Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wentylator na przełącznik - wady/zalety

Featured Replies

Napisano

Ma ktoś coś takiego zdrutowanego u siebie? Jak się to sprawuje ? Przede wszystkim chodzi mi o wady bo niewątpliwie zaletą będzie możliwość włączenia "ot tak" zeby.GIF wada to pewnie konieczność wskaźnika temperatury i stałe go monitorowanie. A jak Wy myślicie, warto się w takie coś bawić ?

Dodam, że chodzi o fefnastke smile.gif

Napisano

nie musisz sie bac, ze za bardzo schlodzisz silnik, bo od tego jest termostat, ale jak wlaczysz wentylator na stale, to licz sie, ze mozesz rozladowac akumulator podczas dlugiego stania w korku.

do sprawnych, seryjnych samochodow takie rozwiazanie jest niepotrzebne.

Napisano
  • Autor

> nie musisz sie bac, ze za bardzo schlodzisz silnik, bo od tego jest termostat, ale jak wlaczysz

> wentylator na stale, to licz sie, ze mozesz rozladowac akumulator podczas dlugiego stania w

> korku.

> do sprawnych, seryjnych samochodow takie rozwiazanie jest niepotrzebne.

Mój nie zawsze się włącza wtedy kiedy powinien :/ więc wolałbym mieć też taką opcję, że sam mu "powiem" kiedy należy schłodzić to żelastwo wink.gif

Napisano

> Mój nie zawsze się włącza wtedy kiedy powinien :/ więc wolałbym mieć też taką opcję, że sam mu

> "powiem" kiedy należy schłodzić to żelastwo

Wstaw sobie nawet najtańszy wskaźnik temperatury, wentylator na przełącznik zrób ( ale równolegle z seryjnym włącznikiem ) i gotowe. Ale zamiast tej zabawy sprawdził bym stycznik jak i sam wentylator, o wiązce nawet nie wspominając.

Napisano

> Mój nie zawsze się włącza wtedy kiedy powinien :/

to moze doprowadz samochod do porządku, a nie montuj protezy...

Napisano
  • Autor

> Wstaw sobie nawet najtańszy wskaźnik temperatury, wentylator na przełącznik zrób ( ale równolegle z

> seryjnym włącznikiem ) i gotowe. Ale zamiast tej zabawy sprawdził bym stycznik jak i sam

> wentylator, o wiązce nawet nie wspominając.

Wentylator na krótko śmiga bez problemu - a jest taka możliwość, że nie zawsze się włącza przez UPG ?

Napisano
  • Autor

> to moze doprowadz samochod do porządku, a nie montuj protezy...

A w czym przeszkadza ta, jak to nazwałeś, proteza ?

Napisano

> Wentylator na krótko śmiga bez problemu - a jest taka możliwość, że nie zawsze się włącza przez UPG

> ?

Ja bym wymienił najpierw stycznik - kosztuje grosze, a pewnie ten Twój swoje już przeszedł. Skoro wentylator na krótko działa, to zapewne stycznik lub wiązka gdzieś ma przebicie.

Napisano
  • Autor

> Ja bym wymienił najpierw stycznik - kosztuje grosze, a pewnie ten Twój swoje już przeszedł. Skoro

> wentylator na krótko działa, to zapewne stycznik lub wiązka gdzieś ma przebicie.

Ok, sprawdze 20.GIF

Napisano

> Ma ktoś coś takiego zdrutowanego u siebie? Jak się to sprawuje ? Przede wszystkim chodzi mi o wady

> bo niewątpliwie zaletą będzie możliwość włączenia "ot tak" wada to pewnie konieczność

> wskaźnika temperatury i stałe go monitorowanie. A jak Wy myślicie, warto się w takie coś bawić

> ?

> Dodam, że chodzi o fefnastke

moim zdaniem same zalety... ja podłączyłem sobie przełącznik gdyż np u mnie wentylator się stojąc w korku np włączał się na minute i się wyłączał potem znowu i znowu i znowu... a tak to mogę sobie pstryknąć go i sobie łazi smile.gif... Lubie też przed startem na sprincie go włączyć żeby jak najbardziej schłodzić silnik...

