Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pierwsze grzebanko - refleksje z kanału

Featured Replies

Napisano

Witam towarzystwo,

Odhaczyłem pierwsze 20kkm swoim bolidem więc nadszedł czas na zmianę oleju i filtrów. Zaopatrzony w niezbędne elementy dzisiaj wieczorkiem pojechałem na kanał do ojczulka i do boju. Nie było tak strasznie ale oczywiście łacina leciała tuk.gif Pierwsze mocne słowa padły w trakcie zmagań z przypieczoną śrubką spustową oleju. No ale solidny imbus + ok 30cm rurki + głośne q....wa i było po problemie yay.gif Z filtrami nie było większych problemów - owszem z filtrem powietrza trzeba było się kapeczkę nagimnastykować ale dało rade.

Oczywiście jeden temat odhaczony więc zgodnie z tradycją w jego miejsce musiał wpaść nowy. No i tak też było tym razem - od razu po zdjęciu osłony silnika rzucił mi się w oczy następujący widok:

76721018.jpg

31203547.jpg

Olej który widać jest czysty, przejrzysty więc to nie jest olej silnikowy tylko raczej ze skrzyni. Powiedzcie mi panowie czy to stara przypadłość fiatów sie odezwała czyli simering? Wypadałoby sprawdzić w takim wypadku poziom oleju w skrzyni - którą śrubkę odkręcić żeby nic nie odpadło smile.gif

No i druga sprawa:

65172244.jpg

Te dwie rurki są jak widać tłuste od oleju. Ta cieńsza jest przymocowana do czegoś plastikowego - nie wiem jeszcze co to jest - w każdym razie jak włożyłem palec do rurki i do tego plastikowego elementu do którego ta rurencja dochodzi to wyczułem wyraźnie olej na dnie. Co to oznacza, czy to źle czy raczej się nie przejmować?

No i na koniec jakby było mało znalazłem pierwszą rdzę na moim bolidzie - i to w miejscu w ktorym bym sie nie spodziewał:

27810768.jpg

Rdza zaczyna wychodzić w lewym dolnym narożniku tego czarnego słupka na drzwiach ale to nie dzrzi rdzewieją tylko to czarne. Widziałem coś takiego na innych autkach ale znacznie straszych od mojego - moje stilo jest z 2006r.

Spotkał się ktoś z was z takim problemem? Jak to odrestaurować żeby ładnie wyglądało?

No dobra - to na razie tyle z moich problemów "pozimowych" hehehe

P.S. w końcu się nauczyłem wklejac obrazki hehhe

P.S.2 - dzisiaj robiłem porządeczek w garażu po wczorajszej wymianie i poczyniłem takie spostrzeżenia:

olej - po 20.000km shell 5W40 wyglądał jak breja. Olej zebrany spod filtra oleju miał konsystencję mineralnego. Na dnie wiaderka do którego spuściłem olej z miski zebrała się taka gęsta śmietanka. Ciekawe jak ten olej miałby spełniać swoją funckę jeszcze przez 10.000km bo wg instrukcji w silniku 1.9 MJTD wymiana oleju powinna być co 30kkm niewiem.gif zobaczymy jak się sprawi nowy olej - Mobil 1 5W50.

filtr powietrza - po 20.000km zaje....y była na amen piaskiem i innymi pochodnymi syfu. Po wymianie zauwazalnie spadło zużycie paliwa. Dzisiaj popołudniu miałem trasę na Tarnów - średnie spalanie stało na poziomie 4.6l - do czasu aż wskoczyłem na A4 wtedy wzrosło i ostatecznie na dystansie 200km miałem spalanie 5.1l/100km. Do tej pory zazwyczaj spalanie oscylowało w okolicach 6l/100km. Wniosek - filtr powietrza zacznę wymieniać częściej - myślę że co 10kkm.

Napisano

Ja zaglądałem pod maskę swojemu Panu niecały tydzień temu przy okazji wymiany łożyska sprężarki klimatyzacji. Na zdjęciach widać jak to wygląda.

Zauważyłem że cieńka masa maziowego nalotu zajeła całą instalację od filtra powietrza do przepustnicy ( ktoś wie co może być przyczyną? )

Tak dużego nalotu na pod skrzynią nie miałem, jednak co zrobiłem to powycierałem wszystko dokładnie co się dało i zerknę za tydzień czy coś uległo zmianie ( nowe naloty ) i będę jakoś interweniował gdyby coś się pojawiło.

IMGP4335.JPG

IMGP4336.JPG

IMGP4338.JPG

IMGP4339.JPG

IMGP4341.JPG

IMGP4342.JPG

Napisano

> Zauważyłem że cieńka masa maziowego nalotu zajeła całą instalację od filtra powietrza do

> przepustnicy

Delikatne zapocenie od strony odmy/turbo + przykeja sie do tego brud.. też tak mam i nic zlego sie nie dzieje

Napisano

zaolejenie (o ile nie kapie na potęgę) nie jest poważne. olej zamiast ściekać tą cieńszą rurką do zbiorniczka przyklejonego pod filtrem powietrza (tak ma być), przesącza się łączeniem między turbinką a rurą i stąd olej na zewnątrz. Mam dokładnie tak samo.

