Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bilstein B6

Featured Replies

Napisano

Czy będzie współgrać ze springiem -50/60mm (takie mam na aucie)?

Auto na supersprinty (tor Tychy itp.), rzadko używane na codzień.

Jak na "seryjny" amor to chyba za duże obniżenie, ale jak są tacy z takim setupem to prośba o opinie.

Zależy mi na pracy amora w całym zakresie, więc wyjścia widze dwa:

1 zmienić charakterystyke, skrócić skok i amor

2 do oryginalnych B6 dokupić springi -35mm (ewentualnie wrócić do seryjnej sprężyny)

Cenowo wyjdzie to samo, ale nie wiem co lepiej będzie pasować do przeznaczenia auta.

Przy wariancie pierwszym co jak założe skrócone amory to auto może jeszcze siąść czy tylko i wyłacznie springi mają wpływ na wysokość?

Osobiście skłaniałbym się do rozwiązania 1 + płyta pod silnik.

Napisano

najlepiej to wyślij je do zerkopolu i niech oni Ci zrobią z tego gwinta. Wtedy możesz zejść tak nisko jak będziesz chciał zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> najlepiej to wyślij je do zerkopolu i niech oni Ci zrobią z tego gwinta. Wtedy możesz zejść tak

> nisko jak będziesz chciał

Gwinta raczej nie chce.

Rozmawiałem z nimi i koszt przerobienia amora pod moje preferencje to dodatkowe 150zł za sztuke.

Czyli normalnie 1700zł, przerobione za komplet 2300zł

Na necie można wyjąć seryjne za 1650zł.

No i sprawa rozbija się o te 600zł, czy warto?

Troche się najeździłem na ściśnietych KYB Excel i wiem, że to nie jest to. Boje się, zę ze ścisniętymi B6 bedzie to samo.

W Zerkopolu sugerowali skrócenie.

Napisano

a wie ktos moze jak wyglada trwalosc B6 przy jezdzie calkowicie miejskiej przy -30 eibach ??

Napisano

broker już testuje, a czy ktoś jeszcze u nas ma ten zawias to nie wiem

Napisano

No mówił że przeżyją jego cc ok.gif

A nie spytałem o sprężyny spineyes.gif ile i jakie najlepiej do gwintowanego B6 na przód i jak wygląda sprawa z tyłem czy też przerabiają czy nie trzeba i jakie sprężyny bo niewiem.gif

Napisano

zależy czy chcesz na szerokiej czy wąskiej sprężynie. Ogólnie to zerkopol przerabia i daje komplet aby móc zamontować szeroką lub wąską springe

Napisano

> No mówił że przeżyją jego cc

> A nie spytałem o sprężyny ile i jakie najlepiej do gwintowanego B6 na przód i jak wygląda sprawa

> z tyłem czy też przerabiają czy nie trzeba i jakie sprężyny bo

Ja mam weiteki -60, a najlepiej to zastosować wąską springę z helperem ale to koszt 1000pln np za H&R

Napisano

polecam b6+eibaha pro kit swietnie dziala i zestaw ma bardzo dużą żywotność(20tys po miescie +kjsy i nie zauwazyłem zadnej róznicy). - 50/60+b6 szybko sie wyleje

Napisano

> Czy będzie współgrać ze springiem -50/60mm (takie mam na aucie)?

Nie, nie będzie, - 35 był by ok do serii

> Auto na supersprinty (tor Tychy itp.), rzadko używane na codzień.

> Jak na "seryjny" amor to chyba za duże obniżenie, ale jak są tacy z takim setupem to prośba o

> opinie.

> Zależy mi na pracy amora w całym zakresie, więc wyjścia widze dwa:

> 1 zmienić charakterystyke, skrócić skok i amor

> 2 do oryginalnych B6 dokupić springi -35mm (ewentualnie wrócić do seryjnej sprężyny)

> Cenowo wyjdzie to samo, ale nie wiem co lepiej będzie pasować do przeznaczenia auta.

> Przy wariancie pierwszym co jak założe skrócone amory to auto może jeszcze siąść czy tylko i

> wyłacznie springi mają wpływ na wysokość?

Wysokośc auta reguluje się springiem

> Osobiście skłaniałbym się do rozwiązania 1 + płyta pod silnik.

Zagwintuj tego B6, w tedy zostaniesz przy swoich springach, będziesz miał możliwośc regulowania co na pewno Ci ułatwi jazdę w różnych warunkach, wiadomo że na tor byś spuścił, a na szuter potrzeba jak największy skok więc odkręcił byś go do góry, w zerkopolu gwintowany b6 z regulacją twardości 1800pln przody

Napisano

> a wie ktos moze jak wyglada trwalosc B6 przy jezdzie calkowicie miejskiej przy -30 eibach ??

W rajdach ciężko je zabić, więc do cywilnej jazdy to pewnie przeżyją auto

Napisano

> a wie ktos moze jak wyglada trwalosc B6 przy jezdzie calkowicie miejskiej przy -30 eibach ??

