Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spalanie Megi 1.4

Featured Replies

Napisano

> Na trasie osiągnąłem 4,9l/100km w 1.4 16V prędkość 90-100 licznikowa, w cyklu mieszanym na taxi 5,5

> l latem, zimą 0,5l-1l więcej.

> Stosuje ecodriving -max 2500obr/min i zmiana biegu z pomijaniem biegów.-1-3-5, 1-2-4-5.

Ze tez Ci sie chce tak cudowac hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Przeciez chyba rowery Cie wyprzedzaja ze swiatel...

Ja rozumiem, ze mozna sie tak czasem pobawic, ale zeby tak jezdzic na codzien to MASAKRA.

Napisano

> Przecież obroty spadają do pewnie 1400-1500 a to już jest sprzeczne z zasadami ecodrivingu bo

Ponieważ kiedyś zachciało mi się poanalizować czasy wtrysków (laptop podpięty pod instalację gazową STAG-4) to wiem ze podczas przyspieszania (nawet spokojnego) z takich obrotów na wyższych biegach (silnik 1,6 16v z laguny) czasy są kosmiczne. Poprostu leje się paliwo do silnika. I nie ma siły żeby to był ekodriving.

Własnie wtedy silnik pali jak smok.

Napisano

Niestety ani rowery mnie nie wyprzedzają ani się paliwo nie leje bo średnie spalanie z 10 tys.km na komputerze mam 5,5l, na zbiorniku po zatankowaniu komputer pokazuje 1100 km do przejechania i to się nie zmienia praktycznie. Silnik ma wolny dolot z wkładką sportową KN i świece 4-elektrodowe, magnetyzery na paliwie hehe.gif które to ewidentnie te 3 elementy obniżają spalanie i poprawiają elastyczność silnika. Mój silnik zbiera się od 1000obr/min, na 5 mogę jechać 40-50 po płaskim bez żadnego szarpania. Co do magnetyzerów to one nie obniżą spalania o więcej jak o granice błędu czyli 0,1-0,2 l na 100km ale przyczyniają się do lepszej elastyczności i pracy silnika na wolno-średnich obrotach.

Napisano

To moze Ty masz jednak diesla??? hehe.gif

Skoro tak lubisz to podziwiam, ja tam autem jezdze dla przyjemnosci i nigdy mi sie nie chcialo meczyc zeby zaoszczedzic litr czy 2 zlosnik.gif

Fragmentu o modyfikacjach i magnetyzerach nie chce mi sie nawet komentowac hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Fragmentu o modyfikacjach i magnetyzerach nie chce mi sie nawet komentowac

3 strony wątku i w końcu dowiedziałem się, dlaczego Renata ma taki apetyt!!! brawo.gif To nie kwestia jazdy po mieście, nie wina klimatyzacji, nawet żona, która lubi przycisnąć nie jest odpowiedzialna za spalanie ponad 10L/100km. Już teraz wiem, że tak będzie dopóki nie zamontuję magnetyzerów i nie usunę kilku zębatek ze skrzyni biegów frown.giffrown.gif

rotfl.gifrotfl.gifbeksa.gifrotfl.gif

Napisano

Ja juz sie umowilem do mechanika, zeby wywalic u siebie pierwsze 3 biegi hehe.gif

Bo w sumie patrzac na komputer to na nich pali najwiecej hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Naprawde fantazja ludzka nie ma granic hehe.gif

Napisano

> Ja juz sie umowilem do mechanika, zeby wywalic u siebie pierwsze 3 biegi

Jedynke zostaw bo z czego ruszysz. Powinno być 1, 5 i R.

Napisano
  • Autor

> Jedynke zostaw bo z czego ruszysz. Powinno być 1, 5 i R.

ciekawe, kiedy korbowody wyjdą bokiem bloku przy takim traktowaniu rotfl.gif

Napisano

> ciekawe, kiedy korbowody wyjdą bokiem bloku przy takim traktowaniu

Po roku jazdy zaoszczędzi na paliwie tyle, ze kupi nowy silnik i jeszcze na futro dla żony wystarczy.

