Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

OLEJ SILNIKOWY - problem - POMOC

Featured Replies

Napisano

Witam. Mam taki problem. Jestem szczęsliwym posiadaczem Fiata Uno 1.1 Fire, rocznik 1994 - benzyna, jest to jedna z ostatnich serii sprowadzanych z Włoch przed otwarciem fabryki w Bielsku. Moje pytanie jest następujące: dostałem ten samochód od rodziców, którzy cały czas do tej pory serwisowali go w ASO w Łodzi (BILEX - ul. Milionowa). Powiedzcie mi jaki olej tam najlepiej lać? Do tej pory była Selenia. Niestety nie wiem jaki numer... czy 10w40 czy 15w40 frown.gif i w tym cały problem. Słyszałem, że nie wszystkie oleje się nadają, bo wypłukują NAGAR który jest w silniku i to ponoć jest cholernie szkodliwe dla autka. Więc doradzcie mi jaki wlać żeby autko śmigało? Nie musi to być Selenia, tylko może być coś tańszego i równie dobrego. Pozdrawiam i czekam na pomoc.

Pozdrawiam Michał

Napisano

> Witam. Mam taki problem. Jestem szczęsliwym posiadaczem Fiata Uno 1.1 Fire, rocznik 1994 - benzyna,

> jest to jedna z ostatnich serii sprowadzanych z Włoch przed otwarciem fabryki w Bielsku. Moje

> pytanie jest następujące: dostałem ten samochód od rodziców, którzy cały czas do tej pory

> serwisowali go w ASO w Łodzi (BILEX - ul. Milionowa). Powiedzcie mi jaki olej tam najlepiej

> lać? Do tej pory była Selenia. Niestety nie wiem jaki numer... czy 10w40 czy 15w40 i w tym

> cały problem. Słyszałem, że nie wszystkie oleje się nadają, bo wypłukują NAGAR który jest w

> silniku i to ponoć jest cholernie szkodliwe dla autka. Więc doradzcie mi jaki wlać żeby autko

> śmigało? Nie musi to być Selenia, tylko może być coś tańszego i równie dobrego. Pozdrawiam i

> czekam na pomoc.

> Pozdrawiam Michał

Zasada jest taka, żeby nie lać lepszego oleju niż był. Można taki sam lub gorszy.

Jak nalejesz 15W40 to będzie ok waytogo.gif

Napisano

tak prosty silnik, że jaki olej wlejesz będzie dobry

Napisano

najprościej jechać do serwisu i z historii auta wyciągnąć jaki olej i po kłopocie

na pewno jak nalejesz 10W/40 to nie będzie źle, marka? to już Twój wybór

ja stosuję Mobil w/w klasy

Napisano
  • Autor

> najprościej jechać do serwisu i z historii auta wyciągnąć jaki olej i po kłopocie

> na pewno jak nalejesz 10W/40 to nie będzie źle, marka? to już Twój wybór

> ja stosuję Mobil w/w klasy

no oki kumam smile.gif tylko wyjasnijcie mi o co chodzi z tymi oznaczeniami 10w40 czy 15w40, ja poszperałem trochę i wychodzi mi ze to gęstość oleju... czy jak naleję za gęsty to nie będzie problemu lub odwrotnie... co się stanie gdy wleję za rzadki? Przypominam sobie, że butleka od Oleju miała napisane chyba SELENIA 20K i nic więcej... ale ja znalazłem takich 20K w necie kilka rodzajów (czerwone butelki, niebieskie) jedne półsyntetyki inne syntetyki - chyba że coś źle zrozumiałem i przeczytałem smile.gif wiec jak to jest z tym?

Napisano

nie gestośc, a lepkość jaka jest utrzymywana w danych temperaturach otoczenia/klimatu

0W 5W 10W 15W - lepkość na zimę - niższa cyfra, niższe temperatury pracy (zachowania lepkości)

30 40 50 - lepkość na lato - wyższa cyfra, wyższa temperatura pracy

do Uno 10W/40 półsyntetyk starczy, jednak upewnij się jaki olej był w serwisie lany i taką samą klasę lepkości kup

gęstość się zmienia pod wpływem temperatury, ale tu chodzi o utrzymanie oleju na elementach trących i co najważniejsze na utrzymaniu filmu olejowego między nimi aby było smarowanie

