Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wymiana rozrządu a pompa wody

Featured Replies

Napisano

Witam,

Chciałem prosić Was o opinię - czy przy wymianie rozrządu warto wymieniać pompę wody? Mechanik upiera się, że tak...

Uno 1.0 fire 99' przebieg 80.000

Napisano

> Witam,

> Chciałem prosić Was o opinię - czy przy wymianie rozrządu warto wymieniać pompę wody? Mechanik

> upiera się, że tak...

> Uno 1.0 fire 99' przebieg 80.000

Ja bym wymienil waytogo.gif

Napisano

> Witam,

> Chciałem prosić Was o opinię - czy przy wymianie rozrządu warto wymieniać pompę wody? Mechanik

> upiera się, że tak...

> Uno 1.0 fire 99' przebieg 80.000

Zalecane jest przy wymianie rozrządu aby wymienić także pompę wody i to powie raczej każdy mechanik

Napisano

> Zalecane jest przy wymianie rozrządu aby wymienić także pompę wody i to powie raczej każdy mechanik

Zależy czym jest napędzana pompa wody. W przypadku silników FIRE, w których pompa jest napędzana paskiem rozrządu, to uważam, że dobrze jest ją również wymienić waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedzi - wszystko jasne - pompa do wymiany smile.gif

Napisano

No ja znów mam 89kkm i też wymieniałem pasek, i mechanik posprawdzał luz na pompie i gadał że jest jeszcze ok, także tylko pasek poszedł do wymiany i uszczelniacze bo ciekły . Uno fire 999 2000 .

Nie jest to reguła że przy pasku, pompa ale jeśli masz kasę i mechanik gada że jest już wyruchana to wymień .

Napisano

> Witam,

Ja mam pompę od nowości i już 155kkm nic nie cieknie ale to już ryzyko w trasie yay.gif

Napisano

ja mam przebieg około 140 tys. i już sam wymieniałem drugi pasek rozrządu a pompy nie ruszałem. Na moje oko jest od nowości. Nawet jak zacznie się sypać to powinno być najpierw ją słychać grinser006.gif

Napisano

> Dzięki za odpowiedzi - wszystko jasne - pompa do wymiany

JEDNA UWAGA: Pompy są produkowane z dużymi łopatkami i z małymi. Ja w swoim założyłem taką z małymi, bo taką mi sprzedali i miałem w efekcie niewydolny układ chłodzenia. Gorsze ogrzewanie kabiny i przegrzewanie się silnika na wolnych obrotach. no.gif Pewnie założyłem jakieś rzemiosło.

Napisano

> Zalecane jest przy wymianie rozrządu aby wymienić także pompę wody i to powie raczej każdy mechanik

Wziąwszy pod uwagę książkę obsługi samochodu to zalecanych jest wiele rzeczy. Pytanie tylko czy nawet na przeglądach okresowych w czasie gwarancji wszystkie zalecenia producenta są wykonywane przez ASO. Obawiam się, że nie.

Jeżeli pompa nie ma luzu na łożysku, nie kręci się ze zbyt dużym oporem to można przemyśleć jej dalszą eksploatację, tym bardziej, że w tym modelu nawet przy zatarciu pompy i zerwaniu paska rozrządu oprócz nieprzewidzianego postoju nic nie grozi silnikowi ze względu na bezkolizyjny rozrząd

Napisano

Wymieniałem pasek rozrządu i też sprawdziłem stan pompy... wszystko grało..

Po 1kkm musiałem pompę wymieniać bo się rozleciała....

Nowy pasek to nowe naprężenia działające na cały układ... czasem pompa wytrzyma jeszcze 50kkm a czasem tylko 1kkm...

Miałem na studiach eksploatacje i diagnostykę... i powiem wam, że znając założenia projektantów inaczej podchodzę do spraw serwisu auta.

Napisano

> Nawet jak zacznie się sypać to powinno być najpierw ją słychać

chyba, że ukręci się wirnik i zacznie się luźno krecić na wałku, wtedy się 'tylko' przegrzeje silnik, ale było cicho przecież i bez luzów i wycieków

kiedy pompa napina pasek rozrządu, zawsze jest ryzyko jego uszkodzenia, a czy jest to bezkolizyjny FIRE i tak gdzieś staniesz w środku lasu o 2 w nocy i się więcej naklniesz niż przy jej wymianie 270751858-jezyk.gif

odwleczenie wydatku jest fajne, ale i tak na nas trafi, a jeszcze holowanie i nerwy

Napisano

jak masz pecha to gumę też złapiesz o 2 w nocy grinser006.gif równie dobrze możesz założyć jakąś podróbę lub mechanik ci założy i też się może rozlecieć. W pompie może rozlecieć się łożysko, które łatwo jest zdiagnozować wg mnie wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.