Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dach panoramiczny problem z roleta! Pomocy

Featured Replies

Napisano

> Smar grafitowy.

> Odp. na roletę w privie

Juz wiem, uszkodzona elektronika w silniku...

Po podmianie smiga..

smile.gif

Masz pelna skrzynke:)

Napisano

> A suchy smar bialy?

> Czemu grafit?

Suchy - nie on jak dostanie bród to będziesz miał plastelinę która zatrzyma dach.

Grafitowy - lekko posmarowany nie chwyta tak syfu ok.gif

Napisano

Wiec zalac teraz grafitowym?

Lekko przesmarowalem suchym, ale byl jeszcze stary smar (troche) i wazelina techniczna..

Nie mow ze musze rozbierac jeszcze raz...

frown.gif

Napisano

> Wiec zalac teraz grafitowym?

> Lekko przesmarowalem suchym, ale byl jeszcze stary smar (troche) i wazelina techniczna..

> Nie mow ze musze rozbierac jeszcze raz...

Jak już złożyłeś to ok - mam nadzieję, że nie nawaliłeś tam tego z zapasem... tak by syfu nie łapało. spineyes.gif

Napisano

> Jak już złożyłeś to ok - mam nadzieję, że nie nawaliłeś tam tego z zapasem... tak by syfu nie

> łapało.

Jakis srodek do zmycia tego w spray-u?

i potem grafit?

Moze tak zrobic, jeszcze moge, jak zamkne dach to po ptokach..

Jeszcze moge go wyjac..i przemyc

Choc dalem troche, ale wszedzie..

edit.

Przypomialo mi sie ze kupilem bialy smar, nie suchy smar..

Chyba nie popelnilem gafy tak bardzo, tak?:)

Taki smar:

Smar

285836423-smar.jpg

Tutaj tez polecali bialy smar...zglupialem:)

post-78200-14352515899763_thumb.jpg

Napisano

> DARKOOO , podaj na priv swoj @, masz zapchana poczte na AK

już zwolniłem pocztę - dzięki za info - email w danych nika wink.gif

Napisano

Witam!

Podsumowanie:

Dach jest rozbieralny, mozliwosc naprawy istnieje, wiec jesli ktos ma problem pomozemy:)

Podstawowe objawy i postepowanie przy naprawie:

1.szyby nie skaladaja sie wogole, pierwsza szybka nie zamuka sie lub nie otwiera

- prawdopodobnie zabokowany mechanizm zapadek lub co gorsza ulamane ciegno..

-opory (brudny dach, obce cialo w prowadnicach)

Jesli dach stara sie zlozyc ale wraca, to oznacza opory i jest szansa na naprawe.

Jesli przeskakuje ciegno, trzeba rozbierac..

Dach MUSI BYS ZLOZONY PROSTO!!!, obie prowadnice musza chodzic identycznie i nie ma mowy o przesunieciu wzgledem siebie...dotyczy sie to jak i szyb jak i rolety..o tym trzeba pamietac..

2.Roleta

- nie zwija sie

uszkodzenie trzymania sprezyny lub samej sprezyny w rolecie...

-jesli nie chodza ciegna - uszkodzenie trzymania pod silnikiem..(jak przeskakuje)

Jesli dach dziala dziwnie, chodzi ale gdzies staje, nie chce sie zainicjowac, nie pamieta ustawien po inicjacji, uszkodzona elektronika silnika..

Silnik ma dwa halotrony, zbierajace ilosc obrotow lewo-prawo..

Jesli nie dostaje ktoregos z sygnalow, bedzie glupial..

Silnik od rolety nie pasuje do szyb..nie wiem czemu, moze inna elektronika.

Sam silnik mozna przelozyc.

Duzo zabawy, czasu i cierpliwosci (piwa??) trzeba by naprawic samodzielnie, ale warto pobawic sie w ramach samoksztalcenia:)

Teraz najwazniejsze....

Prawdopodobnie zalatwie ciegna..

Dajcie mi troche czasu..:)

Napisano

Panowie, pytanie.

Czy dosteje wam sie woda w myjni automatycznej?

Wiem ze tam cisnienie jest spore i wciska sie w szpary, ale czy to norma?

Napisano

> Panowie, pytanie.

> Czy dosteje wam sie woda w myjni automatycznej?

> Wiem ze tam cisnienie jest spore i wciska sie w szpary, ale czy to norma?

U mnie czasami przecieka... ale tylko w myjni automatycznej...

Pozdrawiam

kubussss smile.gif

Napisano

> U mnie czasami przecieka... ale tylko w myjni automatycznej...

> Pozdrawiam

> kubussss

No mi tak troche...ale cisnienie jest spore, myjka jedzie w tyl i przod dachu,ok 5cm od dachu..wiec chyba ma prawo..