Napisano

> 3 strony wątku i w końcu dowiedziałem się, dlaczego Renata ma taki apetyt!!! To nie kwestia jazdy

> po mieście, nie wina klimatyzacji, nawet żona, która lubi przycisnąć nie jest odpowiedzialna

> za spalanie ponad 10L/100km. Już teraz wiem, że tak będzie dopóki nie zamontuję magnetyzerów i

> nie usunę kilku zębatek ze skrzyni biegów

A umiesz czytać ze zrozumieniem smirk.gifchyba nie ale to już nie mój problem smirk.gif. To że twoja megana pali ponad 10 litrów na 100 nie znaczy że wszystkie tak palą, katalogowe spalanie w mieście to 9,3l. Sami znawcy widzę tutaj są smirk.gif, poczytaj o technice jazdy to może zejdziesz z tych ponad 10 litrów. Nigdzie też nie napisałem że magnetyzer zmniejszy ci spalanie z 10 do 5-6 l., tylko że przyczynia się do elastyczniejszej pracy silnika razem ze sportowym filtrem i świecami, które przy odpowiedniej technice jazdy dają takie spalanie jak pisałem.

Napisano
  • Autor

> A umiesz czytać ze zrozumieniem chyba nie ale to już nie mój problem . To że twoja megana pali

> ponad 10 litrów na 100 nie znaczy że wszystkie tak palą, katalogowe spalanie w mieście to

> 9,3l. Sami znawcy widzę tutaj są , poczytaj o technice jazdy to może zejdziesz z tych ponad 10

> litrów. Nigdzie też nie napisałem że magnetyzer zmniejszy ci spalanie z 10 do 5-6 l., tylko że

> przyczynia się do elastyczniejszej pracy silnika razem ze sportowym filtrem i świecami, które

> przy odpowiedniej technice jazdy dają takie spalanie jak pisałem.

Tak jest smirk.gif szanuję Twoje zdanie. Myślę, że przy jeszcze odrobinie chęci, kilku dodatkowych magnetyzerach (na dolot podobno są zlosnik.gif) i jak przestaniesz używać jeszcze z jednego biegu - Twoje auto może zacznie produkować paliwo rotfl.gif

Skoro w mieście spalasz 5L / 100km, to w trasie pewnie uda Ci się zejść do 3 hmm.gifhmm.gif

Jak pisałem - szanuję ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> Tak jest szanuję Twoje zdanie. Myślę, że przy jeszcze odrobinie chęci, kilku dodatkowych

> magnetyzerach (na dolot podobno są ) i jak przestaniesz używać jeszcze z jednego biegu - Twoje

> auto może zacznie produkować paliwo

> Skoro w mieście spalasz 5L / 100km, to w trasie pewnie uda Ci się zejść do 3

> Jak pisałem - szanuję

Latem jak zatankuje do wybicia to te 250-270!!!km zrobię,w zaleznosci od ruchu w mieście. Ale 250km normalnie .Zimą 220km.Zrobiłem fote od wybicia.

post-51980-14352509060789_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Latem jak zatankuje do wybicia to te 250-270!!!km zrobię,w zaleznosci od ruchu w mieście. Ale 250km

> normalnie .Zimą 220km.Zrobiłem fote od wybicia.

Jeszcze raz - bo nic nie zrozumiałem zlosnik.gif Na pełnym zbiorniku robisz 250km? hmm.gif

Napisano

> Jeszcze raz - bo nic nie zrozumiałem Na pełnym zbiorniku robisz 250km?

Zapomniałem napisać że na połówce zakrecony.gif Na pełnym do rezerwy nigdy jeszcze nie sprawdzałem ,zawsze leje od czerwonego pola jakieś 45l. A od poniedziałku zrobiłem 30 km zlosnik.gif taki tydzień .

Napisano

> ciekawe, kiedy korbowody wyjdą bokiem bloku przy takim traktowaniu

Coś ty, nigdy! Elsstyczność jego silnika dorównuje silnikowi elektrycznemu bo ciągnie już od 1000obr/min czyli od obrotów minimalnych zlosnik.gif

Napisano

> Ponieważ kiedyś zachciało mi się poanalizować czasy wtrysków (laptop podpięty pod instalację gazową

> STAG-4) to wiem ze podczas przyspieszania (nawet spokojnego) z takich obrotów na wyższych

> biegach (silnik 1,6 16v z laguny) czasy są kosmiczne. Poprostu leje się paliwo do silnika. I

> nie ma siły żeby to był ekodriving.

> Własnie wtedy silnik pali jak smok.

mniej więcej o tym napisałem biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.