Napisano

> nie gestośc, a lepkość jaka jest utrzymywana w danych temperaturach otoczenia/klimatu

> 0W 5W 10W 15W - lepkość na zimę - niższa cyfra, niższe temperatury pracy (zachowania lepkości)

> 30 40 50 - lepkość na lato - wyższa cyfra, wyższa temperatura pracy

> do Uno 10W/40 półsyntetyk starczy, jednak upewnij się jaki olej był w serwisie lany i taką samą

> klasę lepkości kup

> gęstość się zmienia pod wpływem temperatury, ale tu chodzi o utrzymanie oleju na elementach trących

> i co najważniejsze na utrzymaniu filmu olejowego między nimi aby było smarowanie

Jesteś 100% pewny w swoich rozważaniach?

oznaczenia 0W ... 15W są to oznaczenia gęstości w niskich temperaturach... nie lepkości...

a druga liczba 30 ... 60 to jest lepkość w warunkach wysokich temperatur...

Napisano

jestem

w szkole mnie uczono, ze chodzi o zachowanie lepkości i o tym jest mowa na etykietkach

kazdy olej gęstnieje pod wpływem temperatury, ale 0W na pewno mniej zgęstnieje niż 15W, jednak mylnie jest to brane za klasę gęstości

Napisano

> jestem

> w szkole mnie uczono, ze chodzi o zachowanie lepkości i o tym jest mowa na etykietkach

> kazdy olej gęstnieje pod wpływem temperatury, ale 0W na pewno mniej zgęstnieje niż 15W, jednak

> mylnie jest to brane za klasę gęstości

Pogodzę Was http://pl.wikipedia.org/wiki/Olej_silnikowy

Napisano

> Witam. Mam taki problem. Jestem szczęsliwym posiadaczem Fiata Uno 1.1 Fire, rocznik 1994 - benzyna,

> jest to jedna z ostatnich serii sprowadzanych z Włoch przed otwarciem fabryki w Bielsku. Moje

> pytanie jest następujące: dostałem ten samochód od rodziców, którzy cały czas do tej pory

> serwisowali go w ASO w Łodzi (BILEX - ul. Milionowa). Powiedzcie mi jaki olej tam najlepiej

> lać? Do tej pory była Selenia. Niestety nie wiem jaki numer... czy 10w40 czy 15w40 i w tym

> cały problem. Słyszałem, że nie wszystkie oleje się nadają, bo wypłukują NAGAR który jest w

> silniku i to ponoć jest cholernie szkodliwe dla autka. Więc doradzcie mi jaki wlać żeby autko

> śmigało? Nie musi to być Selenia, tylko może być coś tańszego i równie dobrego. Pozdrawiam i

> czekam na pomoc.

> Pozdrawiam Michał

Ja w swoim od nowości mam Selenię - 0W40, niedawno wymieniałem.

Szukałem tej mojej w internecie - cięzko znaleźć. Ale są inne wink.gif

Napisano

> czekam na pomoc.

> Pozdrawiam Michał

Jeżeli silnik jest szczelny można się pokusić o rzadszy olej. Jeżeli zaczyna się pocić to zalej gęstszy bo rzadkim będzie siusiał:) u mnie zmieniłem z shella 10W40 na 15W40 różnica niby niewielka ale w kieszeni się czuje.

Napisano

Powiedzcie mi jaki olej tam najlepiej

> cały problem.

Do UNO możesz lac DOWOLNY olej o zakresie temperaturowym SAE 15W40 lub 10W40 czyli zwykly mineralny albo polsyntetyczny. Marka, kolor bańki, rodzaj nalepek nie gra zadnej roli. Proponuje kupic najtanszy olej 10W40, ktory to zapewni b. dobre smarowanie w kazdych praktycznie warunkach.

Najtaniej zwykle da sie kupic w hipermarketach. Ceny od 45zl za 4-5 litrowa bańkę.

Pozdrawiam!

Napisano

> Zasada jest taka, żeby nie lać lepszego oleju niż był. Można taki sam lub gorszy.