Tylko ze slupkiem leci:(

Moze zle zlozylem..

Napisano

> Panowie, pytanie.

> Czy dosteje wam sie woda w myjni automatycznej?

> Wiem ze tam cisnienie jest spore i wciska sie w szpary, ale czy to norma?

to nie jest norma! Ten dach ma tak głębokie rynny , że nic nie powinno się przelewać. One są w stanie odprowadzić kosmiczne ilości wody , po warunkiem....

Właśnie - że drożne są wszystkie 4 rurki spustowe w narożnych słupkach . Ja systematycznie czyściłem rynienki i raz na 2-3 lata trzeba przedmuchać albo przetkać te rurki a będzie GIT!

Napisano

Spadla rurka z tylu auta....woda przelala sie po podsufitce az do przodu angryfire.gifsciana.gif..

Ehh...zawsze cos:)

Teraz suszymy i czyszczenie frown.gif

• 2 miesiące później...
Napisano

Witam, trochę odświeżę temat.

Mam następujący problem - jakiś czas temu zablokował mi się dach w stilo, do zablokowania doszło w następującej sytuacji - podczas zamykania dachu mechanizm się zaciął domknąłem dach w trybie awaryjnym, roleta pozostała w pozycji dla dachu otwartego (wysunięta na jakieś 20cm) i po naciśnięciu przycisku zasuwania zamiast pojechać do przodu cofnęła się i tak została, od tego momentu dach jest zablokowany

aktualnie stan jest następujący:

brak reakcji przycisków rolety - jest w 100% otwarta (może nawet 1cm bardziej niż normalnie była) nic nie słychać

brak reakcji na przekręcenie pokrętła dachu - nie się nie otwiera się nic nie słychać

co można:

można otworzyć całkowicie dach korbką i zamknąć w trybie awaryjnym trzymając wciśnięte pokrętło, dalej niestety nie następuje kalibracja tylko przeskakuje mechanizm.

czy jest jakiś sposób na odblokowanie rolety bez wymontowywania wszystkiego?

PS

mechanizm smarowany smarem grafitowym w ubiegłym roku do feralnego zdarzenia brak problemów z dachem.

Napisano

HEj!

> aktualnie stan jest następujący:

> brak reakcji przycisków rolety - jest w 100% otwarta (może nawet 1cm bardziej niż normalnie była)

Nie bedzie reagowal jak zlapal blad o awarii lub zakleszczeniu..

> nic nie słychać

> brak reakcji na przekręcenie pokrętła dachu - nie się nie otwiera się nic nie słychać

> co można:

> można otworzyć całkowicie dach korbką i zamknąć w trybie awaryjnym trzymając wciśnięte pokrętło,

> dalej niestety nie następuje kalibracja tylko przeskakuje mechanizm.

Z tylu przeskakuje czy z przodu?

> czy jest jakiś sposób na odblokowanie rolety bez wymontowywania wszystkiego?

Mozesz sprobowac recznie ja zamknac lub otworzyc, awaryjnie tak samo jak szklany dach, niestety silnik jest pod podsufitka..

Napisano

> Witam, trochę odświeżę temat.

> Mam następujący problem - jakiś czas temu zablokował mi się dach w stilo, do zablokowania doszło w

> następującej sytuacji - podczas zamykania dachu mechanizm się zaciął domknąłem dach w trybie

> awaryjnym, roleta pozostała w pozycji dla dachu otwartego (wysunięta na jakieś 20cm) i po

> naciśnięciu przycisku zasuwania zamiast pojechać do przodu cofnęła się i tak została, od tego

> momentu dach jest zablokowany

> aktualnie stan jest następujący:

...

Zrób skróconą wersję kalibracji - powinno zadziałać.

Wciskasz pokrętło, przekręcasz na 1 pozycję (ciągle wciśnięte), czekasz aż zamknie wszystko i puszczasz pokrętło ... powinno działać.

Napisano

> HEj!

> Nie bedzie reagowal jak zlapal blad o awarii lub zakleszczeniu..

Jak wykasować błąd jeśli nie reaguje na kalibrację?

> Z tylu przeskakuje czy z przodu?

Przeskakuje silnik z przodu ten od dachu tylny od rolety nawet nie drgnie

> Mozesz sprobowac recznie ja zamknac lub otworzyc, awaryjnie tak samo jak szklany dach, niestety

> silnik jest pod podsufitka..

THX właśnie udało mi się zamknąć roletę ręcznie kręcąc imbusem (15 minut machania małym imbusem bez ściągania podsufitki masakra) ale przynajmniej wiem że cięgna i sprężyna są OK, może padł silnik? można to jakoś sprawdzić?

> Zrób skróconą wersję kalibracji - powinno zadziałać.

