewis kradnie to wiecej bym tam nie jechal

Napisano
  • Autor

> jak masz podejrzenia ze sewis kradnie to wiecej bym tam nie jechal

Teraz i tak juz po fakcie przez caly okres gwarancyjny tam jezdzilem, wiec kto wie co sie dzialo, jeszcze zostaly do usuniecia 2 usterki i koniec z jezdzeniem do ASO. Teraz jak wstawie na dniach to oznacze tarcze na wszelki wypadeczek.

Napisano

> jak zobaczylem swoje

> tarcze po wyciagnieciu to powiedzial bym ze przejchaly z 70 tys i z 2 3 komplety klckow

> przezyly, a u mnie jedna para klockow.

a widziałeś, że to są z Twojego samochodu, bo jak tacy kombinatorzy to może pokazali jakieś inne i powiedzieli że to Twoje zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> a widziałeś, że to są z Twojego samochodu, bo jak tacy kombinatorzy to może pokazali jakieś inne i

> powiedzieli że to Twoje

Ja nie wymienialem w serwisie fiata, u znajomego w serwisie zmienialem klocki i przy okazji tarcze, Tarcze wygladaja jak po 80 tys wyrzniete i to na 1 komplecie klockow.

Napisano

> Klocki mam wymieniane 1 raz, zadzwonili i powiedzili ze tarcze sa strasznie poscierane.

nie chce sie wypowiadac na temat uczciwosci badz nie kogos kogo nie znam ale:

41 tys. to maly przebieg jak na wymiane drugich klockow tez wiec moze cos nie do konca jest tak jak trzeba z hamulcami badz ich uzytkowaniem

na zuzycie klockow i tarcz ma tez wplyw chocby srodowisko w ktorym jezdzimy, duzo piachu szybko nam dobije hamulce

ps: do abartha essesse nie ma co porownywac bo tam sa z zasady hamulce gdzie zywotnosc jest ostatnim priorytetem

Napisano
  • Autor

A orietujecie sie czy jak podam numery tarczy to i date produkcji to sa w stanie sprawdzic czy wlasnie takie zostaly u mnie fabrycznie wlozone, czy taka ewidencja nie jest prowadzona ??

Napisano

U mnie na licznku 81 tys. i klocki jeszcze z fabryki smile.gif tarcze tez smile.gif

Napisano

Ja byłem na przeglądzie po dwóch latach i klocki miały 3mm grubości. Gość powiedział, ze trzeba zmienić, ale razem z tarczami, bo będa piszczeć, więc mu podziękowałem i pojechałem do innego mechanika, który stoczył ranty i założył tylko klocki nowe. Przebieg 54 tys.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.