Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

No i dogadałem się na złomowisku.

Featured Replies

Napisano

Okazało się, ze jeżeli ktoś szuka jakiegoś samochodu na części tak jak ja to może go spokojnie kupić na złomowisku.

Dziś pojechałem na szrot i zobaczyłem tam kompletnego malucha, stał sobie cały, tylko siąść i jechać.

Myślałem, że to samochód któregoś z pracowników, a o0kazało się, że jest przeznaczony do pocięcia.

Zapytałem czy mogę go w jakiś sposób kupić i dowiedziałem się, że nie ma problemu.

Minus jest taki, że liczą sobie 1zł za kilogram ale jak to powiedział szef szrotu "co do ceny możemy się dogadać" wink.gif .

Samochód zostanie pozbawiony miejsc z numerami nadwozia oraz tablic i można go kupić jako ZŁOM UŻYTKOWY.

brawo.gif

Napisano

.

> Samochód zostanie pozbawiony miejsc z numerami nadwozia oraz tablic i można go kupić jako ZŁOM

> UŻYTKOWY.

czyli nominalnie za malucha przeznaczonego do kasacji trzeba by było dać 500 zł icon_eek.gif przecież takie samochody schodzą za czapkę śliwek zlosnik.gif

Napisano

Mogłeś mówić mam w domu malucha na sprzedaż zlosnik.gif

Pewnie za mniej by poszedł a i sprawny całkowicie zlosnik.gif

Napisano

> Mogłeś mówić mam w domu malucha na sprzedaż

> Pewnie za mniej by poszedł a i sprawny całkowicie

Ale za takiego ze złomu nie trzeba ubezpieczenia płacić, Pita ileś tam wypisywać, podatku do skarbówki też nie odprowadzasz. ok.gif

Napisano

Noo.. mnie od grudnia męczy taka myśl - kupić malca "do kasacji", na chodzie i ..

heja 270635636-JUMP2.gif

Napisano
  • Autor

> Mogłeś mówić mam w domu malucha na sprzedaż

> Pewnie za mniej by poszedł a i sprawny całkowicie

Jeszcze nie kupiłem. Jaki to maluch? Bo ten co jest na tym złomowisku to "elegant" i ma trochę elektroniki przy silniku, a mi bardziej by pasował bardziej tradycyjny osprzęt przy silniku.

Napisano
  • Autor

> .

> czyli nominalnie za malucha przeznaczonego do kasacji trzeba by było dać 500 zł przecież takie

> samochody schodzą za czapkę śliwek

Tak tylko, że potem musisz się bujać i szukać dodatkowo złomowiska, gdzie będzie się można dogadać i dodatkowo go złomować itp.

A tak kupuję malacza bez prawa do rejestracji i bez papierów na złomie za załóżmy te 500zł, wyciągam z niego to co potrzebuję i resztę odwożę znów na złom i sprzedaję. Za złom dostanę coś koło stówki i wyjdzie mi taniej niż miałbym jeszcze potem gdzieś jeździć i bawić się dodatkowo z wyrejestrowywaniem itp.

Napisano

> Jeszcze nie kupiłem. Jaki to maluch? Bo ten co jest na tym złomowisku to "elegant" i ma trochę

> elektroniki przy silniku, a mi bardziej by pasował bardziej tradycyjny osprzęt przy silniku.

masz na myśli czujnik położenia wału i moduł zapłonowy ? hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> Noo.. mnie od grudnia męczy taka myśl - kupić malca "do kasacji", na chodzie i ..

> heja

Identyczny tylko czerwony pług jest w Woli Duckiej - Orlen przy trasie Lublin-Warszawa po stronie zachodniej 270751858-jezyk.gif

Napisano

> masz na myśli czujnik położenia wału i moduł zapłonowy ?

Pewnie nawet nie, bo to elegant, a czujnik i moduł miały chyba ostatnie "wyprasowanki".

Napisano

> Pewnie nawet nie, bo to elegant, a czujnik i moduł miały chyba ostatnie "wyprasowanki".

obawiam się że wszystkie miały juz elektroniczny zapłon i brak przerywacza ... coś mi się kołacze po głowie że ostatnie FL'e już tak miały ( ale mogłem trafić na przeróbkę )

Napisano

> obawiam się że wszystkie miały juz elektroniczny zapłon i brak przerywacza ... coś mi się kołacze

> po głowie że ostatnie FL'e już tak miały ( ale mogłem trafić na przeróbkę )

Nowsze nie miały rozdzielacza zapłonu, tylko podwójną cewkę, ale sterował nia normalny przerywacz taki sam jak z kopułką. Nigdy nie miałem malucha, ale też nie dało się nie spędzać przy nim sporo czasu w garażach kolegów grinser006.gif

Napisano

> Nowsze nie miały rozdzielacza zapłonu, tylko podwójną cewkę, ale sterował nia normalny przerywacz

> taki sam jak z kopułką. Nigdy nie miałem malucha, ale też nie dało się nie spędzać przy nim

> sporo czasu w garażach kolegów

to akurat wiem ...

w 97 został wprowadzony czujnik położenia wału i wywalony przerywacz ...

nawet z tej okazji zmienili odlew bloku silnika likwidując dziurę na przerywacz oink.gif

Napisano

> to akurat wiem ...

> w 97 został wprowadzony czujnik położenia wału i wywalony przerywacz ...

Czyli dopiero w "wyprasowance"?

Napisano

> Czyli dopiero w "wyprasowance"?

nie wiem co to za termin ...

aaa chodzi o pewnie o EL ... czyli o brak rantu na drzwiach ? icon_eek.gif jak zamordowałem trochę małych fiatów ... to pierwsze słyszę icon_eek.gif

Napisano

> nie wiem co to za termin ...

> aaa chodzi o pewnie o EL ... czyli o brak rantu na drzwiach ? jak zamordowałem trochę małych

> fiatów ... to pierwsze słyszę

Tak, chodzi mi o ten ostatni "wyprasowany" model, bez rantów, słupka w bocznej szybie, z katalizatorem i zwłaszcza żółtego serduszka.gif

Napisano

> Tak, chodzi mi o ten ostatni "wyprasowany" model, bez rantów, słupka w bocznej szybie, z

> katalizatorem i zwłaszcza żółtego

czyli po 96 , EL ...a później ELX

Napisano

> to akurat wiem ...

> w 97 został wprowadzony czujnik położenia wału i wywalony przerywacz ...

> nawet z tej okazji zmienili odlew bloku silnika likwidując dziurę na przerywacz

nie w 1997, a w 1994! wraz z wejściem ELa

Napisano

> nie w 1997, a w 1994! wraz z wejściem ELa

pomyliłem ... skromny.gif

oczywiście masz racje

Quote:

Kolejna większa modernizacja odbyła się w 1994 roku, zmianom poddano nadwozie i instalację elektryczną[1]. W samochodzie zastosowany elektroniczny układ zapłonowy Nanoplex.

Napisano

> nawet z tej okazji zmienili odlew bloku silnika likwidując dziurę na przerywacz

IMO zaprzestano jej tylko wiercić zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.