Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Foto - Mandat - rozne kwoty

Featured Replies

Napisano

Sprawa w skrócie wyglada tak:

Dostalismy w firmie fotke z radarku na DK1 (UG Mykanow)

Predkosc 93/70 - auto nasze - nie ma dyskusji. grinser006.gif

Schody zaczynaja sie przy kierowcy, twarzy oczywiscie nie widac...w sumie to nic nie widac, jedna szara plama. W aucie jachaly 3 osoby, nie pamietaja kto tam kierowal, albo nie chca pamietac.

Razem z foto jest GOTOWY formularz oświadczenia, 3 warianty, standardowo.

Nie rozumiem tylko dlaczego Jesli wskazemy kierujacego to dostanie on 150pln +4pkt , a jesli nie to firma dostanie 200pln. Skad ta roznica w kwocie? Spotkal sie ktos z takim rozlozeniem kary za to samo przewinienie?

Oczywiscie samego faktu mandatu nie kwestionujemy, zaciekawila mnie tylko ta roznica. niewiem.gif

Napisano

> Nie rozumiem tylko dlaczego Jesli wskazemy kierujacego to dostanie on 150pln +4pkt , a jesli nie to

> firma dostanie 200pln. Skad ta roznica w kwocie? Spotkal sie ktos z takim rozlozeniem kary za

> to samo przewinienie?

To nie jest to samo wykroczenie. W pierwszym wypadku karany jest kierujący za przekroczenie dozwolonej prędkości, w drugim zaś właściciel - za niewskazanie kierującego.

Napisano

A co w sytuacji, gdyby mandat opiewal na 500PLN?

Czy za nie wskazanie sprawcy tez sa jakies widelki, bo watpie zeby mandat rowniez wynosil 200?

Pzdr,

Maciej

Napisano

Co do zasady pierwsza kwota wynika z taryfikatora i jest za prędkość (100-200zł). Druga to grzywna za to, iż właściciel pojazdu nie wskaże prowadzącego (art. 65§2 w zw. z art. 78 ust. 4 PoRD).

Kto w Twoim przypadku wysłał zdjęcie i zwraca się o wskazanie prowadzącego - nie mam pojęcia.

Napisano
  • Autor

> To nie jest to samo wykroczenie. W pierwszym wypadku karany jest kierujący za przekroczenie

> dozwolonej prędkości, w drugim zaś właściciel - za niewskazanie kierującego.

Hmm... czyli ze grzywna z Art. 97 KW. Z tego co mi wiadomo to niewskazanie kierującego nie jest wykroczeniem przeciwko bezpieczeństweu ruchu drogowego i kilka sądów uchyliło takie mandaty.

Ciekawe... napisze pisemko do tego UG z prosba o wyjasnienei tej sytuacji.

Napisano

> Hmm... czyli ze grzywna z Art. 97 KW. Z tego co mi wiadomo to niewskazanie kierującego nie jest

> wykroczeniem przeciwko bezpieczeństweu ruchu drogowego i kilka sądów uchyliło takie mandaty.

> Ciekawe... napisze pisemko do tego UG z prosba o wyjasnienei tej sytuacji.

Raczej z 65 KW. ok.gif

Napisano

> Hmm... czyli ze grzywna z Art. 97 KW. Z tego co mi wiadomo to niewskazanie kierującego nie jest

> wykroczeniem przeciwko bezpieczeństweu ruchu drogowego

Dobrze Ci wiadomo. Podajesz jednak złą podstawę prawną. O tej prawidłowej pisałem wcześniej.

Gdyby autor wątku dokładnie przepisał treść pisma wiedzielibyśmy o niebo więcej (organ, podstawę, etc.).

Napisano

> Oczywiście. Grzywna z kw to 20-5000 zł.

Dzieki, ale watpie zeby w praktyce za fotke z radaru ktos dostal wiecej niz 500 zlosnik.gif

Napisano

> Sprawa w skrócie wyglada tak:

> Dostalismy w firmie fotke z radarku na DK1 (UG Mykanow)

Znam :-) Mam sporo fot w swej kolekcji :-)

> Predkosc 93/70 - auto nasze - nie ma dyskusji.

