Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sytuacja drogowa- jak to zrobic?

Featured Replies

Napisano

Jest takie oto skrzyzowanie:

283693209-skrzy.JPG

No i teraz pytanie. Jadac droga jednokierunkowa, dojezdzam do skrzyzowania ze znakiem "ustap pierwszenstwa". Nie mam nigdzie po drodze znaku informujacego o wjezdzie na droge dwukierunkowa (A20), a znaku "zakaz wjazdu" nie widac, bo dodatkowo jest umieszczony zaraz przy narozniku budynku. Dojezdzam do lewej krawedzi i....

Wlasnie. Wychodzi ze blad, bo teoretycznie ktos moze z drogi z pierwszenstwem skecic w ta droge i przed znakiem "zakaz wjazdu" skrecic w prawo. A tu np. ja stoje przy lewej, wiec na jego stronie...

post-8971-14352507737433_thumb.jpg

Napisano

Czy na drodze dwukierunkowej z pierwszeństwem jest umieszczony znak zakaz skrętu, lub wjazdu??

Moim zdaniem Ty jadąc jednokierunkową nie popełniasz błędu podjeżdżając do lewej krawędzi szykując się do skrętu w lewo.

Jeżeli zdarzyła by się kolizja w sposób przez Ciebie opisany to tylko wina zarządcy dróg za brak oznakowania na drodze i to jego w tej sytuacji należałoby pociągnąć do odpowiedzialności.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> Czy na drodze dwukierunkowej z pierwszeństwem jest umieszczony znak zakaz skrętu, lub wjazdu??

Nie ma. Ani zakazu skretu, a znak "zakaz wjazdu" jest dopiero w miejscu pokazanym

Napisano

> Czy na drodze dwukierunkowej z pierwszeństwem jest umieszczony znak zakaz skrętu, lub wjazdu??

> Moim zdaniem Ty jadąc jednokierunkową nie popełniasz błędu podjeżdżając do lewej krawędzi szykując

> się do skrętu w lewo.

> Jeżeli zdarzyła by się kolizja w sposób przez Ciebie opisany to tylko wina zarządcy dróg za brak

> oznakowania na drodze i to jego w tej sytuacji należałoby pociągnąć do odpowiedzialności.

> PZDR VEN

a czy czasem skrzyżowanie nie odwołało "jednokierunkowej" hmm.gif ?

Napisano

Musi być, nie ma innej opcji - chyba, że złomiarze zaiwanili zlosnik.gif

> Moim zdaniem Ty jadąc jednokierunkową nie popełniasz błędu podjeżdżając do lewej krawędzi szykując

> się do skrętu w lewo.

ok.gif

Skręcając w lewo z drogi jednokierunkowej należy wykonać ten manewr z lewej krawędzi jezdni - analogicznie to wygląda jeśli chodzi o stronę prawą wink.gif

Napisano
  • Autor

> a czy czasem skrzyżowanie nie odwołało "jednokierunkowej" ?

O... hmm.gif

Napisano

ten odcinek jest dwukierunkowy

283693247-skrzy.JPG

post-10099-14352507771644_thumb.jpg

Napisano

Po zamieszczonym rysunku też dochodzę do takiego wniosku, że skrzyżowanie odwołało "jednokierunkową", a ludzie skręcający z dwukierunkowej muszą zaraz skręcić w tą uliczkę w lewo gdyż zakaz wjazdu dotyczy wjazdu na "jednokierunkową". Także chcąc skręcić w lewo trzeba zbliżyć się do osi jezdni a nie do jej lewej krawędzi.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> ten odcinek jest dwukierunkowy

To wiem, przeciez tak tez jest napisane. Tylko pytanie dotyczylo tego, ze nie majac zadnej informacji o tym, ze wjezdzam na odcinek dwukierunkowy popelniam blad dojezdzajac do lewej krawedzi

Napisano

> Skręcając w lewo z drogi jednokierunkowej należy wykonać ten manewr z lewej krawędzi jezdni - analogicznie to wygląda jeśli chodzi o stronę prawą

Jednak sprawa wygląda inaczej, nie mogłem sobie tego zilustrować w głowie dopiero jak autor umieścił obrazek poglądowy widać w czym tkwi sęk.

