Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klima - kilka minut przed celem odłączyć, tylko na dmuchawie

Featured Replies

Napisano

Zalecenie producenta i fachowców od klimatyzacji:

kilka minut przed celem wyłączyć klimę. Zostawić jedynie dmuchawę.

Ma to wydmuchać wilgoć, która nazbierała się na (kompresorze?).

Klimatyzacja manualna bez najmniejszego stopnia automatyzacji.

W jakim ustawieniu najlepiej ma być nadmuch w tej fazie?

W jakim ustawieniu ma być nadmuch jeśli temp. zewn. poniżej 10 stop. Cels. ale więcej niż zero?

Napisano

I wdmuchasz sobie w gorący dzień bardzo wilgotne powietrze - poczujesz sie jak w lazni.

Teraz auta maja klimy automatyczne bardzo czesto i nic sie nie wydmuchuje. Odgrzybiaj co rok i masz spokoj ok.gif

Napisano

> Teraz auta maja klimy automatyczne bardzo czesto i nic sie nie wydmuchuje.

Można wyłączyć AUTO i wydmuchać wilgoć waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> I wdmuchasz sobie w gorący dzień bardzo wilgotne powietrze - poczujesz sie jak w lazni.

> Teraz auta maja klimy automatyczne bardzo czesto i nic sie nie wydmuchuje. Odgrzybiaj co rok i masz

> spokoj

A tak musiałbym rzadziej odgrzybiać skromny.gif

Napisano

> Można wyłączyć AUTO i wydmuchać wilgoć

Mozna ale po co?? Jakby to było dobre dla klimy to by wymyslili jakis patent. Ponieważ go nie ma tzn ze nie ma co sie bawic.

Napisano

> A tak musiałbym rzadziej odgrzybiać

hmmmm.. masz czas i pamiec. Wylaczaj klime z 200 razy na rok dojeżdzajać do celu lub tego nie rob a poswiec godzinke i 50-100zl na odgrzybienie...

Napisano

> Mozna ale po co??

Żeby smrodu nie było

> Jakby to było dobre dla klimy to by wymyslili jakis patent.

Wymyślił możliwość wyłączenia grinser006.gif

Napisano

> Żeby smrodu nie było

To też.

Ale dla zdrówka też dobre - wysiadając z auta nie dostajesz upałem jak obuchem w łeb, tylko wcześniej w aucie już się aklimatyzujesz smile.gif

Napisano
  • Autor

> hmmmm.. masz czas i pamiec.

czas? Ile potrzeba? sekundę, dwie? Maksymalnie trzy.

Zapewniam Cię sto razy więcej czasu kosztuje załatwienie terminu, odstawienie samochodu, czas usługi, odbiór samochodu.

O kosztach nie mówiąc. A ile nerwów. Bo fachowcy poszycia nie potrafią złożyć, albo obudowy filtru przeciwpyłk. nie potrafią zamknąć.

Moja pamięć? Prawda. Nie najlepsza. Ale akurat w tym przypadku mnie nie zawodzi.

> Wylaczaj klime z 200 razy na rok dojeżdzajać do celu lub tego nie

> rob a poswiec godzinke i 50-100zl na odgrzybienie...

A Ty musisz być z branży, skoro tak gorliwie namawiasz do korzystania z tej usługi. Jak używam auto raz na miesiąc "co 200 razy" z pewnością nie wystarczy. Grzyby jak w lesie zdążą wyrosnąć.

Napisano

> czas? Ile potrzeba? sekundę, dwie? Maksymalnie trzy.

Już nie pamietam kiedy sięgałem do panelu sterowania w celu innym niz zmiana temperatury... hmm.gif

Napisano

Ja na 5 minut przed końcem jazdy ustawiam temperaturę zbliżoną do temp. otoczenia, tzn nie wyłączając klimy ustawiam pokrętło ciepło/zimno na połowie zakresu. Tym sposobem nigdy nie miałem problemu z katarem itp w czasie upałów.

