Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Punto II 1.2 16v - Kilka pytań od nowego...

Featured Replies

Napisano

Witajcie. Niedawno nabyłem punciaka i mam kilka pytań/problemów.

1. Z okolic kierownicy/zegarów dobiega dziwny dźwięk, takie piszczenie/strzelanie (jak czujnik Geigera) jakby zwarcie było jakieś smile.gif podczas kręcenia kierownicą głośniej słychać...

2. Po przekręceniu kluczyka w pierwszą pozycję, kiedy przestaje pracować pompa, cewki piszczą grinser006.gif raz głośniej, raz ciszej, ale przeważnie to głośno, w samochodzie nawet słychać

3. Problemy z obrotami. Czasami jest wszystko ok, a czasami wahają się od 600-1000.

4. Czasami delikatnie przerywa/szarpie podczas przyspieszania. Zauważyłem ze przeważnie tak się dzieje kiedy wcisnę do gaz do końca. Jak jadę normalnie to jest ok.

5. I jeszcze taka pierdoła, też tak macie ze na zakrętach wam rezerwa miga? Mam np. pół baku paliwa a jak się przeleje na zakręcie to miga...

Prosiłbym o jakieś wskazówki od czego zacząć. Jakoś specjalnie mi to nie przeszkadza ale nie chce żeby się coś posypało bardziej zlosnik.gif

Napisano

> Witajcie. Niedawno nabyłem punciaka i mam kilka pytań/problemów.

> 1. Z okolic kierownicy/zegarów dobiega dziwny dźwięk, takie piszczenie/strzelanie (jak czujnik

> Geigera) jakby zwarcie było jakieś podczas kręcenia kierownicą głośniej słychać...

TTTM, to slychac elektryczne wspomaganie kierownicy

> 2. Po przekręceniu kluczyka w pierwszą pozycję, kiedy przestaje pracować pompa, cewki piszczą raz

> głośniej, raz ciszej, ale przeważnie to głośno, w samochodzie nawet słychać

To komp wydaje takie dzwieki albo przepustnica sie przestawia. TTTM

> 3. Problemy z obrotami. Czasami jest wszystko ok, a czasami wahają się od 600-1000.

> 4. Czasami delikatnie przerywa/szarpie podczas przyspieszania. Zauważyłem ze przeważnie tak się

> dzieje kiedy wcisnę do gaz do końca. Jak jadę normalnie to jest ok.

Moze trzeba zmienic swiece, wyczyscic przepustnice.... Poszukaj o takich problemach na forum.

> 5. I jeszcze taka pierdoła, też tak macie ze na zakrętach wam rezerwa miga? Mam np. pół baku paliwa

> a jak się przeleje na zakręcie to miga...

Tak to raczej nie powinno byc.

Napisano

> 3. Problemy z obrotami. Czasami jest wszystko ok, a czasami wahają się od 600-1000.

Wyczyść przepustnice. Sprawdź, czy podczas hamowania, a zwłaszcza w końcowej fazie obroty nie lecą ostro w dół. Oczywiście hamowanie na luzie, nie silnikiem.

> 4. Czasami delikatnie przerywa/szarpie podczas przyspieszania. Zauważyłem ze przeważnie tak się

Filtr powietrza, przepustnica, kable, świece tak na początek.

> 5. I jeszcze taka pierdoła, też tak macie ze na zakrętach wam rezerwa miga? Mam np. pół baku paliwa

Nie. Nic takiego się nie dzieje.

Napisano

> 1. Z okolic kierownicy/zegarów dobiega dziwny dźwięk, takie piszczenie/strzelanie (jak czujnik

> Geigera) jakby zwarcie było jakieś podczas kręcenia kierownicą głośniej słychać...

Taśma clock-spring w przełączniku zespolonym tłucze o obudowę. Ja tak mam od 10 lat i po czasie człowiek nie zwraca na to uwagi.

Napisano

> Taśma clock-spring w przełączniku zespolonym tłucze o obudowę. Ja tak mam od 10 lat i po czasie

> człowiek nie zwraca na to uwagi.

mam dokładnie to samo, z chęcią bym to wyeliminiował, która to taśma dokładnie? ( jak ona wygląda)

Napisano

Odnośnie punktów 1 i 2 to wszystko w porządku, te odgłosy są u mnie od nowości (nie masz radia? smile.gif ) Punkty 3 i 4 to najprawdopodobniej objawy brudnej przepustnicy - wyczyść i powinno ustąpić, natomiast odnośnie pkt. 5 to jest to jakaś usterka, być może ktoś grzebał w pompie paliwa i nie masz założonej osłony plastikowej, która zapobiega właśnie takiemu zjawisku jak opisałeś. W wolnej chwili wyciągnij pompę i będziesz wiedział (a jak nie będziesz wiedział to zrób jej zdjęcie i daj na forum). Szerokości.

Napisano

Ja bym powiedział, że to kable WN, miałem to samo, po wymianie jak ręką odjął

Napisano
  • Autor

Dobra, dzięki wszystkim za odpowiedzi. Jak się zrobi cieplej to zabieram się za naprawy. ok.gif

Napisano

Miałem to samo i to są przewody WN. U mnie były przebicia na fajkach i izolacja pomogła na pół roku. Po tym czasie zmieniłem na nowe.

• 3 miesiące później...
Napisano
  • Autor

> W wolnej chwili wyciągnij pompę i będziesz wiedział (a jak nie będziesz wiedział to zrób jej

> zdjęcie i daj na forum). Szerokości.

Odgrzewam kotleta, wymontowałem pompę. Wygląda ona tak:

30072010790.th.jpg30072010789.th.jpg30072010788.th.jpg

BTW wymieniłem kable, świece, przeczyściłem przepustnice i autko dalej muli, jedzie jak by połowa koników uciekła frown.gif.