Napisano

> Jednak sprawa wygląda inaczej, nie mogłem sobie tego zilustrować w głowie dopiero jak autor

> umieścił obrazek poglądowy widać w czym tkwi sęk.

Też tak miałem zlosnik.gif :spoko:

Napisano

Oczywiście, że odwołuje... W Bydgoszczy w okolicach WORDu jest strefa ruchu uspokojonego (ograniczenie do 30km/h) i standardowym miejscem na oblewanie przyszłych kierowców jest lewoskręt na skrzyżowaniu za końcem drogi dwukierunkowej, na której trzeba dojechać do środka jezdni, a nie do lewej krawędzi, jak jeszcze skrzyżowanie wcześniej. Jak ktoś nie poznał tego miejsca na kursie, to ma 100% szans na szybkie zakończenie egzaminu 270751858-jezyk.gif

Napisano

> To wiem, przeciez tak tez jest napisane. Tylko pytanie dotyczylo tego, ze nie majac zadnej

> informacji o tym, ze wjezdzam na odcinek dwukierunkowy popelniam blad dojezdzajac do lewej

> krawedzi

No i to Ty popełniasz błąd, bo powinieneś dojechać do środka jezdni w takiej sytuacji. Był znak oznaczający drogę jednokierunkową na poprzednim skrzyżowaniu? Nie było... Więc droga jest dwukierunkowa... Co więcej - oznakowanie jest kompletne i poprawne - vide przykład w moim poprzednim poście.

EDIT: był 270751858-jezyk.gif

Napisano

> ... Więc droga jest

> jednokierunkowa...

Dwukierunkowa.

Napisano

> Był znak

> oznaczający drogę jednokierunkową na poprzednim skrzyżowaniu? Nie było... Więc droga jest

> jednokierunkowa...

to chyba zbyt daleko idący i śmiały wniosek hehe.gifbiglaugh.gifrotfl.gifzakrecony.gif30.GIF

Napisano

> Dwukierunkowa.

Zgadza się 270751858-jezyk.gif Mój błąd - sorry. Ale widzę, ze wszyscy i tak zrozumieli, o co chodzi 270751858-jezyk.gif

Napisano

> to chyba zbyt daleko idący i śmiały wniosek

Oj no się czepiasz 270751858-jezyk.gif Wiadomo o co chodziło - zresztą już poprawiłem 270751858-jezyk.gif20.GIF

Napisano

> Ale widzę, ze wszyscy i tak zrozumieli, o co chodzi

Patrząc na to, że wiele osób miało wątpliwości co do tej dość jasnej sytuacji, śmiem podejrzewać, że jednak mogli się znaleźć tacy, co nie zrozumieli grinser006.gif

Napisano

> Oczywiście, że odwołuje...

A gdzie w przepisach jest określone, że skrzyzowanie odwołuje znak informacyjny "droga jednokierunkowa"?

Ja tego nie znalazłem.

Jest zapis tylko, że skrzyżowanie odwołuje wybrane znaki zakazu, a nie znak informacyjny "droga jednokierunkowa".

Jedyne co znalazłem, to znak A-20 "odcinek jezdni o ruchu dwukierunkowym - ostrzega jadących jezdnią jednokierunkową o miejscu, w którym rozpoczyna się ruch dwukierunkowy". Uważam, że taki znak powinien tam stać, jesli dalszy odcinek to droga dwukierunkowa.

Napisano

> A gdzie w przepisach jest określone, że skrzyzowanie odwołuje znak informacyjny "droga

> jednokierunkowa"?

A jak byś sobie wyobrażał sytuację, że miałoby być inaczej? Ktoś skręca z drogi poprzecznej na skrzyżowaniu i nie ma pojęcia, że wjechał na drogę jednokierunkową, bo znak był dwa skrzyżowania temu...

> Ja tego nie znalazłem.