Napisano

> A w czym przeszkadza ta, jak to nazwałeś, proteza ?

nie przeszkadza, ale napisales: "Mój nie zawsze się włącza wtedy kiedy powinien :/" czyli masz niesprawny samochod. zakladanie takiego pstryczka, to nie rozwiazanie problemu.

Napisano

no dokladnie jak wsio jest sprawne WSIO smiga

to tak jakbys mial ząb do wyrwania i leczyl go apapem hehe.gifok.gif

Napisano

Ja mam taki przełącznik w 1.1 spi.

Normalnie automatycznie włancza się wentylator jak wskazówka pokazuje 90 stopni.

Ale dzięki temu włącznikowi zawsze włanczam jak jest tak 85 stopni.

Albo jak w korku stoje to włączm go na długi czas i się elegancko chłodzi.

dzięki temu przełącznikowi wskazówka w moim cieniaku nie przekroczyła 90 stopni.

Najwyżej była na 90 stopnich i na tym koniec bo nie pozwoliłem na większą temperature.

Oczywiście sam wentylator także się włancza na wypadek gdybym się zagapił

Napisano

> Ja mam taki przełącznik w 1.1 spi.

> Normalnie automatycznie włancza się wentylator jak wskazówka pokazuje 90 stopni.

> Ale dzięki temu włącznikowi zawsze włanczam jak jest tak 85 stopni.

> Albo jak w korku stoje to włączm go na długi czas i się elegancko chłodzi.

> dzięki temu przełącznikowi wskazówka w moim cieniaku nie przekroczyła 90 stopni.

> Najwyżej była na 90 stopnich i na tym koniec bo nie pozwoliłem na większą temperature.

> Oczywiście sam wentylator także się włancza na wypadek gdybym się zagapił

a czy mi sie wydaje czy 90* to prawidłowa praca temperatury silnika?

o ile mi wiadomo wentylator wlącza sie przy 98* i schladza do ok 92* (odczyty z examinera)

Napisano

Ja się podepnę pod temat smile.gif

Chciałem zrobić sobie jakąś kontrolkę sygnalizującą pracę wentka, bo z reguły go nie słyszę jak się kręci z uwagi na puste auto i wydech dość głośny. Chciałem zmontować w zegarach zwykła diode ktora będzie zaświecać się wtedy gdy pracuje wentylator.

Można to wpiąć normalnie równolegle w obwód wentylatora? Wiadomo rezystor itp bla bla, z tym nie będzie problemu old.gif

Chodzi o to, czy można go wpiąć tak jak pisałem równolegle w kostkę przy samym wiatraku? Chyba, że jest możliwość podłączenia się gdzieś "bliżej" bez potrzeby przeprowadzania przewodów przez pół komory?

Napisano

> Ja się podepnę pod temat

> Chciałem zrobić sobie jakąś kontrolkę sygnalizującą pracę wentka, bo z reguły go nie słyszę jak się

> kręci z uwagi na puste auto i wydech dość głośny. Chciałem zmontować w zegarach zwykła diode

> ktora będzie zaświecać się wtedy gdy pracuje wentylator.

> Można to wpiąć normalnie równolegle w obwód wentylatora? Wiadomo rezystor itp bla bla, z tym nie

> będzie problemu

> Chodzi o to, czy można go wpiąć tak jak pisałem równolegle w kostkę przy samym wiatraku? Chyba, że

> jest możliwość podłączenia się gdzieś "bliżej" bez potrzeby przeprowadzania przewodów przez

> pół komory?

mozna, tylko trzeba zastosowac jakis myk, aby w czasie jazdy nie zazyla sie kontrolka, bo ped powietrza kreci wentylatorem i delikatnie sie jazy kontrolka. Wpinasz sie za czujnikiem lub przy wtyczce

Napisano

> mozna, tylko trzeba zastosowac jakis myk, aby w czasie jazdy nie zazyla sie kontrolka, bo ped

> powietrza kreci wentylatorem i delikatnie sie jazy kontrolka.

