Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ubezpieczenie - szkoda calkowita

Featured Replies

Napisano

Witam

Otóż jeden z moich ( najstarszy ) bus uległ wypadkowi ( z winy mojego kierowcy ) naprawa z AC

Wiec tak z auta odliczony vat czyli przy naprawie bezgotówkowej - dopłacam VAT pozniej go odliczam bo fakturę mi salon wystawia

Ale do rzeczy jest to Renault Master 2004 rok ( plandeka ) jego wartośc rynkowa koło 35-40 tys netto. Ubezpieczenie AC na kwotę 31 tys zł ( kwota stała zamrożona niezależna od amortyzacji itp. ( naturalnie netto )

Koszt naprawy z AC wedłu wyceny Renault gdzie ma być robiony to 24 tys zł brutto !!

I teraz tak do piątku ma być odpowiedź z BENEFI ( ubezpieczenia ) czy robiony będzie czy szkoda całkowita

W warunkach AC piszę że szkoda całkowita po przekroczeniu 70 % wartości

I moje pytanie jeżeli będzie szkoda całkowita to dostaje kwotę gwarantowaną 31 tys i tyle czy kasę pomniejszoną o wartość auta i auto czy kasę gwarantowaną i auto

Z gory dzieki za odpowiedź

Napisano

> I moje pytanie jeżeli będzie szkoda całkowita to dostaje kwotę gwarantowaną 31 tys i tyle czy kasę

> pomniejszoną o wartość auta i auto czy kasę gwarantowaną i auto

> Z gory dzieki za odpowiedź

dostaniesz kase pomniejszona o wartosc wraku

czyli

odszkodowanie w gotowce+wartosc wraku=kwota na jaka opiewa ubezpieczenie

Napisano
  • Autor

> dostaniesz kase pomniejszona o wartosc wraku

> czyli

> odszkodowanie w gotowce+wartosc wraku=kwota na jaka opiewa ubezpieczenie

A jak się oblicza wartość wraku

Napisano

> A jak się oblicza wartość wraku

Wartosc wraku to jest 30% z wartości auta. Czyli 30% z 31 tysiecy = 9300zł wink.gif

Napisano
  • Autor

> Wartosc wraku to jest 30% z wartości auta. Czyli 30% z 31 tysiecy = 9300zł

Czyli zawsze będzie to 30 % czy będzie to róznica między wartością ac a ceną naprawy

I jeszcze jedna sprawa

Jak auto naprawie w innym serwisie za np 6 tys ( bo tyle mi wychodzi naprawa w zwykłym serwisie na używanych tajlach- takich jak chłodnice maska, zderzak, lampy, ) to moge je ponownie zarejestrować i sprzedać hmm.gifhmm.gif

Napisano

> Czyli zawsze będzie to 30 % czy będzie to róznica między wartością ac a ceną naprawy

> I jeszcze jedna sprawa

> Jak auto naprawie w innym serwisie za np 6 tys ( bo tyle mi wychodzi naprawa w zwykłym serwisie na

> używanych tajlach- takich jak chłodnice maska, zderzak, lampy, ) to moge je ponownie

> zarejestrować i sprzedać

NIe musisz nawet ponownie rejestrowac. Jezeli masz dowod to na dobra sprawe wystarczy zrobic przeglad, ale i to nie jest obowiazkowe zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> NIe musisz nawet ponownie rejestrowac. Jezeli masz dowod to na dobra sprawe wystarczy zrobic

> przeglad, ale i to nie jest obowiazkowe

Dowód zabrała policja

Uszkodzenia auta są takie

klik zdjecie

tez zoltek

Do zrobienia wedlug wyceny renault

Chlodnica zwykla i IC oraz obudowy ich

Pompa wspomagania kierownicy

Zderzak

Maska

Grill

Jakies plastiki

Szyba przednia ( odprysk jak od kamienia )

Reflektory

Błotniki ( według mnie są dobre ale oni dali do wymiany )

i inne pierdoly

Na moje naprawa wynisie do 5 tys

Napisano

Jak to oszacowałeś ? ... skoro brak w opisie stopnia zniszczenia = brak możliwości oszacowania wartości pozostałości.

Napisano
  • Autor

> Jak to oszacowałeś ? ... skoro brak w opisie stopnia zniszczenia = brak możliwości oszacowania

> wartości pozostałości.

Poglądowe zdjęcie jest w linku powyżej

Napisano

> Uszkodzenia auta są takie

Fotka mi się nie otwiera no.gif...nie możesz jej normalnie wkleić?

Napisano

> (...) czy kasę pomniejszoną o wartość auta

Odszkodowanie = wartość pojazdu - wartość pozostałości (ustalana w drodze wyceny przez rzeczoznawcę w zależności od stopnia zniszczenia).

Napisano
  • Autor

> Błąd w linku.

> Na podstawie fotosów to wróżenie z fusów ... niestety musisz czekać na wycenę rzeczoznawcy

Mam wycene Renault polska która to wycene wysyła do Benefi ( ubezpieczyciela ) i ten daje rozpatrzenie czy naprawa czy szkoda calkowita

I wycena opiewa na kwotę prawie 25 tys zł

95be1b135500.jpg

Napisano

Dowod odzyskasz z Policji po zrobieniu przegladu po naprawie. Szkoda calkowita jest pojeciem ubezpieczeniowym i nie oznacza braku mozliwosci rejestracji.

