Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skrzyżowanie

Featured Replies

Napisano

Jest sobie takie skrzyżowanie - kto ma pierwszeństwo?

Ten niebieski prostokąt to znak "koniec drogi osiedlowej"

skrzyowanie.th.jpg

Napisano

> Jest sobie takie skrzyżowanie - kto ma pierwszeństwo?

> Ten niebieski prostokąt to znak "koniec drogi osiedlowej"

nie ma czegoś takiego jak droga osiedlowa... masz na myśli znak D-41 "Koniec strefy zamieszkania"? Jeśli tak, to wyjeżdżający ze strefy zamieszkania jest włączającym się do ruchu.

EDIT: To A-7 pod tym niebieskim prostokątem jest obrócony w stronę pojazdu A? Jeśli tak i nie ma tam więcej znaków, to nie mam pojęcia, kto ma pierwszeństwo... Nie wiem, czy projektant skrzyżowania to wie...

Napisano
  • Autor

Tak, nie mogłem sobie przypomnieć "fachowej" nazwy.

Czyli B ma pierwszeństwo przed A?

Napisano

> Tak, nie mogłem sobie przypomnieć "fachowej" nazwy.

> Czyli B ma pierwszeństwo przed A?

Przeczytaj EDIT, bo się nie przyjrzałem dokładnie ok.gif

Napisano
  • Autor

> Przeczytaj EDIT, bo się nie przyjrzałem dokładnie

Tak oba pojazdy mają A-7 obrócony w swoją stronę... i nie ma więcej znaków

Napisano

> nie ma czegoś takiego jak droga osiedlowa... masz na myśli znak D-41 "Koniec strefy zamieszkania"?

> Jeśli tak, to wyjeżdżający ze strefy zamieszkania jest włączającym się do ruchu.

> EDIT: To A-7 pod tym niebieskim prostokątem jest obrócony w stronę pojazdu A? Jeśli tak i nie ma

> tam więcej znaków, to nie mam pojęcia, kto ma pierwszeństwo... Nie wiem, czy projektant

> skrzyżowania to wie...

A ma ustąp pierwszeństwa i B ma ustąp pierwszeństwa - pozostałę drogi nie wiadomo więc rozpatrując tylko te 2 pojazdy to IMHO: A przejeżdża przed B.

Napisano
  • Autor

> A ma ustąp pierwszeństwa i B ma ustąp pierwszeństwa - pozostałę drogi nie wiadomo więc rozpatrując

> tylko te 2 pojazdy to IMHO: A przejeżdża przed B.

Mimo tego, że wyjeżdża ze strefy zamieszkania?

Nikt nie wie jak tam jeździć... tam gdzie nie ma znaków jest to można powiedzieć droga główna...

Jechałem wczoraj jako pojazd A a B przeciął przede mną.

Do tej pory uważałem, że jako A mam pierwszeństwo, ale każdy jeździ jak chcę...

Mam auto do malowania więc w razie czego wole wiedzieć czy moja wina czy nie jak ktoś we mnie wjedzie...

Napisano

> A ma ustąp pierwszeństwa i B ma ustąp pierwszeństwa - pozostałę drogi nie wiadomo więc rozpatrując

> tylko te 2 pojazdy to IMHO: A przejeżdża przed B.

Po pierwsze: znak A-7 "ustąp pierwszeństwa" nie może występować razem z D-41 "koniec strefy zamieszkania" bo wprowadza problem, czy wyjeżdżający z danej drogi jest włączającym się do ruchu, czy jednak jest to skrzyżowanie, a ponadto taki układ nie jest dozwolony załącznikiem nr 1 do DU nr 220/2003 poz 2181: "Szczegółowe warunki techniczne dla znaków drogowych pionowych i warunki ich umieszczania na drogach".

Po drugie: mamy do czynienia z łamanym pierwszeństwem, stąd na każdym wlocie muszą znaleźć się tabliczki T-6 pod znakami A-7 "ustąp pierwszeństwa" lub D-1 "droga z pierwszeństwem"

EDIT: Krótko mówiąc nie wiadomo, kto byłby winny...

Napisano

> Mimo tego, że wyjeżdża ze strefy zamieszkania?

> Nikt nie wie jak tam jeździć... tam gdzie nie ma znaków jest to można powiedzieć droga główna...

