Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pęknięta szyba :(

Featured Replies

Napisano

Witam

Niestety pojawiły się pęknięcie, zamaskowałem je trochę dając naklejkę i już z daleka tak nie widać .

Jak myślicie, czy każdy napotkany policjant od razu zauważy?

I jakie są konsekwencje jeżdżenia z taką szybą i co za to grozi w praktyce?

dsc00168zv.th.jpg

dsc00169mg.th.jpg

dsc00170q.th.jpg

pozdrawiam

Wojtek

Napisano

Jak masz znajomego w ubezpieczeniach to ją sobie szybko ubezpiecz (koszt 30-50 zł)...

Napisano

Skutki takie same jak w przypadku każdego innego elementu, który by nie przeszedł corocznego przeglądu rejestracyjnego - auto niesprawne do jazdy, mogą policjanci więc zabrać Ci dowód rejestracyjny pojazdu.

Napisano

> Jak masz znajomego w ubezpieczeniach to ją sobie szybko ubezpiecz (koszt 30-50 zł)...

Rozumiem, ze w celu pozniejszego wyludzenia odszkodowania? claps.gif

Napisano
  • Autor

> Jak masz znajomego w ubezpieczeniach to ją sobie szybko ubezpiecz (koszt 30-50 zł)...

Niestety nie mam ale ubezpieczenie kończy mi się za 1,5 miesiąca wink.gif.

Przegląd na koniec czerwca wiec chyba zaryzykuje na razie jazde z tym pęknięciem.

Napisano

> Rozumiem, ze w celu pozniejszego wyludzenia odszkodowania?

Grube rady tu dają... hehe.gif

Napisano

> Rozumiem, ze w celu pozniejszego wyludzenia odszkodowania?

Celem otrzymania odszkodowania, jeśli będzie do wymiany.

Znajomemu sam ubezpieczyciel zaproponował takie rozwiązanie.

Ubezpieczył szybę lekko pękniętą.

Jeździł zresztą później tym autem jeszcze kilka lat i sprzedał je z taką samą szybą...

Napisano

> Grube rady tu dają...

Jakąś nie widzę Twojej jakiejkolwiek.

Jeśli nie masz nic do powiedzenia w temacie to może zupełnie sobie daruj spamowanie?

Szkoda miejsca w BD...

Napisano
  • Autor

> Rozumiem, ze w celu późniejszego wyłudzenia odszkodowania?

Jeśli już to oszczędności.

W tej chwili mam "rozszerzone" AC ale nie wiem czy wymiana szyby w to wchodzi. Pewnie tak. Za 5 tygodni kończy mi się ubezpieczenie, jeśli zgłoszę szkodę teraz to chyba zabiorą mi zniżki a mam juz komplet zniżek OC i AC.

Napisano

> W tej chwili mam "rozszerzone" AC

Koledzy pisali o ubezpieczeniu AutoSzyba np. w PZU, kosztuje 2.5% kwoty ubezpiecznia(50zł składki = 2000zł), korzystałem w tym roku 2 razy z tego ubezpieczenia, nie traci się żadnych zniżek, ale przy drugiej szkodzie jest udział własny 30%.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Grube rady tu dają...

Tez mi sie podobaja zlosnik.gif

W dalszej kolejnosci poradza isc do ubezpieczyciela poczestowac sie gotowka z kasy hehe.gif

Polska mentalnosc no.gif

Napisano

> Jakąś nie widzę Twojej jakiejkolwiek.

> Jeśli nie masz nic do powiedzenia w temacie to może zupełnie sobie daruj spamowanie?

> Szkoda miejsca w BD...

A jaka może być rada? Sprawa jest oczywista albo olać przepisy jak robi większość i jeździć do skutku albo wymienić szybę. Nad czym tu debatować...?

Twój post też dużo wniósł...

Napisano
  • Autor

Panowie spokojnie wink.gif

Właśnie wróciłem z ubezpieczalni. Bardzo miła pani od razu stwierdziła żebym nie zgłaszał szkody teraz (10% straty zniżki beksa.gif) tylko jak wykupie dopiero nowe ubezpieczenie to Ona oczywiście da mi jakaś promocje i zgłosi szkodę tak aby mnie to jak najmniej kosztowało a na razie żebym po prostu uważał smile.gif.

Napisano

> Panowie spokojnie

> Właśnie wróciłem z ubezpieczalni. Bardzo miła pani od razu stwierdziła żebym nie zgłaszał szkody

> teraz (10% straty zniżki ) tylko jak wykupie dopiero nowe ubezpieczenie to Ona oczywiście da

> mi jakaś promocje i zgłosi szkodę tak aby mnie to jak najmniej kosztowało a na razie żebym po

> prostu uważał .

do nubiry szyba pilkington z założeniem 350 zeta jak coś, do vectry pewnie podobnie, do octavi 400zł, zależy ile Cie to ubezpieczenie wyniesie...

Napisano

Albo jestem slepy, albo niewiem.

Ja tam nie widze zadnego pekniecia.

Chyba ze chodzi o ta male okragle cos na prawym skrzydle orla.

A czy aby napewno w Polsce jezdzenie z lekko peknieta szyba jest niezgodne z przepisami?

Czy aby auto przeszlo przeglad to szyba nie moze miec nawet najmniejszego pekniecia?

Ja w styczniu wymienialem wycieraczki. Niechcacy gdy wycieraczka byla zdjeta, strzelilo mi ta metalowa wajcha w szybe. Efekt - najpierw bylo malutkie pekniecie ktore po kilku dniach jazdy poszlo na okolo 40cm w gore.

To wszystko po stronie pasazera.

Przejechalem tak 2500 km przez europe i dopiero w zeszym tygodniu wymienilem szybe na nowa.

Napisano

to jest slad po kamyku i z lokalizacji widze, ze jest w dolnym lewym rogu kierowcy. Jeśli to nie jest pęknięcie i jesli nei jest w polu widzenia to musiałby sie trafic wyjątkowo upierdliwy diagnosta, zebyś nie przeszedł przeglądu. raczej bym sie tym nie przejmował, choć w bliższej czy dalszej perspektywie bedzie czekała Cie wymiana

Napisano

> choć w bliższej

> czy dalszej perspektywie bedzie czekała Cie wymiana

w Lanosie jezdze z takim peknieciem od 10 lat.

Napisano

U mnie z czasem pęknięcie się powiększało. Przypuszczam u Ciebie będzie podobnie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.