Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wrażenia z pierwszych jazd - świerzaka

Featured Replies

Napisano

Zapisałem się na kurs jazdy kat. A. Mam za sobą już 4 godziny jazd (plac). Ale mam już co najmniej dwa wnioski nt jazdy:

1. Cholera złapałem bakcyla smile.gif

2. W krótkich słowach: im głębiej w las tym ciemniej... mam poczucie kompletnej niewiedzy nt. technik (chyba dobrze).

3. Myślałem że jazda na moto jest prosta, myliłem się

Czy macie jakieś rady co do samej nauki jazdy na placu? Jakieś myki, co warto ćwiczyć?

Napisano

> Jakieś myki, co warto ćwiczyć?

Prawidłowe nawyki pozwalajace łątwiej panować nad moto, w sumie jesli zaczniesz "wywijac" jak rowerem to znaczy ze juz troche opanowałes jazdy po placu, ale polecam poczytac ksiazke motocyklista doskonaly z wątku z przed kilku dni - tam tez jest troche o manewrach

Napisano

> Czy macie jakieś rady co do samej nauki jazdy na placu? Jakieś myki, co warto ćwiczyć?

hamowanie przednim hamulcem old.gif

Napisano

Jak Ci się już będzie nudzić na placu, to próbuj ósemkę z kierunkami. Jeśli ćwiczysz na nowej ósemce to oczywiście zacieśniaj ją jak najbardziej. Najlepiej ćwiczyć na starej, wtedy na egzaminie ósemka to pryszcz. Na placu warto też poćwiczyć dynamicznie ruszanie ze skrętem w lewo lub w prawo, chodzi o ruszanie ze skrzyżowań, przydaje się później w jeździe po mieście.

Napisano

> hamowanie przednim hamulcem

pójdźmy dalej: awaryjne hamowanie obydwoma hamulcami, puszczenie (kiedy na hamowanie zbyt mało miejsca) i ominięcie przeszkody old.gif omijać, omijać, omijać! często nawet nie trzeba wtedy hamować biglaugh.gif

Napisano

> Zapisałem się na kurs jazdy kat. A. Mam za sobą już 4 godziny jazd (plac). Ale mam już co najmniej

> dwa wnioski nt jazdy:

> 1. Cholera złapałem bakcyla

gratki smile.gif

> 2. W krótkich słowach: im głębiej w las tym ciemniej... mam poczucie kompletnej niewiedzy nt.

> technik (chyba dobrze).

> 3. Myślałem że jazda na moto jest prosta, myliłem się

> Czy macie jakieś rady co do samej nauki jazdy na placu? Jakieś myki, co warto ćwiczyć?

osemke wink.gif ogolnie wolna jazda i manewry, zawracanie itp. jak placyk wiekszy to pomachaj biegami, zeby na drodze nie bylo z tym problemu.

aha i popraw babola w tytule.. wink.gif

Pozdro

Napisano

> 1. Cholera złapałem bakcyla

Gratulacje smile.gif

> 2. W krótkich słowach: im głębiej w las tym ciemniej... mam poczucie kompletnej niewiedzy nt.

> technik (chyba dobrze).

> 3. Myślałem że jazda na moto jest prosta, myliłem się

Na początek zatrzymywanie się na chwilę i ruszanie bez podparcia, fajnie wyrabia umiejętność trzymania równowagi przy małych prędkościach. A potem zakręty przy wykorzystaniu przeciwskrętu i slalom bez trzymania rąk na kierownicy. O starej ósemce pisali poprzednicy. Powodzenia.

Napisano

Kilka ciekawych praktycznych porad znajdziesz w programie Motocyklicznie, Sezon 1 ok.gif

Napisano

tydzień temu odebrałem papier i jeżdżę już na swoim... smile.gif

ćwicz dużo ósemek (na tym najwięcej osób podobno oblewa)... staraj się skręcać na oporu (do dechy) i jazdę po ósemce bez odkręcania gazu... ja uczyłem się na Hondzie a egzamin był na Yamaszce (zupełnie inaczej brała sprzęglo i trochę inaczej jeździła)... pamiętaj aby na slalomie i ósemkach oglądać się we wszystkie strony i z kierunkowskazami (choć nie zawsze wymagają tego na egzaminie)... i hamowanie awaryjne i gwałtowne wymijanie przeszkód... tydzień już jeżdżę a pary razy się przydało (kierowcy samochodów wogóle nie patrzą jak jadą)...

i to chyba tyle na początek....

Napisano

> ósemkach oglądać się we wszystkie strony i z kierunkowskazami

Mały OT, bo mi się przypomniał mój egzamin....na WSK 125 brawo.gif, która miała co prawda zamontowane kierunki, ale .... nie działały, więc łapami trzeba bylo się namachać nawet na ósemce, nie mówiąc o jeździe po mieście zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Wielkie dzięki za podpowiedzi smile.gif . Na placu po którym jeżdżę są 2 ósemki- nowa i stara mniejsza/ ciaśniejsza, która dodatkowo hehe.gif jest namalowana na pochyłości. Więc zabawy z utrzymaniem równowagi trochę jest.

p.s. instruktor jest jeżdżący na moto-> m.in. dał mi podpowiedź jak jeździć bardzo ciasne okręgi na 1 i 2 biegu.

Co do prób ze zmianą biegów doszedłem już do 3 (oczywiście na placu). Z redukcją jest jeszcze trochę kłopotów, ale jest coraz lepiej.

Napisano

Dużo jeździć i nie szaleć!!!

Prędkość przychodzi sama umiejętności w czasie ćwiczeń. Ja jeździłem z kolegami slalomy miedzy puszkami po piwie itp. Co i tak nie uchroniło mnie przed wjechaniem w płot. Oczywiście nie opanowałem zakrętu na szczescie niegroźnie ucierpiałem.

Dla twojego dobra zawsze myśl 2 razy szybciej niż jedziesz. Gratuluje wyboru jazda motorkiem to świetna sprawa 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.