> Jechałem wczoraj jako pojazd A a B przeciął przede mną.

> Do tej pory uważałem, że jako A mam pierwszeństwo, ale każdy jeździ jak chcę...

> Mam auto do malowania więc w razie czego wole wiedzieć czy moja wina czy nie jak ktoś we mnie

> wjedzie...

de fakto obydwa się włączają do ruchu jeżeli wjeżdżają na główniejszą drogę (skoro obaj mają ustąp to obaj wjeżdżają na główniejszą)

po drugie B nie widzi czy A ma wyjazd ze strefy zamieszkania czy nie, ale widzi że on sam ma ustąp więc MUSI imo ustąpić pierwszeństwa dla A

POMIJAM fakt czy znaki są ustawione zgodnie z przepisami czy nie. tu się rozchodzi kto jedzie pierwszy i wg tych znaków A jedzie pierwszy

Napisano

> Mimo tego, że wyjeżdża ze strefy zamieszkania?

nie wiadomo...

> Nikt nie wie jak tam jeździć... tam gdzie nie ma znaków jest to można powiedzieć droga główna...

łamane pierwszeństwo bez D-1 i T-6 - ojej...

> Jechałem wczoraj jako pojazd A a B przeciął przede mną.

> Do tej pory uważałem, że jako A mam pierwszeństwo, ale każdy jeździ jak chcę...

jeździ jak chce, bo takie oznakowanie jest... hmm... niepoprawne i niejednoznaczne...

> Mam auto do malowania więc w razie czego wole wiedzieć czy moja wina czy nie jak ktoś we mnie

> wjedzie...

Zdecydowanie złe miejsce na robienie auta hehe.gif

P.S. Jeszcze powiedz mi, że D-41 jest wyżej niż A-7... Ojej...

Napisano

> Po pierwsze: znak A-7 "ustąp pierwszeństwa" nie może występować razem z D-41 "koniec strefy

> zamieszkania" bo wprowadza problem, czy wyjeżdżający z danej drogi jest włączającym się do

> ruchu, czy jednak jest to skrzyżowanie, a ponadto taki układ nie jest dozwolony załącznikiem

> nr 1 do DU nr 220/2003 poz 2181: "Szczegółowe warunki techniczne dla znaków drogowych

> pionowych i warunki ich umieszczania na drogach".

> Po drugie: mamy do czynienia z łamanym pierwszeństwem, stąd na każdym wlocie muszą znaleźć się

> tabliczki T-6 pod znakami A-7 "ustąp pierwszeństwa" lub D-1 "droga z pierwszeństwem"

> EDIT: Krótko mówiąc nie wiadomo, kto byłby winny...

nikt by nie wnikał czy znaki są prawidłowo ustawione - sprawdzili by tylko kto wg tych znaków powinien jechać a kto ustąpić - kierowca jadąc nie wie czy znak dany jest ustawiony zgodnie z przepisami ale wie że skoro stoi to trzeba przestrzegać a wątpliwośći nich zgłasza na policję/straż wiejską czy gdzie tam sobie chce, al.e dopiero po tym jak się do tego znaku zastosuje biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

Czyli wszystko zależy od pana policial.gif ewentualnie sądu jaką wyda decyzje...

Postaram się wam zrobić zdjęcia skrzyżowania ze znakami.

Gdzie można wysłać takie zapytanie ze zdjęciami odnośnie tego problemu?

Napisano

> POMIJAM fakt czy znaki są ustawione zgodnie z przepisami czy nie. tu się rozchodzi kto jedzie

> pierwszy i wg tych znaków A jedzie pierwszy

No właśnie tego się nie da tak po prostu pominąć... Samo A-7 oznaczałoby, że pierwszeństwo ma pojazd A, ale zestawienie A-7 z D-41 powoduje, że nie wiadomo, czy jest on włączającym się do ruchu (ustępuje pojazdowi B), czy ma przed nim pierwszeństwo na mocy zasady prawej ręki..

Napisano

Ale A-7 z D-41 są sprzeczne! A-7 mówi, ze A ma pierwszeństwo przed B, a D-41, że jest dokładnie odwrotnie...

Napisano

> Czyli wszystko zależy od pana ewentualnie sądu jaką wyda decyzje...

