Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

spalanie a stary olej

Featured Replies

Napisano

czy mogło mi wzrosnąć spalanie jeśli olej w samochodzie mam nie zmieniany od ok 30 tys ???

Napisano

> czy mogło mi wzrosnąć spalanie jeśli olej w samochodzie mam nie zmieniany od ok 30 tys ???

zalezy ile ci wzrosło??

Napisano

> czy mogło mi wzrosnąć spalanie jeśli olej w samochodzie mam nie zmieniany od ok 30 tys ???

od ilu???

Ale spalanie czego oleju czy paliwa, bo po takim przebiegu na oleju to raczej oleju. Ja bym się tak nigdy nie odważył.

Napisano
  • Autor

chodzi o spalanie paliwa a olej dolewałem w miarę dużo przez te 30 tys jakieś 10 l oleju dolałem tak ze jest wyrównanie bo 16v podobno wszystkie dużo oleju biorą wiec filtr jest tylko z 30 tys wiec teraz wypada wymienić filtr i nalać świeżego oleju

Napisano

raczej spalanie ma niewiele wspólnego ze stopniem zużycia oleju

Napisano
  • Autor

> o ile wzrosło??

na LPG jak za 20 zł zrobiłem ok 90 km teraz zrobie 60

Napisano

> na LPG jak za 20 zł zrobiłem ok 90 km teraz zrobie 60

A kiedy ostatnio wymieniałeś filtr powietrza i kiedy byłeś na regulacji gazu

Napisano

> na LPG jak za 20 zł zrobiłem ok 90 km teraz zrobie 60

gaz podrozał smile.gif

Napisano

> gaz podrozał

Faktycznie, bo dzisiaj tankowałem i koleś na orlenie rył na pracownika czemu tak gaz podrożał biglaugh.gif

Napisano

> chodzi o spalanie paliwa a olej dolewałem w miarę dużo przez te 30 tys jakieś 10 l oleju dolałem

Pozostawiam bez komentarza...

> tak ze jest wyrównanie bo 16v podobno wszystkie dużo oleju biorą

Nie wszystkie, to mit stworzony przez...(takie niedomowienie) . Jednostki prawidlowo serwisowane i uzywane nawet po przebiegu grubo ponad 200 kkm oleju nie pobieraja...

wiec filtr jest tylko z 30

> tys wiec teraz wypada wymienić filtr i nalać świeżego oleju

No nareszcie...

Pozdrawiam

Napisano

> chodzi o spalanie paliwa a olej dolewałem w miarę dużo przez te 30 tys jakieś 10 l oleju dolałem

> tys wiec teraz wypada wymienić filtr i nalać świeżego oleju

Po co świeży tyle przecież go dolałeś, zakładam że wchodzi ci ok 3,5 l oleju, to ponad 2 wymiany...

Jeśli upatrujesz wysokie spalanie spowodowane zwiększonym poborem oleju to radzę porządnie porozglądać się co gra pod maską, spytam się z ciekawości czy silnik czysty?

Napisano
  • Autor

> Faktycznie, bo dzisiaj tankowałem i koleś na orlenie rył na pracownika czemu tak gaz podrożał

co to ceny gazu u mnie tanieje ostatnio z 2.22 na 2.12

a filtry są nówki gazu jaki i powietrza

a co do silnika jest czysty nie ma wycieków

Napisano

> olej w samochodzie mam nie zmieniany od ok 30 tys ???

trochę nie na temat...

tosh litościwie nie zapytał, ale ja zapytam, z czystej ciekawości

dlaczego jeździsz tak długo bez wymiany?

aaa, właśnie - jak długo, tzn. ile czasu te 30kkm na jednym oleju?

Napisano

> Pozostawiam bez komentarza...

> Nie wszystkie, to mit stworzony przez...(takie niedomowienie) . Jednostki prawidlowo serwisowane i

> uzywane nawet po przebiegu grubo ponad 200 kkm oleju nie pobieraja...

tutaj bym postawil gwiazdke i dopisal ze nie dotyczy silnikow opla 16V smile.gif Znam kilku wlascicieli asterek z silnikami x16xel, z16xe i kazda bierze, a te 0.3l/1000km to norma przy tych silnikach. Dodam tylko ze w instrukcji jest napisane 0.6l/1000km, tak wiec ASO na gwarancji umywalo rece. Takie sa niestety realia astrolotow z tymi silnikami.

Napisano

To moze inaczej: *nie dotyczy silnika X16XEL...

Z reszta 16 zaworowek mozna dojsc do ladu. W przypadku XEL trzeba by zmieniac pierscienie tlokowe i kat przeciecia siatki honowniczej (co jest rownozanzcne z remontem silnika) aby ta konstrukcja nie spozywala oleju.

Pozdrawiam

Napisano

Wychodzi na to, że kolega gumis89 nie wymieniał oleju bo uznał że jak dolewa to olej jest cały czas świeży. Takie podejście do użytkowania auta prosi się tylko o czerwona.gif

Niedawno przerabialiśmy temat wymiany oleju.

Producenci zalecają wymianę czasami nawet co 30 tyś, ale te zalecenia tak jak i spalanie które podaje producent nijak mają się z prawdą. Zawsze w instrukcji jest punkt skrócenia okresu wymiany oleju, a dotyczy to praktycznie 99% pojazdów użytkowanych. Przebiegi podawane przez producenta mają się do warunków laboratoryjnych w których silnik ma zapewnione optymalne parametry pracy,a le takich warunków w normalnej eksploatacji nigdy nie zapewnimy więc należy zawsze stosować punkt o skróconej eksploatacji oleju silnikowego. W starszych autach wymiana powinna następować co 10kkm a w nowszych ok. 15kkm. Jednak ja nawet nowym autem z najlepszym olejem świata chyba bałbym się jeździć dłużej niż te 10kkm.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.