Generalnie cienką warstewkę oleju znajdziesz w całej instalacji dolotowej powietrza od przepływki aż do klapy gaszącej, tak więc spoko, nic się nie dzieje

Napisano
  • Autor

no to temat nr 2 odhaczony.

pozostał:

temat nr 1 - ślady oleju chyba ze skrzyni - widać na zdjęciu nr 1 i 2 - w mojej starej marei to było normalka. Widać taki już urok fiatów. Źle to nie wygląda bo na osłonie silnika nie widać śladów oleju więc kapać nie kapie w trakcie jazdy. Sprzęgło też trzyma dobrze - nie ślizga się. Muszę tylko przy najbliższej okazji sprawdzić poziom oleju w skrzyni.

temat nr 3 - śladowe ilości korozji na tym czarnym elemencie drzwi. Nie przyglądałem się temu jeszcze zbyt dokładnie - na razie nie mam pomysłu jak to ugryźć. Widzę na tych samych elementach pozostałych drzwi lekkie przebarwienia punktowe - chyba tam też za niedługo coś wyskoczy:(

Napisano

> temat nr 1 - ślady oleju chyba ze skrzyni - widać na zdjęciu nr 1 i 2 - w mojej starej marei to

> było normalka.

...................oczywiście można to zlikwidować......nie wiem na jak długo niewiem.gif i czy skutecznie............ w moim egzemplarzu jest dokładnie tak samo............i to od 7 lat..........a ponieważ nie kapie i tragedii nie ma to postanowiłem ewentualnie z tym zawalczyć dopiero jak będę musiał robić sprzęgło .............dla samego uszczelnienia nie będę targał skrzyni

...............wiec odhacz i ten temat i daj na luz zlosnik.gif

.........ewentualnie dorzuć do czynności serwisowych - przy wymianie oleju dodatkowo przetrzyj złącze skrzyni z silnikiem z zaolejenia hehe.gif

Napisano

skrzynia............... albo cieknie olej spod wysprzeglika albo sam wysprzeglik cieknie ( płyn hamulcowy tak czy tak zrobisz to przy wymianie sprzęgła ok.gif

olej ze skrzyni ma charakterystyczny zapach więc ..... wąchaj cool.gif

Napisano
  • Autor

> olej ze skrzyni ma charakterystyczny zapach więc ..... wąchaj

hmmm wąchałem i wydaje mi się że było praktycznie bez zapachu.

Napisano

Witam!

U mnie tez zapocenie kolo miski olejowej, dokladnie to gdzies na polaczeniu skrzynia-blok..nie wiem dokladnie gdzie.

Rura od turbo tez zapocona, wiec tak chyba fiaty maja:)

Napisano

> hmmm wąchałem i wydaje mi się że było praktycznie bez zapachu.

to raczej wysprzęglik cieknie ( płyn ) standardowa usterka , wymienisz przy wymianie sprzegła na razie pilnuj płynu ok.gif

Napisano

Wydaje się, że Saigon ma rację. Mam podobne zapocenie. W skrzyni oleju nie brakowało (to jest dostrzyknąłem może setkę i zaczęło się przelewać). Biorąc pod uwagę, że stan powinien być poniżej korka było OK. Korek jest na ten sam imbus co spust oleju, przy lewym przegubie, na takiej płaskiej, pionowej części obudowy. Tak jakby na lewej ściance obudowy skrzyni (dojście z kanału).

Napisano

> to raczej wysprzęglik cieknie ( płyn ) standardowa usterka , wymienisz przy wymianie sprzegła na

> razie pilnuj płynu

Tak lamersko zapytam. To płyn z tego samego zbiorniczka co płyn do układu hamulcowego, czy jest oddzielny zbiorniczek i gdzie go szukać?

Napisano

> Tak lamersko zapytam. To płyn z tego samego zbiorniczka co płyn do układu hamulcowego, czy jest

> oddzielny zbiorniczek i gdzie go szukać?

ten sam

Napisano

> to raczej wysprzęglik cieknie ( płyn ) standardowa usterka , wymienisz przy wymianie sprzegła na

> razie pilnuj płynu

Mnie się jednak wydaje, że płyn hamulcowy ma intensywny zapach, a ten o którym mowa jest bez zapachu. Wydaje mi się też, że to olej ze skrzyni biegów, a wydostaje sie uszczelką na wałku sprzęgłowym.Nie musi wyciekać dużo, ale psuje humor. Prawda?

Napisano

top4 jest praktycznie bezzapachowy a olej śmierdzi ........

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.