Jezeli uda Ci sie zrobic za klika tys, to pewnie jeszcze zarobisz na tym interesie.

Ja swego czasu mialem szkode calkowita, a z samochodem nie zrobilem doslownie nic i jezdzilem dalej 2 lata zlosnik.gif

Napisano

> Czyli wrak po zgnieceniu przez 2 TIRy będzie wyceniony tak samo jak po szkodzie z tego wątku?

Zerknij na jego podpis hehe.gif

Jezeli on tak doradza przy tych odszkodowaniach to ja nie mam wiecej pytan hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Dowod odzyskasz z Policji po zrobieniu przegladu po naprawie. Szkoda calkowita jest pojeciem

> ubezpieczeniowym i nie oznacza braku mozliwosci rejestracji.

> Jezeli uda Ci sie zrobic za klika tys, to pewnie jeszcze zarobisz na tym interesie.

> Ja swego czasu mialem szkode calkowita, a z samochodem nie zrobilem doslownie nic i jezdzilem dalej

> 2 lata

Jakoś wolał bym nic nie zarobić zrobić go bezgotówkowo - taki jest zamiar i mieć dalej ten samochód bo naprawde lepiej jeździ niż nowy peugeot boxer i ducato

Ale cóż zobaczymy jak będzie szkoda to się bierze kase, go robi sprzedaje i kupuje nowego masterka z salonu biglaugh.gifbiglaugh.gifbiglaugh.gif

Napisano

> Dowód zabrała policja

> Uszkodzenia auta są takie

No to dziwne hmm.gif u mnie uszkodzenia były takie

283684140-Pako2009174.jpg

i policja dowodu nie zabrała(co przydało sie w bezproblemowej sprzedaży wraku).Samochód był ubezpieczony na 10 tys. zł.szkoda całkowita- wypłata z ubezpieczenia(AC) 8560 zł,dochód ze sprzedaży wraku 2600zł=11160 zł,(nie licząc sprzedaży 2 kompletów kół za 1000zł i radia za 400zł zlosnik.gif) czyli same plusy.

283684140-Dania002.jpg

Aaa bym zapomniał ,dziś była dokładna rocznica tego "przypadku"

Napisano
  • Autor

> Rozumiem, że 25 000,00 zł netto ... bo jak brutto => nie łapiesz się z kwalifikacją szkody

> całkowitej

Nie wycene dali niestety brutto angryfire.gifangryfire.gifangryfire.gif taka kwotę

Napisano

> A jak się oblicza wartość wraku

na podstawie pewnie jakichs tam tabelek - nie wnikalem bo jak sie okazalo ze nie mam klienta na wrak za taka cene jak wyliczylo TU to napisalem do TU po czym TU podalo mi konkretna oferte odkupu wraku za nizsza cene niz ich wycena wraz z rownoczesna decyzja podwyzszajaca odszkodowanie w gotowce - wiec nie czulem potrzeby wnikania skad wzieli taka cene wraku

Napisano

oczywiscie ze..... nie jest to takie proste i oczywiste

przy wartosci samochodu 42 kzl wartosc wraku byla z tego co pamietam wyliczona na cos ok 16 kzl

Napisano
  • Autor

> No to IMO niedobrze ... vide § 15 ust. 2 OWU => kliku kliku

Nie jest źle jak bedzie naprawa bezgotowkowa smile.gif aczkolwiek wolal bym szkode calkowita

Napisano

> Nie jest źle jak bedzie naprawa bezgotowkowa aczkolwiek wolal bym szkode calkowita

Qrna trudno Ci dogodzić zlosnik.gif ... anyway, czekaj na wycenę, jesteś na pograniczu szkody całkowitej / częściowej, myślę, że się dogadasz z ubezpieczycielem ok.gif

Napisano

> W warunkach AC piszę że szkoda całkowita po przekroczeniu 70 % wartości

> I moje pytanie jeżeli będzie szkoda całkowita to dostaje kwotę gwarantowaną 31 tys i tyle czy kasę

> pomniejszoną o wartość auta i auto czy kasę gwarantowaną i auto

Prywatne auto. Z Hestii w ramach AC dostałem kwotę + wrak, który sprzedałem na Allegro. W sumie wyszło w okolicy wartości rynkowej.

Napisano

> Nie jest źle jak bedzie naprawa bezgotowkowa aczkolwiek wolal bym szkode calkowita

Pogadaj z warsztatem, niech dobrze szukają, aż znajdą :-)

Napisano

> Czyli zawsze będzie to 30 % czy będzie to róznica między wartością ac a ceną naprawy

Nie słuchaj, bo koleś wodę z mózgu Ci robi.

Może być tak, że wartość pozostałości będzie minimalnie niższa niż wartość wyceny.

Ostatnio zetknąłem się z sytuacją, gdzie z samochodu (uwaga!) skradziono radio i szkoda dosłownie o wlos przeszła jako niecałkowita (fabryczna nawigacja, cena w serwisie 10+ kpln + koszta naprawy uszkodzeń i wymiana zamka).

Obstawiam, że jak wartość auta była np 18 kpln w dniu szkody, to pozostałości wyceniliby na np 17 kpln i w życiu byś nie ugrał więcej.

Wszystko zależy od konkretnego przypadku i absolutnie nie wolno tu generalizować, bo można się baaaardzo zdziwić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.