Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy wam też się teraz tak padaki grzeją???

Featured Replies

Napisano

Witam od jakiś 2 tygodni tzn. jak w ciągu dnia jest wyższa moja Marejka zaczyna się strasznie grzać wystarczy 2-3 min stania w korku i już temp. rośnie do poziomu przedostatniej kreski (włącza się wentylator) - wydaje mi się, że nie działo się tak w zeszłe wiosny i lata. Z tego co pamiętam nie przekraczała mi temp. połowy skali.

Płyn na max dolany.

Czy olej silnikowy może mieć na to wpływ??? (tzn. mam już zrobione na oleju 35kkm - z jedną dolewką 1l).

Napisano

> Witam od jakiś 2 tygodni tzn. jak w ciągu dnia jest wyższa moja Marejka zaczyna się strasznie grzać

> wystarczy 2-3 min stania w korku i już temp. rośnie do poziomu przedostatniej kreski (włącza

> się wentylator) - wydaje mi się, że nie działo się tak w zeszłe wiosny i lata. Z tego co

> pamiętam nie przekraczała mi temp. połowy skali.

> Płyn na max dolany.

> Czy olej silnikowy może mieć na to wpływ??? (tzn. mam już zrobione na oleju 35kkm - z jedną dolewką

> 1l).

a ile na tym oleju jeszcze chesz jezdzic ?

Napisano
  • Autor

> a ile na tym oleju jeszcze chesz jezdzic ?

Z 2 tygodnie.

Napisano

a ty tak świadomie niszczysz auto, czy wydaje Ci się że wszystko jest ok?? Przekulałeś na oleju lekko o 20kkm za duzo i się dziwisz że temp wariuje.

Szkoda tylko potem kogoś kto kupi od Ciebie takie auto....

Napisano
  • Autor

> a ty tak świadomie niszczysz auto, czy wydaje Ci się że wszystko jest ok?? Przekulałeś na oleju

> lekko o 20kkm za duzo i się dziwisz że temp wariuje.

> Szkoda tylko potem kogoś kto kupi od Ciebie takie auto....

Nie musisz tak od razu ganić na sieci nawet na interi znajdziesz artykuły, podważające sensowność wymian oleju, jest to moje pierwsze autko i staram się o nie dbać jak najlepiej potrafię, otwarcie dlatego przyznaję się co i jak.

Z drugiej strony zawsze to cenna uwaga - nawet wypowiedziana w taki sposób.

PS: zawsze dbałem by olej był w górnej części wskazań bagnetu.

Napisano

kolego, max wymieniaj olej co 20tys km - tak producent NAKAZUJE , i nie słuchaj bełkotu pseudo-fachowców z onet.pl

olej wymieniaj zawsze razem z filtrem oleju i powietrza , filtry to nieduży koszt

prawidłowy stan oleju 3\4

co do przegrzewania : możliwe że chłodnica zapchana , lub też usterka termostatu

Napisano
  • Autor

> kolego, max wymieniaj olej co 20tys km - tak producent NAKAZUJE , i nie słuchaj bełkotu

> pseudo-fachowców z onet.pl

> olej wymieniaj zawsze razem z filtrem oleju i powietrza , filtry to nieduży koszt

> prawidłowy stan oleju 3\4

> co do przegrzewania : możliwe że chłodnica zapchana , lub też usterka termostatu

Ok właśnie wychodzę kupić olej i filtry. Wieczorem dam znać co z tego wyszło.

PS: jak zdiagnozować najwyżej zapchaną chłodnicę?

Napisano

> Ok właśnie wychodzę kupić olej i filtry. Wieczorem dam znać co z tego wyszło.

> PS: jak zdiagnozować najwyżej zapchaną chłodnicę?

macac - powinna sie rownmiernie nagrzewac po otwarciu termostatu

no chyba ze masz kamere termowizyjna - to jak predator raz dwa zobaczysz gdzie nie ma cyrkulacji smile.gif

Napisano

slyszalem tez teorie ze plynu chlodzacego tez sie nie wymienia - np honda tak twierdzi w accordzie

a renault twierdzi ze ....nie mozna wymieniac plynu tylko uzupelniac - bo nowy wyplucze smieci i poleci pompa wody faint.gif

przyczyny przegrzewania moga byc rozne - olej tez chlodzi silnik

musisz wiecej objawow dopisac

sciagnij sobie z internetu plan przegladow - co trzeba pozmieniac- jesli nie wiesz czy cos bylo zmieniane a przeieg wskazuje ze powinno - sprawdzic i wymienic

ciekawe jakie masz klocki i tarcze - pewnie maja 200tys ale jeszcze sie trzymaja ?

1258836697_by_doman296_500.jpg270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

Olej wymieniony filtry też.

Wydaje się być lepiej ale chyba "usterka" leżała w innym miejscu tzn. niski poziom płynu chłodzącego.

