Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Utrzymanie imprezy, evo...??

Featured Replies

Napisano

> myśle ( choć moge sie mylic) że kiedy ktoś kupuje takie auto to znaczy ze nie musi sie przejmowac

> kosztami utrzymania

coś w tym jest. Choć znam człowieka, którego zupełnie nie stać na subaru ale mimo to sobie kupił. Nie jeździ nim, ładuje mnóstwo kasy w przeróbki. Auto wygląda na bardzo szybkie stojąc na parkingu, tylko szkoda nim jeździć bo się zużyje.

Napisano

> myśle ( choć moge sie mylic) że kiedy ktoś kupuje takie auto to znaczy ze nie musi sie przejmowac

> kosztami utrzymania

Moim zdaniem jest zupelnie odwrotnie. Wiekszosc ludzi ktorych stac na kupienie i utrzymanie takiego samochodu nie bierze go nawet pod uwage bo preferuje komfort i wygode. Natomiast najchetniej kupuja go mlodzi i gniewni ktorzy zazwyczaj nie maja kasy na jego utrzymanie ale maja ambicje byc najszybszymi ze swiatel.

Oczywiscie jest tez mala grupa ludzi ktorzy kupuja go dlatego ze potrzebuja go do mniej-lub-bardziej profesjonalnego uprawiania sportow samochodowych.

Napisano
  • Autor

Klient do którego dziś dostarczałem gaz ma nowego WRX'a, używa go na co dzień do normalnej jazdy. Trochę z nim pogadałem i mówił, że to jego trzeci WRX. Mówił, ze to najmniej awaryjne auta jakie miał (pan około 50tki). Jeździ dynamicznie, ale nie jak wariat. Koszty utrzymania porównuje do A4 2,0T żony. On kupował je jako nowe i nie robił nic przy zawieszeniu, w zasadzie nic poza normalną obsługą nie robił. Nie jechałem tym autem, ale odpalił je-jest dosyć głośno. To miły dźwięk, ale moja żona by marudziła przy długich podróżach, tym bardziej, ze mam dziecko w drodze zlosnik.gif

Ewo są droższe i jest ich mniej, do tego mój ubezpieczyciel żąda za ubezpieczenie evo ponad 30% więcej niż za subaru. Wrx o jakieś 30% taniej niż sti.

Grzebałem po internecie i rzeczywiście, ceny gratów są wysokie, większość jest droższa niż np do mojego A8 (jest sporo zamienników), no poza amortyzatorami i skrzynią. Ubezpieczenie podobnie.

Muszę się jeszcze przejechać takim WRX'em, ale jako auto rodzinne lepiej sprawdzi się obecny sprzęt.

Gdybym był kawalerem, to już bym jeździł STI grinser006.gif ach te baby...

Napisano

> kosztami utrzymania

To dotyczy bardziej Tych, którzy kupują te auta nowe w salonie.

Napisano

> dosyć głośno. To miły dźwięk, ale moja żona by marudziła przy długich podróżach, tym bardziej,

> ze mam dziecko w drodze

Skoro tak to EVO będzie lepsze. To tapczan w porównaniu z imprezą. Bardzo szybki tapczan trzeba przyznać.

> Ewo są droższe i jest ich mniej, do tego mój ubezpieczyciel żąda za ubezpieczenie evo ponad 30%

> więcej niż za subaru. Wrx o jakieś 30% taniej niż sti.

WRX też da radę, ale one nie znoszą za dobrze zbyt ostrego traktowania. Ceny części i obsługa to inna półka niż STI.

> Muszę się jeszcze przejechać takim WRX'em, ale jako auto rodzinne lepiej sprawdzi się obecny

> sprzęt.

> Gdybym był kawalerem, to już bym jeździł STI ach te baby...

cool.gif

Przejedź się jednym i drugim. Najlepiej serią, bo już samo ustawienie zawieszenia zmienia baardzo dużo w tych autach jeśli chodzi o odczucia i prowadzenie. Evo w serii (albo niewiele dłubnięte) będzie lepsze jeśli chcesz wozić dzieciaka i żonę.

Jeśli ma być mocny, rodzinny boxer to może:

Subaru_Legacy_06.jpg

Szybkie

4 łapki

bokser

komfortowe

skręca

niepozorne (nie wiem czy to plus dla ciebie)

Napisano
  • Autor

Przeglądałem oferty legacy i są sporo tańsze, niż imprezy, ale to inny charakter auta i porównując do mojego obecnego

> Szybkie-takie mam

> 4 łapki-tez mam

> bokser-mam V8

> komfortowe-bez dyskusji

> skręca-no nie nażekam, ale podejrzewam, ze legacy jest tu lepsze

> niepozorne (nie wiem czy to plus dla ciebie)-nie ma to dla mnie znaczenia, aczkolwiek na pewno aspekty typu prowadzenie, komfort, przyjemność z jazdy są dla mnie istotne, nie wygląd.

Ja bardzo lubię swój obecny samochód, ale na co dzień jest po prostu nudny, nic się nie dzieje. Jest szybki, ale nie czuć tego jak w np. BMW mojego rata. Super na autostradzie, ale do miasta trochę za duży (wielopoziomowe parkingi, szczególnie te starsze, ciaśniejsze, to masakra).

Po ogladam, po przymierzam i pomyślę.

Napisano

Czyli jednak ma być z pazurem. Zostaw A8 na ból głowy małżonki i kup coś na prawdę rasowego/podłubanego.

