Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czujnik temperatury & termostat Bravo 100TD

Featured Replies

Napisano

Witam,

Nazywam się Damian, posiadam Fiata Bravo 1.9TD 100km.

Prócz wielu innych mało ciekawych zagadnień, drażni mnie jedno.

Auto ewidentnie się nie dogrzewało, chwileczkę po uruchomieniu były ciepłe węże na chłodnice, ciepełka w aucie malutko, góra 1/4 skali(zwykle mniej) wentylator praktycznie się nie włączał- bo po co?

Wymieniłem termostat na vernet za 200zł, obecnie jest ciepławo a wskazówka dochodzi tylko do troszkę ponad 1/4 i STOI (kiedyś spadało podczas jazdy i rosło na postoju) Z tym że teraz termostat jest good - odrazu ciepło, szybko łapie te swoje kilka kresek itp.

Po przeczytaniu innych postów na różnych forach zacząłem sprawdzać czujniki. Są dwa. Jeden to czerwony z jednym pinem który odpowiada za wskazania na desce. Jego rezystancja przy 25st. C to 2000Ohm= 2kOhm, z tabelką którą znalazłem w internecie wynik się pokrywa(nie wykonywałem pomiarów przy temp innej niz 25st.)

Padła diagnoza - wskaźnik!

Zwierając przewód idący na czujnik do masy wskaźnik wychyla się maksymalnie tzn. za skalę.

Prosze o wasze typy, sam nie wiem co o tym myśleć, wiem że albo przypadek jest bardzo ciężki, albo moje metody błędne.

Z góry dziękuje za wszelkie pomocne i mniej pomocne rady.

Pozdrawiam

Drzewo.

Napisano

Niedokładnie odpowietrzony układ?

BTW Miłe przywitanie, witaj na AK wink.gif

Napisano
  • Autor

Odpowietrzałem na chłodnicy i na powrocie z nagrzewnicy.

Jeden wypatrzyłem odpowietrznik z przodu silnika na "małym obiegu" w postaci śrubki na imbus w najwyżej poł. miejscu, ale nie mogę go ruszyć.

Przewód gumowy który wchodzi w skład małego obiegu, taki króciuki wydaje się być miękki jakby po części pusty (tzn. potem twardnieje).

Nie odpowietrzy się sam? zrobiłem z 200km od wymiany termostatu.

P.s. Mam 20lat i to moje pierwsze auto, motoryzacją interesuje się od zawsze i mnóstwo rzeczy potrafię zrobić bez pomocy mechaników, aso więc nie odsyłajcie mnie do nich.

Napisano

> Odpowietrzałem na chłodnicy i na powrocie z nagrzewnicy.

> Jeden wypatrzyłem odpowietrznik z przodu silnika na "małym obiegu" w postaci śrubki na imbus w

> najwyżej poł. miejscu, ale nie mogę go ruszyć.

Wydaje mi się, że masz odpowiedź.

Napisano
  • Autor

Śrubkę dało się ruszyć, odpowietrzyłem. Zauważyłem też że na podobnym poziomie co ta śrubka jest ten krótki wąż od małego obiegu. Nie wiele myśląc, odkręciłem opaskę i troche spuściłem wody, grom ją wie czy z powietrzem. Poskręcałem, przejechałem się deko, i.. sprawdziłem odpowietrznik na nagrzewnicy - sama woda

i na chłodnicy - sama woda leci. Obieg był już otwarty.

Kolejny trop, czy szczęślwi posiadacze mają to samo-

Odpalam brykę (dziś u mnie plus 14st.C) i żeby wskaźnik osiągnął najniższą kreskę, to trzeba poczekać z 2 minuty na odpalonym.

A u Was jak to wygląda?

Załączam zdjęcie poglądowe po okolo minutce od odpalenia

Napisano

> Kolejny trop, czy szczęślwi posiadacze mają to samo-

> Odpalam brykę (dziś u mnie plus 14st.C) i żeby wskaźnik osiągnął najniższą kreskę, to trzeba

> poczekać z 2 minuty na odpalonym.

> A u Was jak to wygląda?

Podobnie. Trochę poczekać trzeba - w końcu to diesel i wolniej się nagrzewa bez obciążenia.