> Postaram się wam zrobić zdjęcia skrzyżowania ze znakami.

> Gdzie można wysłać takie zapytanie ze zdjęciami odnośnie tego problemu?

Możesz wysłać mailem do komendy policji wydział ruchu drogowego, ale mogę Ci powiedzieć, jakie było orzecznictwo u mnie w podobnej sprawie (droga nieutwardzona zamiast strefy zamieszkania) i poprawne oznaczenie łamanego pierwszeństwa tabliczkami T-6. Winnym był wg policji kierujący pojazdem B. Wg inżyniera ruchu powinno być dokładnie odwrotnie...

Napisano

> Czyli wszystko zależy od pana policial.gif ewentualnie sądu jaką wyda decyzje...

albo od niecnego łotrzyka, który zdejmie i zabierze "ustąp".

Napisano

> de fakto obydwa się włączają do ruchu jeżeli wjeżdżają na główniejszą drogę (skoro obaj mają ustąp

> to obaj wjeżdżają na główniejszą)

Nieprawda. Pojazd, który dojeżdża do skrzyżowania drogą podporządkowaną (mając stosowny znak) nie jest pojazdem włączającym sie do ruchu. On w ruchu uczestniczy. Jest podporządkowany wobec pojazdów na drodze głównej mającej pierwszeństwo ale sam ma pierwszeństwo nad pojazdami włączjącymi sie do ruchu. Dlatego, że pojazd który włącza się do ruchu musi ustąpic pierwszeństwa temu, który w tym ruchu już jest - to jedna z podstwawowych zasad ruchu drogowego.

> po drugie B nie widzi czy A ma wyjazd ze strefy zamieszkania czy nie, ale widzi że on sam ma ustąp

> więc MUSI imo ustąpić pierwszeństwa dla A

Tu może byc mylące ustawienie znaku "ustąp pierwszeństwa" czyli "kielnia" dla drogi wychodzącej z osiedla, gdyż pojazd B widzi, że na drodze, którą jedzie pojazd A jest "kielnia". na tej podstawie może sądzić, że jest to skrzyżowanie, gdzie dwie sąsiadujące drogi są podporządkowane wobec głównej więc wobec siebie nawzajem sa równoprawni co do statusu drogi.

Napisano

Skoro to strefa zamieszkania, to równie dobrze A może zjeżdżać z chodnika - wszystkim ustępuje, bo jest włączającym się do ruchu (art. 17 PoD)

Jedyne słuszne wyjaśnienie układu dróg w tym przypadku, to że droga z pierwszeństwem jest w lewo i do dołu - i powinno to być na znakach.

Napisano

B ma pierwszenstwo, gdyz A dopiero wlacza sie do ruchu.

Napisano

> de fakto obydwa się włączają do ruchu jeżeli wjeżdżają na główniejszą drogę (skoro obaj mają ustąp

> to obaj wjeżdżają na główniejszą)

bzdura

sprawdz w kodeksie drogowym o oznacza wlaczanie sie do ruchu

> po drugie B nie widzi czy A ma wyjazd ze strefy zamieszkania czy nie, ale widzi że on sam ma ustąp

> więc MUSI imo ustąpić pierwszeństwa dla A

> POMIJAM fakt czy znaki są ustawione zgodnie z przepisami czy nie. tu się rozchodzi kto jedzie

> pierwszy i wg tych znaków A jedzie pierwszy

bzdura

niewazne ze B nie widzi znaku jaki ma A...

pojazd A widzi znak koniec strefy zamieszkania wiec musi stać az przejada wszystkie pojazdy, ma ustapic wszystkim bo wlacza sie do ruchu...

Napisano

...a co tu za problem...?? B jedzie przed A ok.gif A przepuszcza wszystkich i jedzie ostatni ok.gif

P.S. czy droga idaca po luku to droga główna ??

Napisano
  • Autor

> P.S. czy droga idaca po luku to droga główna ??

Tak, główna i nie ma na niej żadnych znaków ani z jednej, ani z drugiej strony.

Ten znak koniec strefy zamieszkania jest jakieś 10m przed znakiem ustąp pierwszeństwa

Napisano

> Tak, główna i nie ma na niej żadnych znaków ani z jednej, ani z drugiej strony.