> Wciskasz pokrętło, przekręcasz na 1 pozycję (ciągle wciśnięte), czekasz aż zamknie wszystko i puszczasz pokrętło ... powinno działać.

Niestety dalej nic, tzn na taką kalibrację nawet ten silnik z przodu nie reaguje..... ewentualnie jak przytrzymam dłużej (jakieś 1,5s) na pozycji zero to zaczyna terkotać a po przestawieniu na 1 dalej terkocze i nic więcej się nie dzieje

• 3 tygodnie później...
Napisano

Witam

Problem z dachem w FIACIE STILO 3D 2003r 1.9 JTD

Ostatnio podczas zamykania dachu roleta poszła nierówno i się zacięła. Dach wtedy się zamknął bez problemu.

Przy próbie założenia rolety na prowadzące je, ciągnące uchwyty (z prawej i lewej strony dachu) roleta uciekła mi z ręki i zwinęła się i schowała się pod podsufitką.

Wtedy stan był taki :

- roleta w ogóle niewidoczna (bo schowana pod podsufitką)

- dach, czyli szyby pracują normalnie , otwierają się zamykają się, z szybami wszystko ok.

Następnie wpadłem na pomysł aby zdjąć podsufitkę z tyłu auta i założyć roletę na przesuwające je dwa elementy.

Roletę udało mi się zamontować. Nie dało się jednak automatycznie rozłożyć rolety, więc zrobiłem to ręcznie (imbusem).

Teraz słońce nie grzeje w głowę ale nie działają ani szyby dachu, ani roleta dachu.

Próbowałem kalibrować dach – efekt jest taki, że po dwóch sekundach słychać terkotanie z tylnego silnika w podsufitce.

Wpadłem jeszcze na jeden pomysł. Odsunąłem za pomocą imbusa do końca szyby dachu. Roleta była jednak cała zasunięta. Próbowałem wtedy kalibrować. Szyby dachu zasunęły się skokowo, poczym dalsze trzymanie pokrętła powodowało ponownie dźwięk terkotania. Puszczałem wtedy pokrętło.

Proszę odpowiedz mi czy prawidłowa kalibracja może się odbyć jak mam całą roletę rozłożoną ?

Co to jest to terkotanie z tyłu?

Jak aktywować ten cholerny dach? 

Czy kalibracja ma się odbywać na wyłączonym zapłonie auta?

Dziwi mnie to, że po ręcznym rozłożeniu szyb, dach umie się zamknąć automatycznie, skokowo podczas próby kalibracji a potem nic nie reaguje. Ani szyby dachu, ani roleta.

Na chwilę obecną żadne przyciski panelu sterowania dachem nie działają ( ani rolety ani szyb)

Jak jest ciemno w aucie widać że są one podświetlone, czyli prąd tam jest.

Pomocy. Co robić ?

Jestem z Częstochowy

Proszę o podpowiedź co robić?

Mój mail [email protected]

Napisano

> Witam

> Problem z dachem w FIACIE STILO 3D 2003r 1.9 JTD

> Ostatnio podczas zamykania dachu roleta poszła nierówno i się zacięła. Dach wtedy się zamknął bez

> problemu.

> Przy próbie założenia rolety na prowadzące je, ciągnące uchwyty (z prawej i lewej strony dachu)

> roleta uciekła mi z ręki i zwinęła się i schowała się pod podsufitką.

> Wtedy stan był taki :

> - roleta w ogóle niewidoczna (bo schowana pod podsufitką)

> - dach, czyli szyby pracują normalnie , otwierają się zamykają się, z szybami wszystko ok.

> Następnie wpadłem na pomysł aby zdjąć podsufitkę z tyłu auta i założyć roletę na przesuwające je

> dwa elementy.

> Roletę udało mi się zamontować. Nie dało się jednak automatycznie rozłożyć rolety, więc zrobiłem to

> ręcznie (imbusem).

> Teraz słońce nie grzeje w głowę ale nie działają ani szyby dachu, ani roleta dachu.

> Próbowałem kalibrować dach – efekt jest taki, że po dwóch sekundach słychać terkotanie z

> tylnego silnika w podsufitce.

> Wpadłem jeszcze na jeden pomysł. Odsunąłem za pomocą imbusa do końca szyby dachu. Roleta była

> jednak cała zasunięta. Próbowałem wtedy kalibrować. Szyby dachu zasunęły się skokowo, poczym

> dalsze trzymanie pokrętła powodowało ponownie dźwięk terkotania. Puszczałem wtedy pokrętło.

> Proszę odpowiedz mi czy prawidłowa kalibracja może się odbyć jak mam całą roletę rozłożoną ?

> Co to jest to terkotanie z tyłu?

> Jak aktywować ten cholerny dach? 