Trwałość wygląda rewelacyjnie. Rok czasu już śmigam i wszystko działa jak nowe zlosnik.gif

Napisano

> Trwałość wygląda rewelacyjnie. Rok czasu już śmigam i wszystko działa jak nowe

czyli zakupie do dupowozu biglaugh.gif a za sztywne nie sa ?? Bo w cc mam pzm-1 i do codziennej jazdy chce komfort biglaugh.gif

Napisano

> czyli zakupie do dupowozu a za sztywne nie sa ?? Bo w cc mam pzm-1 i do codziennej jazdy chce

> komfort

to nie ma nic wspolnego z pzm1. raz zapłacisz za b6 i juz bedziesz wiedział czemu to tyle kosztuje smile.gif

bedzie dobrze, komfort podobny do kayaba exel g

Napisano
  • Autor

> Nie, nie będzie, - 35 był by ok do serii

> Wysokośc auta reguluje się springiem

> Zagwintuj tego B6, w tedy zostaniesz przy swoich springach, będziesz miał możliwośc regulowania co

> na pewno Ci ułatwi jazdę w różnych warunkach, wiadomo że na tor byś spuścił, a na szuter

> potrzeba jak największy skok więc odkręcił byś go do góry, w zerkopolu gwintowany b6 z

> regulacją twardości 1800pln przody

Na szutrach nie jeżdze, bo nie obspawana buda.

Poza tym nie mam springów do większego skoku, więc po co mi gwint?

Napisano

> to nie ma nic wspolnego z pzm1. raz zapłacisz za b6 i juz bedziesz wiedział czemu to tyle kosztuje

> bedzie dobrze, komfort podobny do kayaba exel g

czyli trzeba na wakacje zbierac biglaugh.gif

Napisano

Zerkopol proponuje tylko eibacha wąskiego / czy to są te czarne / czy jeszcze coś innego ? Może ktoś się pochwali co zapodal do b6 ?

Napisano

> Zerkopol proponuje tylko eibacha wąskiego / czy to są te czarne / czy jeszcze coś innego ? Może

> ktoś się pochwali co zapodal do b6 ?

a czym sie roznia eibachy czerwone od czarnych ??

Napisano

> a czym sie roznia eibachy czerwone od czarnych ??

polecam czerwone -30/ -40 wysokosc dobra i amortyzator to wytrzymuje. czarne sa chyba nizsze.

jest to chyba najbardziej popularny i sprawdzony zestaw.

Napisano
  • Autor

Ktoś (ponoć pytał producenta) kiedyś pisał, że niczym.

Napisano

Nie będę robił nowego tematu smile.gif

Mam PZM-1 jest fajne ale chyba zbyt twardo.

Czy B6 dają więcej komfortu niż PZM-1?

Bo cenowo nie ma tragedii do SC smile.gif a przydałoby się troszkę komfortu.

Napisano

> Nie będę robił nowego tematu

> Mam PZM-1 jest fajne ale chyba zbyt twardo.

> Czy B6 dają więcej komfortu niż PZM-1?

> Bo cenowo nie ma tragedii do SC a przydałoby się troszkę komfortu.

a w jakiej cenie masz B6 grinser006.gif

Napisano

Ostatnio ktoś się tu chwalił b6 i miał akurat czarne springi , dlatego zapytałem czy to właśnie eibachy są 275123014-zielony.gif

Napisano

ostatnim który się chwalił, że ma B6 to był broker, a on nie ma czarnych spring

Napisano

> ostatnim który się chwalił, że ma B6 to był broker, a on nie ma czarnych spring

No to nie ostatnio tylko wcześniej o

p1180170c.jpg

post-115803-14352507805732_thumb.jpg

Napisano

Tylko i wyłącznie kolorem.

Jakiś czas temu jeden z kolegów drążył temat bezpośrednio u producenta/dystrybutora i taką właśnie dostał odpowiedź.

Napisano

> Nie będę robił nowego tematu

> Mam PZM-1 jest fajne ale chyba zbyt twardo.

> Czy B6 dają więcej komfortu niż PZM-1?

> Bo cenowo nie ma tragedii do SC a przydałoby się troszkę komfortu.

b6 jest bardzo komfortowa w porownaniu do pzm1.

Napisano

uscislijcie panowie o co pytacie bo mowa o seryjnej b6 a fotki gwinta na waskim springu za dosc spore pieniadze.

Napisano

popieram, miałem okazję jeździć na PZM-ach w moim samochodzie, a później u Brokera przejechałem się na Bila B6 i powiem Wam, że to zawieszenie powinno być montowane seryjnie

Napisano

> uscislijcie panowie o co pytacie bo mowa o seryjnej b6 a fotki gwinta na waskim springu za dosc

> spore pieniadze.