Bo chyba nigdzie wprost nie jest to napisane... Ale działa to na takiej samej zasadzie, jak wyznaczanie pasów na ulicach - np. buspas zaczyna się znakiem i kończy na najbliższym skrzyżowaniu (wcale nie musi być odwołania), chyba, że za skrzyżowaniem jest znak kontynuacji buspasa.

> Jest zapis tylko, że skrzyżowanie odwołuje wybrane znaki zakazu, a nie znak informacyjny "droga

> jednokierunkowa".

> Jedyne co znalazłem, to znak A-20 "odcinek jezdni o ruchu dwukierunkowym - ostrzega jadących

> jezdnią jednokierunkową o miejscu, w którym rozpoczyna się ruch dwukierunkowy". Uważam, że

> taki znak powinien tam stać, jesli dalszy odcinek to droga dwukierunkowa.

Quote:

Znak D-3 może być zastosowany pod warunkiem zamknięcia wjazdu z przeciwnego kierunku na ten odcinek jezdni znakami B-1 lub C-9.

Cytat z DU nr 220/2003 poz 2181 o "Szczegółowych warunkach technicznych dla znaków drogowych pionowych i warunkach ich umieszczania na drogach."

Nie zmienia to faktu, że rozwiązanie ze znakiem A-20 jest sugerowane, ale samo zastosowanie znaku A-20 niczego nie zmienia, jeśli chodzi o kierunki ruchu.

Napisano

> A gdzie w przepisach jest określone, że skrzyzowanie odwołuje znak informacyjny "droga

> jednokierunkowa"?

> Ja tego nie znalazłem.

Znak D-3 oznacza początek lub kontynuację drogi jednokierunkowej, zatem jeżeli po skrzyżowaniu nie ma jego ponowienia to oznacza koniec drogi jednokierunkowej. Znak A-20 został wymyślony do czego innego i są pewne obostrzenia co do miejsca jego stawiania, miedzy innymi w postaci odległości od miejsca niebezpiecznego.

Napisano

> Znak D-3 oznacza początek lub kontynuację drogi jednokierunkowej, zatem jeżeli po skrzyżowaniu nie

> ma jego ponowienia to oznacza koniec drogi jednokierunkowej. Znak A-20 został wymyślony do

> czego innego i są pewne obostrzenia co do miejsca jego stawiania, miedzy innymi w postaci

> odległości od miejsca niebezpiecznego.

Czy mógłbyś rozwinąć?

Napisano

"Wszystkie znaki ostrzegawcze są ustawiane w odpowiedniej odległości od wskazywanego miejsca niebezpiecznego.

Na drogach o dopuszczalnej prędkości jazdy do 60 km/h, znaki powinny być ustawione w odległości do 100 metrów od miejsca niebezpiecznego.

Na drogach, na których dozwolona prędkość przekracza 60 km/h, odległość ta powinna wynosić od 150 do 300 metrów. Powyższe reguły nie dotyczą znaku A-7 (ustąp pierwszeństwa przejazdu).

Niekiedy odległość znaku ostrzegawczego od miejsca niebezpiecznego może być podana na specjalnej tabliczce umieszczonej pod znakiem - tabliczka T-1. Inna tabliczka: T-2 określa długość odcinka drogi, na którym występuje dane niebezpieczeństwo; stosuje się ją wówczas. gdy długość niebezpiecznego odcinka przekracza 500 metrów. Koniec takiego niebezpiecznego odcinka powinien być zaznaczony takim samym znakiem ostrzegawczym, zaopatrzonym w tabliczkę z napisem Koniec. "

Napisano

I co to zmienia? Jak jest bardzo ciasno, to można byłoby postawić znak A-20 z tabliczką T-1 "20m" jak to się robi w przypadku znaku A-11a "próg zwalniający".

Napisano

> A jak byś sobie wyobrażał sytuację, że miałoby być inaczej? Ktoś skręca z drogi poprzecznej na

> skrzyżowaniu i nie ma pojęcia, że wjechał na drogę jednokierunkową, bo znak był dwa

> skrzyżowania temu...

