Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] lampka z cisnienia oleju

Featured Replies

Napisano

Powiedzcie mi po jakim czasie, po "odpaleniu silnika" powinna zgasnąć lampka ciśnienia oleju??

Napisano

> Powiedzcie mi po jakim czasie, po "odpaleniu silnika" powinna zgasnąć lampka ciśnienia oleju??

"Jak_najszybciej" wink.gif To zależy od temperatury oleju - czyli de facto od jego gęstości/lepkości. U mnie w lecie (silnik wystudzony) czasami potrafi zgasnąć jeszcze podczas kręcenia rozrusznikiem. W zimie (silnik również zimny) potrzebuje 1 - 2 sekund na zgaśnięcie.

Pozdroofka

Napisano

U mnie gasnie po ok. 0,5 sekundy lub nawet wcześniej.

Po pierwszym uruchomieniu po wymianie oleju gaśnie po ok. 2-2,5 sekundy, o ile pamietam. Pozdr.

Napisano

u nie od nowości na 5w30 GM-owskim w lecie gaśnie można powiedzieć prawie od razu po odpaleniu, a zimą takk jak Lelek pisze ok 1 sek. no może góra 2 sek tak przy -25

Napisano
  • Autor

> "Jak_najszybciej" To zależy od temperatury oleju - czyli de facto od jego gęstości/lepkości. U

> mnie w lecie (silnik wystudzony) czasami potrafi zgasnąć jeszcze podczas kręcenia

> rozrusznikiem. W zimie (silnik również zimny) potrzebuje 1 - 2 sekund na zgaśnięcie.

> Pozdroofka

no to mam jakiś problem u mnie gaśnie po jakiś 6 s. olej nie dawno był wymieniany. Ktoś wie jaka może być przyczyna tego??;>

Napisano

> no to mam jakiś problem u mnie gaśnie po jakiś 6 s. olej nie dawno był wymieniany.

A jak było przed wymiana oleju? Tak samo?

> Ktoś wie jaka może być przyczyna tego??

Przyczyna jest jedna: kiepskie ciśnienie oleju. A czym to jest spowodowane, to już inna para kaloszy: pada pompa, kiepski olej, syf w misce olejowej (przytkany smok), przytkane kanały, itp, itd...

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> A jak było przed wymiana oleju? Tak samo?

> Przyczyna jest jedna: kiepskie ciśnienie oleju. A czym to jest spowodowane, to już inna para

> kaloszy: pada pompa, kiepski olej, syf w misce olejowej (przytkany smok), przytkane kanały,

> itp, itd...

> Pozdroofka

dzięki za informacje smile.gif

pozdrawiam

Napisano

Zapomniałem o jednym zlosnik.gif : może pada czujnik ciśnienia (ten który gasi lampkę). Zacznij może od jego wymiany. Jeśli nie będzie poprawy to szukaj dalej.

Z reguły jest tak, ze da się wysłyszeć uchem kiedy lampka gaśnie nie patrząc na nią wink.gif Silnik trochę inaczej pracuje. Jak jest u ciebie? Jest zmiana dzwięku spod maski w chwili zgaśnięcia lampki? Jeżeli nie ma, to jest spora szansa, ze to tylko wina czujnika: ciśnienie oleju jest odpowiednie tylko czujnik oszukuje. Jeżeli jednak słychać wyraźnie, że zmiana dźwięku następuje równo ze zgaśnięciem kontrolki, to przyczyna jest poważniejsza.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Zapomniałem o jednym : może pada czujnik ciśnienia (ten który gasi lampkę). Zacznij może od jego

> wymiany. Jeśli nie będzie poprawy to szukaj dalej.

> Z reguły jest tak, ze da się wysłyszeć uchem kiedy lampka gaśnie nie patrząc na nią Silnik trochę

> inaczej pracuje. Jak jest u ciebie? Jest zmiana dzwięku spod maski w chwili zgaśnięcia lampki?

> Jeżeli nie ma, to jest spora szansa, ze to tylko wina czujnika: ciśnienie oleju jest

> odpowiednie tylko czujnik oszukuje. Jeżeli jednak słychać wyraźnie, że zmiana dźwięku

> następuje równo ze zgaśnięciem kontrolki, to przyczyna jest poważniejsza.

> Pozdroofka

w którym miejscu znajduje się ten czujnik ??

Napisano

> w którym miejscu znajduje się ten czujnik ??

U Ciebie nie wiem. U mnie jest jak na obrazku, jest szansa, że u Ciebie podobnie wink.gif Widok od spodu silnika, widac wtyczkę czujnika z kabelkiem, nad nią alternator. Myslę, że lokalizujesz wink.gif

283736261-czujnik_oleju.jpg

Pozdroofka

post-36940-14352507971257_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

oki idę do auta i zobaczę co i jak, najwyżej jeszcze napisze gdybym czegoś nie wiedział cool.gifcool.gif

pozdrawiam i dzięki za pomoc smile.gif

Napisano
  • Autor

gdy gaśnie lampka, obroty silnika spadają i po chwili wzrastają i otrzymują się takie same do końca.

Napisano

> gdy gaśnie lampka, obroty silnika spadają i po chwili wzrastają i otrzymują się takie same do

> końca.

Czyli to raczej nie czujnik. Trzeba wkręcić manometr i zobaczyć jak zachowuje się ciśnienie przez pierwsze kilkanaście sekund po odpaleniu.

Ciężko to będzie zdiagnozować "za pierwszym strzałem", za dużo możliwości.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Czyli to raczej nie czujnik. Trzeba wkręcić manometr i zobaczyć jak zachowuje się ciśnienie przez

> pierwsze kilkanaście sekund po odpaleniu.

> Ciężko to będzie zdiagnozować "za pierwszym strzałem", za dużo możliwości.

> Pozdroofka

podjadę jutro do mechanika i się dowiem co i jak

pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za pomoc wink.gifcool.gif

Napisano

Z tego co pamiętam to czujnik jest wkręcony w głowicę od strony skrzyni biegów. Jest on praktycznie na końcu układu smarowania i czas 5-6 sekund do zgaśnięcia kontrolki jest standardem w tych silnikach.

Napisano

> Z tego co pamiętam to czujnik jest wkręcony w głowicę od strony skrzyni biegów. Jest on praktycznie

> na końcu układu smarowania i czas 5-6 sekund do zgaśnięcia kontrolki jest standardem w tych

> silnikach.

O czym Ty gadasz ? CDTI mają wysoko w głowicy czujnik ciśnienia oleju. W tamtych silnikach OHC w miejscu, o którym mówisz to był czujnik temperatury silnika do ECU

Napisano
  • Autor

> Z tego co pamiętam to czujnik jest wkręcony w głowicę od strony skrzyni biegów. Jest on praktycznie

> na końcu układu smarowania i czas 5-6 sekund do zgaśnięcia kontrolki jest standardem w tych

> silnikach.

jesteś tego pewien ??

tylko ze wcześniej gasła po ok 2s od startu silnika

Napisano

> jesteś tego pewien ??

> tylko ze wcześniej gasła po ok 2s od startu silnika

po wymianie oleju pali się kontr.oleju na wolnych obrotach confused.gif pomocy

Napisano

> po wymianie oleju pali się kontr.oleju na wolnych obrotach pomocy

TU masz rozwiązanie swojego problemu..

Napisano

Nie wiem gdzie jest czujnik w CDTI ale u mnie w DTI (Y17DT)czujnik jest na końcu układu i też gaśnie po 5-6 s i nic się nie dzieje już tyle czasu a ten CDTI to jakby to samo ,ta sama baza ,a może się mylę ???

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.