Z tego co bezpośrednio dowiedziałem się od Brokera to za zagwintowanie b6 placisz tylko 150 zł za sztukę i najlepiej wychodzi kupić u nich już przerobionego. Ze 200 zł taniej niż byś kupił na allegro i płacił kilka razy za przesyłki a tak nawet za wysyłkę nie płacisz gdy kupujesz w zerkopolu ok.gif A co do wąskiego springa to sam dalej szukam tańszej opcji grinser006.gif

Napisano

no to policz sobie zakup amortyzatora + gwint + wąska sprezyna(ceny nie znam i chyba nie chce)

Napisano

a miałeś kiedyś okazję jeździć na B6?

Napisano

za komplet przód przerobiony + tył nie przerobiony = 2300

do tego springi jakieś grinser006.gif

Napisano

> za komplet przód przerobiony + tył nie przerobiony = 2300

> do tego springi jakieś

no własnie o tym mowie 2300 + waska sprezyna(obstawiam ze droga)

Napisano

To chyba i tak wychodzi taniej niż inne gwinty " jednorazowe "

P.s nie chce tu nikogo obrażać ok.gif

Napisano

> To chyba i tak wychodzi taniej niż inne gwinty " jednorazowe "

> P.s nie chce tu nikogo obrażać

z tym sie zgadzam zestaw dozywotni.

ale ładne kolorowe gwinty z japonskimi napisami tez sie musza jakos sprzedawac wink.gif

Napisano

> no, a sejak w aso kosztowałby 30tys:)

Tyle przeciez kosztowal 270751858-jezyk.gif

Napisano

> a miałeś kiedyś okazję jeździć na B6?

Ja mam Bila B6 niegwintowanego... jeżdżę na tym zestawie od niedawna, bo kupiłem amory z początkiem kwietnia. Poprzedni właściciel objeździł na nich w zeszłym roku pół sezonu w RSMP.

Póki co z braku innych założone mam springi FK -70 ale będę zmieniał na coś wyższego. Tak naprawdę PZM i "dziadkowe" to jedna półka - gówno warta. B6 nawet przy -70 (gdzie to nie jest jego charakterystyka) jest amortyzatorem twardym... podczas postoju jak chcesz go ugiąć dupą siadając na masce i przy małych prędkościach, ale polataj po progach, studzienkahc, dziurach, garbach, płytach betonowych i po drogach nieutwardzonych gdzie Bóg jeden wie czego się spodziewać z prędkościami 80-100km/h to zobaczysz co to jest Bilstein B6! Tak naprawde nie byłem zwolennikiem tego zawiasu póki nie założyłem u siebie. Wiadomo... cudzym autem nie pojedziesz na wyryp, a swoim... kto zabroni?

Taka ciekawostka... przy PZM i "dziadkowym" auto stoi na -70... na B6 sam wstał o 3cm i nieprawdą jest że B6 przy obniżonej zawieszce działa jak to ktoś powiedział "na dobiciu". To jedyny amor w którym wyciągniesz springa i nawet sama masa auta nie jest w stanie go dobić do końca. Naprawde w 2 osoby trzeba się postarać, żeby wbić całą grubą sztyce w rure!

Napisano

> dokładnie cała prawda o bilu

Ja byłem w szoku jak zacząłem pycić po Krk, gdzie same dziury, garby, progi i koleiny, remonty i objazdy po betonowych drogach czasowych. Ale teraz już wiem że nikt nie kłamał zachwycając się nimi, ale większość która polecała nawet nie wie jak one działają bo za wolno jeżdżą 893goodvibes.gif

Napisano

> nimi, ale większość która polecała nawet nie wie jak one działają bo za wolno jeżdżą

pewnie tak... ale pewnie są też tacy, którzy powiedzą, że Ty tez nie wykorzystujesz swojego zestawu w stu procentach, bo oni robią to jeszcze szybciej i jeszcze lepiej grinser006.gif

Mimo wszystko ten amortyzator powinien być montowany w serii... przynajmniej w sportingach i abarthach.

Napisano

to fakt aczkolwiek jeśli ktoś chce mieć auto na glebie i dobrze wybierającego amorka to lepiej trafić nie można

Napisano

> Mimo wszystko ten amortyzator powinien być montowany w serii... przynajmniej w sportingach i

> abarthach.

Powinien... ale Fiat CC/SC to lekko mówiąc "nie ta liga" 893goodvibes.gif

Napisano

może i tak, aczkolwiek do którego seryjnego samochodu do jazdy po mieście czy też rodzinnego te amorki są dobre?

Napisano

> Powinien... ale Fiat CC/SC to lekko mówiąc "nie ta liga"

nie ta grupa docelowa.

moja mama pewnie byłaby wsciekła majac b6 i springi -40 wink.gif

Napisano

> może i tak, aczkolwiek do którego seryjnego samochodu do jazdy po mieście czy też rodzinnego te

> amorki są dobre?

a choćby w BMW 318is e30 (podobno) były montowane w serii. Na grubej ladze.

Napisano

> a choćby w BMW 318is e30 (podobno) były montowane w serii. Na grubej ladze.

Ale tylko z przodu (z tylu byly BOGE bodajze) i tylko w wersji M-technik 270751858-jezyk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.