Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przyczepka bagażowa-na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Featured Replies

Napisano

Przyczepkę muszę kupić. Taką jakąś niedużą, z plandeką.

No i wszystko co widzę, to małe przyczepki nie mają hamulca najazdowego. Da się kupić niedużą przyczepkę, jednoosiową z hamulcem?

W ogóle to te przyczepki wystawiane w Castoramach i Praktikerach to coś warte są?

Poradźcie coś proszę.

Pozdrawiam

Napisano

Mam jedną z tych mniejszych, bez hamulca, z plandeką tej firmy.

Ceny tych z hamulcem są niestety prawie 2 -razy większe. Komfort ich użytkowania jest na pewno lepszy szczególnie jak przeładujesz przyczepkę.

Zwróć uwagę na budowę:Oś, ramę, burty oraz zawieszenie.

Napisano

Zajrzyj sobie tutaj:

www.przyczepywolica.pl

Bardzo kumaty gość.

Z uwagi na to, że firma, której jest dealerem jest bardzo elastyczna, możesz mieć praktycznie to, co chcesz.

Ja kiedyś o mało co nie kupiłem przyczepy o konstrukcyjnej DMC jakieś 3-4 tony (2 osie, gruba rama itd) rejestrowanej jako lekka - klient płaci, klient wymaga :-)

Co do kwestii wymiarów/nośności/hamulców - pełna dowolność.

Praktycznie robią dokładnie to co sobie zażyczysz.

Elastyczność w porównaniu z "wielkimi" tego świata (Niewiadów, Thule-brenderup) kosmiczna.

Napisano

Mam przyczepke z Castoramy. Bardzo solidna konstrukcja robiona jest w polsce przez znana firme (nie pamkietam ktora). Zrobilem z nia juz sporo km i jak narazie jestem zadowolony.

Jak ma to byc mala przyczepka to najazd nie potrzebny. Najazd przydaje sie jak sie ciagnie duze ciezary.

Napisano

Sprawdź tu daleko jechać, ale przyczepy robi niezwykle waleczne. Kupiłem i w 100% polecam.

Napisano
  • Autor

> Zajrzyj sobie tutaj:

> www.przyczepywolica.pl

> Bardzo kumaty gość.

> Z uwagi na to, że firma, której jest dealerem jest bardzo elastyczna, możesz mieć praktycznie to,

> co chcesz.

> Ja kiedyś o mało co nie kupiłem przyczepy o konstrukcyjnej DMC jakieś 3-4 tony (2 osie, gruba rama

> itd) rejestrowanej jako lekka - klient płaci, klient wymaga :-)

> Co do kwestii wymiarów/nośności/hamulców - pełna dowolność.

> Praktycznie robią dokładnie to co sobie zażyczysz.

> Elastyczność w porównaniu z "wielkimi" tego świata (Niewiadów, Thule-brenderup) kosmiczna.

Dzięki, napiszę do gościa, może coś mi znajdzie. Chciałbym DMC 750-1000 i hamowaną.

Pozdrawiam

Napisano

Syland nie jest zly ok.gif Ale rydwan jednak lepszy.

Mam trzy rydwany wszystkie ostro traktowane. Ze wszystkich jestem zadowowlony.

Grunt by przyczepa byla na resorach piorowych ok.gif

Marketowych wydumek na osiach skretnych lepiej unikac, szczegolnie ze ceny sa kosmiczne screwy.gif

Napisano

Jesli chcesz ja przeladowywac to najlepszy bedzie resor, najlepiej jak burty, by byly spawane a pozniej cynkowane ogniowo, syland i rydwan z tego co widzialem nituje blache do burty co nie zbyt mi sie podoba i jest mniej trwale ale jest tansza niz Brenderup czy Niewiadów. Dobrze jak by miala zamontowane haki do mocowania ladunkow.

Napisano

> Jak ma to byc mala przyczepka to najazd nie potrzebny. Najazd przydaje sie jak sie ciagnie duze

> ciezary.

czy aby na pewno? wystarczy mieć lekkie autko, jeśli jednak coś źle interpretuję - poprawcie. czytamy:

ROZPORZĄDZENIE

MINISTRA INFRASTRUKTURY

w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia

Dział III

Warunki techniczne pojazdu samochodowego i przyczepy przeznaczonej do łączenia z tym pojazdem

Rozdział 4

Hamulce

5. Przyczepa powinna być wyposażona w następujące rodzaje hamulców:

1) hamulec roboczy:

(............)