To prawda, i żeby dla wyjeżdżającego z bocznej drogi sytuacja była jasna, to znak, który w tej sytuacji mówi o kontynuowaniu powinien być.

Ale z drugiej strony, skrzyżowanie jako takie nie kasuje obowiazującego jednego kierunku ruchu - przepisy na ten temat nic nie mówią. Dlaczego więc kierowca jadący drogą jednokierunkową, po przejechaniu skrzyżowania nagle jedzie tą samą droga tyle że juz dwukierunkową? Moim zdaniem, nie jest to oczywiste a żeby nie dochodziło do nieporzumien na drodze powinno byc jednoznaczne a informacja podana kierowcy w sposób jasny, prosty i nie budzący wątpliwości.

> Bo chyba nigdzie wprost nie jest to napisane... Ale działa to na takiej samej zasadzie, jak

> wyznaczanie pasów na ulicach - np. buspas zaczyna się znakiem i kończy na najbliższym

> skrzyżowaniu (wcale nie musi być odwołania)

Nie zgadzam się, wyznaczony pas (np. dla autobusów) do odwołania obowiązuje - do znaku "koniec pasa dla autobusów". Żaden przepis nie mówi, że obowiązuje do skrzyżowania. Tu jest o tyle łatwiej, że w przypadku wyznaczonego pasa mamy jeszcze znaki poziome wytyczające ten pas ale obowizuje aż do znaku "koniec pasa dla autobusów".

Napisano

> To prawda, i żeby dla wyjeżdżającego z bocznej drogi sytuacja była jasna, to znak, który w tej

> sytuacji mówi o kontynuowaniu powinien być.

> Ale z drugiej strony, skrzyżowanie jako takie nie kasuje obowiazującego jednego kierunku ruchu -

> przepisy na ten temat nic nie mówią. Dlaczego więc kierowca jadący drogą jednokierunkową, po

> przejechaniu skrzyżowania nagle jedzie tą samą droga tyle że juz dwukierunkową? Moim zdaniem,

> nie jest to oczywiste a żeby nie dochodziło do nieporzumien na drodze powinno byc jednoznaczne

> a informacja podana kierowcy w sposób jasny, prosty i nie budzący wątpliwości.

powinno, ale niczego to nie zmienia w kierunkach ruchu...

> Nie zgadzam się, wyznaczony pas (np. dla autobusów) do odwołania obowiązuje - do znaku "koniec pasa

> dla autobusów". Żaden przepis nie mówi, że obowiązuje do skrzyżowania. Tu jest o tyle łatwiej,

Błagam - nie opowiadaj takich rzeczy... Czyli jak rozumiem pasy do skrętu w prawo i lewo również obowiązują za skrzyżowaniem, bo nie było odwołania?

> że w przypadku wyznaczonego pasa mamy jeszcze znaki poziome wytyczające ten pas ale obowizuje

> aż do znaku "koniec pasa dla autobusów".

Tak, chyba, że wcześniej było skrzyżowanie... Bo skąd Ci biedni ludzie skręcający na skrzyżowaniu mają wiedzieć, że jadą buspasem? U mnie w mieście oba istniejące buspasy nie mają zakończenia... Jeśli byłoby tak jak mówisz, to powiedz, który pas na skrzyżowaniu z ruchem okrężnym jest buspasem?

EDIT: Powiedz też może, jak wygląda znak "koniec pasa dla autobusów", bo ja takiego nie znalazłem... Ponadto:

Quote:

Jeżeli pas dla autobusów kończy się przed skrzyżowaniem, to na końcu pasa stosuje sie znaki D-12 z tabliczką T3a.

Cytat z tego samego DU, co wcześniej.

Napisano

> powinno, ale niczego to nie zmienia w kierunkach ruchu...

Owszem, zmienia.

> Błagam - nie opowiadaj takich rzeczy... Czyli jak rozumiem pasy do skrętu w prawo i lewo również

> obowiązują za skrzyżowaniem, bo nie było odwołania?