Napisano

> Zalecenie producenta i fachowców od klimatyzacji:

> kilka minut przed celem wyłączyć klimę. Zostawić jedynie dmuchawę.

> Ma to wydmuchać wilgoć, która nazbierała się na (kompresorze?).

> Klimatyzacja manualna bez najmniejszego stopnia automatyzacji.

> W jakim ustawieniu najlepiej ma być nadmuch w tej fazie?

> W jakim ustawieniu ma być nadmuch jeśli temp. zewn. poniżej 10 stop. Cels. ale więcej niż zero?

Tylko po co? Jednym z zadań klimatyzacji jest przecież właśnie osuszanie powietrza.

Lepsze rozwiązanie to używanie klimy w każdych warunkach, tzn. nawet jeśli nie ma upałów-

dużo lepiej się trzyma, nic nie śmierdzi i nie trzeba w ogóle odgrzybiać.

Napisano

> Ja na 5 minut przed końcem jazdy ustawiam temperaturę zbliżoną do temp. otoczenia, tzn nie

> wyłączając klimy ustawiam pokrętło ciepło/zimno na połowie zakresu. Tym sposobem nigdy nie

> miałem problemu z katarem itp w czasie upałów.

Kłopoty z katarem biorą się z brunych filtrów a nie z różnicy temperatury icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> Tylko po co?

Odpowiedź w tekście pytania

Jak w lodówce, na pewnych elementach systemu zbiera się wilgoć.

Na których dokładnie nie pytaj mnie proszę.

Jeśli wilgoć/skondensowana woda w takim miejscu stoi przez dłuższy czas grzyby i bakterie się rozwijają. Włączasz klimę z nadmuchem i dostajesz do wszystko wdmuchiwane do wnętrza. Takim powietrzem oddychasz.

Napisano
  • Autor

> Lepsze rozwiązanie to używanie klimy w każdych warunkach

Ale przy temp. zewn. 0 stopni i poniżej trudno chłodzić wnętrze samochodu. Nie mniej praca klimy przy ustawieniu temp. neutralnym lub ogrzewanie jak najbardziej praktyczne - wysusza powietrze.

Napisano

> Ja na 5 minut przed końcem jazdy ustawiam temperaturę zbliżoną do temp. otoczenia, tzn nie

> wyłączając klimy ustawiam pokrętło ciepło/zimno na połowie zakresu. Tym sposobem nigdy nie

ja robię trak samo, ale tylko jak różnica temp. jest duża. Jak na zewnątrz jest poniżej 30 to nie zawracam sobie głowy. U mnie żeby wyłączyć, trzeba wejść w menu ustawień klimatyzacji i tam dopiero wybrać opcję ECO, jak dla mnie za dużo roboty.

Klimę tak czy siak raz w roku odgrzybiam.

Napisano

jak już tak myślisz to wstaw w układ jakis prosty termostat i ustaw sobie temp, o tu masz http://www.allegro.pl/listing/search.php...p;change_view=1 , ja tak zrobiłem, proste rozwiązanie, ustawiam temp. 2-8 st C i sobie włącza i wyłącza klimę w zaleznosci od temp., fakt ze zmusił mnie uszkodzony zawór rozprężny- tem spadała w minus az zamrażało parownik i po chłodzeniu.... smile.gif

Napisano

> Kłopoty z katarem biorą się z brunych filtrów a nie z różnicy temperatury

Ja twierdzę inaczej, ale każdy ma swoje zdanie.

Napisano

> W jakim ustawieniu ma być nadmuch jeśli temp. zewn. poniżej 10 stop. Cels. ale więcej niż zero?

Czy Ty chłopie nie masz większych kłopotów?

Jeżdżę a klimą od X lat. Jak jest mi gorąco to sę włączam klimę , dojadę na miejsce wyłączam auto i sobie idę. Nie bawię się w takie rzeczy bo to nie ma sensu. Raz w roku odgrzybiam klimę i wymieniam filtr p/ pyłkowy i to wszystko. Nigdy nie miałem kataru i nie chorowałem z powodu używania klimatyzacji.