BTW: witaj i tutaj zlosnik.gif Gdzie Cię tu zawiało?

Napisano

> Odpalam brykę (dziś u mnie plus 14st.C) i żeby wskaźnik osiągnął najniższą kreskę, to trzeba

> poczekać z 2 minuty na odpalonym.

> A u Was jak to wygląda?

U mnie po załączeniu zapłonu wskazówka jest równo na tej najniższej kresce.

I tak moim zdaniem powinno być. Tak samo jest z innymi wskazówkami. Przecież jak masz pusty bak to wskazówka nie opada na sam dół, tylko do ostatniej kreski.

Wygląda że musisz ręcznie przesunąć wskazówkę. Może ktoś kiedyś grzebał przy zegarach i przypadkiem ją przesunął. Sam tak kiedyś zrobiłem nieumyślnie biglaugh.gif

Napisano

> U mnie po załączeniu zapłonu wskazówka jest równo na tej najniższej kresce.

> I tak moim zdaniem powinno być. Tak samo jest z innymi wskazówkami.

Mylisz się w tym względzie - na wskaźniku w JTD wskazówka jest na pierwszej kresce dopiero wtedy gdy silnik osiągnie 50oC ok.gif

Napisano

> Mylisz się w tym względzie - na wskaźniku w JTD wskazówka jest na pierwszej kresce dopiero wtedy

> gdy silnik osiągnie 50oC

Czyli u Ciebie wskaźnik po załączeniu zapłonu nie podnosi się??

No ja tak nie mam. Aczkolwiek nie mierzyłem temperatury płynu.

Jak się auto rozgrzeje to wskaźnik mam równo na połowie (termostat nowy), więc nie sądzę abym miał coś nie tak.

Napisano

> Czyli u Ciebie wskaźnik po załączeniu zapłonu nie podnosi się??

> No ja tak nie mam. Aczkolwiek nie mierzyłem temperatury płynu.

Jeśli silnik jest zimny to nie smirk.gif

Ma być takie wskazanie jak w tym wątku KLIK .

Napisano
  • Autor

Witam.

Mój Fiat jest bardzo złośliwy, nie znam bardziej foszystych oink.gif

Nagrzał się dziś w 3-4kilometry po mieście, i osiągnął swoje ulubione 3kreski. dojerzdzając do domku zauważyłem tendencję do wzrostu - 3.5kreski(zaledwie), postanowiłem że troche go pomęczę na postoju(bo ciepło dziś), trzymalem mu 1.500-1.700 obrotów przez minutkę, potem troche puściłem i znowu potrzymałem na 1.5k obrotów, wskazówka urosła do połowy skali, i nie zważając na przeciwności zaczeła iść dalej, była kreska ponad połową czyli jakieś 55% na wskaźniku - zgasiłem, załączył się wentylator na 3-4sekundy yikes.gif

Odpaliłem przejechałem się schłodziłem do dwie kreski pod połowę i jestem TU smile.gif

Chłodnica po osiągnięciu 3 kresek b. ciepła, przez całe testy.

Wentylator załączył się tylko po zgaszeniu auta.

Ogłupiałem, pomóżcie.

Wychodzi że

czujnik dobry

wskaźnik dobry(wskazówka przesówa się wolno, z gracją)

wentylator częściowo też

a nowy termostat zły....

Do joshua79- zaworek zrobiony, czeka na wkręcenie,albo wysyłkę.

Napisano

Zamiast lamentować rant.gif odpowietrzy sobie PORZĄDNIE układ i wszystko będzie w normie. palacz.gif

Napisano

> Nie odpowietrzy się sam? zrobiłem z 200km od wymiany termostatu.

Nie ma takiej za... opcji grinser006.gif Dopóki nie wypuścisz całego powietrza to ono samo też nie zejdzie. Fiat Panie palacz.gif

Napisano
  • Autor

Jutro bede walczył. Dzięki za wskazówki.

Napisano

> i Dopóki nie wypuścisz całego powietrza to ono samo też nie zejdzie.

> Fiat Panie

To w autach innych producentów układ chłodzenia sam się odpowietrza ? wink.gif

PS.

Zapomniałeś o możliwości edycji posta ? old.gif

Napisano

> To w autach innych producentów układ chłodzenia sam się odpowietrza ?

