Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Specjaliści od klimy wystąp

Featured Replies

Napisano

Mam do Was pytanie, zanim pojadę do magika co krawaty wiąże i usuwa ciąże a przy tym odchudzi znacząco mój portfel 270751858-jezyk.gif

W moim aucie jest klima manualna, mimo załączenia układu, sprężarka pracuje cyklicznie, tzn włącza się i wyłącza co chwilę. To jest akurat prawidłowe, bo w tym modelu wszystkie tak mają. Ale do rzeczy. Układ mam szczelny, jesienią był napełniany, po zimie klima wystartowała bez problemu i chłodzi. Ale problem jest taki, że coraz częściej chłodzi tylko po odpaleniu zimnego auta. Wnętrze może być nagrzane, auto stoi 8h. Wsiadam, uruchamiam silnik, włączam klimę i chłodzi aż miło. Ale tylko do momentu jak silnik się nie zagrzeje frown.gif. Mam wrażenie, że problem leży po stronie cewki sprzęgła, które to załącza i rozłącza sprężarkę - jak jest zimne, załącza, jak gorące już nie. Dobrze kombinuję, czy mogą być inne przyczyny takiego działania klimatyzacji?

Napisano

Klimatyzacja wyłącza się, gdy temperatura silnika wzrasta powyżej iluś tam stopni w celu odciążenia silnika. Może któryś czujnik temperatury powiedział papa? Sprawdziłbym to.

I jeszcze jedno - jeżeli w układzie jest zbyt dużo gazu, to przy wyższych temperaturach ciśnienie jest zbyt wysokie (co mogłoby powodować zaszronienie) i układ jest wyłączany. Być może gaz jesienią był dobijany przy zbyt niskiej temperaturze i z grubsza mówiąc jest go tam za dużo.

Napisano
  • Autor

> Klimatyzacja wyłącza się, gdy temperatura silnika wzrasta powyżej iluś tam stopni w celu odciążenia

> silnika. Może któryś czujnik temperatury powiedział papa? Sprawdziłbym to.

> I jeszcze jedno - jeżeli w układzie jest zbyt dużo gazu, to przy wyższych temperaturach ciśnienie

> jest zbyt wysokie (co mogłoby powodować zaszronienie) i układ jest wyłączany. Być może gaz

> jesienią był dobijany przy zbyt niskiej temperaturze i z grubsza mówiąc jest go tam za dużo.

czynnika mam tyle, ile powinno go być (750g) a serwis klimy był robiony przy temperaturach 20+ stopni. Teraz się nawet zastanawiam, że to było wiosną ubiegłego roku a nie jesienią zlosnik.gif.

Krótko po zakupie tego auta, klima mi nie zadziała - podjechałem więc na serwis - gość wyciągnął czynnik, sprawdził szczelność, nabił z powrotem, przy okazji odgrzybił. I klima działała, ale raz na kilka cykli wł/wył sprężarka nie startowała. Jak długo jechałem autem, to były momenty, że nie chłodziła, potem raptem się załączała. A teraz problem chyba narasta, bo mam wrażenie, że sprężarka po rozruchu auta załącza się, ale pierwsze rozłączenie i już nie może na powrót załączyć frown.gif

Napisano

Sprawdź na wszelki wypadek, czy czynnik nie uciekł. Może go byc zbyt mało (nieszczelność) i układ wariuje. Jeżeli ilość jest OK - faktycznie sprawdziłbym zawór i układ elektroniczny, odpowiedzialny za niego.

Napisano
  • Autor

> Sprawdź na wszelki wypadek, czy czynnik nie uciekł. Może go byc zbyt mało (nieszczelność) i układ

> wariuje. Jeżeli ilość jest OK - faktycznie sprawdziłbym zawór i układ elektroniczny,

> odpowiedzialny za niego.

Gdyby uciekł, to klima by nie startowała. Gdyby było jeszcze na tyle dużo, by się załączyła, ale mniej niż standard - to klima by była mało wydajna. A ona jest wydajna, tylko nie zawsze załącza się sprężarka.