Źle rozumiesz. Skrzyzowanie nie musi znaku odwoływać, dany znak może obowiązywać do najbliższego skrzyzowania. Przecież za skrzyżowaniem nie ma żadnych strzałek na jezdni dopiero przed następnym moga się pojawić.

> Tak, chyba, że wcześniej było skrzyżowanie... Bo skąd Ci biedni ludzie skręcający na skrzyżowaniu

> mają wiedzieć, że jadą buspasem? U mnie w mieście oba istniejące buspasy nie mają

> zakończenia...

W moim mieście mają zakończenie. A przepisy sa takie same w całej Polsce, żadne województwo nie ma własnego kodeksu drogowego przecież. Może w Twoim zrządzający drogą równie niewłasciwie jak Ty (wg mnie) rozumie przepisy, dodając swoje teorie, które nie są w nich zawarte, że skrzyzowanie odwołuje ten czy inny znak informacyjny?

Zapytam więc: jakie znaki informacyjne sa odwoływane przez skrzyzowanie? Na razie wspomniałes o znaku "droga jednokierunkowa" oraz " pas dla autobusów". Czy tylko te? Jeśli nie tylko, to jakie inne i na jakiej podstawie tak twierdzisz? Pytam bez złośliwości, bo chociaż jestem przekonany, że to ja mam rację to jednak biorę pod uwagę, że być może źle rozumiem pewne zasady.

Napisano

> Owszem, zmienia.

nie, znak ostrzegawczy jedynie ostrzega (jak sama nazwa wskazuje), a nie informuje, ani nie zakazuje

> Źle rozumiesz. Skrzyzowanie nie musi znaku odwoływać, dany znak może obowiązywać do najbliższego

> skrzyzowania. Przecież za skrzyżowaniem nie ma żadnych strzałek na jezdni dopiero przed

> następnym moga się pojawić.

ale znak F-10 był... I odwołania nie miał (pokazuje Ci Twój tok rozumowania)

> W moim mieście mają zakończenie. A przepisy sa takie same w całej Polsce, żadne województwo nie ma

> własnego kodeksu drogowego przecież. Może w Twoim zrządzający drogą równie niewłasciwie jak Ty

nie, po prostu oni znają przepisy... A u Ciebie znak jest, ponieważ buspas kończy sie przed skrzyżowaniem, mam rację?

> (wg mnie) rozumie przepisy, dodając swoje teorie, które nie są w nich zawarte, że skrzyzowanie

> odwołuje ten czy inny znak informacyjny?

> Zapytam więc: jakie znaki informacyjne sa odwoływane przez skrzyzowanie? Na razie wspomniałes o

> znaku "droga jednokierunkowa" oraz " pas dla autobusów". Czy tylko te? Jeśli nie tylko, to

> jakie inne i na jakiej podstawie tak twierdzisz? Pytam bez złośliwości, bo chociaż jestem

> przekonany, że to ja mam rację to jednak biorę pod uwagę, że być może źle rozumiem pewne

> zasady.

Zobacz na mój edit... A odwoływane są te znaki, które mówią o kierunkach ruchu na jezdni... Zresztą wszystko jest opisane w w/w DU.

Napisano

> Zobacz na mój edit... A odwoływane są te znaki, które mówią o kierunkach ruchu na jezdni... Zresztą

> wszystko jest opisane w w/w DU.

Ale to rozporządzenie o warunkach technicznych umieszczania znaków. Nie neguję, że taka jest treść tego zapisu ale rozporządzenie to dotyczy przecież podmiotu zarządzającego drogą dając kryteria, jak ma znaki umieszczać. Rozumowanie, że z tych kryteriów wynika pewna konsekwencja dla kierowcy, to wg mnie nadinterpretacja. To, co dany znak oznacza, jakie jest jego znaczenie zawarte jest w innym rozporządzeniu, które - jak mówi jego par. 1 "określa znaki i sygnały obowiązujące w ruchu drogowym, ich znaczenie i zakres obowiązywania".

Nie może więc zakres obowiązywania wynikać z rozporzadzenia innego, niż to, które jest do tego stworzone.