Napisano
  • Autor

> Czy Ty chłopie nie masz większych kłopotów?

Większych kłopotów to nie masz Ty chłopie!

Bo możesz sobie pozwolić na to co roku odgrzybiać klimę.

Gwarantuję Ci, że u mnie znajdzie się tysiąc ciekawszych i ważniejszych zadań, które mogą wypełnić ten czas.

Napisano
  • Autor

> Ja twierdzę inaczej, ale każdy ma swoje zdanie.

Nie podzielam Twojej opinii. Sorry.

Napisano

> Nie podzielam Twojej opinii. Sorry.

Czyli uważasz, że wysiadanie z wnętrza auta schłodzonego do np. 18 stopni przy temp zewnętrznej pow. 30 stopni nie wpływa na zdrowie i nie powoduje kataru?

Takich porad jak np. w tym linku jest bardzo dużo i przekonałem się na własnej skórze, że to prawda.

Napisano

> Zostawić jedynie dmuchawę.

Robie tak od 4 lat - podczas kulania sie po parkingi lub dojazdu do celu wylaczam klime daje nadmuch na max i uchylam okienka. Od 4 latek nie odgrzybiałem klimy i nic nie smierdzi ok.gif

Napisano
  • Autor

> Czyli uważasz, że wysiadanie z wnętrza auta schłodzonego do np. 18 stopni przy temp zewnętrznej

Oj szybko zapominasz kontekst w którym ostatnio się wypowiadałeś.

Napisano
  • Autor

> Robie tak od 4 lat - podczas kulania sie po parkingi lub dojazdu do celu wylaczam klime daje

> nadmuch na max i uchylam okienka. Od 4 latek nie odgrzybiałem klimy i nic nie smierdzi

Wreszcie, znalazł się Ktoś, kto skumał o co chodzi w pytaniu.

Po tygodniach bezowocnych dyskusji już porzuciłem nadzieję, że nadejdzie taka chwila.

Wielkie dzięki za Twój feedback!!!! winner.gif

Masz manual, półautomat czy automat?

Jak ustawiasz temperaturę w tym czasie?

Jak ustawiasz temp. w tym czasie w miesiące letnie, a jak w miesiące zimowe?

Napisano

> Jak ustawiasz temperaturę w tym czasie?

> Jak ustawiasz temp. w tym czasie w miesiące letnie, a jak w miesiące zimowe?

W zime nie używam klimy wogole (bajki o smarowaniu kompresora olewam, na parowanie szyb poprostu stosuje dobry nawiew i uchyloną szybke). W lato poprostu przed jazda wylaczam automat (mam oddzielny przycisk od sprezarki) dając wiatrak na max w tej samej temperaturze - zazwyczaj na dworze jest na tyle cieplo zeby osuszyc klime, a przynajmniej pozbawic parownik wilgoci powodujacej smrodek. U mnie po wcisnieciu wiatraczka na plus wylacza sie automat, potem wciskam tylko ponownie auto i dziala sobie po swojemu. Nic w tym stresowego tak jak ktos pisal. W dodatku przewietrzenie wnetrza daje szanse na mniejszy szok temperaturowy przy wysiadaniu - w sumie to nie mialem nigdy najmneijszych problemow zdrowotnych od klimy. Dodam, ze od 4 lat nic przy klimie nie robie i dziala ok

Napisano

Nie ma znaczenia jak ustawisz nadmuch - chyba we wszystkich układach powietrze najpierw idzie przez parownik klimatyzacji, a dopiero później jest roździelane na nagrzewnicę lub kanał obejściowy. IMO najlepiej zostawić pokrętła (w manualu) w takiej samej pozycji jak były, jedynie podkręcić dmuchawę. W climatronicu i tak zacznie sobie mieszać po swojemu wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.