Czasem zdarza się tak, że jakaś tam nieduża część powietrza zostanie w przewodach i po jakimś czasie płyn ją po prostu wypchnie. Ani u mnie, ani w kolegi 1.6 ani w 2 kolegi TD takie zjawisko nie występowało. Jak nie pozbyłeś się całego powietrza to dobrze nie było a przynajmniej nie do końca co widać na wskaźniku, którego nie ubłagasz na kolanach, by znalazł się na środku skali. U założyciela tematu wnioskuję, że siedzi jeszcze sporo powietrza skoro takie cuda się dzieją, sam walczyłem z tym dość długo.

Pytanie do założyciela tematu: Nie zapomniałeś Ty może o odpowietrzniku na chłodnicy?

Napisano
  • Autor

Nie popadajmy w skrajności...

Odpowietrzałem na chłodnicy - czarny plastikowy zakręcany z uszczelką, aż sikał.

-na powrocie z nagrzewnicy (nie wygląda on solidnie w fiacie, ale działa)

- no i z przodu samego silnika, śrubka na imbus.

Spróbuje to powtórzyć z otwartą nagrzewnicą przy temp zbliżonej do temp. pracy, może się nie poparzę.

Jutro powtórze procedury w odp. kolejności i mam nadzieje że skończymy temat.

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Witam Szanownych po dłuższej chwili.

Problem nie rozwiązany, czas nie wyleczył tej rany smile.gif

W obecnych temperaturach, wskazówka ma tendencje do uciekania za połowę, nie zważając na moje lamenty.

Przy przekraczaniu połowy następuje zjawisko które nie jest dla mnie zrozumiałe, już tłumacze.

Gdy ma tą podwyższoną temperaturę (góra 1.5 kreski nad połowę - jest chyba 14 kresek na skali, więc nie powinien szaleć) To w wyrównawczym jest prawie pod korek (nie sadzi korkiem), no i lecą bąble dolną rurą od zbiornika wyrównawczego.

Po odczekaniu godziny czy tam ileś, ilość płynu się wyrównuje prawie, i w chłodnicy jest mnóstwo powietrza, odpowietrznik trzeba sporo wykręcić i dość długo czekać aż coś poleci (nawet nie upuszczając ciśnienia korkiem, czyli przy jakimś tam jeszcze ciśnieniu w układzie).

Gaszę auto, albo szukam odcinka do schłodzenia, bo skoro jest powietrze w chłodnicy to nie załącza wentylatora (powietrz. oszukuje czujnik)

Wygląda to jakby się gotował na jakimś fragmencie na skutek słabego przepływu wody w układzie !? ! Co jakiś czas odpowietrzam cały układ, ale efekty na kokpicie żadne.

Po przez te komplikację mam w ukladzie wodę, mam zamiar zmienić jak wyeliminuje usterkę.

Apropo UPG, to oleju troszkę ubywa, ale mieści się to ściśle w normie. Niczym nie czuć w spalinach (woda, a nie płyn). Czy plynu ubywa nie jestem w stanie powiedzieć, bo mam delikatną dziurkę z boku chłodnicy, no i te zapowietrzanie... dolewam w każdym razie. Na bagnecie niczego prócz oleju.

Słyszałem taką opcję, że jak tą dziurką w chłodnicy leci troszkę, to przy studzeniu moze zasysać powietrze do układu i stąd te problemy, czy to tylko teoria, czy miał ktoś taki przypadek już??

Proszę o celne i mniej celne strzały, mnie to już pokonało, wybieram się na dniach do speca, może on coś wymyśli. Chyba że ktoś rzuci celną uwagę np. kup sobie nowy korek, czy zaklej dziure.

Z góry dzięki.

Napisano

Moim zdaniem spaliny idą do układu chłodzenia.

Napisano

Podjedź do mechaniora i niech sprawdzi urządzeniem zawartość CO2 w płynie chłodzącym. Miałem podobnie w Mondeo też diesel. Przez korek nie wywalało ale sie grzało i zbiorniczek wyrównawczy był coraz brudniejszy. Po zdjęciu głowicy okazało się że płyn znalazł sobie mały kanalik którym spaliny dostawały się do układu chłodzenia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.