Jest.

Na świadectwie legalizacji masz jasno wypisane - dokładność wskazań +/- 3 km do 100 km +/- 3% pow 100 km - > o jeden próg niżej możesz tu zejść, czyli nie 4 a 2 pkty :-)

> Nie rozumiem tylko dlaczego Jesli wskazemy kierujacego to dostanie on 150pln +4pkt , a jesli nie to

> firma dostanie 200pln. Skad ta roznica w kwocie? Spotkal sie ktos z takim rozlozeniem kary za

> to samo przewinienie?

> Oczywiscie samego faktu mandatu nie kwestionujemy, zaciekawila mnie tylko ta roznica.

Firma nie dostanie mandatu - dostaje OSOBA.

Zawsze.

Jeżeli jest to działalność - właściciel

Jeżeli spółka prawa handlowego - zarząd.

Chyba, że wskażą osobę odpowiedzialną w firmie za pojazdy.

To raz.

Dwa - za "niewskazanie", czyli z art. 97 KW w zw. z art. 78 ust 4 PoRD nie ma określonej taryfikatorem grzywny.

Może być od 20 do 500 PLN.

Policja defaultowo wali "pincet". Sracze wiejskie, z racji, że mają dalece bardziej biznesowe podejście też już zwęszyły ten paśnik.

Niestety, sądy pokrzyżowały im troszkę plany:

Klik

Napisano

> Oczywiście. Grzywna z kw to 20-5000 zł.

Ale powyżej 500 to już SR-WG musi klepnąć...

Napisano

> Ale powyżej 500 to już SR-WG musi klepnąć...

Nie ma już WG... zlosnik.gif

Napisano

> Nie ma już WG...

Łodewer, SR z jakimśtam W :-)

Napisano
  • Autor

> Dobrze Ci wiadomo. Podajesz jednak złą podstawę prawną. O tej prawidłowej pisałem wcześniej.

> Gdyby autor wątku dokładnie przepisał treść pisma wiedzielibyśmy o niebo więcej (organ, podstawę,

> etc.).

Pismo w zalaczniku. Ewidetnie strasza art. 97 KW a nie 65.

post-73528-14352507812633_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Na świadectwie legalizacji masz jasno wypisane - dokładność wskazań +/- 3 km do 100 km +/- 3% pow

> 100 km -

Hmm zaiste dobre jest to co mowisz, powolam sie na ten zapis.

> Firma nie dostanie mandatu - dostaje OSOBA.

> Zawsze.

> Jeżeli spółka prawa handlowego - zarząd.

Firma to Sp. z o.o. - czyli co prezes dostanie mandata? cfaniak.gif

> Niestety, sądy pokrzyżowały im troszkę plany:

> Klik

No wlasnie to samo znalazlem. Napisze do nich wyjasnienia, jesli zaakceptuja i ugadamy sie np na 100-150pln zaplacimy, a mandat podziele na 3 "winnych".

Jesli UG bedzie sie upieral, to skonczy sie w sadzie a tam bedziemy sie powolywac na te "inne orzecznictwa".

Napisano

> Pismo w zalaczniku. Ewidetnie strasza art. 97 KW a nie 65.

To chyba można powalczyć... zlosnik.gif

Napisano

> Hmm zaiste dobre jest to co mowisz, powolam sie na ten zapis.

Ale to ma zastosowanie tylko do sytuacji, gdy przyjmujesz mandat za PRĘDKOŚĆ.

Do niewskazania nic nie ma :-)

> Firma to Sp. z o.o. - czyli co prezes dostanie mandata?

Tak, chyba, że firma ma osobę, która w obowiązkach służbowych ma m. in. opiekę nad pojazdami firmowymi - wówczas to właśnie ta osoba staje się "niedopełniającą".

> No wlasnie to samo znalazlem. Napisze do nich wyjasnienia, jesli zaakceptuja i ugadamy sie np na

> 100-150pln zaplacimy, a mandat podziele na 3 "winnych".

> Jesli UG bedzie sie upieral, to skonczy sie w sadzie a tam bedziemy sie powolywac na te "inne

> orzecznictwa".