Napisano

Jezeli to auto ma dwa wentylatory na chlodnicy to sprawdz czy oba dzialaja, w Foce jeden mi nie dzialal i objaw byl podobny, po zmianie problem znikl.

Napisano

> Gdyby uciekł, to klima by nie startowała. Gdyby było jeszcze na tyle dużo, by się załączyła, ale

> mniej niż standard - to klima by była mało wydajna. A ona jest wydajna, tylko nie zawsze

> załącza się sprężarka.

To nie zawsze tak jest. Jeżeli czynnika jest "na granicy", to mogą być takie objawy.

Napisano
  • Autor

> To nie zawsze tak jest. Jeżeli czynnika jest "na granicy", to mogą być takie objawy.

To wykluczam. Przed serwisem klimy objaw był sporadyczny. Wyciągniętego czynnika było w normie. Układ nabito odpowiednią ilością czynnika, a objaw pozostał.

Napisano
  • Autor

> Jezeli to auto ma dwa wentylatory na chlodnicy to sprawdz czy oba dzialaja, w Foce jeden mi nie

> dzialal i objaw byl podobny, po zmianie problem znikl.

OK, sprawdzę to ok.gif

Napisano

Jam miałem takie objawy przez pewną wtyczkę przy kompresorze. Jak się wszystko nagrzało to jeden styk przestawał łączyć i wywalało mi serwis. Jak ostygł chwilę to wszystko wracało do normy.

Napisano
  • Autor

> Jam miałem takie objawy przez pewną wtyczkę przy kompresorze. Jak się wszystko nagrzało to jeden

> styk przestawał łączyć i wywalało mi serwis. Jak ostygł chwilę to wszystko wracało do normy.

uwielbiam takie awarie icon_rolleyes.gif można szukać i szukać, bo w sumie działa, ale nie do końca.

Dodam jeszcze, że czasami pomaga czyli załącza sprężarkę wprowadzenie silnika na duże obroty - np. pociągnięcie na danym biegu do 5 krpm....ale nie zawsze, raczej sporadycznie cfaniaczek.gif

Napisano

Podstawa to podłaczyć manometry i patrzeć co sie wówczas dzieje . Z tego co piszesz to pewnie faktycznie ciśnienie idzie pod 20-25 i rozłancza a jesli ford to całkiem możliwe ze nie chodzi jeden z wentylatorów co jest norma .

Równiedobrze może szwankować rozpręzny ,zapchany osuszacz i takie tam ale nie ma co gdybac zlosnik.gif

Napisano

> ... w Foce jeden mi nie

> dzialal i objaw byl podobny, po zmianie problem znikl.

Przy spalonym drugim wentylatorze miałem tak, że sprzęgło sprężarki co chwilkę zaskakiwało. Silnik był na tyle obciążony przez klimę, która usiłowała chłodzić pomimo ciepłej chłodnicy, że potrafił zgasnąć w czasie jazdy na luzie.

Że nie wspomnę o kosmicznym spalaniu.

Tutaj jest chyba co innego hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Tam jest chyba jeden .

Ale mówisz o Megane czy o Galaxy? zlosnik.gif

W megane klima działa rewelacyjnie i tam mam chyba faktycznie jeden wentylator. A Galaxy miałem dziś sprawdzić, ale nie miałem okazji, bo dziś zamieniłem się na auta z żoną i to ona powoziła autobusem...z tego co pamiętam, to chyba mam dwa hmm.gif

W sumie maskę otwieram bardzo rzadko...do tego stopnia, że po zimie otworzyłem i moim oczom ukazał się.....kawał słoniny na filtrze powietrza rotfl.gif. Nie wiem co to za zwierzak ją tam przyniósł, ale jestem dla niego pełen podziwu,bo tam pod maską jest tak ciasno, że palca nie idzie wcisnąć 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Ale mówisz o Megane czy o Galaxy?