Albo (jesli dasz radę) kup STI i nie licz kosztów. Żonie, a nóż widelec, się spodoba jak ją ostro przewieziesz oink.gif A dzieciak chowany od małego w takich warunkach wyrośnie na porządnego obywatela zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Czyli jednak ma być z pazurem. Zostaw A8 na ból głowy małżonki i kup coś na prawdę

> rasowego/podłubanego.

> Albo (jesli dasz radę) kup STI i nie licz kosztów. Żonie, a nóż widelec, się spodoba jak ją ostro

> przewieziesz A dzieciak chowany od małego w takich warunkach wyrośnie na porządnego obywatela

tak tez właśnie pomyślałem. Nie mogę sobie pozwolić na 2 auta i muszę osiągnąć kompromis.

Jak nic się nie wydarzy, to jutro polecę oglądać takie wrx

Napisano

> witam

> Tak się dziś zastanawiałem, co jest takiego drogiego w autach typu >subaru impreza wrx/sti, lancer

> evo.

Istnieje takie powiedzonko ,ze "nic do Subaru kosztuje sto a cokolwiek tysiąc" zlosnik.gif

Utrzymanie jest na pewno sporo drozsze niz auta kompaktowego,

chociaz ostatni przeglad po zimie to było tylko 340PLN - olej , fitr oleju , filtr powietrza , przeczyszczenie tylnych zacisków i spinki do zderzaka/nadkola.

Spalanie 12-15L przy normalnej jezdzie .

Napisano

> tak tez właśnie pomyślałem. Nie mogę sobie pozwolić na 2 auta i muszę osiągnąć kompromis.

> Jak nic się nie wydarzy, to jutro polecę oglądać takie wrx

a może zmień A8 na S8 hmm.gif

Napisano

10 letnia Impreza... w serwisie jestem tylko na przeglądy, po 150k wymieniłem sprzęgło zgodnie z zaleceniem FHI a teraz wymienię stukające łączniki stabilizatora, co będzie pierwszą ingerencją w zawieszenie. Auto całkowicie bezawaryjne, po warunkiem, że nie jest katowane, nie miało pierdyliona właścicieli i jest serwisowane jak FHI nakazało.

Jak źle trafisz to umarł w butach oslabiony.gif

Zestawienie znajomego za 2005 rok

Koszt eksploatacji w 2005 roku to 37343 zł z Vat

Paliwo Pb 98: 16943 zł

Przeglądy, Serwis, nowe opony itp.: 15523 zł

W tym zawiera się:

Przegląd na 100.000 km ok. 5000 zł

Tracze z klockami EBC ok. 2500 zł

8 opon ok. 5200 zł

Napisano
  • Autor

> a może zmień A8 na S8

za takie S8 to kupiłbym 3 imprezy grinser006.gif nie ta liga, niby to samo auto, a utrzymanie dużo droższe.

Dziś jechałem wrx'em z 2006r. Komfort średni, bo auto jest nie za duże, jest dosyć głośno, ale pozycja za kierownicą idealna, pewne prowadzenie, najlepiej od razu pojechałbym nim na tor.

Na razie muszę to przemyśleć, rozważyć za i przeciw, ale jak już zrezygnuję z komfortu to idę na całość i biorę STI jump.gif

Napisano

> za takie S8 to kupiłbym 3 imprezy

Za jakie S8 i jakie imprezy wink.gif

Kup "nowe" S8 lub W12 i z glowy wink.gif

Napisano

> Na razie muszę to przemyśleć, rozważyć za i przeciw, ale jak już zrezygnuję z komfortu to idę na

> całość i biorę STI

To ma byc auto do UK, czy PL? Bo jesli to pierwsze i chcesz isc na calosc, to poszukaj ktorejs opcji niedostepnej w wersji LHD. Jesli w ogole wystapi wtedy u ciebie potrzeba dlubania samochodu, to nastapi to dluuugo pozniej, niz w zwyklym STI.

Napisano
  • Autor

> Za jakie S8 i jakie imprezy

> Kup "nowe" S8 lub W12 i z glowy

ładne S8 z tego samego roku co impreza, jest co najmniej 2,5 raza droższe. Mowa o autach około 4 letnich.

S8 w porównaniu do mojego 4,2 jest dużo droższe w utrzymaniu. Silnik z Lambo...coś pięknego. Chciałbym kiedyś zarabiać tyle, żebym mógł spokojnie takie utrzymać. ok.gif

>ma byc auto do UK, czy PL? Bo jesli to pierwsze i chcesz isc na >calosc, to poszukaj ktorejs opcji niedostepnej w wersji LHD. >Jesli w ogole wystapi wtedy u ciebie potrzeba dlubania >samochodu, to nastapi to dluuugo pozniej, niz w zwyklym STI.

Auto byłoby używane tylko w UK, poza sporadycznymi wypadami na wczasy. Jak na razie rzuciły mi się w oczy "typeUK". Dobrze wyposarzone. Silnikowo to WRX lub STI.

Napisano

> Auto byłoby używane tylko w UK, poza sporadycznymi wypadami na wczasy. Jak na razie rzuciły mi się

> w oczy "typeUK". Dobrze wyposarzone. Silnikowo to WRX lub STI.

Szczerze powiedziawszy nie orientuje sie w mlodszych modelach rocznikowych, ale pewnikiem sa jakies spec-c, czy inne spece. Moze Ppmarian bedzie wiedzial, bo on jest jak chodzaca encyklopedia smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.