Czarno to widzę, ale to już Twoja decyzja :-)

Napisano
  • Autor

> Ale to ma zastosowanie tylko do sytuacji, gdy przyjmujesz mandat za PRĘDKOŚĆ.

Ma sie rozumiec!

> Czarno to widzę, ale to już Twoja decyzja :-)

Zobaczymy co odpiszą. Co ciekawe jakby za to "niewskazanie" tez bylo 150 to pewnie juz by bylo zaplacone i koniec tematu. A tak to mam co robic bo "prezes wyrazil zaciekawienie faktem tej roznicy" smile.gif

Napisano

> Firma to Sp. z o.o. - czyli co prezes dostanie mandata?

Zapewne tak.. I lepiej niech o tym dobrze pamięta przez najbliższe X lat.. Bo jeśli by potrzebował dostepu do informacji niejawnej to jeśli o tym zapomni to potem może mieć kłopoty...

Napisano

>Napisze do nich wyjasnienia, jesli zaakceptuja i ugadamy sie np na

> 100-150pln zaplacimy, a mandat podziele na 3 "winnych".

Dobre dobre... jestem prawie pewien że tych dwóch którzy nie prowadzili podkablują kierowce clown.gif

Krawiec

Napisano

> Dobre dobre... jestem prawie pewien że tych dwóch którzy nie prowadzili podkablują kierowce

> Krawiec

I bardzo dobrze, sam powinien mieć jaja i się przyznać.

Napisano

> I bardzo dobrze, sam powinien mieć jaja i się przyznać.

Ale kombinuje jak by się tu przynajmniej od punktów wymigać.

Krawiec

Napisano

> Dzieki, ale watpie zeby w praktyce za fotke z radaru ktos dostal wiecej niz 500

Przekroczenie ponad 50 + gadanie przez komóre.. to co wcześniej + brak pasów...

Da się...

Krawiec

Napisano

Bzdura kolego. Dostep do informacji niejawnych nie jest przyznawany osobom popełniającym przestępstwo, a nie wykroczenie

Napisano

> Bzdura kolego. Dostep do informacji niejawnych nie jest przyznawany osobom popełniającym

> przestępstwo, a nie wykroczenie

Zgadza się, popełnienie wykroczenia nie jest przeszkoda w uzyskaniu takiego dostepu...

Ale zapomnienie o wykroczeniu już jest.. W ankiecie którą się dla ABW wypełnia odpowiada się na pytanie o karach za wykroczenie w ciągu ostatnich pięciu lat. I jeśli się o czymś zapomni to potem jest sporo odkręcania, tłumaczenia się, pisania wyjasnień itp... (że się nie chciało celowo zataić itd...)

przerabiane w praktyce.

Napisano

> Dobre dobre... jestem prawie pewien że tych dwóch którzy nie prowadzili podkablują kierowce

> Krawiec

Podam Ci datę sprzed 2-3 m-cy i powiedz mi proszę z głowy, czy jechałeś danym autem tego konkretnego dnia.

Zwłaszcza, jak masz np 10 aut do wyboru a różnią się one tylko i wyłącznie nr rej, więc nie jest, że "aaaa, wtedy to czerwonym jechałem"...

Napisano

> Podam Ci datę sprzed 2-3 m-cy i powiedz mi proszę z głowy, czy jechałeś danym autem tego

> konkretnego dnia.

Z głowy nie. Ale z tego co sie orientuje to firmy mają obowiazek prowadzenia ewidnecji przebiegu pojazdów służbowych.

Krawiec

Napisano

> Zapewne tak.. I lepiej niech o tym dobrze pamięta przez najbliższe X lat.. Bo jeśli by potrzebował

> dostepu do informacji niejawnej to jeśli o tym zapomni to potem może mieć kłopoty...

Spokojnie, jak nie chce do tajnego spec znaczenia albo ściśle tajnego to nie będzie dramatu...

Napisano

> Z głowy nie. Ale z tego co sie orientuje to firmy mają obowiazek prowadzenia ewidnecji przebiegu

> pojazdów służbowych.