> Jak nalejesz 15W40 to będzie ok

To nie jest zasada ale MIT GARAŻOWY. No ja wlałem lepszy juz kilka lat temu no i ciągle nie mogę sie doczekac zadnych negatywnych efektów, wiec.... czekam nadal:)

Napisano
  • Autor

> Do UNO możesz lac DOWOLNY olej o zakresie temperaturowym SAE 15W40 lub 10W40 czyli zwykly mineralny

> albo polsyntetyczny. Marka, kolor bańki, rodzaj nalepek nie gra zadnej roli. Proponuje kupic

> najtanszy olej 10W40, ktory to zapewni b. dobre smarowanie w kazdych praktycznie warunkach.

> Najtaniej zwykle da sie kupic w hipermarketach. Ceny od 45zl za 4-5 litrowa bańkę.

> Pozdrawiam!

No dobra a co ze składem chemicznym i wypłukiwaniem nagaru? Słyszałem od znajomego chemika, że mimo że oleje mają napisane 10w40 to ich skład chemiczny będzie inny... Ile w tym prawdy? Tłumaczył mi że mimo że mają 10w40 np Selenia i Lotos, to skład chemiczny jest inny i Lotos może wypłukiwac nagar co dla uno byłoby zabójcze... proszę o poradę jeszcze w tym zakresie... jeśli mam oleje 10w40 to powinny być niby one takie same, chyba że określenie np. 10w40 odnosi się tylko do lepkości i do gęstości?

Napisano

Jest masa parametrów określających olej, np. co chodzi o wypłukiwanie nagarów to liczba zasadowa TBN. Resztę sobie możesz wygooglać.

10W40 marki A to nie to samo co 10W40 marki B. Kup bańkę lotosa czy innego orlena i zalej, a nie szukaj dziury w całym.

Napisano
  • Autor

> Jest masa parametrów określających olej, np. co chodzi o wypłukiwanie nagarów to liczba zasadowa

> TBN. Resztę sobie możesz wygooglać.

> 10W40 marki A to nie to samo co 10W40 marki B. Kup bańkę lotosa czy innego orlena i zalej, a nie

> szukaj dziury w całym.

nie chodzi mi o szukanie dziury w całym jak stwierdziłeś w poprzednim poście. Chodzi poprostu o to, że jestem początkującym posiadaczem samochodu, który wcześniej nie zajmował się takimi "bzdurami" jak dolewanie oleju, płynu do spryskiwaczy, płynu do chłodnicy i itp. zawsze robił to ktoś doświadczony, a ja wsiadałem i jechałem jeśli miałem taką potrzebę. Od momentu kiedy zostałem właścicielem samochodu a nie tylko użytkownikiem, to chciałbym aby on trochę pojeździł... dlatego zadaję takie pytania o olej bo wiem, że nie każdy się nadaje, a przy okazji szukam zamiennika, bo jestem studentem i jak pomyślę, że aż około 100 zł mam przeznaczyć na 2 l oleju to trochę za serce ściska, można by wydać mniej... dlatego pytam, a to nie boli raczej smile.gif . Pozdrawiam

Napisano

> No dobra a co ze składem chemicznym i wypłukiwaniem nagaru? Słyszałem od znajomego chemika, że mimo

> że oleje mają napisane 10w40 to ich skład chemiczny będzie inny... Ile w tym prawdy?

Duzo. Polecam lekture programu Sonda, odcinek o olejach silnikowych. W pol godziny dociera do glowy jak bardzo zlozona mieszanina roznych substancji jest olej. W praktyce nie ma dwoch identycznych, bo kazdy znaczacy producent opracowuje swoja wlasna recepture i pilnie jej strzeze.

Napisano

A ja kupiłem tera w MAKRO Lotos10w40 za 53zł 4L + 0,6L gratis ok.gif

Napisano
  • Autor

ja wybrnąłem z problemu... kupiłem na Allegro Selenię bo była tańsza, wlałem i jeździ zeby.GIF niech mi ktoś jeszcze powie ile to bydle w ogóle w sobie pomieści oleju? Ja byłem zmuszony kupić i dolać bo na ostrych zakrętach zapalała mi się już kontrolka i wolałem nie ryzykować smile.gif wlałem jeden litr... jutro z rana jak auto będzie zimne to sprawdzę na bagnecie o ile poziom się podniósł i czy w ogóle się podniósł... Pozdrawiam i spokojnej nocy.

P.S. a tak z ciekawości ile litrów oleju się do tego "bydlaka" zmieści?

Napisano

> P.S. a tak z ciekawości ile litrów oleju się do tego "bydlaka" zmieści?

do mojego ok. 3,8L pod max

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.