> W megane klima działa rewelacyjnie i tam mam chyba faktycznie jeden wentylator. A Galaxy miałem

> dziś sprawdzić, ale nie miałem okazji, bo dziś zamieniłem się na auta z żoną i to ona powoziła

> autobusem...z tego co pamiętam, to chyba mam dwa

> W sumie maskę otwieram bardzo rzadko...do tego stopnia, że po zimie otworzyłem i moim oczom ukazał

> się.....kawał słoniny na filtrze powietrza . Nie wiem co to za zwierzak ją tam przyniósł, ale

> jestem dla niego pełen podziwu,bo tam pod maską jest tak ciasno, że palca nie idzie wcisnąć

Megane zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Podstawa to podłaczyć manometry i patrzeć co sie wówczas dzieje .

w zeszłym roku na serwisie klimy raczej nie było nic niepokojącego....ale pewnie trzeba będzie to jeszcze sprawdzić

>Z tego co piszesz to pewnie

> faktycznie ciśnienie idzie pod 20-25 i rozłancza a jesli ford to całkiem możliwe ze nie

> chodzi jeden z wentylatorów co jest norma .

tak, to ford galaxy, ale sam nie wiem ile mam wentylatorów zlosnik.gif

> Równiedobrze może szwankować rozpręzny ,zapchany osuszacz i takie tam ale nie ma co gdybac

no i tego się boję i dlatego próbuję zasięgnąć języka...bo obawiam się, że serwis będzie wymieniał wszystko po kolei frown.gif aż w końcu trafi....a koszta mogą być spore, bo w galaxy pod maską jest jest cholernie ciasno...

Napisano

> uwielbiam takie awarie można szukać i szukać, bo w sumie działa, ale nie do końca.

takie są najlepsze

> Dodam jeszcze, że czasami pomaga czyli załącza sprężarkę wprowadzenie silnika na duże obroty - np.

> pociągnięcie na danym biegu do 5 krpm....ale nie zawsze, raczej sporadycznie

to akurat dziwne bo tu akurat powinno odcinać sprężarkę

Napisano
  • Autor

> takie są najlepsze

> to akurat dziwne bo tu akurat powinno odcinać sprężarkę

no może z tymi 5 krpm ciut przesadziłem, ale czasem jak jedziesz spokojnie i np na światłach dasz mu trochę w pedał, to sprężarka zaskoczy cfaniaczek.gif

Napisano

> no może z tymi 5 krpm ciut przesadziłem, ale czasem jak jedziesz spokojnie i np na światłach dasz

> mu trochę w pedał, to sprężarka zaskoczy

No a raczej nie powinna hmm.gif

Miga Ci wyświetlacz od klimy ??

Masz możliwość podpięcia pod VAG-a ??

Napisano
  • Autor

> No a raczej nie powinna

> Miga Ci wyświetlacz od klimy ??

Quote:

W moim aucie jest klima manualna

więc wyświetlacza brak zlosnik.gif

> Masz możliwość podpięcia pod VAG-a ??

nie mam, ale czy coś by dało podpięcie, skoro to jest klima manual?

Napisano

> Quote:

> W moim aucie jest klima manualna

> więc wyświetlacza brak

a czyli wersja bieda zlosnik.gif

> nie mam, ale czy coś by dało podpięcie, skoro to jest klima manual?

dobre pytanie, w klimatroniku pokaże błędy a w manualnej nie wiem

Napisano
  • Autor

> a czyli wersja bieda

foch.gif

> dobre pytanie, w klimatroniku pokaże błędy a w manualnej nie wiem

klimatronik to wiem, że coś tam powie, nawet bez podłączania vaga, bo sygnalizuje mruganiem panelu, ale moja "bieda" zlosnik.gif raczej się nie dogada oslabiony.gif

Napisano

> w zeszłym roku na serwisie klimy raczej nie było nic niepokojącego....ale pewnie trzeba będzie to

> jeszcze sprawdzić

> tak, to ford galaxy, ale sam nie wiem ile mam wentylatorów

> no i tego się boję i dlatego próbuję zasięgnąć języka...bo obawiam się, że serwis będzie wymieniał

> wszystko po kolei aż w końcu trafi....a koszta mogą być spore, bo w galaxy pod maską jest

> jest cholernie ciasno...