> Czy kalibracja ma się odbywać na wyłączonym zapłonie auta?

> Dziwi mnie to, że po ręcznym rozłożeniu szyb, dach umie się zamknąć automatycznie, skokowo podczas

> próby kalibracji a potem nic nie reaguje. Ani szyby dachu, ani roleta.

> Na chwilę obecną żadne przyciski panelu sterowania dachem nie działają ( ani rolety ani szyb)

> Jak jest ciemno w aucie widać że są one podświetlone, czyli prąd tam jest.

> Pomocy. Co robić ?

> Jestem z Częstochowy

> Proszę o podpowiedź co robić?

> Mój mail [email protected]

odpisane na priva - mozesz skopiować moją odpowiedź i wkleić? będzie dla potomnych palacz.gif

Napisano

> odpisane na priva - mozesz skopiować moją odpowiedź i wkleić? będzie dla potomnych

DARKOOO ODPISAŁ TAK:

Hej.

Rozumiem, że roleta nie jest już pokrzywiona? czyli prawe i lewe cięgno idzie równo?

Jeśli tak to kolejne pytanie: czy prawidłowo założyłeś roletę na cięgna - naciągasz zawijasz do góry i dopiero zawiniętą zakładasz na cięgna.

Pewnie zrobiłeś to dobrze.

Więc mała grzechotka z imbusem - opuść podsufitkę z tyłu - wystarczy ściągnąć uszczelkę wokół dachu z tyłu i dwa boczki tylne i zwiń roletę ręcznie.

Później jakiś alkochol na patyczek do uszu i wyczyść szynę/prowadnicę. wysusz i nasmaruj.

Przeskoczenie rolety spowodowane jest oporem. Roleta na max rozwinięta stawia za duży opór - jeśli smar stary silnik kręci od minimalnych obrotów z max momentem więc przeskakuje i nie zwinie rolety. ręką dasz radę.

Jesli roleta jest żle założona też dzieją sie jaja.

Jak coś to w niedzielę jestem u Wafera

powodzenia i jak coś to pisz...postaram się pomóc.

Darek

• 2 lata później...
Napisano
  • Autor

Witam czyjest juz mozliwe naprawienie lub kupienia gdzies ciegna od panoramy bo mi lewe strzeliło??

Napisano

> Witam czyjest juz mozliwe naprawienie lub kupienia gdzies ciegna od panoramy bo mi lewe strzeliło??

ja mam chyba lewe..

musze sprawdzic

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Czy dach panoramiczny z 3d pasuje do 5? Czy jest jakaś różnica?

Napisano

> Czy dach panoramiczny z 3d pasuje do 5? Czy jest jakaś różnica?

pasuje, roznica jest tylko w multiwagon, a dokladnie dystanse nakretki jak sie nie myle, te ktore przykrecasz imbusem do karoserii

Napisano

> pasuje, roznica jest tylko w multiwagon, a dokladnie dystanse nakretki jak sie nie myle, te ktore

> przykrecasz imbusem do karoserii

Dach z 5D i MW ma takie same dystanse - 3D ma większe krzywizny więc dystans zmieniony.

Ale się co do różnic nie mylisz ok.gif

Ja zamontowałem u siebie dach z MW - nie znalazłem, żadnych różnic z wyjątkiem 4 głównych tulei (i opcjonalnie dłuższe przewody odprowadzające wodę z tyłu + plastik mocujące okablowania pod dachem aż do anteny (różnice długości blachy MW)

Łatwo rozpoznać dach przed i po zmianach.

Pierwsza seria dachów miała harmonijkę pierwszej szyby nasuwaną na ramę dachu, po zmianach harmonijkę wbija się bolcami do rami.

Inne zmiany kosmetyczne np uszczelnienie pierwszej szyby przed wiatrem (przed to sztywna gąbka, po zmianach gąbka) i tak dalej dach był głośny)

Fotki jak wyglądają tuleje i jak można sobie dobrze wyregulować dach (klucz 19)

288424234-d1.jpg288424234-d2.jpg

288424234-d3.jpg288424234-d4.jpg

post-120396-14352530719037_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Mam problem z roleta nie chce się zwijac na rolkę mechanizm jedzie do tylu ale roleta zamiast się zwija to opada na dol. O co chodzi może mi ktoś pomóc?

Napisano

> Mam problem z roleta nie chce się zwijac na rolkę mechanizm jedzie do tylu ale roleta zamiast się

> zwija to opada na dol. O co chodzi może mi ktoś pomóc?

A jak pomożesz ręką to coś zwija? Jeśli tak to brudne prowadnice - wyczyścić i nasmarować wazeliną.

Jeśli nie ma reakcji - ściągasz podsufitkę i naprawiasz napięcie rolety.