2) hamulec postojowy:

6. Przepisu ust. 5 nie stosuje się do:

1) przyczepy lekkiej, pod warunkiem że niezależnie od urządzenia łączącego przyczepa ta ma dodatkowe połączenie (łańcuch, linka), które w razie zerwania głównego urządzenia łączącego będzie zapobiegało dotykaniu jezdni przez dyszel i zapewniało niezbędną kierowalność przyczepy; jeżeli jednak dopuszczalna masa całkowita takiej przyczepy jest większa niż połowa masy własnej pojazdu ciągnącego, powinna ona spełniać wymagania określone w ust. 7;

2) jednoosiowej przyczepy dłużycowej.

7. W przyczepie o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, przeznaczonej do ciągnięcia przez pojazd, którego dopuszczalna masa całkowita wynosi nie mniej niż 1,33 dopuszczalnej masy całkowitej przyczepy, dopuszcza się hamulec roboczy typu bezwładnościowego (najazdowy), działający co najmniej na koła jednej osi;

Napisano

> Poradźcie coś proszę.

> Pozdrawiam

Sprawdź w dowodzie rejestracyjnym ile kg mozesz pociągnąć.

Napisano
  • Autor

> Sprawdź w dowodzie rejestracyjnym ile kg mozesz pociągnąć.

O.1 mam 1000 albo 1400 (jeszcze nie wiem do którego samochodu hak założę, Punto JTD, czy Lybra JTD)

O.2 w obydwu 400kg

Dlatego skłaniam się do przyczepy z hamulcem.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Jesli chcesz ja przeladowywac to najlepszy bedzie resor, najlepiej jak burty, by byly spawane a

> pozniej cynkowane ogniowo, syland i rydwan z tego co widzialem nituje blache do burty co nie

> zbyt mi sie podoba i jest mniej trwale ale jest tansza niz Brenderup czy Niewiadów. Dobrze jak

> by miala zamontowane haki do mocowania ladunkow.

z Rydwana mam ofertę na ok 8000zł za dwuosiową hamowaną z plandeką. Wiola kosztuje trochę więcej i ma DMC tylko 750, a ja bym chciał zarejestrować na DMC 1000kg (będę ją mógł Puntem ciągnąć).

Pozdrawiam

Napisano

> z Rydwana mam ofertę na ok 8000zł za dwuosiową hamowaną z plandeką. Wiola kosztuje trochę więcej i

> ma DMC tylko 750, a ja bym chciał zarejestrować na DMC 1000kg (będę ją mógł Puntem ciągnąć).

> Pozdrawiam

wiesz że to się wiąże m.in. z corocznym badaniem technicznym ?

Napisano

> Przyczepkę muszę kupić. Taką jakąś niedużą, z plandeką.

> No i wszystko co widzę, to małe przyczepki nie mają hamulca najazdowego. Da się kupić niedużą

> przyczepkę, jednoosiową z hamulcem?

> W ogóle to te przyczepki wystawiane w Castoramach i Praktikerach to coś warte są?

> Poradźcie coś proszę.

> Pozdrawiam

Jeżeli przyczepę to tylko z hamulcem. O wiele bezpieczniej się jeździ.

Co do samych przyczep to najlepiej znaleźć firmę, która wykona przyczepę taką jak sobie zażyczysz.

Co od przyczep z hipermarketów to trudno jednoznacznie powiedzieć na ile są wytrzymałe, zależy wszystko od tego jak są eksploatowane.

Napisano

> z Rydwana mam ofertę na ok 8000zł za dwuosiową hamowaną z plandeką. Wiola kosztuje trochę więcej i

> ma DMC tylko 750, a ja bym chciał zarejestrować na DMC 1000kg (będę ją mógł Puntem ciągnąć).

> Pozdrawiam

nie wiem co będziesz ciągał, ale może jednak lepiej zmieścić się w "lekkiej" ?

raz to przegląd, a dwa to przepisy (np DMC zestawu)

przy okazji zapytaj jak jest z tablicami wyróżniającymi, bo zestaw przekroczy 8m

ciekaw jestem czy producenci stosują się do tego durnego przepisu (kiedyś było 12m)

ważyć cię raczej nikt nie będzie wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.