Zapomniałem o nim a prawda jest taka, że jak naleję do -MAX to po tygodniu mam -MIN i już dalej nie schodzi niżej, ale właśnie się grzeje i gaśnie jak jest zimny.

Od zakupu 2 lata temu (wymiana hamulców, wszystkich płynów, filtrów, opony, rozrządu) przejechałem 55kkm hamulce chodzą dobrze(jednak jak na powyższym zdjęciu widać metalem też można hamować) jednak ręczny już musiałem podciągać.

Napisano

> Olej wymieniony filtry też.

> Wydaje się być lepiej ale chyba "usterka" leżała w innym miejscu tzn. niski poziom płynu

> chłodzącego.

> Zapomniałem o nim a prawda jest taka, że jak naleję do -MAX to po tygodniu mam -MIN i już dalej nie

> schodzi niżej, ale właśnie się grzeje i gaśnie jak jest zimny.

> Od zakupu 2 lata temu (wymiana hamulców, wszystkich płynów, filtrów, opony, rozrządu) przejechałem

> 55kkm hamulce chodzą dobrze(jednak jak na powyższym zdjęciu widać metalem też można hamować)

> jednak ręczny już musiałem podciągać.

jak po zalaniu na max niedługo potem masz min to są 2 opcje....

-mniej kosztowna...nagrzewnica rosi, powinno być słodkawy zapach po włączeniu grzania w aucie

-kosztgowniejsza...uszczelka pod głowicą.....

btw. pojechałem troche po Tobie bo myślałem że świadomie kaleczysz auto, ale jak nie to masz wybaczone... smile.gif

Większośc tutaj wymienia olej i filtry co 10-12kkm i padaki nasze cieszą się z tego niezmiernie biglaugh.gif i tobie też polecam tak robić....

btw2. nie próbuj czasem słuchać producenta i wymieniać rozrząd co 120kkm bo moze Cię to drogo kosztować..... Przeważnie na kunciku zmieniamy co 60kkm.

Napisano

Układ chłodzenia do odpowietrzenia i uzupełnienia płynu.

Nie wiemjaki masz silnik, ale w 1,6 np. sa dwa zaworki - jeden na chłodnicy, drugi na wężu idącym do nagrzewnicy . Odkręcasz, lejesz płyn aż zacznie się lać - najpierw z niżej położonego zaworka - zakręcasz, a potem na chłodnicy - jak się zacznie lać, też zakręcasz.

Przegrzewanie prawie zawsze bierze się z niesprawnego systemu chłodzenia. smile.gif

Pozdrawiam.

Napisano

Olej przepracowany - traci swoje właściwości i nie chroni silnika.

Analogiczna sytuacja - wyobraź sobie, że lubisz frytki i olej w frytkownicy masz od 2 lat. Przeciez ziemniaki się usmażą - ale to już nie ta jakość zlosnik.gif i nie ten fajny świeży smak co przy nowym oleju....

Napisano

> Witam od jakiś 2 tygodni tzn. jak w ciągu dnia jest wyższa moja Marejka zaczyna się strasznie grzać

> wystarczy 2-3 min stania w korku i już temp. rośnie do poziomu przedostatniej kreski (włącza

> się wentylator) - wydaje mi się, że nie działo się tak w zeszłe wiosny i lata. Z tego co

> pamiętam nie przekraczała mi temp. połowy skali.

> Płyn na max dolany.

> Czy olej silnikowy może mieć na to wpływ??? (tzn. mam już zrobione na oleju 35kkm - z jedną dolewką

> 1l).

Zwróć uwagę, czy wentylator pracuje na obu biegach. Po zimie i tej dużej ilości soli, mogły zaśniedzieć styki przy rezystorze wentylatora (na obudowie wentylatora za chłodnicą). W przypadku gdy przestanie działać pierwszy bieg, to w korkach trzyma wyższą temperaturę, bo wiatrak włącza się powyżej 100 stopni od razu na drugim biegu i nie przechodzi płynnie na pierwszy. Generalnie schładza wtedy krócej i z wyższych temperatur.

Napisano

> btw2. nie próbuj czasem słuchać producenta i wymieniać rozrząd co 120kkm bo moze Cię to drogo

> kosztować..... Przeważnie na kunciku zmieniamy co 60kkm.

Ja ostatnio wymieniłem po 100 tys, wcześniej 90 tys i 90 tys.

> na interi znajdziesz artykuły, podważające sensowność

> wymian oleju,

Dwóch kolegów, 2x daewoo lanos. Jeden regularnie zmienia olej, drugi przyjął teorię o niepotrzebnych wymianach oleju za prawdziwą. Pierwszy ma już grubo ponad 300 tys. przebiegu i auto jest sprawne. W tym co nie zmieniał, silnik kwalifikuje się do remontu chociaż nie ma jeszcze nawet 200 tys. na liczniku. Kompresja o ile pamiętam 4 6 6 6

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.