Napisano

> Ale to rozporządzenie o warunkach technicznych umieszczania znaków. Nie neguję, że taka jest treść

No a jakie miałoby być? Przecież dyskutujemy o tym, czy znak powinien stać, czy nie...

> tego zapisu ale rozporządzenie to dotyczy przecież podmiotu zarządzającego drogą dając

> kryteria, jak ma znaki umieszczać.

shocked.gif

> Rozumowanie, że z tych kryteriów wynika pewna konsekwencja

> dla kierowcy, to wg mnie nadinterpretacja.

shocked.gif

> To, co dany znak oznacza, jakie jest jego

> znaczenie zawarte jest w innym rozporządzeniu, które - jak mówi jego par. 1 "określa znaki i

> sygnały obowiązujące w ruchu drogowym, ich znaczenie i zakres obowiązywania".

> Nie może więc zakres obowiązywania wynikać z rozporzadzenia innego, niż to, które jest do tego

> stworzone.

Ja już najlepiej nic nie napiszę... A Ty już lepiej dalej nie brnij, bo ośmieszasz się coraz bardziej... Podaję Ci konkretne, obowiązujące rozporządzenie, a Ty mi piszesz, że ono nie dotyczy kierowców i to co napisałem tak naprawdę nie obowiązuje. Z mojej strony EOT, bo przy takim Twoim podejściu dalsza dyskusja nie ma najmniejszego sensu.

Napisano

> Skrzyzowanie nie musi znaku odwoływać,

tak, np. znak "teren zabudowany" obowiązuje niezależnie od skrzyżowania

> dany znak może obowiązywać do najbliższego

tak, ale nie musi, jeśli jest wcześniej, czyli przed skrzyżowaniem, odwołany

283693896-283693209-skrzy.JPG

czy zielony ślad - twoim zdaniem - jedzie dobrze, czy źle?

jeśli skrzyżowanie "1" nie odwołuje znaku D-3, to napisz, proszę, w którą stronę na skrzyżowaniu "2" mam skręcić, żeby dalej jechać jednokierunkową?

post-109606-14352507776661_thumb.jpg

Napisano

Z mojej strony EOT, bo przy

> takim Twoim podejściu dalsza dyskusja nie ma najmniejszego sensu.

Ty równiez mnie nie przekonałeś, gdyż uważam, że mylisz pojęcia i dodajesz własne interpretacje niezgodne z zapisanymi w regulacjach. Może kiedyś, spojrzymy na ten temat z innej strony i którys z nas dojdzie do wniosku, że jednak jest inaczej?

Niemniej jednak miło było porozmawiać w kulturalny sposób i co sobie podyskutowałismy, to nasze.

Napisano

> tak, np. znak "teren zabudowany" obowiązuje niezależnie od skrzyżowania

> tak, ale nie musi, jeśli jest wcześniej, czyli przed skrzyżowaniem, odwołany

> czy zielony ślad - twoim zdaniem - jedzie dobrze, czy źle?

> jeśli skrzyżowanie "1" nie odwołuje znaku D-3, to napisz, proszę, w którą stronę na skrzyżowaniu

> "2" mam skręcić, żeby dalej jechać jednokierunkową?

Sądzę, że zielony jedzie prawidłowo.

Moim zdaniem w punkcie 2 zielony dojeżdża do skrzyżowania dróg, gdzie krzyżuja sie dwie drogi: ta którą jedzie i jakaś inna droga, mająca pierwszenstwo. A to, czy ta inna jest jednokierunkowa na jakims swoim odcinku - tego nie wiem. nie odpowiem , więc jak ma skręcić.

Napisano

> Sądzę, że zielony jedzie prawidłowo.

też jestem tego zdania waytogo.gif

> Moim zdaniem w punkcie 2 zielony dojeżdża do skrzyżowania dróg, gdzie krzyżuja sie dwie drogi: ta

> którą jedzie i jakaś inna droga, mająca pierwszenstwo.

ja zaś myślę, że zarówno "1" jak i "2" to skrzyżowania: "1" z regułą prawej reki, "2" oznakowana, ale oba te punkty to skrzyżowania. waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.