Nie ma takiego obowiązku - należy WIEDZIEĆ, kiedy dane auto było komu powierzone.

Dotyczy to absolutnie wszystkich właścicieli/dysponentów pojazdów.

To, że zrobienie tego w firmie, gdzie masz dużo aut i dużo osób nimi jeżdżących bez minimum gustownego zeszyciku w kratkę jest trudne to insza inszość...

Natomiast odnosimy się do tego konkretnego przypadku, gdzie osób, które mogły jechać danym autem jest kilka, a żadna z nich nie pamięta i nie wali w karolka, że to nie on/a jechał/a, a materiału dowodowego pod postacią rejestru wydań/zdań auta brak.

I w takim przypadku faktycznie może być tak, że ludzie się podzielą mandatem, chociaż jest to niezgodne z prawem.

A co do meritum postów, to osobiście z racji własnego dupochroństwa radziłbym taki rejestr prowadzić, bo sytuacja, gdzie przychodzi fotex i nie ma kogo wskazać to najmniejszy problem.

Dramat to się robi, jak wpada policja, informuje, że auto stoi rozbite, kierujący zbiegł, a wokół trup posiał się gęsto.

Wtedy to przy max niesprzyjających warunkach nawet pierdzieć w pasiak można iść...

Napisano

Mówiąc najkrócej.

Jeśli nie można wskazać winnego kierowcy, to przyjmując grzywnę należy wpisać dane prezesa z imienia i nazwiska. Dobrze rozumiem?

Mam na stole 2 takie sprawy na jutro i muszę odesłać do straży miejskiej z adnotacją - kierowca nieznany, przyjmuję grzywnę.

Na formularzu są jakieś bzdurne pytania o stan majątkowy... można je olać sikiem prostym...?

Grzywna jest przecież wyrażona w złotych polskich i na nią się zgadzamy.

Napisano

> Mówiąc najkrócej.

> Jeśli nie można wskazać winnego kierowcy, to przyjmując grzywnę należy wpisać dane prezesa z

> imienia i nazwiska. Dobrze rozumiem?

Być może, ale ja chyba nie rozumiem. zlosnik.gif Kim w firmie jesteś i dlaczego masz przyjąć grzywnę? niewiem.gif

> Mam na stole 2 takie sprawy na jutro i muszę odesłać do straży miejskiej z adnotacją - kierowca

> nieznany, przyjmuję grzywnę.

Nigdy nie widziałem takiego wezwania od SM więc ciężko mi odpowiedzieć. Jeśli to grzywna, jak w opisywanym przypadku, z art. 97 kw to ja bym się na nią absolutnie nie godził. Jeśli nie wiesz/prezes nie wie kto prowadził auto to tak odpisz bez wypełniania jakiegoś formularza. Najwyżej sprawa trafi do sądu.

> Na formularzu są jakieś bzdurne pytania o stan majątkowy... można je olać sikiem prostym...?

Pewnie.

Napisano

> Być może, ale ja chyba nie rozumiem. Kim w firmie jesteś i dlaczego masz przyjąć grzywnę?

Jestem takich sprawach, nazwijmy to, "prawą ręką" prezesa.

Mam na stole dwa wezwania od SM, do wskazania osoby osoby prowadzącej auto tam i tam, dnia tego i tego.

Kierowca jechał 66/50 i zostanie ukarany mandatem 100 zł + 2 pkt. karne.

Nasza firma jest spółką z o.o.

I teraz.

Wariant I. Właściciel (zarząd spółki) wskazuje kierowcę... kara - 100 zł. + 2 pkt.

Wariant II Właściciel sam prowadził... 100 + 2 pkt.

Wariant III Właściciel nie umie wskazać kierowcy i wyraża zgodę na... i tu nie pamiętam podstawy... ukaranie go kwotą 120 zł. bez punktów karnych.

Wariant IV Właściciel nie potrafi wskazać... i nie wyraża zgody na ukaranie go (mandatem, grzywną? Dla nas nie istotna nazwa). W tym przypadku sprawa zostaje przekazana do sądu... dalej znamy.