To wybierz taki który sie zna grinser006.gif

Z klima akurat cięzko coś podpowiedziec przez neta i nie wiedząc jakie w danej chwili sa cisnienia ,zawsze będzie to gdybanie waytogo.gif A przypadków jest wiele od połamanej obudowy przy parowniku zlosnik.gif do oblodzenia w przewodzie zlosnik.gif

Takie zagadki są najlepsze i daja najwiecej satysfakcji jak sie znajdzie ( gorzej dla klienta) zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> To wybierz taki który sie zna

mam traktować to jako reklamę? trochę daleko mam zlosnik.gif

> Z klima akurat cięzko coś podpowiedziec przez neta i nie wiedząc jakie w danej chwili sa cisnienia

> ,zawsze będzie to gdybanie A przypadków jest wiele od połamanej obudowy przy parowniku do

> oblodzenia w przewodzie

> Takie zagadki są najlepsze i daja najwiecej satysfakcji jak sie znajdzie ( gorzej dla klienta)

no właśnie....czuję, że mogę na tym popłynąć zlosnik.gif

Napisano

> mam traktować to jako reklamę? trochę daleko mam

Nie grinser006.gif staram sie nie reklamować bo i tak jestem zarobiony grinser006.gif

> no właśnie....czuję, że mogę na tym popłynąć

No własnie i warto by było znależ kogos polecanego/znajomego wtedy jest szansa grinser006.gif ze bedzie ok

Napisano
  • Autor

> Nie staram sie nie reklamować bo i tak jestem zarobiony

> No własnie i warto by było znależ kogos polecanego/znajomego wtedy jest szansa ze bedzie ok

no i tak to się skończy...muszę tylko wywiad zrobić wśród znajomych, ale znalezienie kogoś solidnego będzie chyba trudniejsze od znalezienia usterki zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

No to dziś sobie poobserwowałem. Wentylatory mam 2,oba sprawne. I co ciekawe - dziś mamy niezbyt ciepły dzień. Temperatura jakieś 8-10st. I przy takiej temperaturze zewnętrznej klima mi działa idealnie, nawet jak silnik nagrzeje się do roboczej temperatury. Mogę jeździć i jeździć i sprężarka cyklicznie się załącza. Tylko jak temp. zewnętrzna jest wyższa, to zaczynają się problemy. To może świadczyć chyba o jakiś problemach z ciśnieniami w układzie klimy, tak? cfaniaczek.gif

Napisano

Już o tym pisałem - może być za dużo czynnika w układzie, sprawdź ciśnienie.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Odkopałem wątek, bo ....się naprawiło hehe.gif tylko sam nie wiem, co bylo popsute zlosnik.gif

W ubiegłym tygodniu mieliśmy upał ponad 30st. Auto stało na firmowym parkingu przez 8h w pełnym słoneczku - po otwarciu drzwi - piekiełko wink.gif. Wsiadam, odpalam, bez nadziei włączam klimę, bo byłem pewny, że przy takim upale się nie załączy (startowała zwykle bez problemów, jak było chłodniej). I tu zdziwienie - klima wystartowała bez problemu, i co ciekawe - działa już drugi tydzień zawsze, kiedy tego chcę ok.gifok.gif.

Nie chcę zapeszać, ale coś się naprawiło i chłodzi aż miło. Prawdopodobnie problemem był jakiś luźny styk, który pod wpływem upału przestał być luźny zlosnik.gif....ale co mi tam - mam zimno w aucie i to mnie cieszy ok.gif. Mam nadzieję, że stan ten będzie już trwał ok.gifzlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.