To nie powinien być problem wink.gif Dzięky! Będziem testować brawo.gif

Napisano

ja mam włącznik wentylatora i bardzo sobie chwalę ok.gif to rozwiązanie w ruchu miejski, szczególnie w korkach. W zimie też używałem przełącznika żeby wentylator nie zapomniał jak to jest się pokręcić grinser006.gif. Nie dokładałem żadnego przełącznika tylko podpiąłem się pod włącznik tylnej wycieraczki której nie mam grinser006.gif, po zgaszeniu auta zasilanie znika, no chyba że sterownik silnika chce inaczej bo zrobione jest to równolegle, mogę ja włączyć lub sam się odpali ok.gif

Napisano

Za poprawne działanie wentylatora odpowiada czujnik w chłodnicy oraz termostat.

Termostat jak się nie otwiera (albo bardzo mało otwiera) to nie puszcza płynu na chłodnicę i czujnik wentylatora nie załączy się.

Wymień termostat, potem czujnik w chłodnicy i nie musisz mieć na krótko.

Najwyżej daj czujnik o niższej temp. załączenia - są takie.

Napisano

tez mam od 3lat i tez sobie chwale , oczywiscie wszystko pracuje jak trzeba ale wole miec ten przełacznik w gotowosci w razie jakiegokolwiek W.

A ci którzy twierdzą ze to minus ciekawe jak by zareagowali GDYBY czasem zawiódł czujnik w chłodnicy i wentylator sie jednak nie włączył a stali by w samym środku miasta w jakimś większym korku hehe.gif (raz miałem taką akcje w samym srodku Rzeszowa i nie zamierzam jej powtarzać bo więcej stresu i wkur.. niz to wszystko warte sick.gif ale tym razem jestem przygotowany na taką atrakcje grinser006.gif)

u mnie w cc jest od tego malutki przełacznik wmontowany idealnie zamiast zaślepki gdzie w agencie jest wajcha od ssania 283649412-P1050748.JPGhttp://www.allegro.pl/item996057021_przelacznik_okr_t120_250_v_ac_kod_1581.html

i diodka jest wciepnieta w zegary,w tym pasku gdzie są kontrolki aku, cisnienie oleju , kierunki .... i na samym koncu po prawej była czerwona kropka w agencie oznaczałą ona gotowanie sie wody, w sumie lampka sie lekko żarzy ale dopiero jak przekraczam 140km/h

283649412-g28fy4.jpg

post-52137-14352507555938_thumb.jpg

Napisano

Ja mam w tym samym miejscu zamontowany włącznik tak jak "Pirat".

Ale jak jest podłączony to nie wiem bo auto kupiłem 1,5 roku temu i nie przyglądałem się temu ale pewnie mic skąplikowanego.

• 5 miesięcy później...
Napisano

Ja u siebie w SC900 też sobie zamontowałem - przełącznik jest pod kierownicą w miejscu łączenia deski rozdzielczej z rurką poprzeczną idącą z lewej do prawej. Nie widać go praktycznie - włączam na wyczucie.

Mnie dopadły felerne zamienniki czujnika włącznika temp w chłodnicy chyba ze 3 razy i to w upały - wolę mieć awaryjny włącznik i jak na wyczucie czuję że powinien się włączyć a się nie włącza to mu pomagam cool.gif

Szczerze polecam takie rozwiązanie - oryginalny chodził od nowości do roku około 2008. W ciągu niecałych 2 lat wymieniłem już 3 zamienniki - ostatni zainwestowałem teraz w firmę KW (Włochy) i działa do chwili obecnej jak narazie.

Napisano

ja ostatnio u siebie zamontowałem włącznik wentylatora, gdyż czujnik w chłodnicy miał manie przepelania się. roboty nie ma wiele. tak to nowy cujnik w chłodnicy poki co dziala dobrze, a przy okazji dodatkowo mam na przycisk

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.