Wybieram wariant III ze zgodą na ukaranie bez punktów za nie wskazanie kierowcy.

Wiesz... to takie kupczenie punktami karnymi. nam to pasuje.

> Nigdy nie widziałem takiego wezwania od SM więc ciężko mi odpowiedzieć. Jeśli to grzywna, jak w

> opisywanym przypadku, z art. 97 kw to ja bym się na nią absolutnie nie godził. Jeśli nie

> wiesz/prezes nie wie kto prowadził auto to tak odpisz bez wypełniania jakiegoś formularza.

Niestety nie potrafimy się rozpoznać na tych zdjęciach zlosnik.gif a nie chcemy punktów.

Rozumiem, że godząc się na frycowe, podaję dane prezesa, czy tak?

Firma chyba nie może w takich sytuacjach płacić mandatu, grzywny... jak go tam zwał - frycowego?

Napisano

> Niestety, sądy pokrzyżowały im troszkę plany:

I bardzo dobrze.

A najbardziej wzruszyłem sie na fragmencie...

Quote:

Policja się broni. Komisarz Adam Jasiński z Komendy Głównej Policji twierdzi, że właściciel samochodu powinien pamiętać, komu go powierza.

Sam przerabiałem to na wlasnej skórze, kiedy po kilku miesiacach do fotki, przyszlo zapytanie kto prowadził.

jechałem wtedy razem z Żoną i za nic w świecie nie pamiętaliśmy które z nas prowadziło bo w okolicy tej wioski zmienialiśmy się za kierownicą.... A teren dla nas był absolutnie obcy - jechalismy ta trasa pierwszy raz w zyciu...i jak na razie ostatni.... Nawet miejscowosci nie jestem w stanie powtórzyć (gdzieś na trasie Zgorzelec - Legnica...

Oczywiście deklarowaliśmy że winny chętnie zapłaci - tylko kto jest winny? zlosnik.gif

Napisano

.

> Oczywiście deklarowaliśmy że winny chętnie zapłaci - tylko kto jest winny?

Jak się sprawa zakończyła?

Napisano

> Jestem takich sprawach, nazwijmy to, "prawą ręką" prezesa.

Yhy.

> Wariant III Właściciel nie umie wskazać kierowcy i wyraża zgodę na... i tu nie pamiętam podstawy... ukaranie go kwotą 120 zł.

> bez punktów karnych.

Znajdź proszę tę podstawę bo mnie bardzo ciekawi.

> (...)

> Wybieram wariant III ze zgodą na ukaranie bez punktów za nie wskazanie kierowcy.

> Wiesz... to takie kupczenie punktami karnymi. nam to pasuje.

Tak na szybko to nie widzę za bardzo możliwości karania właściciela za brak wiedzy co do sprawcy wykroczenia przez straż gminną (miejską). Oni mają inne uprawnienia i z rzeczonego 65§2 kw karać nie mogą (mogą tylko w postępowaniu mandatowym w granicach ustawy).

Moim zdaniem właśnie dlatego, niesłusznie, powołują się na 97 kw.

> Niestety nie potrafimy się rozpoznać na tych zdjęciach a nie chcemy punktów.

> Rozumiem, że godząc się na frycowe, podaję dane prezesa, czy tak?

Dlaczego usilnie chcesz podawać dane prezesa? zlosnik.gif Jeśli prezes tak chce to odpisz, że wyrażacie zgodę właściciela pojazdu za to iż sprawcy nie potrafi wskazać. Niech się bujają z ustalaniem choć to tylko chwila (KRS). zlosnik.gif

Powiem Ci tak - domyślam się, że chcecie załatwić to bezboleśnie i szybko i po części mnie to nie dziwi (kwota jest śmieszna). Wypełnij więc formularz tak jak sobie życzą i zapomnij o sprawie. wink.gif

Ja bym to ciągnął tak długo jak tylko można bo to całe karanie przez SG/SM jest śliskie (na co masz choćby w tym wątku wyroki).

> Firma chyba nie może w takich sytuacjach płacić mandatu, grzywny... jak go tam zwał - frycowego?

Nie może.