Napisano

> Odgrzewam kotleta, wymontowałem pompę. Wygląda ona tak:

> BTW wymieniłem kable, świece, przeczyściłem przepustnice i autko dalej muli, jedzie jak by połowa

> koników uciekła .

A powiedz jak spalanie? Mi jak połowa koniów uciekła palił jak smok i okazało się ze sonda padła. Wymieniłeś części które co jakiś czas się wymienia. Podjedź na kompa może on coś powie.

Napisano
  • Autor

> A powiedz jak spalanie? Mi jak połowa koniów uciekła palił jak smok i okazało się ze sonda padła.

> Wymieniłeś części które co jakiś czas się wymienia. Podjedź na kompa może on coś powie.

Spalanie myślę że w miarę, ok 7l. Najbardziej boję się jeszcze jednej rzeczy, mianowicie autko bierze na moje oko troszkę dużo oleju. Przez 3 miesiące przejechałem nieco ponad 15tys i co miesiąc dolewałem litr oleju. Dzisiaj dolałem czwarty litr bo na bagnecie sucho. Wycieków brak, wszystko suchutkie, nie dymi niewiem.gif

Napisano

Trochę dużo - mi brał ok 1/2 litra na 15kkm. Szczególnie, że całkowita pojemność oleju to 2,8l. Może to tylko gumki zaworowe do wymiany i będzie spokój.

Napisano

> Trochę dużo - mi brał ok 1/2 litra na 15kkm. Szczególnie, że całkowita pojemność oleju to 2,8l.

> Może to tylko gumki zaworowe do wymiany i będzie spokój.

Przy jakim przebiegu?

Napisano

> Przy jakim przebiegu?

140kkm

Napisano

> 140kkm

Czy branie oleju w ilości o jakiej mówisz i przy tym przebiegu to raczej normalna sprawa, czy miałeś coś nie teges?

Napisano

Do 120kkm nie brało nic od wymiany do wymiany, później przy odpalaniu po dłuższym postoju (noc) puszczał czarnego dymka i ubywało oleju j/w ale takie ilości to mają fabrycznie nowe samochody więc dramatu nie ma. Niestety dalszych obserwacji już nie zrobię ... a oszczelniacze zaworów miałem robić na jesień.

Napisano

> Do 120kkm nie brało nic od wymiany do wymiany, później przy odpalaniu po dłuższym postoju (noc)

> puszczał czarnego dymka i ubywało oleju j/w ale takie ilości to mają fabrycznie nowe samochody

> więc dramatu nie ma. Niestety dalszych obserwacji już nie zrobię ... a oszczelniacze zaworów

> miałem robić na jesień.

Aha, rozumiem, dzięki za odp. ok.gif

Napisano

> Czy branie oleju w ilości o jakiej mówisz i przy tym przebiegu to raczej normalna sprawa, czy

> miałeś coś nie teges?

zużycie zależy od stylu jazdy i od warunków w jakich jest eksploatowany kropek. Pewnie jest tak że są takie co nic nie jedzą a są takie co na 10 tyś. zjadają jakieś 0,5 litra jak mój. Większe zużycie odnotowuję po powrocie z DE.

Napisano

> zużycie zależy od stylu jazdy i od warunków w jakich jest eksploatowany kropek. Pewnie jest tak że

> są takie co nic nie jedzą a są takie co na 10 tyś. zjadają jakieś 0,5 litra jak mój. Większe

> zużycie odnotowuję po powrocie z DE.

Im cięższy but, tym większe zużycie oleju, tak? A warunki - masz na myśli krótkie/długie trasy, czy bardziej miasto/trasa?

Napisano

> Im cięższy but, tym większe zużycie oleju, tak? A warunki - masz na myśli krótkie/długie trasy, czy

> bardziej miasto/trasa?

U mnie to zależy tylko od ciężkiej nogi, jak jadę delikatnie, to na 10kkm wychodzi jakieś 0,2l

Jak cięższa noga, to do 0,5l na 10kkm skacze wink.gif

Napisano

> U mnie to zależy tylko od ciężkiej nogi, jak jadę delikatnie, to na 10kkm wychodzi jakieś 0,2l

> Jak cięższa noga, to do 0,5l na 10kkm skacze

Hm, no bo właśnie nie wiem czy się bać czy się cieszyć zlosnik.gif Mój nie bierze oleju nic, absolutnie nic (odpukać w niemalowane), a przebieg to 179200 km.

Napisano

> Hm, no bo właśnie nie wiem czy się bać czy się cieszyć Mój nie bierze oleju nic, absolutnie nic

> (odpukać w niemalowane), a przebieg to 179200 km.

dopowiem jeszcze, że nie wiem ile moja fefnastka ma przebiegu sciana.gif

kupiona używka z komisu, na blacie miała 67kkm jak kupiłem 3 lata temu, teraz ma 50kkm więcej.

Wydaje mi się, że przebieg mam 200kkm+, jak się nadarzy okazja, to sprawdzę dokładnie ile jest waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Mój ma równe 170000km. Przebieg oryginalny, udokumentowany od nowości. Nie mam pojęcia co mu jest. Może jakiś specyfik typu moto doktor by pomógł troszkę...

Napisano

> Mój ma równe 170000km. Przebieg oryginalny, udokumentowany od nowości. Nie mam pojęcia co mu jest.

> Może jakiś specyfik typu moto doktor by pomógł troszkę...

Nie lej nic takiego!!!!!!

Zmień olej np: na Petro Canada 10W40 i zobacz co się zmieniło.

olej

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.