> Ten znak koniec strefy zamieszkania jest jakieś 10m przed znakiem ustąp pierwszeństwa

A to zmienia postać rzeczy... W takim razie A ma pierwszeństwo. Pomijam błąd w oznakowaniu - brak znaków na drodze głównej oraz informacji o łamanym pierwszeństwie.

Napisano

> A to zmienia postać rzeczy... W takim razie A ma pierwszeństwo. Pomijam błąd w oznakowaniu - brak

> znaków na drodze głównej oraz informacji o łamanym pierwszeństwie.

...ja sie nie zgadzam, jesli droga idaca od dolu po luku to glowna to powinien byc na tej drodze przezd lukiem znak droga główna z tabliczka do znaku oznaczajaca skret drogi głównej w lewo oraz podporzadkowana z prawej strony, pod znakiem dla pojazdu B brakuje tabliczki do znaku z informacja o kierunku drogi głównej idacej po luku oraz oznaczenia ze droga na któej jest pojazd B łączy sie z główna, z kolei na obu tabliczkach do znaków nie powinno byc info o drodze osiedlowej ok.gif wtedy pierwszy jedzie B a ostatni A ok.gif

Napisano

Koniec strefy zamieszkania i Ustąp pierwszeństwa przejazdu to masło maślane

znaki ustawione bez sensu

jeżeli A ma Koniec strefy zamieszkania to musi tak czy siak ustąpić B

Napisano

> Koniec strefy zamieszkania i Ustąp pierwszeństwa przejazdu to masło maślane

> znaki ustawione bez sensu

> jeżeli A ma Koniec strefy zamieszkania to musi tak czy siak ustąpić B

Nie do konca. Postawienie znaku "koniec strefy" wynika czasami z ciaglosci oznakowania. Czyli ze ta strefa faktycznie sie konczy. Postawienie potem znaku "ustap pierwszenstwa" powoduje, ze nie jestes wlaczajacym sie do ruchu, tylko juz jego uczestnikiem. Mam u siebie w miescie podobna sytuacje, jesli chodzi o oznakowanie, i czesto jezdza tam egzaminy. Interpretacja jest wlasnie mniej wiecej taka, jak napisalem. Pamietajmy tez, ze wielu kierowcow nie kojarzy, jakie obowiazki naklada na niego znak "koniec stefy". Znak A7 kuma kazdy.

IMO pojazd A ma pierwszenstwo przed B. Zasada prawej reki.

Napisano

> ...ja sie nie zgadzam,

masz pełne prawo...

> jesli droga idaca od dolu po luku to glowna to powinien byc na tej drodze

> przezd lukiem znak droga główna z tabliczka do znaku oznaczajaca skret drogi głównej w lewo

> oraz podporzadkowana z prawej strony, pod znakiem dla pojazdu B brakuje tabliczki do znaku z

> informacja o kierunku drogi głównej idacej po luku oraz oznaczenia ze droga na któej jest

> pojazd B łączy sie z główna,

...ale czy przeczytałeś to, co napisałem w poprzednich postach?

> z kolei na obu tabliczkach do znaków nie powinno byc info o

> drodze osiedlowej wtedy pierwszy jedzie B a ostatni A

znak koniec strefy zamieszkania znajduje się, jak napisał później autor, jakieś 10m przed znakiem A-7, co oznacza, że to oznakowanie jest poprawne (poza brakiem znaków D-1 i T-6, o którym już pisałem), bo najpierw odwołana jest strefa zamieszkania znakiem D-41, a dopiero później postawiony jest znak A-7, czyli oznacza to, że włączanie się do ruchu następuje przed znakiem A-7, a cały ten układ można uznać za skrzyżowanie czterowlotowe z łamanym pierwszeństwem.

Napisano

> Koniec strefy zamieszkania i Ustąp pierwszeństwa przejazdu to masło maślane

> znaki ustawione bez sensu

> jeżeli A ma Koniec strefy zamieszkania to musi tak czy siak ustąpić B

Nie, jeśli ten znak "koniec strefy zamieszkania" znajduje się na osobnym słupku, przed znakiem A-7 ustąp pierwszeństwa (a tak jest w tym przypadku). W takim wypadku włączenie do ruchu następuje wcześniej, czyli B ustępuje A.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.