Napisano

> Znajdź proszę tę podstawę bo mnie bardzo ciekawi.

Powołują się na art. 78 ust. 4 ustawy PORD.

> Dlaczego usilnie chcesz podawać dane prezesa? Jeśli prezes tak chce to odpisz, że wyrażacie zgodę

> właściciela pojazdu za to iż sprawcy nie potrafi wskazać. Niech się bujają z ustalaniem choć

> to tylko chwila (KRS).

Preses - z ramienia zarządu spółki. Musi być osoba fizyczna, jak sam pisałeś.

Nikt nie ma czasu ani chęci na bujanie się po sądach odległych pareset kilometrów od nas.

> Powiem Ci tak - domyślam się, że chcecie załatwić to bezboleśnie i szybko i po części mnie to nie

> dziwi (kwota jest śmieszna). Wypełnij więc formularz tak jak sobie życzą i zapomnij o sprawie.

Tak zrobię.

Napisano

> Powołują się na art. 78 ust. 4 ustawy PORD.

Ten przepis określa obowiązek a nie sankcję więc bez sensu.

> Preses - z ramienia zarządu spółki. Musi być osoba fizyczna, jak sam pisałeś.

Zgadza się. Ale ja miałem na myśli jedynie to, że nie widzę sensu ułatwiania im pracy poprzez wskazywanie konkretnej osoby. wink.gif

> Nikt nie ma czasu ani chęci na bujanie się po sądach odległych pareset kilometrów od nas.

I to rozumiem. ok.gif

Napisano

> Mówiąc najkrócej.

> Jeśli nie można wskazać winnego kierowcy, to przyjmując grzywnę należy wpisać dane prezesa z

> imienia i nazwiska. Dobrze rozumiem?

Jeżeli nie ma fra... khm, osoby, która w obowiązkach ma zarządzanie flotą i m in prowadzenie takiej ewidencji, to tak.

> Mam na stole 2 takie sprawy na jutro i muszę odesłać do straży miejskiej z adnotacją - kierowca

> nieznany, przyjmuję grzywnę.

Patrz wyżej.

> Na formularzu są jakieś bzdurne pytania o stan majątkowy... można je olać sikiem prostym...?

Tak.

> Grzywna jest przecież wyrażona w złotych polskich i na nią się zgadzamy.

Nie-do-końca - zgaszasz się, a raczej wnosisz o ukaranie MKZ w kwocie x. Zgadzasz się dopiero w momencie jego odebrania :-)

Napisano

Wujek możesz mi w wolnej chwili wysłać na @ zeskanowane wezwanie od SM o jakim mowa w tym wątku?

Bo jak bym nie kombinował to wychodzi, że Straż Gminna/Miejska nie ma prawa karać za brak wiedzy. Wyłącznie sąd. Ciekawy jestem co oni tam dziubdziają.

Napisano

> Nie-do-końca - zgaszasz się, a raczej wnosisz o ukaranie MKZ w kwocie x. Zgadzasz się dopiero w

> momencie jego odebrania :-)

No właśnie, mam wrażenie, że nie do końca rozumiesz problem.

W krótkich żołnierskich słowach.

napisałem "wieśniakom" oświadczenie, że zgadzam się na skorumpowanie ich kwotą:

1. 100 zł. (proponowany mandat z taryfikatora - 80 zeta)

2. 350 zł. (proponowany mandat z taryfikatora - 300 zeta)

za nie wnoszenie sprawy do sądu.

W pierwszym przypadku odległość sądu od nas 370 km, sprawa do wygrania,

w drugim - 240 km, sprawa 100% przegrana.

Jesteśmy im wdzięczni, że biorą łapówki i szanują nasz czas. Podstawa prawna nas nie interesuje.

Jeździmy czasem za szybko, więc poczuwamy się. zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> .

> Jak się sprawa zakończyła?

Po kilkumiesięcznej wymianie korespondencji sądzę że trafiło wszystko do kosza....

Oczywiście nie było mowy o konieczności wskazania sprawcy bo jezeli w grę wchodzi najbliższa rodzina to można odmówic zeznań i nikt nic nie może zrobic...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.